moj STX gra w 36l wysoko strojony i na uchometr nie schodzi poniżej 40Hz, co mi w zupelności wystarcza, czy delta w 60-70 osiagnie tyle?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
STX 27/300 - nienajlepszy czy za dużo wymagam?
Collapse
X
-
Ok topic mozna zamknac: kupilem Beyme Studio i jest wreszcie tak jak ma byc, glosnik wreszcie gra tak jak powinien, gdy ma byc twardo jest twardo, nie przeciaga nic ponad to co w utworze, roznica jak po przesiadce z lw na stx-a co najmniej, chociaz blizej stx do lw niz do beymy, a ktos swego czasu porownywal 27/300 do beymy power <rotfl>. Podsumowujac opanujmy moze zachwyt nad stx-ami, owszem parametry maja prawdziwe, wytrzymuja duze moce, ale nadaja sie dla poczatkujacych albo niewymagajacych, bo watpliwa radosc z ich sluchania.
To tyle ode mnie.
Pozdrawiam
Skomentuj
-
Witam,
To zeby nie bylo ja tez sie dopisze :)
Mialem suba na 27-150-8-SS w 45l strojone najpierw na 32 hz potem na 35 i na koncu 40. Ostatnio nabylem BSW i nie moge wyjsc z podziwu jak brzmia piosenki. Trzeba sobie wprost powiedziec STX jest dobre dla poczatkujacego lub malo wymagajacego. Przeciaganie, duze budy maly spl, do tego wzmak minmalnie 300W zeby cos sie ruszylo. Napewno nie bylem zadowolony z tamtego subwoofera. aha naajbardziej denerwujaca rzecz z tego calego stxa to to, ze xmax=xlim=xdam, krotko mowiac 9,6mm jest do dna, sam to mierzylem. I niewarto,nawet porownywac tanszych glosnikow do drozszych, wprowadza to tylko zamet i niedoinformowanie.
pozdro
Skomentuj
-
LUKASZ, mysle ze nie, stx to jednak wazne ogniwo od niego sie zaczyna. lepiej zaczac od stxa niz od alpierda. no i nie kazdego stax na cos lepszego bo jednak skok o klase wyzej to 200-300%drozsze przetworniki. a stx daje dobry stosunek jakosci wykoninia wiernosci parametrow do ceny, jedna jego muzykalnosc to o kant dupy;p
Skomentuj
-
Witam,
Ja mialem 27-150-8-SS, chyba juz pisalem. Jak juz tak jedziemy tego stxa i obalamy jego panowanie to trzeba powiedziec, ze sa to dobre glosniki jezeli patrzymy na relacje cena-jakosc, maja wady ale z tym trzeba sie liczyc przy tak niskiej cenie, sa dobre dla poczatkujacych, bo trudne do zjechania, ale jak ktos uslyszy juz cos lepszego to nie chce wracac. A tak do tego BSW to jak masz miejce na praleczke 100 l to bierz 15" i burz budynek, a jak masz miejsce na kosz do prania 45l to 12"- to do burzenia murow
pozdr
Skomentuj
-
Przepraszam ale głosniki stx za tą cene i z prawdziwymi parametrami są wyjątkowo dobre.Czemu nie obalicie aplierda,888,99 tylko stx-a ja wam powiem za dla mnie niewyrafinowanego słuchacza stx wystarczają spokojnie pomijając głosniki średniotonowe.Sam wąłśnie zabieram sie za budowe suba na 30-300-4-AP.
Skomentuj
-
bociek14, nikt tu nie oczernia stxa! kazdy podkresla ze jest to dobry wybor jak na poczatek albo budrzetowke. nic lepszego nei znajdziesz w swoejej cenie jest bezkonkurencyjny ale nie chodzi tylko o to.
kiedys tez potrzylem na cene i staralem sie zrobic jaknajtaniej... z zalozenia mialo byc kiedys do wymiany... teraz wiem ze nie ma sensu pchac sie w tego typu zabawki chyba ze dla nauki. stx to tylko stx, gra poprawnie... bez zadnych emocji... przynajmniej na mnie nie dziala juz. przez miesiac bylo fanie lupal jak diabli... ale teraz moje podlogowki maja przyjemniejszy muzykalniejszy basior (x2 tesla XW)i stxa uzywam tylko do filmow... tam wytwarza cisnienie i wszystko sie trzesie - jest spoko ale do muzyki potzrebuje kontroli mysykalnosci dynamiki i mordercy jednen punk i od niego zaczyna sie pieklo. chce precyzji;p z tego co czytalkem BSW spelni moje oczekiwania;] Uzytkownik, ktorego masz?
Skomentuj
-
Ja dodam jeszcze, do tych, ktorzy sie oburzaja, ze krytykujemy, a wszystko inne drozsze wiec czemu sie czepiamy. Spojrzcie na to tak, robimy piekne obudowy, fornirujemy, lakierujemy, same materialy potrafia sporo kosztowac nie liczac naszej robocizny wartej nie raz kilka razy tyle, i do tego kupujemy glosniki, ktore maja... bardzo korzystny stosunek cena/jakosc... i co niektorym to pasuje i juz nic z tym nie robia, jednak ci pozostali, mysle ze wiekszosc, w koncu uslysza jak graja sredniej klasy przetworniki i co... i nie moga juz swojego dziela sluchac i zbieraja kase i robia wszystko od poczatku, bo rzadko kiedy bude da sie wykorzystac, zeby nie isc na zadne kompromisy, i to ma sie niby oplacac, czy nie lepiej od razu zrobic cos na dlugi czas, mi sie wydaje, ze jak sie nie ma kasy to tym bardziej trzeba robic tak zeby na dlugo starczylo.
Skomentuj
-
, duze budy maly spl, do tego wzmak minmalnie 300W zeby cos sie ruszylo.
lekko mówiąc...
jak mnie to cieszy moze w koncu bedzie koniec dynasti stxow
prawda jest taka - każdy ma to na co go stać ...
wiadomo że bsw jest lepszy od stxa - to żadne odkrycie,
chodzi tylko o to że 10' stxa kosztuje ~90zł (seria 300),
a 10' bsw ~250zł ...
wiadomo że 350z jest lepszy od megane :)
podobny stosunek cenowy ...
Skomentuj
-
Witam,
A spojrzales na propozycje moje i wisni? Cena podobna, powinny zagrac milej :). Zgadzam sie w calosci z mkulem, buda z mdfu obklejona fornirem polakierowana z ladnymi dodatkami w postaci imbusuow kolcow terminali i Bog wie co jeszcze przekroczy koszt glosnika, dodaj do tego cene swojej roboty to sie dowiesz dlaczego w sklepie take cos kosztuje 1kpln. Czas jest cenny, czas to pieniadz i trzeba o tym pamietac cos robiac.
pozdr
Skomentuj
-
Tesla 226
i pod jakim względem ?
wytrzymałości mocowej ?
W 200 S 8 OHM
jak na visatona dość spory spl - 88dB,
fs 30hz
qts 0,33
Całkiem ciekawy głośnik...
Miał już go ktoś ?
Zgadzam się że jest prawdopodobnie lepszy od stxa,
jednak nadal kosztuje 100% więcej :]
Alphard CW1002C
Tonsil GDN 20/80-2
faktem jest to że mocy się nie boi :)
a co do tonsila - hmm...
każdy chyba wie :)
Skomentuj
-
Witam,
takero po 1 mowimy tu o xx-300, wiec nie 100% a conajwyzej 25
gdyby porownywac glosniki tylko pod katem wytrzymalosci to nigdy by ten watek nie powstal. IMO tesla gra owiele detaliczniej od STXa, do tego 2 razy tansza ;] i ostatnie pytanie, jezeli STX jest tak dobry to dlaczego go nie massz? dlaczego w podpisie jest "es250" miales go wogule ?
pozdro
Skomentuj
Skomentuj