Dzieki. Magic jest spoko, ale to mi sie wydaje, ze raczej do polaczenia gabki z membrana papierowa, czy membrana papierowa i kopulka.
W takim razie uzyje butapren. Jakis konkretny? czy wszystko jedno firma?
Czy są dostępne w sprzedaży jakieś części do JL Audio 13W7 ? Na Ebay`u znalazłem cewkę, zawieszenie górne i membranę. Cewka jest raczej ok, pomimo pęknięcia magnesu i zakleszczenia jej. Największy problem to kopułka/osłona przeciwpyłowa, nie widziałem tego jeszcze w sprzedaży, a ten element był praktycznie zdewastowany. Głośnik kupiłem już uszkodzony, magnesy zakupione, teraz powoli zbieram resztę części. W wolnej chwili wrzucę zdjęcia jak to wygląda.
Głośnik jak zauważyłem długo musiał przebywać w wilgotnym pomieszczeniu, bo ma ślady jakiejś pleśni. Ogólnie resor też jest raczej do wymiany, wygląda na bardzo zmęczony, tylko jak zauważyłem też nie łatwo dostać taki wielki resor. Głośnik jest chyba starszej produkcji, bo nie wygląda jak te które można kupić dziś.
Dziękuję za pomoc :) Głośnik był zamontowany na styk w obudowie, tylna ścianka praktycznie dotykała nabiegunnika dolnego, jak to było w samochodzie to na dziurach w końcu nie wytrzymało. Wyglądało to trochę lepiej jak go kupiłem, na szybko go sprawdziłem, cewka przewodziła, ale czułem że się nie rusza. Myślę - jakaś drobnostka zaklinowała cewkę w szczelinie. W domu zauważyłem delikatne pęknięcie magnesu i się wszystko wyjaśniło. Zdjęcia membrany aktualnie nie mam - u kolegi, bo w sumie to był wspólny zakup, zabiorę ją to porobię zdjęcia. Magnes znalazłem że średnicą wewnętrzną i zewnętrzną się wszystko zgra, problem to wysokość - będzie wyższy o 1cm. Na to też mam pewien plan ale to opiszę niedługo bo aktualnie na chwile przy komputerze. Magnes kupiłem namagnesowany, ale już wszystko rozmagnesowane, pewnie nie pokleiłbym tego gdyby było namagnesowane :p Ogólnie ta renowacja będzie przebiegać raczej długoterminowo ponieważ części do niego osiągają kosmiczne ceny. W sumie nie ma się co dziwić, patrząc na cenę nowego :p Cewka jest potężna, 9cm średnicy i ok 16cm wysokości (karkas).
Głośnik był zamontowany na styk w obudowie, tylna ścianka praktycznie dotykała nabiegunnika dolnego, jak to było w samochodzie to na dziurach w końcu nie wytrzymało.
fabryczne skrzynie pod te glosniki "trzymaja" magnes
będzie wyższy o 1cm. Na to też mam pewien plan ale to opiszę niedługo
magnesy ciezko sie obrabia :(
a nabiegunniki musza sie zgadzac
w sumie... jak nie ma brakow w magnesie, a miales czym to rozmagnesowac to sklej ten magnes co jest!
pytalem kiedys specjalistow od glosnikow i twierdzili ze to powinno dzialac poprawnie :p
pozniej bys namagnesowal tego bydlaka :p
Jak ma dojście do magneśnicy to spoko - łatwiej będzie skleić.
Odnośnie samego magnesu - jak masz czas to ja bym skleił oryginalny. Komercyjnie nikt się w to nie będzie bawił bo to upierdliwe i czasochłonne a na dodatek jest ryzyko, że jakiś opiłek który przeoczyliśmy może zostać i wpaść w szczelinę i trzeba zaczynać robotę od nowa. Jednak robiąc to dla siebie i traktując to jako zabawę a nie źródło dochodu taka rzeźba będzie najlepsza.
- No dolne zawieszenie zmeczone jak Nover zauważyłeś. Tak się stało bo jest zrobione z najtańszego materiału - bawełna i mówiłeś, że głośnik leżał w wilgoci, co spotęgowało usterkę.
- Inżynieży od projektu aluminiowego kosza też widzę bardzo dobrze zaprojektowali efektywną powierzchnię przeznaczoną do przyklejenia dolnego zawieszenia, jest nadwyraz szeroka
- Dalej - górne zawieszenie piankowe, najtańsze i jego tragiczna asymetria sztywnosci, co widzę po kształcie promienia.
- Wewnętrzna srednica magnesu tak mała, że parenaście procent linii statycznego pola magnetycznego jest zwarta zamiast lecieć przez szczelinę a nie zdziwiłbym się jakby w pewnym momencie polaryzacja zmieniała kierunek, czyli w krytycznych momentach negatynwego wychylenia cewki siła Lorenza zmienia kierunek i cewka zamiast być wypychana ze szczeliny będzie ciągnięta w głąb. Nie ma większego źródła zniekształceń nieliniowych jak ten czynnik. A czytając spec. inżynieży chwalą się jak to motor nie został super zoptymalizowany.
- Umiejscowienie siateczki przeciw drobnym brudom, za nawiertami w rdzeniu, też nie było inteligentne.
Z technicznego punktu ta pompka nadaje sie do suszenia włosów u wylotu dolnego nadbiegunnika, albo z portu BR jak juz zaaplikuje ktoś. Z "odsłuchowego punktu widzenia" nie wiem, kto co lubi.
Jedyne co mnie zastanawia to zastosowanie prostopadłych nawiertów w rdzeniu dolnego nadbiegunnika, po co one tam są, nie wiem.
No magnesy do obróbki to dziadostwo.
Jeśli chodzi o ten magnes, to jakoś nie widzi mi się tego kleić, ma trochę drobnych braków, a po drugiej stronie widać już rysę od kolejnego drobnego pęknięcia. Czy to będzie działać, może i by działało, ale bałbym się że zaraz się rozpadnie na nowo, wtedy to już nowa cewka. Załączyłem trochę dokładniejszych zdjęć abyście mogli ocenić. Mi się zdaje że kleić nie warto.
El_liero
Tonsil Września, ledwo co wszedł do rozmagneśnicy :p
A teraz moje pomysły na magnes :) (drugi wpadł mi do głowy pisząc ten tekst)
1. Skroić 1cm nabiegunnika dolnego na tokarce - długo o tym myślałem i naprawdę nie wiem czy to ma prawo bytu, ale to pierwsza z opcji która mi wpadła do głowy. Nabiegunnik dolny ma dużo naddatku - załączyłem zdjęcie. Co o tym myślicie ? Szczerze powiedziawszy boję się tego pomysłu.
2. Może też głupi, ale ocenicie sami. Magnes fabryczny jest złożony z dwóch magnesów o wysokości 3,5cm. Jak szukałem to w Polsce nie da się kupić magnesu tej wysokości o średnicach zbliżonych do oryginalnego (wew i zew). Najbliższy jaki znalazłem to wysokość 2cm. Mam 4 sztuki, złożyć z 3 to jest 6cm czyli za mało bo karkas będzie uderzał o nabiegunnik, z 4 to jest znowu 8cm - za dużo. Teraz pomysł który mi wpadł przed chwilą: 3 magnesy 2cm + kilka sztuk mniejszych magnesów wysokości 1cm na obwodzie dużego magnesu. Razem mamy fabryczne 7cm, bez przerabiania nabiegunnika - coś tej konstrukcji: http://www.focal.com/usa/170-258-thi...be-33-wx-2.jpg
- No dolne zawieszenie zmeczone jak Nover zauważyłeś. Tak się stało bo jest zrobione z najtańszego materiału - bawełna i mówiłeś, że głośnik leżał w wilgoci, co spotęgowało usterkę.
- Inżynieży od projektu aluminiowego kosza też widzę bardzo dobrze zaprojektowali efektywną powierzchnię przeznaczoną do przyklejenia dolnego zawieszenia, jest nadwyraz szeroka
- Dalej - górne zawieszenie piankowe, najtańsze i jego tragiczna asymetria sztywnosci, co widzę po kształcie promienia.
- Wewnętrzna srednica magnesu tak mała, że parenaście procent linii statycznego pola magnetycznego jest zwarta zamiast lecieć przez szczelinę a nie zdziwiłbym się jakby w pewnym momencie polaryzacja zmieniała kierunek, czyli w krytycznych momentach negatynwego wychylenia cewki siła Lorenza zmienia kierunek i cewka zamiast być wypychana ze szczeliny będzie ciągnięta w głąb. Nie ma większego źródła zniekształceń nieliniowych jak ten czynnik. A czytając spec. inżynieży chwalą się jak to motor nie został super zoptymalizowany.
- Umiejscowienie siateczki przeciw drobnym brudom, za nawiertami w rdzeniu, też nie było inteligentne.
Z technicznego punktu ta pompka nadaje sie do suszenia włosów u wylotu dolnego nadbiegunnika, albo z portu BR jak juz zaaplikuje ktoś. Z "odsłuchowego punktu widzenia" nie wiem, kto co lubi.
Jedyne co mnie zastanawia to zastosowanie prostopadłych nawiertów w rdzeniu dolnego nadbiegunnika, po co one tam są, nie wiem.
- tak jak mówiłem, raczej do wymiany
- w sensie że zawieszenie dolne ma bardzo dużą średnicę zewnętrzną ? Może zastosować jakieś dystanse redukujące i zamontować coś o mniejszej średnicy zewnętrznej ? Lub jakaś inna modyfikacja :) ?
- szczerze nie pamiętam z czego jest zrobione to zawieszenie górne, ale jest montowane po zewnętrznej części kosza. Trzeba zdjąć metalowy pierścień i ring, przykręcić śruby które są pod zawieszeniem, po przykręceniu dopiero nakładamy zawieszenie i zaciskamy je pierścieniami (pewnie to wiesz ale tak napisałem informacyjnie) Trochę to dziwne według mnie, takie nietypowe :p
- aż tak się w to nie zagłębiałem, ale można się dowiedzieć ciekawych rzeczy, dzięki :) na pocieszenie nowy magnes ma o kilka mm większą średnice wewnętrzną, także jest jakiś plus :p
- ale chodzi o górę czy jak ? siateczka jest tylko u dołu rdzenia, od góry wygląda na otwór, ale jest to zaślepione, a właśnie prostopadłe nawierty odpowiadają za chłodzenie cewki.
Jak ten głośnik gra i do czego służy, może do suszenia włosów, nie wiem bo nigdy go nie słyszałem :p Tak czy inaczej wydaje mi się że warto go robić, choćby ze względu na jego wartość, a w porównaniu do ceny zakupu nowego ja go kupiłem naprawdę za przysłowiowe piwo. Najwyżej będzie suszarka :)
Skomentuj