Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Pierwsza konstruk cja W.15.120.8.MC + T.10.200.8.PC potrzebna pomoc

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

HeHe a macie jakieś propozycję wzmacniacza DIY po te kolumienki ?

Skomentuj

Na początek sklec sobie oklepanego już Uniampa lub iAMP.

Wysłane z mojego D722P przy użyciu Tapatalka

Skomentuj

Hehe już nie ważne xd
        Dostanę może w prezencie od znajomego amplituner Philipsa, 75W na kanał, da rade ?

Skomentuj

Jaki model ampli?

Skomentuj

No właśnie nie wiem. I głośniki jakieś philipsa 5.1
            @edit
            Dokładnie to kino Philips FR 984.
            Last edited by mati_323; 14.06.2016, 20:03.

Skomentuj

Zagrać zagra. Zlituj się tylko i nie podłączaj tych pierdziawek 5.1 razem z tymi kolumnami które zrobiłeś.
              Najlepiej sprawdziłby się zwykły wzmacniacz lub w ostateczności amplituner stereo.

Skomentuj

Ten ampli pewnie będzie służył jako ampli stereo. Niby 100W w 6 OHM
                A podłącze sprawdzę, ocenię

Skomentuj

Pany zrobić podstawki z kolcami czy może same kolce albo nóżki ?

Skomentuj

To już wybierz sobie co Tobie lepiej pasuje.
                    Pokaż jak skończyłeś obie kolumny. Pod czym grają?

Skomentuj

No na razie czekam na ampli od kolegi.
                      Zrobione już 2, ale tego tweetera poprawię jak u STX-a zamówie śrubki, kolce i nowe woofery.

Skomentuj

A więc wczoraj dotarł do mnie ampli philipsa i powiem otwarcie że jestem zawiedziony.
                        Po ustawieniu basu na max i tak jest ogromna przewaga góry na niskimi tonami. Średnie są słyszalne ale bez szały, po prostu góra je zagłusza.
                        Na szczęście nie jest ona krzykliwa tylko dość przyjemna i naturalna.
                        Myślę że to wina midów i zwrotnicy.
                        Plan jest zrobić wymianę na MCX-y, wymienić śruby na czarne, dorobić podstawki z kolcami i ustawić kolumny w pokoju.
                        Do Was tylko jedna prośba.
                        Potrzebuję głośnika niskotonowego, najlepiej 4 OHm który posłużyłby do zbudowania subwoofera do tych kolumienek.
                        Może tonsil ma jakieś ciekawe propozycję ?
                        Pozdrawiam i życzę miłej soboty !

Skomentuj

Pewnie, że wymień te głośniki na MCX.
                          Co do głośnika do suba to pytanie czy masz już wzmmacniacz do subwoofera?
                          Do pary dla tych STX możesz zrobić suba na W.22.200.8.MCX od STXa. Lub na W.27.400 jeśli 22 będzie za mały. Problem tylko że będziesz potrzebował dość mocnego wzmacniacza gdyż głośniki są 8 ohm.
                          Z 4 ohm mogę polecić Intertechnik MDS08. Łatwy w napędzeniu i przyjemnie gra w obudowie BR 22 litry.

Skomentuj

Jeśli są inne głośniki niskotonowe to nie musi być koniecznie STX.
                            Intertechnik MDS08 to nie głośnik do samochodu ?

Skomentuj

W samochodzie sprawdza się świetnie. W domu również się go stosuje.
                              User Borys robił kolumny 3 drożne na tym głośniku.
                              Masz juz wzmacniacz do suba?

Skomentuj

Sub to tylko plany.
                                Jak na razie chcę wymienić na MCX i zrobić podstawki. Same kolce są drogie, chyba że ma ktoś na sprzedaż, chętnie wezmę.
                                Jako wzmacniacz ogarnę jakiś panel albo sam będę kombinował i robił coś na TDA, z jakiegoś kitu.
                                Zapomniałem dodać jeszcze że do ampli dostałem subwoofer philips sw 968.
                                Nie podłączałem z tymi kolumnami, ale bas z tego suba jest mułowaty i dudni.
                                W ogóle konstrukcja tego suba jest dziwna i to bardzo. Nieduży woofer z przodu z plastikową "pseudo kopułką" a pod spodem suba pasywna membrana i tunel BR.

Skomentuj

Zamieszczone przez mati_323 Zobacz posta
                                  Sub to tylko plany.
                                  Jak na razie chcę wymienić na MCX i zrobić podstawki. Same kolce są drogie, chyba że ma ktoś na sprzedaż, chętnie wezmę.
                                  Jako wzmacniacz ogarnę jakiś panel albo sam będę kombinował i robił coś na TDA, z jakiegoś kitu.
                                  Zapomniałem dodać jeszcze że do ampli dostałem subwoofer philips sw 968.
                                  Nie podłączałem z tymi kolumnami, ale bas z tego suba jest mułowaty i dudni.
                                  W ogóle konstrukcja tego suba jest dziwna i to bardzo. Nieduży woofer z przodu z plastikową "pseudo kopułką" a pod spodem suba pasywna membrana i tunel BR.
                                  Mati jak będziesz składał coś na TDA to raczej tylko w mostku aby uzyskać troszkę więcej mocy, a to oznacza że głośnik tylko 8 ohm. Mostek TDA nie wytrzyma obciążenia 4 ohm. Tu masz fajny wzmacniacz w mostku na TDA z kompletem filtrów i z automatycznym włączaniem. Wszystko na jednej płytce.

Skomentuj

Nie wkleiłeś linka :P
                                    Tak jasne, TDA w mostek :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mati_323 Zobacz posta
                                      Nie wkleiłeś linka :P
                                      Tak jasne, TDA w mostek :)
                                      http://www.fratu.pl/irek/?wzmacniacz...tku-tda7294,57

Skomentuj

Podstawiłem je pod TV i muszę przyznać że jestem w lekkim szoku.
                                        Dźwięk jest świetny, idealnie nadają się do filmów. Do gier brakuje im suba, a do muzyka jakiejś Yahamchy AX500 :) Widziałem za 300 zł nawet używki w dobrym stanie.

Skomentuj

Mam mały problem z moimi paczkami, otóż przy niskich częstotliwościach słychać furgotanie tunelu BR. No niestety BR nie jest od środka zaokrąglony. Wygłuszenie pomoże jakoś ? Wyjąć się go niestety już nie da :/
                                          P.S
                                          woofery fajnie się wygrzały, nie spodziewałem się takiej ilości basu, bez problemu wystarczają w moim pokoju, pozdrawiam :)

Skomentuj

Czaruję...
                                          X