Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 27/300 - nienajlepszy czy za dużo wymagam?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Szczerze mówiąc to trudno porównywać ARN150 do stx 18-120-8SW bo stx wypada znacznie lepiej. Pare dni temu skończyłem monitory na tym stx i ARVce i powiem ze byłem naprawde zaskoczony, gdyż sam używam monitorów na arn150 i gdwk 8/13-120 i jak dotąd uważałem, że za takie pieniądze nie da sie zrobic nic lepszego.. az do momentu w którym posłuchałem tych stx... zdecydowanie kładą te arn pod względem szczegółowośći, średnie są nieznacznie ostrzejsze ale mi sie podobało bo przy tym są dużo bardziej szczególowe niz w arn. Ale najwieksza różnica jest w dolnych zakresach.. wrecz powalająca... bas jest niski, z dobrym wykopem i nawet nie najgorszą szczegółowościa, nie gubi sie i przyjemnie sie go słucha, a byłem bardzo sceptyczny bo po symulacjach głośnik wypadał wcale nie lepiej od arn150 w połowe mniejszej obudowie... nic bardziej mylnego, tu własnie po raz pierwszy zauważyłem jak nie wolno wierzyć symulacjom.

Skomentuj

Takero rozumiem to doskonale, tylko chce sie upewnic. Nie mam tych glosnikow, ale jak jedni mowia stx moze byc tylko bee a drudz ze tesla moze byc tylko ahhh ohh to nie wiem w ktora strone sie sklonic. swego czasu pytalem sie SW o tego stxa wlasnie i go chwalil (jak wszsystie stxy :P) ale ma niezaprzeczalny plus ten stx jest glosniejszy i wytrzymalszy od tesli.

Edit:
      szczerze mowiac to bylem przekonany ze ten stx jest dobry, mialem nawet kiedys to sprawdzic, moze pozniej teraz kasy nie mam.

Skomentuj

rada kupic oba sklepac do kazdego obudowe z np tonsilem 11/100 i oprzec to na zwrotkach SW...majatek za te dwa glosniki to nie jest a porownanie jak na dloni... no chyba ze chcesz jak oba graja w stereo no to trzeba kupic po dwa z kazdego ale i taki majatek to nei jest...

Skomentuj

najśmieszniejesze jest to że Kudłaty słyuchał tego samego STX'a co ty Takero - taki mały wędrowniczek z tego 18-120 :P

uwazam że co jak co ale w zyciu bym nie powiedział że tesla jest bardziej szczegółowa od akurat tego STX'a - miałem doskonałą mozliwość porównania - ten sam wzmak dwa głośniki koło siebie dodatkowo z taką samą sopranówką i optymalną zwrotnicą. balans lewo prawo i wszystko jasne.

Skomentuj

najśmieszniejesze jest to że Kudłaty słyuchał tego samego STX'a co ty Takero - taki mały wędrowniczek z tego 18-120 :P

ciekawe kto jeszcze go będzie słuchał
            aż żal mi go do wozu wsadzać

Skomentuj

I dlatego bardzo dobrze ze takie tematy powstaja! Teraz bym sie nie wachal przy wyborze. A tak pprzy okazji temat zjezdza na tesle i chyba bedzi nastepny przelom jak z tymi stxami. Mozna by po koleii powymieniac producentow tych tanszych glosnikow i napisac za i przeciw, dobre kompendium by z tego bylo.

Skomentuj

Mozna by po koleii powymieniac producentow tych tanszych glosnikow i napisac za i przeciw, dobre kompendium by z tego bylo.
                problem w tym że bywają bardzo skrajne opinie...
                np co do xw to esh0 bardzo zachwala ...
                kwestia jest w tym że każdy ma inny gust i trudno podpasować sobie głośnik
                nie słuchając go samemu...

Skomentuj

Tak samo Yoshi chwalil ARNy, a moze mowil tylko w porownaniu do tesli :P. Wiem, ze sa skrajne opinie, ale jezeli pozna sie skrajna opinie na + albo na - i powie tak jeszcze pare osob to kazdy bedzie w kolko powtarzal z zachwytem, takze dobrze poznac wszystkie opinie, przedstawic je dopisac uwagi. bedzie to pomocne przy wyborze przetwornika

Skomentuj

będziesz mógł się pochwalić głośnikiem z historią :P załuje że go do umberto nie zabrałem :P wyrwał by sobie włosy z głowy że XW kupił :P

co do chwalenia STX'ów - po ich średniakach jezdze równo tak samo zdecydowanie odradzam serie 14,16,20,25,30,42 a od kiedy weszła 18stka seria 17 straciła racje bytu. to samo ich sopranówki - tuba 9-150-8pj jest do kitu bo się łamie, 17-80-4SE jest do kitu bo przetwarza średnie tak jak moja 30stka zmodyfikowana to samo 27-150-4SE o 9-150-8pj nie wspomne - głośnik niegra - on wydaje dźwięki - 8-150-8pj jest super bo za cene piezo dostajemy głośnik który jakoś gra - następny w kolejce kosztuje koło 100zł a dalej juz mamy ceny w okolichach 500-1000zł więc jest to jedyna tania alternatywa na rynku - ontabene wykorzystuje je także LDM tak samo jak estradowe 30stki.

Skomentuj

LOL, nastepny szok, ja myslalem ze chwalisz tylk stxy :). A tu nagle takie cos, pisz, pisz wypisz wszsystko czego sie wystrzegac, wkoncu sie na tym znasz :)

pzodro

Skomentuj

zdecydowanie odradzam serie 14,16,20,25,30,42
                        a 20 120 x aw ?? :)

będziesz mógł się pochwalić głośnikiem z historią :P
                        w dodatku dobrze wygrzany jest

Skomentuj

to proste że dobry głośnik o cenie X będzie gorszy od dobrego głośnika w cenie 10X - dlatego zarówno tesla STX jak i tonsil - po którym tez wypadało by sie przejechać bo ma duzo zwalonych modeli - zostaną na rynku i forum - no moze poza tonsilem bo STX i tesla mają nad nim jedną przewage - w ich cenie nie kupimy Vify Visatona czy peerlesa - a za cene oficjalną tonsila juz mozna....

chodziło mi dokładnie o serie 20-80 i 20-120-X AK

Skomentuj

takero, akurat 20-120-X AW to chyba jedyna udana 20stx...
                            reszta co najmniej nie warta uwagi

ps. nie pamietam ostatniej tak ożywionej dyskusji na forum

Skomentuj

właśnie , jak jest z serią ak ?

Skomentuj

Hmm, to moze ja dam tu przyklad 20/80 slyszalem naprawde dobre opinie na jego temat, ale takze te zle, to wkoncy jak to jest, zostaje na liscie dopuszczonych do kupienia czy nie za bardzo?

Skomentuj

Viper, dlatego dałem
                                  :)

Skomentuj

nawet niechciało mi się myślać o jej zakupie jak pomacałem membrane....

Skomentuj

takero, wiem

Skomentuj

Uzytkownik, mam nadzieje że chodzi Ci o tonsila

[ Dodano: 2005-11-27, 00:38 ]
                                        Sound Wave, ??
                                        napisz coś więcej dla przyszłych pokoleń :)
                                        żeby możnabyło odrazu dać jakiemuś ze żłobka linke tutaj

Skomentuj

Sound Wave, w serii AK membrana ma podobną sztywność co lekko zasyfiona szmata do podłogi... albo co najwyżej gazeta

Skomentuj

Czaruję...
                                          X