Yoshi dobrze powiedziane :) Tylko nie chodzi tu o poszukiwanie graala tylko o zjechanie glosnikow ktore wszyscy zachwalaja. Jak narazie jest to 1 temat w ktorym ktos napisal wady STXow, jak ktos nie rozumie relacji cena>jakosc to niech przynajniej poczyta jakie ma wady zalety dany glosnik. A tak na marginesie zawsze mnie interesowalo jak t o jest z ta jakoscia czy mozna powiedziec ze wzrasta ona liniowo wraz z cena glosnika ? Mi sie raczej zdaje ze to jest funkcja wylkladnicza :) bo jest duza roznica pomiedzy glosnikiem za 50zl a 500 ale juz powiedzmy 1kpln a 2,5kpln to sa detale ? Inny charakter brzmienia ? I tak tez mozemy dosci do tego ze 2 glosniki kosztuja 500zl, ktory jest wtedy lepszu ? Czy zawsze drozszy glosnik bedzie lepszy od tanszego ?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX 27/300 - nienajlepszy czy za dużo wymagam?
Collapse
X
-
OMFG... przeczytać ten topic to trzeba mieć silną wolę
To tak na szybko:
- tesla XW, coś z tym głośnikiem nie tak jest, bo zdania są podzielone tak 50/50. Może wszystko zależy od tego z czym jeszcze gra? No nie wiem... ale na pewno nie zgodzę się z tym że nie ma wykopu... jeżeli dwa takie bździdła powodują, że w pokoju nie można wysiedziec dłużej niż godzinkę ostrego grania, to albo mam wrażliwy słuch, albo niektórzy przytępiony od głośnego słuchaniaI nie chodzi o to, że nie można wytrzymać z mułowatości (?!) ale z natężenia... inna sprawa, że po takim słuchaniu przydałoby się tesli jakieś chłodzenie cewki zaaplikować
- stx 20-120 x AW, miałem... sprzedałem... jeżeli tak brzmi najlepszy (wg Vipera chyba) STX, to ja dziękuję... w ogóle mi nie przypadł do gustu... potrafił przyp... jak na 20stkę, ale nic więcej... ciągle tak samo grał, a jak się go odcięło wyżej, to już w ogóle tragedia... nie do skomponowania z XW
- stx 18... mógłby być chociaż o te 10zł tańszy
Skomentuj
-
ja tam z reguly sam se dobieram glosniki opierajac sie na wlasnych doswiadczeniach i preferencjach (chyba ze ktos na zyczenie chce takie i takie glosniki) i tylko chodze do biednego SW na pomiary (zawsze jak przyjde to sie czegos nowego naucze) bo niestety sie jeszcze swojego zestawu niedorobilem ( ale juz niedlugo)... raz dalem sie namowic na arp i bym schecia pochlastal osobe ktora mi doradzila ten glosnik...:// tak apropo chce ktos 2*arp?
Skomentuj
-
esh0, co do xw to sie nie wypowiem bo już wszystko co miałem napisania o tym głośniku zostało napisane.
Co do 20-120-xAW to miałem na mysli najlepszą 20stx a nie stx w ogóle, ale fakt troche nie jasno napisałem i mogło to rodzić wątpliwośći. Mi odpowiadało jak grał ten głośnik(też sie juz suba pozbywam) można powiedzieć ze dość monotonnie ale i tak nieco lepiej od innych 8' stx.
Skomentuj
-
wszystkie tesle i stxy to budrzetowki. jak wszedzie mozna wybrac cos sposrod nich. XW jak za te pieniadze jest ok. stx27 jak za te pieniadze jest tez okey. tylko ze w konfrontacji sub - podlogowki, to sub szybciej pokazuje swoje niedoskonalosci. z tad moje odczucia. ciagle gra tak samo i monotonie. a co do muztki to slucham wszystkiego od klasyki po lupanki, xw tez ma braki i minusy ale poki co jestem zadowolony i jeszcze mi sie nie znudzily przeciwnie do stx'a dlatego on teraz w pierwszej kolejnosci idzie do wymiany. byc moze za rok bedzie niedosyt i powstana nowe kolumny. bo wiem ze moim jeszcze wiele brakuje.
Skomentuj
-
mIKI wlasnie zauwazylem ze masz w podpisie takiego samego STXa jak ja mialem. 150 juz sa przestarzale ze tak powiem i nie oplaca sie ich kupowac, lepiej juz wziac 300, ale z drugiej strony za taka kase jest juz w200 ktory nie jest glosnikiem subowym ale napewno zagra wdzieczniej. Nie ma co porownywac wogule tego STXa do BSW,ES,SLS czy czeego tam bo nie ma porownania 2 klasy up i tyle, cena niestety tez ;/.
Skomentuj
-
cała rozmowa to jak poszukiwanie głośnikowego graala, ma być tani i dobry , nisko schodzić a przy tym mieć duże spl i świetne średnie tony. No i oczywiście najlepiej żeby się do monitora nadawał , góra 6" bo kto ma miejsce w domu na jakieś klamoty.
Jeszcze się taki nie urodził co by wam dogodził !!
lepiej juz wziac 300, ale z drugiej strony za taka kase jest juz w200
Skomentuj
-
to 2 głośniki do zupełnie innych zastosowań...ale napewno ciszej. Moze troche zly przyklad podalem, jakos nie zacheca ten 27/300 do kupienia, niby t/s ok ale ten kosz ... mocozernosc i opinia mkula ... ;p
Skomentuj
-
LUKASZ, faktem jest też, że STXa nie kupują ludzie których stac na lepsze przetworniki. Mowisz ze stx to badziew, można sie nawet z tym zgodzić ale zauważ, że porównujesz go do droższych głośników, które już z założenia mają trafiać w gusta bardziej wymagającego słuchacza.Na tym i innych forach jest gro ludzi, którzy nawet na stx muszą pieniądze dlugo odkładać, wiec nie można tego tak traktować, mnie stać było na takie kolumny jak w podpisie bardzo długo na nie pieniądze odkładałem a nie są jeszcze gotowe, ale osoba którą bedzie stać na lepsze też powie że to badziew itp.
STX można traktować jako baze do nauki ale też da sie tego słuchać na dłuższą mete, czego nie można powiedzieć o masie innych noname, które są w tym samym przedziale cenowym i to dla nich stx jest konkurencją a nie do głośników za xxxPLN, trzeba zdać sobie z tego sprawe. Wcale stx nie bronie bo sam mam ich już zdecydowanie dosyć ale uważam ze każdy ma to na co go stać.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ViperLUKASZ, hmm 100zł?? to jaki konkretnie głośnik uważasz za porządny? pozatym ja nie używalem stx w kolumnach ale w subach bo tam jest ich miejsce, jedynym wyjątkiem był 18-120-8SW w 2way z arv, który mnie pozytywnie zaskoczył
Skomentuj
-
poruszone zostalo tutaj, ze jest roznica 100zl, trzeba powiedziec ze moze tak byc!
Policzmy przykladowy zestaw 2way na STXie z wykonczeniem
2*18-120-SW - 2*39zl
2*GDWK 11-200-pj 2*38 zl
+przesylka 25
do obudowy 25-30l potrzeba ko 1m2 czyli 2m2 na 2 kolumny, dalej fornir lub okleina okleiny wychodzi zeby ladnie polozyc ok 40zl, fornir zalezy gdzie, przyjmijmy 15zlm2
czyli 30zl
+przesylka 10zl
br 2*5zl
termniale 2*5zl
wikol 11zl za 1 l puche
butapren do forniru 13zl za puszke
lakier 20zl/puszka (powinna starczyc na ok 4 warstwy na 2 kolumnach)
kolce 6*2zl
+przesylka 6
Razem
za bude :
172zl
za glosnik:
179zl
ogołem
w tym momecie jest 350zl okolo, za taka kase kupujemy 2*W170S =200zl 2*TC20 i jest 320, za 30zl obudowa moze bedzie troche trudno sklepac ale sie da. Potem powoli wystarczy dokupowac to co neizbedne aby zestaw lsnil. Czasem te 100zl wiecej i jest juz cos naprawde konkretnego :)
Panowie moderatorzy, czas posprzatac temat
Skomentuj
-
powtarzam to już nie pierwszy raz :
każdy ma to na co go stać ...
nie każdy chce mieć w pokoju sprzęt za niewiadomo ile kasy...
za chwilę będziemy dyskryminować ludzi którzy mają stxy...
arn 312
jest dużo opinii że ten głośnik strasznie muli :/
1202
nie piszmi ze tsx jest taki tani przeanalizuj konstrukcje na stxie a jakim kolwiek pozadnym glosniczku ile ci wyjdzie roznicy 100 zł
potem kolejne 100zł i kolejne bo przecie danie np lepszej kopułki po 50zł więcej na sztuce to nie jest wiele :) itd itd...
zawsze byli ludzie którzy robili konstrukcje na tańszych głośnikach jak i tacy którzy od scanów zaczynali , nikt i nic tego nie zmieni,
pozatym to ich wybór....
Skomentuj
-
za niewiele wiecej arn 312 20/80/2 cw 1002 cw 1202 arn
dodam jeszcze coś od siebie - polećcie beyme dresowi a zmiesza was z błotem po tym jak po godzinie ją rozwali :P
polećcie komuś visatona jak lubi głośno słuchać muzyki - nawet niespecjalnie głośno a zostanie mu cewka na dolnym nabiegunniku - W100 wali w 6 litrach przy niecałych 20watach przy których osiąga szalone 94dB......
nie bieżecie pod uwage jednej zmiennej - do czego mają być te głośniki!!!
Skomentuj
-
a co byście powiedzieli na satelity zbudowane na samochodowych głośnikach systemowych np. na hertzach DSK 165 za 339,00 zł + 20 zl za przesyłkę mamy zestaw dwudrożny, który wystarczy tylko ladnie zabudowac i po kłopocie.:), chyba, że się mylę. po prostu szukam jakieś tanszej alternatywi i czegoś lepszego niż tesla, i stx
Skomentuj
-
nie wiem czy to dobry pomysl samochodowki do domu, kiedys bawilem sie niewiele tanszymi tonsilami (dostalem zeby nie bylo) i efekt byl mizerny, a w aucie graly bardzo przyjemnie, zreszta za 340zl to juz masz 2way na visatonach spokojnie
BTW powoli z tematu robi sie kompedium wiedzy na temat doboru przetwornikow, moze faktycznie trzeba go przykleic
Skomentuj
Skomentuj