bo forum padlo wtedy kturys tam raz :P
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
nowy stx
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
umberto orgazmu nikt nie dostaje. Wystarczy przejżecć oferty innych producentów głośników i zobaczyć co dostaniemy za 88zł. Więc Tak dania odpada, Skandynawia też, Ameryka tym bardziej, Z niemieckiej oferty to jedynie kiczowate wg mnie w stosunku do swojej ceny głośniki z seri wxxS i wxxxSC. Więc wg mnie nazywanie tego głośnika Hi Endem to drwina. Co do jakości wykonania głośników to może jest i lipna ja miałem kilaka STX i nigdy się nie spotkałem z kiczem, ba głośniki wytrzymywały większe moce niż nominalnie wynikało to z parametrów.
Więc dajmy firmie STX np. 150-200zł na zrobienie dobrego głośnika 13-18cm to pewnie tez zrobią super konstrukcje.
Wg mnie prosze patrzeć równiez w tym aspekcie.
Skomentuj
-
STX stosuje najlepszy drut nawojowy z wytrzymaloscia 200stopni. Mala cewka nie odprowadzi tak duzej ilosci ciepla i te 100W przy 1calu to juz naprawde duzo. Nawet jesli to wytrzyma to po co komu smrod przypalajacego sie karkasu i kleju. Wyzsza temperatura powoduje zwiekszenie rezystancji drutu zwane jest to efektem kompresji a glosnik traci efektywnosci. Dlatego nawet jakby lakier wytrzymywal 400stopni to by to nie mialo sensu. Sa specjalne wykresy z ktorym mozna odczytac ze przylozenie dwu krotnie wiekszej mocy teoretycznie powinno dac +3dB ale ze wzgledu na rozgrzanie cewki dostajemy 1 czy 2dB. W glosnikach wyzszej klasy nie dopuszcza sie pracy na takich temperaturach mimo ze cewki to wytrzymuja. Dlaczego scan speak przy duzej cewce pisze zawsze tylko 100W? A chwilowa moc (1sek) to 500W!!
STX po mocy rozpoznaje typy glosnikow wiec ten nazywa sie 100W logiczne jest ze taki glosnik w subwoferze takiej mocy nie wytrzyma.
Jesli chodzi o emineca to od jakiegos czasu stosuja najlepszy kapton z firmy du point i dzieki jego zastosowaniu moc cewek na dzien dobry wzrosla o 50%! Dlatego w starych katalogach te same glosniki maja mniejsze moce. A same glosniki sa nie do zajechania. Sam rozgrzalem 18cali do 110stopni na magnesie! A nie bylo latwo bo rejestrator temeratury wykazal ze maks temp glosnik osiagnal dopiero po 6 godzinach katowania.
Skomentuj
-
Glosnik dostal 800W i gral na maksa cala noc, rejestrator temp zapamietal wykres grzania. Czujnik byl na magnesie.
W tajemnicy wam powiem ze celestion FTR18-4080FD rozpadl sie na kawalki. Wyrwalo mu dwa dolne zawieszenia, cewka spalona na wegiel az przepalilo karkas ktory rozpadl sie na dwie czesci. Glosniczek kosztuje tylko 1200zl i juz go nie ma :) Tak jak kilkau jego kolegow :)
Co do STX-a to to ze maja najlepszy drut nawojowy to jeszcze nie znaczy ze robia najmocnejsze glosniki. Ale o tym przekonamy sie za pare lat. Bo dopiero wtedy zaczna wychodzic najslabsze punkty. Tonsile tez niby sa nie do zniszczenia a jednak z czasem pianki zawieszen gornych rozlatuja sie w drobny mak przy czym reszta jest zdrowa.
Skomentuj
-
GDN16/50 ma chyba wieksza cewke. Wszystkie tesle maja cewki tylko 1calowe i do tego male magnesy co daje kiepskie chlodzenie.
Dziwne jest to ze stare glosniki westra mialy calkiem solidne magnesy i wieksze cewki.
Ciekawe jest jeszcze to ze moc tesli sie nieco zmienia. Kiedys ARN150 mial 50w teraz ma 60W. Reszta wiekszych glosnikow ma po 70W choc jest jakis 17cm co ma az 100W, i nie wiadomo skad?
Skomentuj
-
Jednym słowem - nie ma to jak technika Tonsila. Chociaż niektóre modele to jeszcze stare niedoróbki, to te głośniki trzymają się jak nie wiem. Wiem po kolumnach mojego kumpla - Altus 110. Pozdrawiam !
zawartość wywalona
UWAGI MODERATORARadzę sie uspokoić,to nie targowisko.Więcej nie będe upominał.
umberto
Skomentuj
-
w170s wytrzymywal 300 W (holtonik :] ) kilkukrotnie,ale niedlugi czas,max 10-15 sekund,niebył odciety od dołu,ale niepuscilem wtedy bass i love youale jakies kawalki w ktorym basu niejest duzo,czuje sie dobrze,a wiecie co wam powiem?wcale niebylo duzej roznicy miedzy lm i jego 60 W a holton i 300 W (glosnosc),a myslalem ze mnie z fotela zrzuci
Skomentuj
-
http://allegro.pl/item140787619_bass..._stx_bcm_.html
Ciekawe czy faktycznie takię będą, czy to jakaś ściema.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dj_zibiIrku u mnie tonsil GDN 16-50-6 z gumowym zawieszeniem odcięty na 180-200Hz dostawał pełną moc z holtona 400W zasilanego +-72V z trafa 1600VA. Przy tym samym Tesla ARN 150 poszła do piachu.
Trzeba było zapodać sygnał z generatora i zmierzyć miernikiem napięcie jakie dostawał głośnik.
Skomentuj
Skomentuj