Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 27/300 - nienajlepszy czy za dużo wymagam?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

co do wzmaka 100-150 wat wystarczy ale pod jednym ale... niech to niebędzie TDA.....

co do budy - jak masz mozliwość to daj mu więcej - Eminence to nie alpierd że podaje dedykowaną wielkość obudowy z kosmosu :)

do nadstawek mozna go załadować nawet do 30-40L ale jako subwoofer 60-70L powinno być ok - a jeszcze jak ma pracować w domu to wytrzymałości mu niezabraknie :)

PS co moze lepiej oddawać lepej rocka jak nie głośniki na jakich "powstaje" ta muzyka :)

Skomentuj

wzmacniacz to na razie mostek lm3886 z solidnym zasilaczem... niedlugo pewnie i tak tranzystory, moze wzmak Irka, moze cos podobnego, jeszcze nie wiem, jestes pewien Sound, ze to bedzie to? bo chcialbym wreszcie zrobic cos na dluzej, juz nie chce takich polsrodkow jak stx:), ktory gra jakby to powiedziec - bez polotu...

Skomentuj

słucham clasic rocka i na tego typu sprzęcie (niemówie konkretnie o tym modelu ale chodzi mi o głośniki estradowe) - od pink floydów po przez scorpionsów smokie ELO a na queenach skończywszy muzyka brzmi najlepiej - poprostu mozna poczuć namiastke tego co jest na koncercie :) a oto przeciez chodzi! moim zdaniem muzyka ma mieć taki wydźwięk jak w momęcie gdy powstawała - a jakoś niesłyszałem zeby Sting Hendrix czy Santana uzywali Scanów peerlesów czy visatonów :)

Skomentuj

ani innych złotych kabli głośnikowych po 10 000zł za 1 mb
          ale z 2 strony nie znaczy to że muzyka najlepiej brzmi na przetwornikach klasy low end
          lepiej po prostu nie wpadać w skrajności...

Skomentuj

no tutaj low-end przynajmniej cenowy to to nie będzie myślałem Sound jeszcze o kappa pro 10: http://audiolite.pl/sklep/index.php?...hpshop&Itemid=
            ale jedno co mnie w tym pomyśle niepokoi - wszystkim z tych estradówek strasznie spada efektywność poniżej 100Hz, nie wiem może jeśli zastosować ostrzejsze cięcie w filtrze to się uzyska te 45-70Hz w miarę liniowo?

Skomentuj

spadek SPL ponizej 100Hz wynika z metody pomiaru - odgroda akustyczna - głośnik zachowuje się tak jak w obudowie zamkniętej o nieskończonej objętości w przypadku głosnika z niskim Qts owocuje to właśnie takim spadkiem efektywności

Skomentuj

hmm czyli decyzja mniej więcej podjeta, trzaba budowac nowego suba.
                Wracając do mojego STX-a, bo jeszcze pare tygodni bede go mial, wiec troche bym z nim zawalczyl,
                aktualne strojenie wyglada tak:

do ilu moznaby je podniesc, zeby troche wykop poprawic, bo nie chce przesadzic?

Skomentuj

powiększ ten dołek tak co bym widział gdzie jest minimum... bo narazie to widze że miedzy 35 a 45 Hz :P

Skomentuj

wychodzi kolo 35Hz, troche sie pobawilem i prowizorycznie montujac krotszy tunel podnioslem strojenie jakies 40Hz, jest lepiej:) przestal buczec w nizszych partiach, mozliwe, ze jak dojde do 45 a nawet 50 to bedzie jeszcze lepiej i na troche starczy, ale charakter i tak zostaje niestety podobny, taki potulny, cieply i troche za miekki.
                    Wracając do teatu suba estradowego to wyglądałoby to mniej więcej tak:

I mam teraz kilka pytań do zorientowanych w tematyce i znających ten głośnik tzn eminence delta 12lf:
                    1. Czy na takiego bydlaka wystarczą ścianki 22mm+ wzmocnienia?
                    2. Czy da jakieś słyszalne korzyści zastosowanie mdf-u zamiast wiórówki?
                    3. Czy taka śrenica tuneli będzie odpowiednia?
                    4. Może coś zmienić w litrażu teraz wychodzi ok. 75l brutto czyli będzie netto poniżej 70?

Skomentuj

Witam,

A moze jednak zdecydujesz sie na BSW ? Ma taki specyficzny charakterek, odtwarza muze jak jest nagrana tzn. jak bas ma kopac to kopie, a jak ma schodzi do podziemi to tak wlasnie to glosnik odtwarza. 12" kosztuje 350zl 15" 450 o ile pamietam. Do 12 ok 40-50l@30-40hz a do 15" buda 80-100@ tez cos ok 30-40. Jednyny mankament tych glosniczkow to jest to, ze trzeba miec wzmacniacz, a nie "wzmacniaczek" (300RMS min). Wszystko jest ladnie opisane w http://diyaudio.pl/forum/viewtopic.php?p=62830#62830 oraz http://www.elektroda.pl/rtvforum/vie....php?p=1997098
                      Aha od SPLa podanego na www.mivoc.pl (katalog produktow - ravemaster - glosniki caraudio czy jakos tak i blue series) odejmij po 3dB.

POzdrawiam

Skomentuj

Kusi mnie BSW właśnie tą bezkompromisowością można powiedzieć, bo i szybki i nisko schodzi i wytrzymały, ale wzmacniacz właśnie, coś mocniejszego niż wzmak Irka skomplikuje mi zasilanie całego wzmaka, trzebaby drugie trafo, które się nawet do obudowy nie zmieści, a przy tym co mam n-mosfet Irka osiągnie jedynie 100W/4R, z drugiej strony ja naprawdę strasznie głośno nie słucham i niby BSW ma duży SPL, ale wszyscy wszędzie trąbią, że trzeba mocnego pieca, wiec pewnie coś w tym jest.

Skomentuj

Ja proponuje zostawic ta piekna, fornirowana bude co sie nad nia tak nameczyles, wkoncu ma ona te 40l brutto (?). A po co wzmacniacz do obudowy dawac ? Jak koniecznie chcesz miec to gdzies blisko subwoofera to wzmak postawisz na nim i po krzyku. Jak chcesz to moge Ci podeslac ladne plytki to wzmakow janka (300W, na bipolarach 3parki, moga to byc 2sc500 i 2sa moga byc tez mj15003 i mj15004 do pary). Mozesz zawsze na poczatek dac 1 pare tranzystorow, nizsze zasilanie i zobaczyc jak to wszystko gra. Jak bedzie full wypas extra giga niesamowicie to dokladasz tranzystory i dorzucasz lepsze trafo.

pozdro :)

Skomentuj

Tzn. wzmacniacz jest w osobnej obudowie razem ze stereo na wspólnym zasilaczu +-31V pod sporym obciążeniem. A płytki jakbyś mógł podesłać to byłoby super, od dawna szukam czegoś sprawdzonego tranzystorowego, a wzmak Janka jest podobno rewelacyjny.
                            A i obudowa ma te 40l.

Skomentuj

No to po CW,LW,XW mamy kolejnego faworyta legende Ale ten Tomaszo narozrabiał ;]

Mkul, chcesz dobry power?Altron Lublin,150 zł i masz zajebiście mocną końcówe mocy i to w dodatku złożona i odpaloną.Tylko dokładasz trafo,mostek i kondy i jazda.400 RMS-u na 4 ochmach.No i to jest też legenda-HOLTON

Skomentuj

Witam,

Sie rozplenil ten BSW , chyba ES nie przejdzie do historii jako kultowy . Moze za pare lat nie bedzie to CW,LW,XW tylko BSW,WS,XLS ?

ps. chyba trzeba bedzie fuclub BSW zalozyc

pozdro

Skomentuj

Obrazi?No co ty.Ja wiem swoje i ...chyba jednak es-a nie sprzedam

Skomentuj

Kazdy ma swoj gust :)
                                    Jak widac te BSW wielu osobom podchodza, bo so w miare tanie, i wiernie przetwarzaja muze.

Skomentuj

dokładnie połączyć te dwie legendy i będzie super

chociaz i tak uwazam że estradówka lepsza:P ale ten BSW jest bardziej uniwersalny co prawda az takiego wykopu jak delta mieć niebędzie ale zato zejdzie duzo nizej

kup - będziemy mieli porówanie STX kontra BSW jak jeszcze oba zasilisz holtonem to będzie wiadomo na co je stać :)

Skomentuj

Witam,

Patrzylem troche na ta Delte, ogolnie troche dziwny glosnik, niby ma te 14Tm, ale qts dochodzi do 0,5. Do tego zeby jako tako uswiadczyc czegos przy 40hz to trza ja wladowac w 70-80l gdzie zgubi zawieszenie przy wiekszej mocy. SPL to jest mocna strona tego glosnika i sie nadaje raczej chyba do laczenia po pare sztuk na paczki i na wyzszy bass (nadstawki?). Wiecej nie powiem, bo nie mialem i nie slyszalem.

pozdro

Skomentuj

delta spokojnie moze pracować nawet w 140L bez obawy oto że pogubi zawieszenia

wysoki Qts z powodu wysokiego Fs im wyzsze Fs tym większe Qts

współczynnik EBP jest na poziomie 100 a masa membrany to jedyne 50gram

Skomentuj

Czaruję...
                                          X