Szczerze mówiąc to trudno porównywać ARN150 do stx 18-120-8SW bo stx wypada znacznie lepiej. Pare dni temu skończyłem monitory na tym stx i ARVce i powiem ze byłem naprawde zaskoczony, gdyż sam używam monitorów na arn150 i gdwk 8/13-120 i jak dotąd uważałem, że za takie pieniądze nie da sie zrobic nic lepszego.. az do momentu w którym posłuchałem tych stx... zdecydowanie kładą te arn pod względem szczegółowośći, średnie są nieznacznie ostrzejsze ale mi sie podobało bo przy tym są dużo bardziej szczególowe niz w arn. Ale najwieksza różnica jest w dolnych zakresach.. wrecz powalająca... bas jest niski, z dobrym wykopem i nawet nie najgorszą szczegółowościa, nie gubi sie i przyjemnie sie go słucha, a byłem bardzo sceptyczny bo po symulacjach głośnik wypadał wcale nie lepiej od arn150 w połowe mniejszej obudowie... nic bardziej mylnego, tu własnie po raz pierwszy zauważyłem jak nie wolno wierzyć symulacjom.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX 27/300 - nienajlepszy czy za dużo wymagam?
Collapse
X
-
Takero rozumiem to doskonale, tylko chce sie upewnic. Nie mam tych glosnikow, ale jak jedni mowia stx moze byc tylko bee a drudz ze tesla moze byc tylko ahhh ohh to nie wiem w ktora strone sie sklonic. swego czasu pytalem sie SW o tego stxa wlasnie i go chwalil (jak wszsystie stxy :P) ale ma niezaprzeczalny plus ten stx jest glosniejszy i wytrzymalszy od tesli.
Edit:
szczerze mowiac to bylem przekonany ze ten stx jest dobry, mialem nawet kiedys to sprawdzic, moze pozniej teraz kasy nie mam.
Skomentuj
-
najśmieszniejesze jest to że Kudłaty słyuchał tego samego STX'a co ty Takero - taki mały wędrowniczek z tego 18-120 :P
uwazam że co jak co ale w zyciu bym nie powiedział że tesla jest bardziej szczegółowa od akurat tego STX'a - miałem doskonałą mozliwość porównania - ten sam wzmak dwa głośniki koło siebie dodatkowo z taką samą sopranówką i optymalną zwrotnicą. balans lewo prawo i wszystko jasne.
Skomentuj
-
I dlatego bardzo dobrze ze takie tematy powstaja! Teraz bym sie nie wachal przy wyborze. A tak pprzy okazji temat zjezdza na tesle i chyba bedzi nastepny przelom jak z tymi stxami. Mozna by po koleii powymieniac producentow tych tanszych glosnikow i napisac za i przeciw, dobre kompendium by z tego bylo.
Skomentuj
-
Mozna by po koleii powymieniac producentow tych tanszych glosnikow i napisac za i przeciw, dobre kompendium by z tego bylo.
np co do xw to esh0 bardzo zachwala ...
kwestia jest w tym że każdy ma inny gust i trudno podpasować sobie głośnik
nie słuchając go samemu...
Skomentuj
-
Tak samo Yoshi chwalil ARNy, a moze mowil tylko w porownaniu do tesli :P. Wiem, ze sa skrajne opinie, ale jezeli pozna sie skrajna opinie na + albo na - i powie tak jeszcze pare osob to kazdy bedzie w kolko powtarzal z zachwytem, takze dobrze poznac wszystkie opinie, przedstawic je dopisac uwagi. bedzie to pomocne przy wyborze przetwornika
Skomentuj
-
będziesz mógł się pochwalić głośnikiem z historią :P załuje że go do umberto nie zabrałem :P wyrwał by sobie włosy z głowy że XW kupił :P
co do chwalenia STX'ów - po ich średniakach jezdze równo tak samo zdecydowanie odradzam serie 14,16,20,25,30,42 a od kiedy weszła 18stka seria 17 straciła racje bytu. to samo ich sopranówki - tuba 9-150-8pj jest do kitu bo się łamie, 17-80-4SE jest do kitu bo przetwarza średnie tak jak moja 30stka zmodyfikowana to samo 27-150-4SE o 9-150-8pj nie wspomne - głośnik niegra - on wydaje dźwięki - 8-150-8pj jest super bo za cene piezo dostajemy głośnik który jakoś gra - następny w kolejce kosztuje koło 100zł a dalej juz mamy ceny w okolichach 500-1000zł więc jest to jedyna tania alternatywa na rynku - ontabene wykorzystuje je także LDM tak samo jak estradowe 30stki.
Skomentuj
-
to proste że dobry głośnik o cenie X będzie gorszy od dobrego głośnika w cenie 10X - dlatego zarówno tesla STX jak i tonsil - po którym tez wypadało by sie przejechać bo ma duzo zwalonych modeli - zostaną na rynku i forum - no moze poza tonsilem bo STX i tesla mają nad nim jedną przewage - w ich cenie nie kupimy Vify Visatona czy peerlesa - a za cene oficjalną tonsila juz mozna....
chodziło mi dokładnie o serie 20-80 i 20-120-X AK
Skomentuj
Skomentuj