Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Waveguide

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Twoje pomiary pokazują że nie za dobrze to działa. Wystarczy że kopułka jest wypukła i już może powstać kilku decybelowy dołek na charakterystyce.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Za tydzień lub za dwa pomierzę i wrzucę na forum co z tego wyszło.

Skomentuj

Możesz wyjaśnić precyzyjniej. Nie rozumiem co masz na myśli z wypukłą kopułką.

Skomentuj

To że membrana jest wypukła, a nie płaska, zaburza charakterystykę. Gdy głośnik promieniuje bezpośrednio to krzywizna membrany nie stwarza problemu ale jak do tego samego głośnika dołączy się tubę to powstają zaburzenia czoła fali bo brzeg membrany promieniuje falę opóźnioną względem środka. Dlatego w estradowych driverach są korektory fazy.

Skomentuj

Zrobiłem na szybko pomiary
          22TFF+WG-148R
          SB29RDC+WG-148R
          XT25+WG-148R

Skomentuj

Czy WG montowałeś w jakimś froncie?

Skomentuj

Tak

Skomentuj

Waveguide - na przykładzie Seas-a GB-DXT (H1499) widać gołym okiem, że tracimy na SPL - spadek - 5dB przy 10kHz i dalej aż do -10 dB przy 20kHz.
                To powoduje w konsekwencji komplikację zwrotnicy lub pogorszenie części informacji akustycznej. Wg mnie przekaz akustyczny nie jest pełny bez kompensacji spadku wynikającego z Waveguid'a.
                W tej sytuacji czy te straty skompensują zyski ze stosowania Waveguide ?

Skomentuj

Zamieszczone przez wiesiek9990 Zobacz posta
                  Waveguide - na przykładzie Seas-a GB-DXT (H1499) widać gołym okiem, że tracimy na SPL - spadek - 5dB przy 10kHz i dalej aż do -10 dB przy 20kHz.
                  Ale zyskuje się mniejsze opadanie charakterystyki poza osią w największej oktawie. Po skorygowaniu podbicia na średnicy mamy bardziej płaską charakterystykę mocową i lepszą charakterystykę kierunkową.

Wg mnie przekaz akustyczny nie jest pełny bez kompensacji spadku wynikającego z Waveguid'a.
                  Kompensacja w zwrotnicy nie jest problemem.

Skomentuj

Dzieki. Własnie podejrzałem zwrotkę Ravena i pierwsze odsłuchy pozwalają mi powiedzieć że GB-DXT pokonał Morela Cat 298, wcześniej (bez korekt) wygrywał Morel ...

Skomentuj

Jest jakaś w miare prosta metoda zrobienia waveguide'a typu DXT do SB29RDC-004 ( coś na wzór tego co jest na Seasie GB-DXT) ?
                      Po graniu na GB-DXT słyszę że przydałby się WG...
                      Może jakoś na wtryskarce dałoby zrobić z plastiku ?

Skomentuj

Ceny wykonania form są zabójcze, chyba że myślisz o tysiącach egzemplarzy.

Skomentuj

Z wtryskarką jest ten problem, że musisz mieć do niej formę, a te formy to raczej droga sprawa jak na jednorazową realizację. Wtryskarka to urządzenie do masowej produkcji - nie wiem czy są jakieś "małe" urządzenia tego typu? Do tego dochodzą jeszcze sprawy związane z testami - wydaje mi się, że nie da się tego zrobić w prosty sposób "projekt - wykonanie - zadowolenie" i po drodze kilka kształtów pójdzie do zmarnowania. Myślę, że lepiej było by spróbować najpierw wydrukować kilka wcześniej zaprojektowanych kształtek na drukarce 3D. Nie wiem czy na takiej drukarce da się uzyskać wystarczająco gładką powierzchnię na wygiętej płaszczyźnie waveguidea?

edit: kolega był szybszy :)

Skomentuj

Wtryskakrka odpada, koszt wykonania jednej formy to dziesiątki... jak nie setki tysięcy złotych. Tak jak mówi dabyl- druk 3d, ewentualnie wziąć poprawkę w projekcje i próbować szlifować/polerowac.

Skomentuj

Taniej będzie kupic sobie tokarke do drewna za 300zl i samemu sobie wytoczyć :)

Skomentuj

Któryś z sieciowców agd ma teraz na swoich sklepach drukarki 3d i oferuje usługi druku

Skomentuj

Czyli pozostaje chyba zaadoptować jakis istniejący WG, bo słyszałem, że koszt druku 3D nie jest niski.

Skomentuj

Czyli pozostaje chyba zaadoptować jakis istniejący WG, bo słyszałem, że koszt druku 3D nie jest niski.
                                    Zrobiłem projekt nowego frontu z blachy aluminiowej do SB29RDC żeby pasował do WG-148R

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                    iej będzie kupic sobie tokarke do drewna za 300zl i samemu sobie wytoczyć
                                    Gdzie taką tokarkę i w takiej cenie można kupić?
                                    Last edited by Echo1; 22.04.2016, 16:56.

Skomentuj

Zamieszczone przez Echo1 Zobacz posta
                                      Zrobiłem projekt nowego frontu z blachy aluminiowej do SB29RDC żeby pasował do WG-148R

Gdzie taką tokarkę i w takiej cenie można kupić?
                                      Allegro?

Skomentuj

Wydruk 3d
                                        Jak waga i rozmiar nie bedzie duży to zmieścisz sie w kwocie 100-200zl
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Mozna zrobic konstrukcje z kratownica, a jesli okaże sie wiotkie to zalać jakims spoiwem.

Wysłane z mojego LG-P710 przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Czaruję...
                                          X