Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

STX 27/300 - nienajlepszy czy za dużo wymagam?

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zwrotki nie potrzebują ?:)
    O kurcze :| zapomnialem to dodac, to fakt. Trzeba tez zauwazyc ze im lepszy glosnik tym mniej skomplikowana zwrotnica, bez zbednych pulapek rezonansowcyh L-padow czy innych wynalazkow. Jak chcesz tanio to bierzesz ARZ, pakujesz w 10l dajesz jakiegos suba i po sprawie , a jak chcesz bez suba to budujesz horna wg tomaszo(elka sie klania ;p). Zgadzam sie z mkulem przykleic tego temata ! Dziwi mnie tylko, ze 3 (slownie trzech ;] ) moderatorow sledzi temat i odpisuje, a zaden nie podjal sie usuniecia zbednych postow i przyklejenia/ wyrorznienia. A moze temat nie jest warty uwagi ?

pozdro

Skomentuj

Trzeba tez zauwazyc ze im lepszy glosnik tym mniej skomplikowana zwrotnica, bez zbednych pulapek rezonansowcyh L-padow czy innych wynalazkow.
      niezupełnie...
      powiedziałbym że raczej bardziej przemyślana, poparta próbami itp...
      ale jeśli by nawet to trzeba dodać że im lepszy głośnik tym zwrotka na droższych elementach :)
      Jak chcesz tanio to bierzesz ARZ ...
      do arz też przydaje się zwrotka bo środek się wybija znacznie ...
      Dziwi mnie tylko, ze 3 (slownie trzech ;] ) moderatorow sledzi temat i odpisuje, a zaden nie podjal sie usuniecia zbednych postow i przyklejenia/ wyrorznienia.
      tak już tu jest

Skomentuj

Trzeba tez zauwazyc ze im lepszy glosnik tym mniej skomplikowana zwrotnica, bez zbednych pulapek rezonansowcyh L-padow czy innych wynalazkow
        Bzdura kompletna, do tanich głośników czesto nie warto stosować wymyślnych filtrów bo można by łatwo podwoić wartość sprzetu samymi zwrotnicami

Skomentuj

niezupełnie...
          powiedziałbym że raczej bardziej przemyślana, poparta próbami itp...
          ale jeśli by nawet to trzeba dodać że im lepszy głośnik tym zwrotka na droższych elementach :)
          hmm no tak, tylko czy ma sens dawac terminal visatona za 200zl, kable jakies tam (nawet nie chce patrzec na te high-endowe kable ) za 300zl/mb. to sie troszke mija z celem , oczywiscie wazne sa komponenty dobrej jakosci, ale bez przesady. Glownie mi chodzilo o to, ze lepsze glosniki maja bardziej plaska ch-ke a w tanszych czasem trzeba korygowac np. podany przez Ciebie srodek pasma w ARZcie

do arz też przydaje się zwrotka bo środek się wybija znacznie ...
          przyda sie jak chcesz zrobic dorzej :P, z chaki wynika dosyc liniowo, ale jak tak mowisz.

tak już tu jest
          szkoda ;/

[ Dodano: 2005-11-27, 20:40 ]
          Bzdura kompletna, do tanich głośników czesto nie warto stosować wymyślnych filtrów bo można by łatwo podwoić wartość sprzetu samymi zwrotnicami
          jak chcesz wycisnac max ze slabych glosnikow to niestety trzeba, racja jest ze nie zawsze sie to oplaca ;p

Skomentuj

hmm no tak, tylko czy ma sens dawac terminal visatona za 200zl, kable jakies tam (nawet nie chce patrzec na te high-endowe kable ) za 300zl/mb.
            to lekka przesada:)
            chodziło mi nie tylko o takie "bajery" ale np o cewki z grubszego drutu, lepsze kable, lepsze kondy itp, a to kosztuje ...

Skomentuj

jak chcesz wycisnac max ze slabych glosnikow to niestety trzeba, racja jest ze nie zawsze sie to oplaca
              to sie chyba tyczy wszystkich głośników, i tych z low i tych z high endu, troche nie wyobrażam sobie scanów albo najdroższych vifek zaopatrzonych w nieprzemyślany filtr dobrany bez pomiarów itp, podobna sytuacja gdymym chciał idealnie wyrównac ch-ke choćby arna, zwrotnica była by droższa od samego głośnika

Skomentuj

to sie chyba tyczy wszystkich głośników, i tych z low i tych z high endu, troche nie wyobrażam sobie scanów albo najdroższych vifek zaopatrzonych w nieprzemyślany filtr dobrany bez pomiarów itp, podobna sytuacja gdymym chciał idealnie wyrównac ch-ke choćby arna, zwrotnica była by droższa od samego głośnika
                Zgadzam sie, tylko chyba tansze glosniki sa bardziej podatne na bledy w zwrotniach i obudowach, bo same z siebie slabo graja, a np jak wlozymy scana czy visatona w duza czy mala bude to i tak bedzie ladnie przygrywal

Skomentuj

Uzytkownik, jeśli ARZ to tylko horn.W 10L on nic nie pokaże poza średnia górą i średnicą.

Skomentuj

Umberto, przeciez pisalem ze ze subem te arztki lub w hornach jak bez suba :)

Skomentuj

Nawet horny wymagają suba,ten głosniczek nie pozwala na chwile szaleństwa,70Hz to juz dla niego zadyszka.Bez suba jest bardzo łyso na dole,i to bardzo łyso.Nie ma sie co oszukiwać.
                      Choc stereofonia,szczegółowość kładzie na łopatki wiele markowych zestawów.
                      I to uważam za wielki plus "pogrzebówki".No i ta sprawność,niemal estrada.
                      Tylko trza to subem podeprzeć.

Ale 115 dB to juz jest ładnie za 30 zł.

Skomentuj

Zgadzam sie, tylko chyba tansze glosniki sa bardziej podatne na bledy w zwrotniach i obudowach, bo same z siebie slabo graja, a np jak wlozymy scana czy visatona w duza czy mala bude to i tak bedzie ladnie przygrywal
                        Ciekawa teoria.
                        Ja swoje HDSy miałem w róznych obudowach i można powiedzieć ze grać poprawnie zaczęły dopiero w którejś z kolei testowej obudowie, staneło na 18l br. A ze zwrotnicą dopiero są niezłe kwiatki bo bez odpowiedniej zwrotnicy tego zestawu słuchać sie poprostu nieda. A fakt ze ze 2 miesiące nie moge zmusić swego zestawu pomiarowego do działania skłonił mnie do zawieszenia prac i słuchania męczarniach moich komputerowych monitorków na arn150 i gdwk...

Skomentuj

Hehe, meczarnie ARN i GDWK . Ja pozbywam sie lw, nei mam zadnych kolumn, jade na glosniczkach kompowych rocznik 98' i sub BSW nieskonczony zasilany diora ws354 . Jakos zyje, ale to sie musi wkoncu zmienic ! :P

pzodro

Skomentuj

moderatorzy są nawet probowałem podzielić ten temat ale w połowie roboty forum sie zwiesiło i dostałem cholery bo musiał bym zaczynać od nowa

ps - powiedz mi gdzie te komplikacje w zwrotce do 18-120-6SW + ARV lub 11-100 lub 11-200 ?? nawet tlłumik jest na jednym rezystorze :P o dziwo większe kombinacje są w przypadku 18-120-6SW + Visaton SC10N bo korekcja jest na wysokim....

80zł za dwie sztuki tych zwrotek to drogo

tak samo zwrotki do WS100 i WS 130 wymagału duzo większego nakładu pracy i kombinacji właśnie ze względu na paskudne rezonanse na końcu pasma!!

nawet z ARN 150 mozna sobie poradzić bez pułapki rezonansowej - wystarczy "przeliczyć" dość mocno konda w torze i dopuścić spadek impedancji do znamionowej w okolicach podzialu. jak się pomyśli to wszystko mozna prosto zrobic :)

odjechane zwrotki to się robi do estradówek "od dołu" a od góry albo wcale albo max proste. normą jest łączenie 18 a czasami i 24dB/okt dla wysokich z 6 albo max 12dB/okt dla niskotonówki a czasami nawet się ją puszcza "samopas" bo głośniki są w większości zaprojektowane tak że filtrują sie same - znaczy niewystępują rezonanse na końcu pasma. Niewspomne juz otym że aby dobrać wartość zarowki w zabezpieczeniu trzeba puścić z dymem ze 3 cewki :P

Skomentuj

LOL ale sie zrobił temat salceson męczyłem chyba z 30min i tak mi sie nie chciało wszystkiego czytać. Szczerze mówiąc to mało komu będzie się chciało całość czytać i wyciągać wnioski

Skomentuj

Szczerze mówiąc to mało komu będzie się chciało całość czytać i wyciągać wnioski
                                i wlasnie dlatego bedzie przyklejony

ps - powiedz mi gdzie te komplikacje w zwrotce do 18-120-6SW + ARV lub 11-100 lub 11-200 ?? nawet tlłumik jest na jednym rezystorze :P o dziwo większe kombinacje są w przypadku 18-120-6SW + Visaton SC10N bo korekcja jest na wysokim....
                                a moze sie pomylilem w tym wypadku, ale zdawalo mi sie, ze jednak troche kombinacji wiecej jesst ze slabszymi glosnikami... chyba sie mylilem

pozdro

Skomentuj

a moze sie pomylilem w tym wypadku, ale zdawalo mi sie, ze jednak troche kombinacji wiecej jesst ze slabszymi glosnikami... chyba sie mylilem
                                  jest tych komplikacji mniej choćby dlatego że głośniki są tanie i nie opłaca się po prostu :)

Skomentuj

są drogie głośniki z którymie trzeba kombinować (wszystkie z membranami z alu i tym podobnych) a są i tanie z którymi nie trzeba niema nato reguły

Skomentuj

jezeli chodzi o aplikacje hmmmmmm sprawa wyglada troche inaczej
                                      jak napisal sound nie ma reguły
                                      sa glosniki ktore sa bardzo wrazliwe na aplikacje wystarczy zmienic kilka herzow strojenie a glosnik zaczyna grac zupelnie 9naczej do takich glosnikow z pewnoscia naleza tonsile tesle sa bardzo wrazliwe na zwrotnice i odpowiednie jej dopasowanie jezeli chodzi o stxa hmm tu sprawa ma sie podobnie tyle ze te glosniki a raczej ich brzmienei trudno modyfikowac za pomoca zwrotcniy obudowy ma to duze plusy dla poczatkujacych
                                      wezmy model 14/50/4 stxa czy dasz zwrotnice 6 czy 12 czy moze 18 glosnik gra bardzo podobnie poprostu jego ch-ka jest tak uksztaltowana ze zwrotnica nie az tak bardzo wplywa na ich dzwiek jest on zawsze suchawy
                                      takze modele z przynajmniej starszej seri 27/150/4sc nie byly zbytnio wrazliwe na wielkosc obudowy czy dalo sie 40 czy 65 l gral podobnie takze na strojenie

na drugim biegunie sa z kolei modele jak np 11/1000 tonsila czy 16/50/6 czy chociaz by arnki do ktorych musimy naprawde dac serce by zagrało dobrze

idac dalej tym tropem dojdzimy do drogich glosnikow glosnikow ktore opracowywane sa niezadko pod okreslone aplikacje tak sie dzialo z vifka seri bodajze
                                      ti zbudowana na potrzeby chyba pro acka albo z niejdnym glosnikiem focala

ps temat nie bedzie przyklejony ilez mozna

Skomentuj

ktos tam wczesniej napisal ze 20/80/2 lepiej nie traktowac duzą mocą hmm owszem taki wrazenia sa przy sluchaniu z 50W wzmacniaczem ze 150W juz jest zupelnie inaczej. Ten glosnik od kilku ladnych lat na forum jest legendą probowano nawet go obalic stxem widac nie udało sie. Jak ktos buduje sobie male kolumienki na 16/13cm glosniczku a potem chce zrobic do tego suba to lepiej dolozyc do tego tonsila niz brac 27/300 czy inny wynalazek stxa. Chyab ze ktos lubi sciany przestawiac no ale po co takiemu komus 13cm glosniki w kolumnach. Co do budowania kolumn to kazdy ma tam jakis ideał brzmienia ktory sie niewatpliwie zmienia pod wplywem nabytych doswiadczen im wiecej sluchamy budujemy porowonojemy tym bardziej zawęza nam sie droga poszukiwań. Ale co zrobic jak na poczatku tej drogi kazdy wybiera to co mu sie poleca idac po najmniejsze lini oporu lątwo moze wchrzanic sie w jakies gowno co polecali na forum kiedyś. Kiedyś wyrośnie z stxów nabierze doswiadczen i dopiero wtedy bedzie w stanie SAM zorib kolumny z glosnikow z wyzszej polki. LEpiej niech tak bedzie za kilka lat na forum beda klonowac proaci response2.5 czy inne co im polecali. Co do opini o glosnikach to nie warto przykładac wagi do takich w ktorych ktos cos pisze o glosniku tylko do takich gdzie sie porownuje kilka glosnikow przez jedna osobe na jednym wzmaku ,pomieszczeniu.... muzyce. Inaczej to nie ma sensu a potem sa takie dziwne porażki jak ktos w koncu sprawdzi co mu na forum ufundowali.Troche dystansu panowie.to ze stx ma wiecej szczegolow od tesli moze byc zaleta ale nie dla kazdego.

[ Dodano: 2005-12-24, 00:24 ]
                                        Aha i jeszcz jedno moze w koncu zacząc sluchac wiecej muzyki zamiast głośnikow ponoć to dobrze robi

Skomentuj

Zamieszczone przez Ukasz
                                          Aha i jeszcz jedno moze w koncu zacząc sluchac wiecej muzyki zamiast głośnikow ponoć to dobrze robi
                                          :)

Skomentuj

Czaruję...