Ta, ale ja mowilem o tym, zeby byl jaki jest i kosztowal polowe . POmysl sobie gdyby wszystkie glosniki nagle potanialy o polowe XLS za 500zl cos pieknego.. ale OT robimy, no nic ide spac, tylko mi tutaj nic juz nie piszcie zebym rano nie musial czytac !
ej no ale o czym tu dyzkusja? tesla gra na 100% przyjemnie j i dok;adniej niz stx przynajmniej w moich odczuciach. jak mam podlogowki na dwuch teslach xw i vifie tc20 to w muzyce zapuszzenie stxa 27.150 mija sie z celem... moze zejdzie troche nizej ale co za tym idzie? nic!! kompletnie nic.. tylko meble mocniej trzeczsza... te tesle sa naprawde muzykalene, nie wiem jak mozecie je oczerniac w porownaniu do arn 150!? mama oba i xw bije na glowe 150tki! jest dokladny precyzyjny i przyjeny! w dodatku nie wymieka jak chce posluchac glosniej. noa le temat jest o stxie. nei mowie ze jest zly jak za ta kase... est fajny ale ludzie, spojrszcie realnie... wyjdzie was 100-160zl wiecej a mozecie miec cos lepszego... nie wiem jak slysze bayme albo bsw to zaluje kazdej zlotowki wydanej na stx, raja prawda... nei ukrywam ze jedak zawdzieczam stixowi to cos co mi dal;p nauka i satysfakcja. ewolucja jest nie uchronna teraz czas na cos lepszego.!!
[ Dodano: 2005-11-27, 02:00 ]
sor, jesem pijany ale szczery, nie ma to jak ostatki a stx to nic inengo jak 50pln...
A i na początek chce sie podlizać :P bo bardzo fajne forum to jest :) i takie luźne, fajny klimat :)
Wkońcu znalazłem forum Dziękuję Urzytkownik i ludzi którzy znają się na rzeczy . tzn zapuściłęm korzenie na forum... ( lepiej nie bede podawał nazwy :) ) i myślałem że nie ma lepszego. Przepraszam że tak sądziłęm ! :( człowiek czasem popełnia błedy.
No ale teraz do rzeczy dam wam głośnik do zjechania :)
Witam.
Dla niektórych porównanie może się wydać dziwne bo jak stx do alpierda...
Ale tak się składa że dawnodawno temu kiedy wiedziałem ledwo coto głośnik niskotonowy zakupiłem dwa alphardy EW80 8ohm do kolumienek ojca w którym głośniki umarłu śmiercią naturalną. Jednak teraz chce sobie zbudować kolumienki po dwa głośniki basowe 20cm. Mam do wyboru STX20/80/4 lub Alphard EW80. inne głośniki nie podlegają dyskusji gdyż nie mam funduszy by przekroczyć próg 25zł za sztuke
I sie właśnie zastanawiam który głośnik bardziej opłaca się kupić bo stx'a nie słyszałem a ten alpierd bardzo ładnie gra nawet.
Ale najbardziej zależy mi na spl
Alhard podaje że ma 88db a stx 85db, wiem że alphard kłamie co do parametrów ale czy z spl też może kłamać ? Bo kurcze, jeżeli dwa stx zagrają mi jak jeden alphard to nie ma sensu bawić się w taki interes.
Patrzyłem w WinISD
użyłem trzech różnych zestawów parametrów EW80 :) w tym jedne wykonane przezemnie :] (jednak spl nie sprawdziłem bo nie miałem jak)
i we wszystkich wychodziło o jakieś 3db powyżej stx'a w wykresie spl.
Pozatym patrząc po wykresie cha-ki częstotliwości stx'a na www, poniżej 100hz spl leci na łeb na szyje a na tych częstotliwościach zależy mi najbardziej żeby łupało jak najgłośniej i ( oczywiście ładnie !! )
kupiłem sobie ostatnio technicsa i bardzo ładnie grają te ew :| szybki kontrolowany wyraźny bas bez żadnych zniekształceń (ale to może dlatego że podjarałem im kiedyć troche cewki :P ) za to gdn'a 20/80 nie słuszałem więc nie mam porównania.
a, i jeszcze jedno
cena jest taka sama!!
więc jeżeli stx robi głośnik w cenie alpierda to nie widze jakoś różnicy w jakości. ale moge sie mylić
Więc proszę mi doradzić w tej sprawie bo mam poważny dylemat.
czy kupić ew80 który mam u siebie w łodzi czy wlec sie 'bobkiem' do wawy by póżniej okazało się że musze dokupić jeszcze 4 by grały głośniej od ew które już posiadam :/
Proszę o pomoc w wyborze !!
Z góry dziękuję za pomoc.
Pozdrawiam.
PS
niestety nie słyszałem stx'a gdn20/80/4 ani nie znalazłem żadnych dosadnych wypowiedzi na jego temat wporównaniu z EW80, więc nie potrafię podjąć decyzji :(
PS2
odpadają opcje kupienia głośników droższych bądź z większą średnicą membrany.
PS3
tego posta w nieco innej postaci zamieściłem już jakiś czas temu na innym forum, jednak tam dostawałem takie odpowiedzi że porażka... dlatego już zrezygnowany i po podjęciu własnej (nie dokońca pewnej) decyzji zacząłem budować kolumny, są już prawie skończone, jednak głośników jeszcze nie zakupiłem. Ale podjołem decyzje że użyje STX'a gdn20/80/4 x4 . i wsadze je po dwa do skrzyni zamkniętej 43L. jeszcze mogę przerobić skrzynke do max 61L a w tylu bym widział te EW.
PS4
przepraszam najmocniej za taki dłuuugi post :) ale do tej sprawy podchodzę jak najbardziej na poważnie.
mIKI, po pierwsze widze ze zakochałeś sie w tym xw, gdybyś posłuchał tego 18-120-8SW możliwe ze zmienił byś zdanie.
Nie oczerniam tesli, bo sam miałem XW ale nie grały zbyt rewelacyjnie i nierozumiem tych ochów i achów odnośnie tego głośnika, naprawde nie wyróżnia sie NICZYM szczególnym, a wrecz moje zdanie jest takie, że gra dość mułowato i gubi szczegóły a wysoki bas jest nieco zbyt uwypuklony przez wysokie QTS(w obudowie BR)
A tak na marginesie piszesz
stx to nic inengo jak 50pln..
a testla to ile kosztuje? :>
[ Dodano: 2005-11-27, 02:37 ] fraxx, ja nie bawił bym sie ani w EW80 ani w tego stx. Parametry alpierda mozna między bajki włozyć a spl plasuje wiekszość z tych głośników na najniższym poziomie(nie wiem dokładnie jak jest z ew80, bo nie miałem).Gdybym miał wybór miedzy alpierdem a stx wybrał bym to drugie ale inny model, a pomysł by zastosować po 2 te stx na kolumne uważam za całkowicie chybiony. Po co stosować 2 byle jakie głosniki ktore nie zagrają tak dobrze jak 1 niezły a przy tym tańszy od tych 2 byle jakich? Ja zastanawiał bym sie nad stx22-120-4ss lub sc można też pójść w strone tesli ARN226-07/4
Mowilem ! Nie pisac ! :P Teraz czytac musze :P
A tak na serio fraxx > witaj na forum :). Przeczytaj to co napisal SW pare postow wyzej, wiekszosc 20 to zamienniki dla rozsypanych tonsili, nei kupuj ich, sa slabe. seria 20-120-x-AW jest dobra. Viper, mIKI i ktoremu wierzyc ? ;]. Gdybym slyszal Vipera tylko to bym najezdzal na tesle, gdybym tylko mIKIego to bym je chwalil, ale jako ze widze dwie to mowie tak : tesla moze sie podobac, ma specyficzny charakter, dla niektorych przymulasty, nie dziwne, ma tyle TM co lepszy glosnik 6,5" ;]. 87dB wcale nie jest malo z 226, cena jak wszystko inne. Konkurenci to praktycznie ten 20-120-x-AW ktory ma dziwna membranke i dosc niski SPL oraz 18-120-x-SW. szczerze mowiac wybral bym raczej 18 . A co do Tesli to moge z czystym sumieniem powiedziec, ze gra o wiele detaliczniej niz LW800. Slyszalem oba i tak, tesla do kolumienek won a LW800 w odstawke lub sub do samochodu i techno, bo tylko do techna sie ten LW nadaje.
Jednak teraz chce sobie zbudować kolumienki po dwa głośniki basowe 20cm
to ma być sub czy pełne pasmo ?
bo jeśli pełne to do dwóch 20 i wysokiego będziesz potrzebował jeszcze średniotonowca,
oraz droższej 3 drożnej zwrtonicy ...
więc oszczędność jest tylko pozorna...
Jeśli chcesz głośnego i przyjemnego grania, za niezbyt dużą cene to radze taki zestaw:
-2 x stx 18 120 6 sw + ten najdroższy wysoki stxa 4R.
Buda ok 25 - 30l , strojenie na ok 45 - 50hz...
Napęd - najlepiej coś na tranach, pewnie wzmak Irka na mosfetach by wymiatał
Bo pakowanie się duze ilości lipnych głośników to nonsens ...
sor, jesem pijany ale szczery, nie ma to jak ostatki a stx to nic inengo jak 50pln...
to że pijany to po gramatyce widać
pozatym tesle kosztują po 35zł:P
Uzytkownik, prawda jest taka ża STXy to głośniki w czystej lini do subwoofera, głownie przez swoje małe spl, grają poprawnie. Za to Tesla robi głośniki nadające sie wyłącznie do kolumn,a wsadzanie ich do suba to jakieś nieporozumienie.
Gdybym miał wybór co wziąć czy tego stx20/80-4 czy EW80 wziął bym 18-120-8SW :) po pierwsze znacznie lepsze średnie niż z obu ww. głośników oraz bardzo dobry jak na jego rozmiary bas, pozatym zaletą może być też to, że będzie dobrze grał w mniejszych obudowach.
18 radzi sobie już w 10l
do tego można ją bez problemu wstawiać do 2 way ...
Wg mnie to bardzo dobry głośnik i jestem szczerze zdziwiony że dzial "konstrukcje" nie został jeszcze zalany masą konstrukcji na nim
Uzytkownik, prawda jest taka ża STXy to głośniki w czystej lini do subwoofera, głownie przez swoje małe spl, grają poprawnie. Za to Tesla robi głośniki nadające sie wyłącznie do kolumn,a wsadzanie ich do suba to jakieś nieporozumienie.
dokładnie, dlatego nie widze możliwości porównania tych głośników jak już wyżej napisalem...
Viper jezeli sa do subwooferow to co tam robia te 20-80 ? oraz te 25 ? To sie za bardzo nie nadaje na suba. Moze i ogolnie sa do subow, ale tego 18 mozna do 2way pchac spokojnie :)
Uzytkownik, to są najtansze zamiennkiki głośników tonsila w których po paru-parunstu latach sypie sie górne piankowe zawieszenie, są tanie bo takie mają być i nic innego nikt od nich nie wymaga :)
A 18-120-6SW tylko i wyłacznie do 2Way... ewentualnie do jakiegoś mikro suba bo czuć, że głośnik ma potencjał..
myśle że jedna 22-120-4SC zagra podobnie jak dwa 20-80-4.....
generalnie 20-80-4 tylko do closed - to poprostu okrojona wersja 120 - taki zrobiony jak najtańszym kosztem zamiennik dla tonsili (zamiennik tylko pod względem wielkości.....)
co do tesli to uwazam że dobrze wyszły im ARZ't ARN150 i ARN 116 - zwłaszcza ten pierwszy jest naprawde rewelacyjny i niema konkurencji - potem jest dopiero Visaton Yoshiego. za chyba 400zł.
tesla XW ma naprawde padaczny bas średnie mam poprawne ale i tu STX wypada lepiej - robilem testy porównawcze podobnie jak z 150tką (z tymi kolumnami co są na audiomanii zamieszczone XW+ARVka)
PS - na pierwszą konstrukcje subwoofera i konstrukcje na imprezy STX niema zadnej konkurencji!!
z tanich głośników jest jeszcze Alphard tesla i regenerowane tonsile....(No-Name nielicze...)
na imprezy do subbasu jest dopiero Emienece Sigma za około 700zł albo Celestion Truvox za około 500-600zł
ps - dementuje pogłoski że AP przyjechał do nas z chin - gdyby tak było to nie dostawali byśmy z irkiem kilu wersji "rozwojowych" z roznymi patentami na zawieszenia dolne z roznymi wysokościami uzwojenia cewki i roznymi nakładkami przeciwpyłowymi - niewykluczam że sama membrana jest chińska - to jest nawet bardzo prawdopodobne bo jak widać STX tego typu membran wogóle niema w ofercie.
a patenty STX miał rozne - począwszy od ręcznie odwijanej cewki od tradycyjnego wyprowadzenia kabli jak w normalnych głośnikach, wyprowadzenie kabli przez membrane po wyprowadzenie przez zawieszenie dolne (na czym wreszcie staneło)
zawieszenia dolne tez były rozne - najpierw zawieszenie wyglądało jak robione ręcznie potem było juz "normalne" potem zrobili podwyzszone więc jednak coś pracowali nad tym głośnikiem.
ps -słyszałem że będzie mozna zamówić tego AP z cewką o wysokości uzwojenia 25mm straci troche SPL i będzie się nadawał do zamkniętej ale Xdem będzie miał ogromne -ponad +-2cm!!
co do AW i 300 ten drugi gra jeszcze lepiej więc moze ktoś kto ma 27-300 porówna go z tym tonsilem.
Tak popatrzylem na tego 116, rzeczywisice fajny , ciagnie do 20khz prawie. Moze gdyby doczepic magnes to pasmo by sie wyrownalo ? Powiedz o nim cos jeszcze, jaka buda ,objetosc, strojenie no i jak gra. Chyba se go kupie :)
ps -słyszałem że będzie mozna zamówić tego AP z cewką o wysokości uzwojenia 25mm straci troche SPL i będzie się nadawał do zamkniętej ale Xdem będzie miał ogromne -ponad +-2cm!!
mam nadzieje że nie spadnie bardzo :)
no i że ów zamknięta będzie też niewielka
na temat 11/200 to w tej cenie bym obstawial za arv`ka jest ostrzejsza...ten stx jakos tak gra bardziej lagodnie... pod charakter wlasnie tej tesli arn...
lol ale topic , cała rozmowa to jak poszukiwanie głośnikowego graala, ma być tani i dobry , nisko schodzić a przy tym mieć duże spl i świetne średnie tony. No i oczywiście najlepiej żeby się do monitora nadawał , góra 6" bo kto ma miejsce w domu na jakieś klamoty .
Jeszcze się taki nie urodził co by wam dogodził !!
Stworzyła sie na forach samonapędzajaca propaganda strachu przed eksperymentowaniem. Każdy liczy na opinię innych i boi się zaryzykować kupna głośnika innego niż wszyscy. Wystarczy, że SW ,irek ,ja , czy ktoś inny napisze że głosnik XYZ jest super i pojawią sie konstrukcje jak grzyby po deszczu. Nie wspominajac o "modach" na dane modele, 2 lata temu królował LW800, pozniej jakieś stxy, teraz czekamy na nowego idola. Na koniec sie okazuje, że wszystkie te głosniki to syf . Nie na tym rzecz polega.
Poźniej nie ma o czym rozmawiać, monotematyczne forum bo 50 userów ma tesle XW , druga 50 stx'a 18 i sie kłucą który lepszy.
Nie mówiac, że pewnie 1/4 forum ma lub miała w domu stx'a 27 jakby to był najlepszy na świecie głosnik do suba. No i ktoś w końcu dokonał obiektywnego osądu tej 27 i robi się zadyma.
Nie wiem czego się spodziewaliście za 100zł , chyba nie hi endu , zresztą jak czytam ,ze w stx'ie kosz sie odkształca po dokręceniu no to o czymś do świadczy , na pewno nie o tym ze jest to dobry głosnik. Trochę zdrowego rozsądku.
Jest tyle , niedrogich głosników, że jest w czym wybierać. Niech każdy myśli własnym mózgiem, wybierze coś i poeksperymentuje , podzieli sie informacjami a nie każdy czeka na gotowe. Przecież Sound Wave też musi mieć skądś pieniadze na to zeby testować takie ilości głosników, z powietrza się u niego nie biorą.
Skomentuj