Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Sprzęt do pomiarów - od A do Z

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Sprzęt do pomiarów - od A do Z

Cześć,
    postanowiłem założyć ten temat, gdyż przekopałem bardzo dużo wątków, opisów, tutoriali itd. i tak na prawdę nie znalazłem albo nie zrozumiałem jak złożyć kompletny sprzęt do pomiarów zestawów głośnikowych. Zdaję sobie sprawę, że dużo zależy pewnie od tego jakim programem chcemy wykonywać pomiary itd.
    Ale bardzo pomocne dla laików (czyt. np. mnie) byłoby stworzenie takiego wątku gdzie byłoby to kompletnie opisane od A do Z, dla ludzi którzy nie imają się zawodowo elektroniką ani nie siedzą w szeroko pojętym sprzęcie akustycznym a chcieliby na własne potrzeby i czysto hobbystycznie spróbować swoich sił, przy czym nie mają czasu odkopywać setki wątków i analizować.
    Oczywiście trzeba przyjąć pewne założenia i trzymając się ich stworzyć taką wiedzę w pigułce. Zaznaczam dla ludzi, którzy nie mieli wcześniej z tym do czynienia i nie są ukształtowani.

Z tego co wdrożylem się w temat wydaje mi się że najbardziej popularne założenia:
    - program pomiarowy: ARTA
    - program do symulacji zwrotnicy: VituixCAD

I teraz kwestia skompletowania najprostszego systemu pomiarowego dla powyższych założeń:
    - karta dźwiękowa/ interfejs muzyczny;
    - mikrofon pomiarowy;
    - okablowanie;
    - Jig do ARTA;
    - wzmacniacz;
    - przedwzmaczniacz mikrofonowy;
    - system windows (czy na 11 cokolwiek da się zrobić);

Teraz pytanie czy poniższy zestaw będzie najprostszym i optymalnym zewstawem czy macie inne wskazówki?;

- ARTA jig v.2 z wbudowanym wzmacniaczem, pn.TDA20230,
    - Focusrite Scarlet 6i6, (karta dźwiekowa i przedwzmacniacz mikrofonowy ?)
    - mikrofon Behringer ECM800, Dayton Audio EMM-6 lub sonarworks xref20 lub coś jeszcze innego;
    - zestaw kabli: tutaj nie wiem co będzie potrzebne.

Z góry dzięki za pomoc w temacie.
    Jeśli udałoby się rozwinąć wątek to później mogę zebrać wszystko i stworzyć mały przewodnik.

Cześć,
    Przy pomiarach najważniejsza jest technika, obsługa programu i umiejętność analizy wyników.
    Natomiast co do sprzętu to albo drogi gotowiec, albo mozolnie składanie z komponentów i wtedy i tak musisz się zagłębić w to jak ma to działać.

Skomentuj

Bardzo dobry temat.

Zaczynajac od program pomiarowego, to radzilbym skupic sie na ARTA lub REW. ARTA nie jest juz rozwiajana, ale posiada wszystko, co jest niezbedne do pomiarow. REW stale rozwijany, bardzo duze mozliwosci, choc jak dla mnie ARTA do pomiarow samych glosnikow jest bardziej przyjazna i szybka. Do tego zapisuje pliki odpowiedzi impulsowej PIR, co jest istotne przy do dalszej wspolpracy z VituixCAD. Nawet wersja demo bedzie dla nas w pelni uzyteczna.

Soft do symulacji polecam skupic sie wylacznie na VituixCAD. Po prostu nic lepszego nie ma za free i raczej nie bedzie. Szkoda czasu na nauke czegos innego, nawet jesli jest prostsze jak np Xsim.

Sprzet pomiarowy

Tutaj z grubsza mozna podzielic to na dwa rozwiazania. Pierwsze, stosowane dawniej to karta stereo, jig do pomiaru czestotliwosci i impedancji, zewnetrzny preamp mikrofonowy, mikrofon i wzmacniacz. Calosc spieta w jeden uklad, co czyni pomiary wygodnymi, latwo mozna sie przelaczac miedzy pomiarem FR i IMP.

Drugie rozwiaznie, ktore niejako wyroslo na fali popularnosci interfejsow studyjnych, to wlasnie karta studyjna z budowanym przedwzmacniaczem mikrofonowym i zasilaniem Phantom 48 V. Minimum do tego do oczywiscie mikrofon pomiarowy, prosty jig do impedancji i kabel do petli referencyjnej, oraz jakis wzmacniacz. To rozwiazanie jest obecnie najczesciej stosowane. Minusem jest nieco upierdliwy sposob pracy, poniewaz jesli dysponujemy karta stereo jak np Scarlett 2i2, to trzeba bedzie rozpinac przewody do pomiarow impedancji i czestotliwosci. Da sie zbudowac nieco bardziej rozbudowanego jiga, ktory pozwoli na przelaczanie trybu pracy, ale to teraz pomine. Innym rozwiazniem jest zakup karty z wieksza iloscia wejsc, jak np Scarlett 6i6, gdzie majac zupelnie niezalezne kanaly wyjscia i wejscia, jedna para moze pracowac jako pomiar czestotliwosci, a druga jako pomiar impedancji. W ten sposob dziala moj system pomiarowy. Jig i jego polaczenia pokazywalem juz na stronie. W tym ukladzie pomiar impedancji jest ograniczony moca wyjsciowa wzmacniacza sluchawkowego.

Co do mikrofonow, to radze kupic wylacznie taki, ktory ma indywidualna kalibracje, czyli Sonarworks Xref20, czy Dayton EMM-6. Behringery nie posiadaja takiego pliku i nadaja sie raczej do pomiarow akustyki pokoju lub subwooferow.

Nie polecam rowniez zamknietych systemow pomiarowych jak np Dayton Omnimic czy DATS. Oczywiscie inne mikrofony USB typu Umik rowniez umijac szerokim lukiem. To nie jest odpowiedni sprzet do pomiarow glosnikow z mysla o dalszej symulacji w Vituixcad wykorzystujac pelnie mozliwosci programu.

Wzmacniacz do jiga nie musi miec duzej mocy, kilka W wystarczy. TDA2030 moze byc, ale ten wzmacniacz dosc szybko znieksztalca. Jesli system nie musi byc jakis super kompaktowy, to mozna zbudowac dobry wzmacniacz na np TDA7294. Tanie wzmacniacze na TPA moga dzialac, ale tylko do pomiarow czestotliwosci. Do pomiar impedacji trzeba zrobic w pelni symetrycznego jiga.

Ah, no bardzo wazna rzecz, jaka trzeba zrobic, to oczywiscie obrotowy stolik pomiarowy :)

Last edited by Pogromca mitow; 28.11.2024, 12:36.

Skomentuj

Najtańsze co można kupić to Behringer UMC202HD + Behringer ECM8000

Mi się udało przygotować plik kalibracyjny do Behringer ECM8000 za pomocą REW'a bo miałem dostęp do skalibrowanego mikrofonu i mogłem wygenerować plik różnicowy.
        Po podpięciu takiego pliku kalibracyjnego różnice w porównaniu Xref20 są na poziomie ułamka db.

Do tego kabelek z rezystorem i trzema jackami do mierzenia impedancji wg przepisu https://kimmosaunisto.net/Software/V...rement_REW.pdf
        który jednocześnie może służyć za loopback przy pomiarach SPL.

Do kompletu wzmacniacz na TDA2050 z Chin za 7,99 zł podłączony do aku od wkrętarki :-)
        Last edited by dj_flash; 28.11.2024, 13:05.

Skomentuj

Zamieszczone przez Granat Zobacz posta
          Cześć,
          Przy pomiarach najważniejsza jest technika, obsługa programu i umiejętność analizy wyników.
          Natomiast co do sprzętu to albo drogi gotowiec, albo mozolnie składanie z komponentów i wtedy i tak musisz się zagłębić w to jak ma to działać.
          Oczywiście tak i każdy zdaje sobie sprawę, jednak to jest zupełnie osobny temat, tutaj chciałbym się skupić na kwestii sprzętowej, która dla laików stanowi pierwszy problem. Jak się skompletuje sprzęt i będziemy mieli pewność że działa on poprawnie to reszta jest kwestią tak jak mówisz, doszkolenia, praktyki, tehchniki itd. Jednak bez dobrze sparowanego sprzętu nic nie wskóramy.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          Bardzo dobry temat.

Zaczynajac od program pomiarowego, to radzilbym skupic sie na ARTA lub REW. ARTA nie jest juz rozwiajana, ale posiada wszystko, co jest niezbedne do pomiarow. REW stale rozwijany, bardzo duze mozliwosci, choc jak dla mnie ARTA do pomiarow samych glosnikow jest bardziej przyjazna i szybka. Do tego zapisuje pliki odpowiedzi impulsowej PIR, co jest istotne przy do dalszej wspolpracy z VituixCAD. Nawet wersja demo bedzie dla nas w pelni uzyteczna.

Soft do symulacji polecam skupic sie wylacznie na VituixCAD. Po prostu nic lepszego nie ma za free i raczej nie bedzie. Szkoda czasu na nauke czegos innego, nawet jesli jest prostsze jak np Xsim.

Sprzet pomiarowy

Tutaj z grubsza mozna podzielic to na dwa rozwiazania. Pierwsze, stosowane dawniej to karta stereo, jig do pomiaru czestotliwosci i impedancji, zewnetrzny preamp mikrofonowy, mikrofon i wzmacniacz. Calosc spieta w jeden uklad, co czyni pomiary wygodnymi, latwo mozna sie przelaczac miedzy pomiarem FR i IMP.

Drugie rozwiaznie, ktore niejako wyroslo na fali popularnosci interfejsow studyjnych, to wlasnie karta studyjna z budowanym przedwzmacniaczem mikrofonowym i zasilaniem Phantom 48 V. Minimum do tego do oczywiscie mikrofon pomiarowy, prosty jig do impedancji i kabel do petli referencyjnej, oraz jakis wzmacniacz. To rozwiazanie jest obecnie najczesciej stosowane. Minusem jest nieco upierdliwy sposob pracy, poniewaz jesli dysponujemy karta stereo jak np Scarlett 2i2, to trzeba bedzie rozpinac przewody do pomiarow impedancji i czestotliwosci. Da sie zbudowac nieco bardziej rozbudowanego jiga, ktory pozwoli na przelaczanie trybu pracy, ale to teraz pomine. Innym rozwiazniem jest zakup karty z wieksza iloscia wejsc, jak np Scarlett 6i6, gdzie majac zupelnie niezalezne kanaly wyjscia i wejscia, jedna para moze pracowac jako pomiar czestotliwosci, a druga jako pomiar impedancji. W ten sposob dziala moj system pomiarowy. Jig i jego polaczenia pokazywalem juz na stronie. W tym ukladzie pomiar impedancji jest ograniczony moca wyjsciowa wzmacniacza sluchawkowego.

Co do mikrofonow, to radze kupic wylacznie taki, ktory ma indywidualna kalibracje, czyli Sonarworks Xref20, czy Dayton EMM-6. Behringery nie posiadaja takiego pliku i nadaja sie raczej do pomiarow akustyki pokoju lub subwooferow.

Nie polecam rowniez zamknietych systemow pomiarowych jak np Dayton Omnimic czy DATS. Oczywiscie inne mikrofony USB typu Umik rowniez umijac szerokim lukiem. To nie jest odpowiedni sprzet do pomiarow glosnikow z mysla o dalszej symulacji w Vituixcad wykorzystujac pelnie mozliwosci programu.

Wzmacniacz do jiga nie musi miec duzej mocy, kilka W wystarczy. TDA2030 moze byc, ale ten wzmacniacz dosc szybko znieksztalca. Jesli system nie musi byc jakis super kompaktowy, to mozna zbudowac dobry wzmacniacz na np TDA7294. Tanie wzmacniacze na TPA moga dzialac, ale tylko do pomiarow czestotliwosci. Do pomiar impedacji trzeba zrobic w pelni symetrycznego jiga.

Ah, no bardzo wazna rzecz, jaka trzeba zrobic, to oczywiscie obrotowy stolik pomiarowy :)

Bardzo dziękuję za merytoryczną odpowiedź. Już dużo się dowiedzieliśmy.
          To idźmy w tą stronę, żeby nie rozbudowywać tego w nieskończoność, zbudujmy jeden system.
          Jako, że chciałbym zbudować taki system, pozwolę sobie na pójście w stronę:

Scarlett 6i6,
          Mikrofon z plikiem kalibracyjnym, np Dayton EMM-6,
          Wzmacniacz TDA7294 plus zasilanie do tego
          Symetryczny jig

Z kupnem interfejsu, mikrofonem i wzmacniaczem nie ma problemu.
          Problemem będzie złożenie symetrycznego jiga + połączenie tego wszystkiego ze sobą + ustawienia.
          Ale po kolei, jesteś w stanie wrzucić który schemat jiga do takiego zestawu będzie odpowiedni ?

Zamieszczone przez dj_flash Zobacz posta
          Najtańsze co można kupić to Behringer UMC202HD + Behringer ECM8000

Mi się udało przygotować plik kalibracyjny do Behringer ECM8000 za pomocą REW'a bo miałem dostęp do skalibrowanego mikrofonu i mogłem wygenerować plik różnicowy.
          Po podpięciu takiego pliku kalibracyjnego różnice w porównaniu Xref20 są na poziomie ułamka db.

Do tego kabelek z rezystorem i trzema jackami do mierzenia impedancji wg przepisu https://kimmosaunisto.net/Software/V...rement_REW.pdf
          który jednocześnie może służyć za loopback przy pomiarach SPL.

Do kompletu wzmacniacz na TDA2050 z Chin za 7,99 zł podłączony do aku od wkrętarki :-)
          Dzięki za odpowiedź. Myślę że raczej mało kto będzie miał drugi mikrofon do wygenerowania pliku kalibracyjnego. Czy zestawem który podałeś można mierzyć odpowiedź częstotliwościową głośników ?

Skomentuj

Skoro chcesz zrobic Jiga do pracy z interfesem studyjnym, to nie potrzebujesz Scarlett 6i6. Wystarczy 2i2. Minus jest taki, ze takiego Jiga najpierw trzeba zaprojektowac. Na te chwile proponuje zakup interfejsu stereo, mikrofonu i wykonania prostego jiga do impedancji. Z czasem rozbudujesz system, a tak juz bedziesz mogl mierzyc, uczyc sie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dolek93 Zobacz posta
              Czy zestawem który podałeś można mierzyć odpowiedź częstotliwościową głośników ??
              Tak, właśnie to miałem na myśli pisząc SPL.

Jeżeli robi się głośniki dla siebie, to skalibrowany mikrofon nie jest niczym, bez czego nie można się obejść. Myślę, że w domowych warunkach większym problemem są domowe warunki niż odchylenia mikrofonu +/-3db na skrajach pasma, a brzmienie zazwyczaj dopasowuje się na ucho.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                Skoro chcesz zrobic Jiga do pracy z interfesem studyjnym, to nie potrzebujesz Scarlett 6i6. Wystarczy 2i2. Minus jest taki, ze takiego Jiga najpierw trzeba zaprojektowac. Na te chwile proponuje zakup interfejsu stereo, mikrofonu i wykonania prostego jiga do impedancji. Z czasem rozbudujesz system, a tak juz bedziesz mogl mierzyc, uczyc sie.
                Rozumiem. Idąc za Twoją radą zdecydowałem się na zakup Scarlet 6i6 oraz Dayton Audio EMM-6, niech to będzie punktem wyjścia z założeniem dalszego rozwoju. Podpowiesz co potrzebuję do tego prostego jiga ? Podrzucisz jakiś schemat ?

Skomentuj

Zatem do 6i6 możesz wykonać "podwojnego" jiga, jak mój, którego nadal używam.

https://diyaudio.pl/forum/praktyczni...ych#post659142

Skomentuj

Czyli muszę zbudować jiga z tych schematów:

Mógłbyś potwierdzić listę elementów które do tego potrzebuję:

- obudowa
                    - rezystor 48 lub 33 ohm
                    - 2x dioda zenera 4,3v
                    - rezystor 910ohm
                    - rezystor 8,2kohm
                    - kondesator ??? tutaj nie wiem jaki zastosowałeś.
                    - 4 razy gniazdo jack 6,3mm
                    - 6 gniazd głośnikowych ?
                    - 1 przełącznik dźwigniowy (tylko nie wiem jaki)
                    - obudowa
                    - kable połączeniowe

Nie zapomniałem o czymś jeszcze ? Kwestia kabli, tutaj też nie wiem jakie będę potrzebował.

Druga sprawa to zaadaptowanie tego w jedną skrzynkę. Z tych schematów trochę nie wiem jak się za to złożyć. Robiłeś na swoje potrzeby jakiś schemat ideowy tego jiga ?

Skomentuj

Nie lepiej zrobić wszystko w jednej obudowie?
                      https://artalabs.hr/AppNotes/AN1-Mea...r2-Rev3Eng.pdf

Do środka, jako wzmak audio dajesz kit AVT z TDA2030, w którym ustawiasz stałe napięcie na wyjściu 2,83V i masz z głowy.
                      Aaa, dobrze jest zasilać TDA2030 napięciem 18-19V a nie 12V.
                      "Pomiary są użytecznym narzędziem, ale nie pozwól stać się ich niewolnikiem" - Siegfried Linkwitz
                      JMA RQ900 [WF223+MR16+D2608] • Atoll IN300 • Arcam CDS27 • Arcam irDAC • Onkyo NS-6170

Skomentuj

Ja do pomiarów w jednej pracowni używam Audiolab 8200M w drugiej 8200MB :), a mobilnie końcówki na LM3886 i najrózniejsze Daci i interfejsy

Jakiś czas temu ujarałem dosyć stary już UA-25 Rolanda. Ktoś chce do naprawy oddam za wysyłke ( email )
                        Ja jak mam coś naprawić to zabieram do tego 5 lat

Uwaga kiedyś się naciełem na końcówkę B&W AURA którą dalej mam bo świetnie brzmi ale pomimo niby zerorej korekcji tylko guzikos power ma zaszytę podbicie niskich tonów i zrobiłem na niej pewien projekt i pomiary i odsłuchy i jak się potem okazało na innym wzmacniaczu było chudo :)

Przy mojej praktyce pracy nie wyobrażam sobie miec stałego wysterowania końcówki ale nie symuluje więc koledze w niczym nie pomogę :)

Ksiązkowe napięcie u Mnie jest tylko w momecie sciągania czułosci zestawu. A tak z reguły zawsze wyższe a jak potrzeba zmierzyć inne aspektry to lecą waciki do granic możliwości zestawu :) wtedy widać rzeczy których nigdy nie zobaczysz przy jednym waciku.
                        Last edited by Zap Projekt; 29.11.2024, 15:19.

Skomentuj

Do sciagania charakterystyki duzej mocy nie trzeba, ale jednak lepiej miec mocniejszy wzmacniacz. Czasami trzeba wpakowac wiecej mocy, rozruszac glosniki, zmierzyc znieksztalcenia i dobry wzmak sie przydaje.

Skomentuj

Przy sprawnym głosniku sama charka bedzie bez mian dla 0,5W i dla 50W pomiary wodospadowe też powinny być niezmienne dla różnego wysterowania.
                            Przedewszystkich chodzi o zniekształcenia te mierzone przy niskim wysterowaniu są bezużyteczne, pomijając już sam oczywisty fakt ich analizy i przełozenia na pasmo jakie głośnik będzie grał w zestawie.To na nich najszybciej zobaczymy jakiekolwiek nieprawidłości w pracy samego głośnika.

Ustabilizowanie się parametrów mechanicznych głośników, I zachowanie samej aplikacji i rezonatora wraz z wzrostem mocy.

Skomentuj

Zapas mocy musi być. Ja mierzę na 1200W wzmacniaczu i też sprawdzam zachowanie głośników przy pełnym wysterowaniu.

A zauważyliście, że w zależności od poziomu wysterowania zmienia się rezonans kanału br? Widać to na pomiarze impedancji dla różnych mocy.

Skomentuj

To co piszecie jest na pewno mega istotne, nie wątpię.
                                Pytanie co z ogarnięciem sprzętu? Jeśli się uda z Wasza pomocą dokończyć taki zestaw, zrobię tutorial krok po kroku, który wrzucę na forum.

Skomentuj

Nie na temat...
                                  Ja zauważam zdecydowanie bardziej kosztowną zależność tzw. trzecie prawo melomana
                                  Ilość straconego czasu i pieniędzy na dobre whiski / Gin jest wprost proporcjonalna do ilości podgłośnień systemu.
                                  Last edited by Zap Projekt; 29.11.2024, 20:36.

Skomentuj

Zamieszczone przez Dolek93 Zobacz posta
                                    To co piszecie jest na pewno mega istotne, nie wątpię.
                                    Pytanie co z ogarnięciem sprzętu? Jeśli się uda z Wasza pomocą dokończyć taki zestaw, zrobię tutorial krok po kroku, który wrzucę na forum.
                                    Nie przejmuj się na zapas. Na początek wystarczy jakikolwiek sprawny wzmacniacz.
                                    ​​

Skomentuj

Nie na temat...
                                      sprzedam B&W AURA - tanio

Skomentuj

Przy pomiarze dwukanałowym system przechodzi autokalibracje, dzięki czemu korygowane sa niedoskonałości wzmacniacza, jeśli takowe posiada. Ponieważ mierzysz systemem z mikrofonem USB, to każda odchyłka pasma przenoszenia wzmacniacza będzie miała wpływ na pomiar.

System pomiarowy oparty o mikrofon xlr i pełny dual channel ma jeszcze inne przewagi i korzyści, ale chyba nie są Ci one potrzebne :)
                                        Last edited by Pogromca mitow; 29.11.2024, 20:49.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X