Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsza konstruk cja W.15.120.8.MC + T.10.200.8.PC potrzebna pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Pierwsza konstruk cja W.15.120.8.MC + T.10.200.8.PC potrzebna pomoc

Witam serdecznie ekspertów audio ! :)
    Jestem nowym użytkownikiem forum, to mój pierwszy post i pierwsza w życiu konstrukcja DIY.
    Jestem ekspertem w dziedzinie niewiedzy, wiec liczę na Waszą pomoc, nie znam się na audio, trzeba się nauczyć !
    Zabierałem się trochę czasu, ale czas przełamać lody.
    Wybrałem firmę STX ze względu na Polską firmę oraz dobrą jakość przetworników.
    Moja budowa do 2-WAY w obudowie bass reflex.
    Obecnie posiadam tylko niestety midwoofery, kupiłem 2 sztuki od znajomego za 40 zł, niestety jeden ma klejone zawieszenie (ale tylko odrobinę) i na to wygląda że mają albo klejone albo nowe kopułki.
    Wszytko gra sprawdzałem na free air, chodzi mi tylko o względy estetyczne bo klej niestety widać, więc będę chciał zrobić maskownice.
    Okej, więc jakie plany ?
    1. Wyżej wymienione przetworniki, czy będą dobrze współgrać?
    2. Zwrotnice będę robił sam, elementy i schemat będę miał od znajomego :)
    3. Obudowy... Największy zgrzyt. WinISD nie ma tego głośnika. Szukałem w internecie i znalazłem tak: (szer.)17cm x (głęb.)25cm x (wys.)37cm. Objętość jednej kolumny wynosi ok. 9l ,strojona jest tunelem BR śr.5cm ,dł.13cm, nie wiem ile Hz.
    Pytałem się ludzi na elektrodzie i ... lepiej byłoby zrobić obudowę 9,6 litra i strojenie BR na 49Hz (przy takim strojeniu tunel o średnicy 4,8cm i długości 19,98cm, czyli obudowa musiałaby mieć te ~26cm głębokości
    Nie wiem co wybrać. Materiałem będzie MDF o grubości 18mm
    4. Wykończenie obudowy: Boki ścian fornir drewnopodobny, a na front czarny skaj. Jest po prostu piękny :) Tu nasuwa się kolejne pytanie: Skaj kleić przed składaniem obudowy czy po ? Nie mam pojęcia jak to spasować.
    Na fornir lakier jakiś ładny.
    5. Wygłuszenie obudowy: Tu też zwracam się do Was eksperci, podobno gąbka jest dobra, ale tu moja wiedza się kończy, ile tej gąbki nie mam pojęcia

Niedługo pojawi się projekt w 3D, w sketchupie, poglądowy z wymiarami, tak żeby wszystko do siebie dopasować.
    Mam nadzieję że z Wami będę mógł zrobić wreszcie coś co zagra !
    Z góry dzięki, trzymajcie kciuki, jak ustalimy wymiary to wysyłam je koledze, bo dostęp do MDF,
    P.S czy frezy pod głośnik są konieczne ?

Odnośnie skaju: http://diyaudio.pl/content.php/96-Ok...kajem-ekoskórą
    Odnośnie objętości: możesz dać trochę większą, łatwiej zmniejszyć wewnętrzną objętość niż rozciągać skrzynki :) A ostateczne strojenie i tak na słuch. Te objętości to netto, po odjęciu tunelu, objętości głośnika, zwrotnicy , wzmocnień itp.

Przepraszam, szukać mi się nie chce. Jest jakiś gotowy projekt na te głośniki z którego będziesz korzystał, czy jaki masz plan na zwrotnice?

Skomentuj

Zamieszczone przez mati_323 Zobacz posta
      Zwrotnice będę robił sam, elementy i schemat będę miał od znajomego
      Jeśli ten znajomy nie może pomóc Tobie w zaprojektowaniu obudowy, daruj sobie ten schemat od niego.

Moja propozycja, skopiuj ten projekt: http://diyaudio.pl/showthread.php/25...ekt-by-Pawel-S

Mozesz na razie użyć tych wooferów co masz, a w przyszłości jeśłi nie będziesz zadowolony, kupisz sobie oryginalne woofery z tego projektu http://stx.pl/w-15-140-8-mcx.html (bo wymiar mają ten sam), i gitara.

(i od razu weź te droższe wysokotonówki, są lepsze) http://stx.pl/t-10-200-8-pcx.html
      Last edited by marian; 07.03.2016, 09:13.

Skomentuj

Co do skaju widziałem ten poradnik, ale jak później skręcić front ? Wszystko będę robił na drewno wkręty oraz klej. Na razie wykończenie zostawię na później.
        Jeśli ten znajomy nie może pomóc Tobie w zaprojektowaniu obudowy, daruj sobie ten schemat od niego.
        Siedzi bardziej w estradach, tam trochę inaczej się robi obudowy, mam już listę części do zwrotnic, co do wysoko tonowego jak bardzo duża jest różnica ? Bo szczerze same zwrotnice to prawie 100 zł :P
        Dziękuję za radę co do obudowy :)
        Czym wygłuszać w takim razie ? I czy frezy są konieczne ? Nie mam frezarki a ręczne frezy są zwykle krzywe :)
        Dzisiaj na wieczór pojawi się projekt sketchup :)
        Dzięki za radę, liczę na dalszą współpracę :)

Skomentuj

Siedzi bardziej w estradach, tam trochę inaczej się robi obudowy,
          Tak Tobie powiedział? :)

mam już listę części do zwrotnic
          A pomiary tej zwrotnicy też masz?

co do wysoko tonowego jak bardzo duża jest różnica ?
          PC to najtańsza wysokotonówka z plastikowym frontem.
          Różnica w materiałach i technologi oraz dźwięku jest znaczna, na tyle że opłaca się dać te 29zł więcej za sztukę.

Czym wygłuszać w takim razie ?
          Matami filcowymi prasowanymi araz fizeliną.
          Gąbka się nie nadaje.
          Jeśli stwierdzisz że za drogo, no to masz odpowiedź na pytanie ''czy się opłaca robić kolumny DIY na najtańszych głosnikach?".

I czy frezy są konieczne ?
          Tak, ale w tym projekcie mozesz je sobie podarować.

Skomentuj

UWAGI MODERATORA
            Przeniosłem do akustyki. Niestety ten temat nie pasuje do "W trakcie budowy", ponieważ nie posiada żadnych zdjęć rozpoczętych prac nad projektem.

Skomentuj

To części do zwrotnicy. Po ukończeniu projektu 3D daję dane koledze i będę miał MDF.
              Wymiary obudowy to: 18 (szerokość) x 28 (głębokość) x 38 (wysokość) [cm] , daje to 19 litrów brutto.

Skomentuj

To części do zwrotnicy
                Pytałem, czy masz pomiary tej zwrotnicy.

Skomentuj

Pytałem, czy masz pomiary tej zwrotnicy.
                  Nie wiem jak on to liczy. Podałem mu tylko stronę STX z parametrami głośnika.
                  Od 15 lat w tym siedzi xd

Skomentuj

Podałem mu tylko stronę STX z parametrami głośnika.
                    No to dziękuję bardzo za taką zwrotnice.

Jak chcesz, ja zaproponowałem dobre rozwiązanie i podejrzewam że jedyne dobre i mało kosztowne w Twoim przypadku.

Skomentuj

Zamieszczone przez marian Zobacz posta
                      No to dziękuję bardzo za taką zwrotnice.
                      Hehe nie podobają Ci się zwrotki z kalkulatora? :flapper:

Kolego mati_323, zrób jak marian radzi i nie kombinuj, bo zaraz się okaże, że będziesz musiał poprawiać jak to nie będzie chciało grać.
                      I wtedy całe oszczędzanie pójdzie się... gonić.

Skomentuj

Czyli to ?
                        Średnio wiem jak czytać schematy, bo tu są jakby dwie oddzielne ? Nie na jednej płytce ?

Skomentuj

Jedna zwrotnica ma w sobie 2 "tory" oddzielnie dla głośnika nisko-średniotonowego i wysokotonowego.
                          "Source" to Twój wzmacniacz, więc prosty wniosek, że te 2 filtry łączy się na wejściu kolumny równolegle.
                          Popatrz sobie w dział projektów i w konstrukcje 3-drożne, to zobaczysz, że tam analogicznie będą 3 takie schematy.
                          To co widać na schemacie można i zazwyczaj montuje się na jednej płytce.
                          Oczywiście dla każdej kolumny taki zestaw.
                          Last edited by piotreq123; 07.03.2016, 19:17.

Skomentuj

Jedna zwrotnica ma w sobie 2 "tory" oddzielnie na głośnika nisko-średniotonowego i wysokotonowego.
                            To co widać na schemacie można i zazwyczaj montuje się na jednej płytce.
                            Oczywiście dla każdej kolumny taki zestaw.
                            Bez przesady, aż taki głupi to nie jestem
                            Nie mogę tylko odczytać gdzie jest wejście, a gdzie wyjście :P

Skomentuj

Nikt tak nie twierdzi, ale wcześniej napisałeś, że średnio wiesz jak to czytać - wyjaśniłem.
                              "Source" to wejście, a wyjścia widać, nawet po symbolach głośników

Skomentuj

Czyli z tego co rozumowałem gapiąc się 5 minut w schemat, jedno source to plus, drugie minus, a wyjściu głośnika gdzie jest plus a gdzie minus ? :P

Skomentuj

Ale jaja sobie robisz czy poważnie pytasz?
                                  Prościej się nie da chyba:

Last edited by piotreq123; 07.03.2016, 19:58.

Skomentuj

Dzięki bardzo teraz to rozumiem

Skomentuj

Pierwsze rendery. Od razu mówię, nie jestem mistrzem sketchupa :P

Fotki z wymiarami podeślę jutro. Wszystko w sketchupie jest co do milimetra wymierzone, oczywiście w skali 1:10
                                      Wymiary w projekcie to:
                                      wewnętrzne 180x280x380
                                      zewnętrzne: 216x316x416
                                      Last edited by mati_323; 07.03.2016, 23:02.

Skomentuj

Wgraj zdjecia na nasz serwer.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X