Ampli, czytaj dobrze temat.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Pierwsza konstruk cja W.15.120.8.MC + T.10.200.8.PC potrzebna pomoc
Collapse
X
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postamiejmy tylko nadzieję, że nie zechce zastosować zwroty od MCX do MC...
Przeczytaj jeszcze raz dokładnie moje wpisy.
Skomentuj
-
Wiem wiem, ale gdyby nie kupił jeszcze tych przetworników, to lepiej wziąć od razu MCX zamiast płacić 2 razy, chociaż za 40zł (za parę) jak autor też bym je wziął, mimo wszystko warto byłoby zweryfikować choćby pomiarami na szybko co z tego wyszło i ewentualnie poprawić.Last edited by ampli; 14.03.2016, 20:01.
Skomentuj
-
Akurat wykończenie to inna sprawa. W.15.120.8.MC mam na stanie i ich chcę użyć. Nie mam czym robić jakiekolwiek pomiary. Widziałem projekty, gdzie stosowano zwrotnice uniwersalne i koleś sobie chwalił.
W tej chwili właśnie najdrożej wychodzi mnie zwrotnica i nie wiem czy mam brać z tego projektu kolegi Pawła czy nie.
Na allegro forniry są po 50 zł, ceny z kosmosu.
Skomentuj
-
Jeśli napisałeś ten post z komputera klasy PC, to oznacza, że mimo wszystko masz czym zrobić pomiary, bo starczy dokupić mikrofon, gotowe kabelki jack i rezystor pomiarowy, na początku pomiary mogą wydawać się skomplikowane, ale do 2way stosunkowo łatwo można je w domu ogarnąć.
Zwrotkę da się taniej złożyć, daj na woofer cewkę rdzeniową i kondensatory elektrolityczne bipolarne a na TW foliowe i cewki powietrzne, wprawdzie cewki powinny mieć ten sam Rdc co w oryginalnym projekcie, ale jak zmieniasz głośnik, to i tak nie będzie to miało większego znaczenia.
Skomentuj
-
W przyszłości tak ja Mariusz doradził zmienię na MCX-a W czwartek pojadę może do kolesia który mi potnie mfd, a w dodatku ma fornir. Może uda się jakoś taniej kupić :) Panowie a ta owata do wygłuszenia może być czy raczej nie ? Może bym podjechał do hydraulicznego i zapytał o wełnę owczą taką do ocieplania ? Co myślicie ? Tylko ona pyli, bo miałem z nią kontakt przy ocieplaniu instalacji hydraulicznej :)
Zastanawiają mnie jeszcze wymiary mojej obudowy, bo moje wymiary są większe, może w tym wypadku użyć większego wygłuszenia ?Last edited by mati_323; 15.03.2016, 20:12.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mati_323 Zobacz postawełnę owczą taką do ocieplania
Skomentuj
-
W najlepszych kolumnach jest stosowana wełna owcza.
http://diyaudio.pl/content.php/25-Wytlumianie-obudowy
No tak tu piszą podobno :p
Skomentuj
-
Masz racjem mój błąd to była wełna mineralna i fakt drogie jak cholera.
http://allegro.pl/mata-filcowa-wyglu...165165840.html (MATA FILCOWA WYGŁUSZAJĄCA FILC POROSO wytłumienie)
To może być ? Nie jest drogie aż tak bardzo :P
Oceń jeszcze wymiary budki.
Przepraszam, ale dopiero zaczynam i się uczę, myślę że dzięki Wam zdobędę więcej wiedzy i czegoś się nauczę za co bardzo dziękuję :)
Skomentuj
-
Zamieszczone przez mati_323 Zobacz postahttp://allegro.pl/mata-filcowa-wyglu...165165840.html (MATA FILCOWA WYGŁUSZAJĄCA FILC POROSO wytłumienie)
To może być ?
Zamieszczone przez mati_323 Zobacz postaOceń jeszcze wymiary budki.
Za duża obudowa, z wymiarów wewnętrznych wychodzi 19L.
Ty musisz zrobić max 12L.
Skomentuj
-
Jeśli to ma znaczenie to w wymiarach nie uwzględniałem głośnika i bass reflexu.
Takie wymiary powinny pasować: 160x 230x340
@edit
Wymiary wewnętrzne to: 170x230x350 = 13.685
Objętość głośników oraz portu BR to jakieś 1.2 l (matma się przydała, objętość walca i stożka ściętego :P )
To daje nam jakieś 12.5 l , do tego dojdzie wygłuszenie :)
Zewnętrzne: 206 x 266 x 386Last edited by mati_323; 17.03.2016, 20:26.
Skomentuj
-
Jeszcze raz przemyślałem wymiary i postanowiłem, że takie zostawię. Właściwa szerokość frontu to 170 mm , bo trzeba doliczyć grubość płyty po obu stronach, więc głośnik będzie miał po 1cm z każdej strony od końca płyty, reszta 1.8 cm to grubość boków.
Postanowiłem też całość wykonać na drewnianych kołkach, będę miał wtedy większą pewność, że łączenie będą równe. Wzmocnie to później wkrętami, do tego frez na wkręt i zaślepienie go szpachlą. Właśnie kupić szpachlę do drewna czy raczej zwykłą uniwersalną ?
@edit
Jakie otwory robić dla głośnika niskotonowego, dla tweetera i BR bez frezów, a jakie zrobić kiedy frezy będą ? Bo nie wiem za bardzo :)
http://stx.pl/tunel-bass-reflex-73x142.html Ten BRLast edited by mati_323; 20.03.2016, 18:21.
Skomentuj
Skomentuj