Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsza konstruk cja W.15.120.8.MC + T.10.200.8.PC potrzebna pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A no dobra, to jutro robię otwory i przymiarki i niedługo powinny być gotowe.
    Skaj już prawie mam.
    Szukam jeszcze forniru, myślisz, że jak kupię jaśniejszy to da się go później przyciemnić ?

Skomentuj

Pytasz o fornir naturalny? Oczywiście, że naturalny da sie pomalować.

Skomentuj

No to biorę w takim razie zwykły naturalny i będę koloryzował

Skomentuj

Siemanko. Dzisiaj przymiarki do lutowania. Teraz zrobiło się sporo miejsca, po zlutowaniu odetnę zbędne kawałki.
          Tak czy siak jestem zadowolony. Żeby tylko połączenia były w porządku :)

Skomentuj

Wywal te złącza ark i przylutuj przewody bezpośrednio do elementów - będziesz miał solidniejsze połączenie.

Skomentuj

Przewody 1.5 mm2 OFC wystarczą ?

Skomentuj

Wystarcza w zupełności. Wszystkie połączenia wewnatrz kolumny zrób lutując. Do głośników też przylutuj.

Skomentuj

Panowie, macie dobry sposób jak zrobić niewidoczne połączenia forniru ?
                  Klej kontaktowy pattex będzie dobry ?

Skomentuj

Zamieszczone przez mati_323 Zobacz posta
                    Panowie, macie dobry sposób jak zrobić niewidoczne połączenia forniru ?
                    Najwazniejsze jest idealne przyciecie platow forniru. Zrobisz takie jedynie frezarka lub pila stolowa. Umieszcza sie dwa liscie forniru miedzy dwa kawalki plyty, sciska i w taki sposob formatujesz krawedzie forniru. Potem za pomoca specjalnej tasmy do forniru trzeba liscie polaczyc ze soba i najlepiej jeszcze skleic do siebie krawedzie lisci od spodu lisci. Jak sie sklei, to mozna kleic.

Klej kontaktowy pattex będzie dobry ?
                    To jest klej, ktory niebardzo nadaje sie do takich operacji. Jest miekki i z czase taki klejony fornir moze sie rozejsc na laczeniu. Da sie zrobic ale nie polecam. Najlepiej skleic na zimno wikolem pod prasa lub klejem zwierzecym ( ten nie zostawia sladow na drewnie jak to bywa klejami wikolowymi ).
                    Mozesz tez za pomoca kleju zwierzecego, na cieplo kleic liscie na zakladke. Stara metoda, stosowana glownie przy renowacji mebli.

http://starychmebliczar.pl/2012/09/1...ie-etapy-prac/

Skomentuj

Ja nie mam fabryki :P
                      Liście mam przycięte. W internecie czytałem że klej kontaktowy jest najlepszy do tego.

Skomentuj

Zrob test i wybierz co lepsze

wytapatalkowane
                        marcinsywala.pl
                        Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Widziałem jeszcze szpachle do drewna o podobnym kolorze co mój fornir. Myślicie że można trochę dać na połączenia i później lakier do ładnie pokryje ?

Skomentuj

Takie zwykłe akrylowe szpachle są beznadziejne, bo mają potężny skurcz. I Wypełniasz coś, szlifujesz na gładko a za parę dni masz zagłębienie. Parę razy kiedyś próbowałem i za każdym razem wyłaziła później dziura pod farbą/lakierem. Lepiej pyłem z klejem.

Skomentuj

Dobra to czym kleić ten fornir w końcu, iiny że na wikol na zimno, drudzy w necie że butaprenem bo nie ma później problemu z lakierowaniem,

Skomentuj

Wikol na zimno czy butapren, oba sposoby dobre. I jednym i drugim można dobrze i źle skleić. Kleję często na zimno wikolem, kleiłem butaprenem kilka razy i ja wybrałbym kontaktowy.

Skomentuj

Kleiłem klejem vikolowym na żelazko. Szybko i sprawnie. Klej Rakoll D3

Skomentuj

Dobra to czym kleić ten fornir w końcu, iiny że na wikol na zimno, drudzy w necie że butaprenem bo nie ma później problemu z lakierowaniem,
                                    Tzn jaki problem jest przy lakierowaniu klejonego forniru na wikol?

Skomentuj

Że coś wiąże, problem w tym, że nie mam pistoletu do lakieru.
                                      Widziałem dużą puszkę wikolu - nazywał się po prostu wikol xd chyba 11 zł za 0.5 l - to nie tak dużo.
                                      Czyli co ? Klej na pędzel, posmarować obudowę i jechać żelazkiem przez ręcznik ?
                                      Zwrotnicę jedną polutowałem, wygląda na to że działa - nie mam wzmaka musiałem sprawdzić pod radiem w samochodzie :)
                                      Ale podłączyłem głośnik z autka pod woofer w zwrotnicy i powiem że tak jakby lepiej grał, czyściej . Podłączyłem pod wyjście tweetera, grał cicho bez basu, czyli tak jak powinno być :)

Co powiecie o tym sposobie ?
                                      https://www.youtube.com/watch?v=PsreWKasNhM
                                      Last edited by mati_323; 17.05.2016, 20:31.

Skomentuj

Witajcie.

Zwrotnice gotowe, dałem kleju na gorąco żeby mieć pewność, przecież i tak będą w środku. Robiłem pierwsze testy, niestety zasilałem radiem starym - bomboxem, który daje 18W w 8ohm, ale ku mojemu zdziwieniu grało to. Budka naprawdę dobrze strojona, dzięki wielkie Adzik94. Bas poprawny, mogę wstawić filmik :)
                                        Pozdrawiam, jutro biorę się za fornir, Vilkol - na zimno z mocnym obciążeniem.

Skomentuj

Połóż jedną z cewek.
                                          http://www.troelsgravesen.dk/coils.htm

Skomentuj

Czaruję...
                                          X