Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsza konstruk cja W.15.120.8.MC + T.10.200.8.PC potrzebna pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Chyba zaryzykuję :P

Skomentuj

Panowie, jedna kolumienka skończona. Jutro wieczorem wstawię zdjęcia.
      Jesteście świetni ! Brakuje jeszcze drobiazgów tj. polerowanie czy kolce, ew, nóżki, ale jest już spoko.
      Dziwi mnie tylko duży wychył membrany STX-a, gra dosyć dobrze, bass jest chodź nie taki bardzo niski.
      W przyszłości zmienię na MCX i powinno być lepiej !
      Pozdrawiam serdecznie !

Skomentuj

Basu jest mniej bo to nie MCX a poza tym głośniki muszą się wygrzać.

Skomentuj

Są używane więc nie wiem :P
          Membrana tylko strasznie sie wychyla, albo po prostu nie miałem w życiu takich głośników co by tak chodziły i jest to normalne :P

Skomentuj

Może mają mniej sztywne zawieszenie niż MCX.
            Pokaż zdjęcia kolumn

Skomentuj

Wstawiam fotki z prac i ukończenie pierwszej z kolumn :)
              Położone cewki :

Nie raz fornir przy szlifie lubił się wyszczerbić, szczególnie kiedy jest niedoklejony :(

ale ...
              nie daję za wygraną

Dzięki temu projektowi nauczyłem się fornirowania na poziomie początkujący - praktykujący :P
              Po przeszlifowaniu papierem 80, później klej w miejsca łączenia, przetarłem palcem i papier 100, aby pył ze szlifu złapał się kleju w miejscach łączenia i efekt

Tutaj mamy ostatni szlif dziury xd

Proces olejowania forniru.
              Fornir szlifowałem papierem 150 i ścierałem na wilgotną szmatką, czekanie aż wyschnie. W drugiej kolumnie papier 150, odpylanie odkurzaczem przemysłowym na "wydmuchu", może być też kompresor i gąbka ścierna 240 oraz znowu odpylanie. Powiem szczerze drugi sposób lepszy. Tłusty olej bardzo dobrze się nakładał. Zastanawiam się nad napisaniem jakiś wskazówek na bazie moich doświadczeń, może wstawią na forum :)

Fronty zrobił mi wujek, który jest tapicerem, nie miałem po prostu już kasy na butapren xd, a i tak olej zafundował mój tata

Tutaj składanie do kupy

Ja przymocowałem front ?
              Robiłem 3 otwory we frezach:
              jeden przy tweeterze, dwa przy niskotonowcu, robiłem na to głębokie fazki tak że wkręt wchodził na połowę grubości frezu. Front dodatkowo polałem grubo wikolem.
              A oto gotowa kolumna. Woofer wygląda brzydko wiem ale wymienię go na serie MCX jeśli kasy odłożę :)

Kolumn nie brałem do domu jeszcze, ponieważ olej ma schnąć .... tydzień :P Jest on z jakimś utwardzaczem.
              Obecnie grają pod starym bomboxem/radiem hitachi, które generuje 18W w 8 OHm i powiem Wam że w małym pomieszczeniu wystarcza, serio słychać bas, ale dupy nie urywa. Ale to 18W.
              Tu właśnie sprawdza sie twierdzenie że STX-y nie potrzebują dużo żeby dobrze zagrać. Podejrzewam, że pod 50 watowym dobrym wzmakiem np. Technicsa ładnie by grały.
              Pożyczałem nawet wierzę sony, która ma rzekomo 120W. Ciśnienie było, membrana fruwała, bass był szybki, lecz nie zbyt miękki. Ogólnie przy cichej muzyce bas jest słyszalny, nie ma dominacji tweetera, choć czasami potrafi się wywyższyć. xd
              Ja będę kupował woofery z STX-a to kupować i montować kolce czy może jakieś nóżki ?
              Pytanie ostatnie. Tacie się spodobały kolumny i zastanawialiśmy się razem czy te kolumny byłyby dobrą podstawą pod kino domowe ?
              Myślałem żeby użyć ich jako tylne, a przód i centralny zrobić w przyszłości ? Myślicie że to by miało sens ?
              No i ostatnie.
              Ogromne podziękowania dla użytkownika Adzik94. Od niego kupiłem obudowy oraz zrobił mi fronty. Otwór na br faktycznie był za duży ale klej na gorąco załatwił sprawę, więc nie gwizdów powietrza, jest szczelny.
              Podziękowania też dla Was którzy udzielali się na forum. Bez Was nie odważył bym się podjąć tego projektu. Kasy wydałem sporo, podejrzewam, ze ponad 600 zł. Wiem że jakościowo kupiłbym kolumny za 400, ale mam satysfakcję że robiłem coś w nich sam. Samo fornirowanie było dla mnie wyzwaniem. Ogromne jeszcze raz dzięki. Mam nadzieję że niedługo kolejny temat, ponieważ chcę zrobić wzmacniacz dla kolumn w obudowie takiej jak kolumny, bo fornir mi został i skaj też.
              Pozdrawiam Was,
              Mateusz :)
              Last edited by mati_323; 05.06.2016, 18:29.

Skomentuj

No i ładnie, ale jest jeden zgrzyt. Woofer jest krzywo przykręcony. Śrubki też mogłyby być czarne.

Skomentuj

Heh nawet nie zauważyłem faktycznie lekko krzywo.
                  Chciałem dać wkręty czarne ale mają stożkowe łby i musiałem dać blachowkręty z kwasówki.
                  Szczerze powiem że mi sie podoba ze srebrnymi :P

Skomentuj

Cieszę się że udało Ci się skończyć kolumny.
                    Skaj mam strasznie cienki. Pisałeś o że będzie nieco grubszy jak miałem robić podfrezowania. Zrób dodatkową podkładkę/uszczelkę pod kosze głośników aby je zrównać z powierzchnią frontu.

Skomentuj

Brawo za ukonczenie prac i nie stracenie zapalu :) z pewnoscia nastepne kolumny wyjda Ci duzo lepiej. Coz, czlowiek uczy sie na bledach, trzeba w zyciu sporo zepsuc, zeby sie nauczyc. Sama teoria nie znaczy nic.

Skomentuj

Spokojnie to aż tak nie rzuca się w oczy. Ewentualne poprawki będę robił przy wymianie wooferów :)

Skomentuj

Nie chodzi tu tylko o efekty wizualne ale zlicowanie frontu głośnika i frontu obudowy ma znaczący wpływ na załamywanie się fal akustycznych emitowanych przez ten przetwornik a w szczególności głośnik wysokotonowy.

Skomentuj

Wysokotonowy jest okej

Skomentuj

Zamieszczone przez mati_323 Zobacz posta
                              Wysokotonowy jest okej
                              Na tym zdjęciu https://diyaudio.pl/i/27647/b0b00089...1465145850.jpg widać, że jest za głęboko o 1-2mm

Skomentuj

I to aż tak przeszkadza akustycznie ?

Skomentuj

Czepiają się chłopaki

Wysłane z mojego D722P przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Nie czepiają tylko doradzają. Naprawa tych małych niedociągnięć to kwestia zerowego kosztu i góra godzinka pracy. :)

Skomentuj

Jak godzina ? Kilka pociągnięć śrubokrętem :P

Skomentuj

Jak się będziesz spuszczał to i z doba może zejść. Oprócz przekręcenia śrubek pozostanie jeszcze wycięcie podkładek odpowiedniej grubości pod głośniki. Można je jeszcze kleić i czekać na podeschnięcie kleju,

Skomentuj

Spróbuj kilka kółek z tektury.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X