Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

nowy stx

Collapse
This topic is closed.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Kilka osob daje pozytywna lub negatywna opinie o glosniku,i mowia prawde.
    Dlaczego? dlatego ze jesli klamaliby,to jak ktosby kupił i okazala by sie kiszka,to straciliby zaufanie,a na forum sa od dawien dawna i niebylo takiej sytuacji.

Skomentuj

Widze budzik ze jednak wiesz o co chodzi tylko czasem cie ponosi.

Zamieszczone przez Budzik
      JAk Limuzyna to mercedes, jak sportowy to ferrari
      Jak mala imprezka to tylko altusy a jak kameralna muzyczka z panienka u boku to vifka lub scanek a dla biedniejszych? Moze STX? Nie, bo to zolta lipa lepiej isc do kina? :)

Dawno temu kupilem ARN312 ale to wcale nie znaczy ze go zachwalam bo nigdzie tak nie napisalem. Glosnik ma potezny niski bas nieco mulowaty i jest idealny do kina lub do mniej wymagajacej muzy.

la_griffe chyba zyje sam w sprzecznosci do siebie samego :) Jak glosnik ma kiepskie charakterystyki czestotliwosci to na pewno nie bedzie dobrze gral. Jak ma dobre to jest szansa ze zagra dobzre jednak ten pan twierdzi ze mimo ze sadobre charakterystyki to i tak bedzie lipa. No dobra widocznie nie zna sie na technice. Ale tacy ludzie najczesciej sluchaja i wtedy wyrazaja opinie tu jednak mamy opinie przed odsluchem na podstawie zdjecia (jesli wogule je widzial).
      Masz racje to forum to tak jak w rzadzie i mozemy Twoje posty usuwac bez zadnego problemu bo nic nie wnosza do tematu wiec do kosza z nimi. Jednak ich nie usuwam bo mimo ze nic nie wnosza to ludzie przekonuja sie z kim maja do czynienia. Ja juz wiem z kim i ze merytorycznie to sobie nie pogadamy.
      Coraz ciezej czyta sie Twoje bzdury, dostalem te glosniki na testy i co napisalem choc jednym slowem jakas opinie o nich? Ty ja wydales bez sluchania ani mierzenia.
      Podzespoly do glosnikow STX sciaga z Tajwanu i kupuje je tam gdzie inni znani producenci glosnikow. Tonsil robil glosniki dla tak wielu firm ze gdybys mial po swojemu wyliczac ilo narodowawa to firma to chyba by ci zabraklo miejsca.

Zeby jednak wniesc cos do tematu to tylko powiem ze robia sie obudowy do tego stx-a i wstegi, mysle ze w przyszlym tygodniu parka kolumn docelowych powinna byc gotowa. Na razie mam prototypowa sztuke wiec nic nie pisze o brzmieniu. Jak beda kolumienki to zrobimy mala sesje porownawcza ze wszystkim co sie uda zgromadzic.

Skomentuj

A ja sie zaraz wq.... i temat zamkne albo wywale.Jeszcze jedno glupie słowo i będzie pozamiatane.Albo konkret wypowiedzi albo idziemy na spacer.Kropka.

Skomentuj

W zasadzie to kilkanascie ostatnich postow jest do wywalenia bo jezdzicie po sobie zamias napisac cos konstruktywnego a najlepiej nic bo trzeba tylko troche czasu zebym zrobil kolumienki i zeby ich poslychac. Marnujecie czas na takie gadanie a ja zasuwam od rana do nocy w tygodniu spie w pracy zeby potem wrocic na weekend do domu i cos zrobic z elektroniki czy kolumn i pokazac innym na forum. Tylko p oco jak tu ciagle glutnie o byle co? Nie wazne czy ten STX jest dobry czy nie dobry czy jest lepszy od tonsila czy tylko od tesli a moze nawet gorszy. Chyba wszyscy jestesmy na tym forum bo lubimy eksperymenty z glosnikami a nie po to zeby zrobic jedna parke kolumn a potem zazarcie bronic sie ze jest najlepsza pod sloncem a wszystko inne to syf. Kazda kolumna gra inaczej i o to w tym chodzi zeby wiedziec do czego i dla kogo dana kolumna bedzie najlepsza. Jak to w zyciu bywa jeden lubi czarne a drugi jak mu nogi smierdza..

Zebym ja mial tyle wolnego czasu co wy to bym was zawalil roznymi projektami ktore ciagna sie od dawna. Myslelem ze bede mogl liczyc na jakas pomoc ale chyba tylko w gadaniu. Jak bede pisal ksiazke o niczym to na pewno sie do was zwroce o pomoc :)

Dajcie juz sobie spokuj z tymi klutniami bo skonczy sie to tylko tak ze nastepny nowy glosnik stx-a, tonsila czy jakikolwiek inny po pomiarach opisze ale na innym forum.

Nie bardzo rozumiem co znaczy ze lepiej poczekac i kupic inny glosnik? Moge sobie kupic w kazdej chwili kazdy dowolny glosnik na swiecie tylko po co?

Skomentuj

Ja dostałem taką wiadomośc od Pana Dspeaker:
            "to na razie projekt , jak dotad zrobiono 2 szt i wysłano jakiemuś gosciowi

chyba z elektrody ,celowo wystawiono na stronie aby sprawdzić
            zainteresowanie .Znając firme ,produkcję przewiduję na styczeń - luty ,
            podobno ich odpowiedniki renomowanych firm kosztuja 400- zł/szt
            ??????Zobaczymy co goście napisza na forach dyskusyjnych .Podobno głośnik

to hi - end ,brakuje mu tylko wodotrysku ,pożyjemy zobaczymy , jeszce jedno

w ciągu kilku miesięcy planowana jest podwyżka cen głośników i kolumn
            dla
            detalistów do 10 % "

Jeśli STX znów podneisie ceny będzie coraz mniej sprzedawał.

Tu pytanei do IRka cz to prawda z tymi Cenami?? Jak tak to jakiś zapasik STXów zrobie.

Skomentuj

I wszystko jasne:]
              Odpsiał mi znów Dspeaker.

na razie to sa naciski sprzedających .Wolałbym ceny te same a większy
              upust
              ,poniewaz przy najwyższym mozliwym upuscie ,sprzedaż ich produktów jest
              nieopłacalna biorąc pod uwagę poniesione nakłady pracy .Z podwyzkami
              należy
              sie liczyć , poniewaz jakosc wyrobów z roku na rok ulega poprawie ,poza
              tym
              stx ostatnio dośc intensywnie inwestuje w rozbudowę swojej manufaktury
              Tomasz

Skomentuj

Nie ma co się podniecać. Głośnik na pewno będzie lepszy od dotychczasowych produków firmy i to już jest postęp.

W swojej cenie ma sporo konkurentów, więc nie jest tak bezapelacyjnie najlepszy. Są przecież wspomiane tonsile 13/50, visatony serii s i sc, pewnie coś z monacora ciekawego by sie znalazło, czy peerlesy które bodajże zibi sprzedaje. Wszystko w granicach 100 zł.

To, że zawarto w głośniku sporo technologii nie zagwarantuje iż zagra tak jak się tego spodziewacie.

Niestety niektórzy sie podjarali bo to typowe, że każdy chciałby miec hi end za 50 zł. Takich graali niestety nie ma, głośniki za 200-300 zł bedą na pewno lepsze od tego stx'a , te za 500 lub wiecej na pewno lepsze od tych za 200 itd, nie ma co się okłamywać.

Na razie to jest próbka rynku i głośnik w końcowej ofercie będzie kosztował tyle ile jest wart. To, że teraz ma cene 88 zł, o ile pamietam, to jeszcze nic nie znaczy bo głośnika nie mozna kupić i pewnie długo nie będzie można. Równie dobrze mogli mu dać cene np 35 zł i co niektórzy mieli by pełne portki z podniecenia, równie dobrze mogli by wystawić cene 350zł. To teraz nie ma wiekszego znaczenia bo głośnik jest tylko obrazkiem na stronie producenta i fizycznie dwoma egzemplażami w na półce u irka.
                Trzeba poczekać aż produkt będzie dostępny, zapewne z nową ceną bo obecna ma za zadanie zrobić wode z mózgów hehe. W wiekszosci przypadków cena jest dobrym wyznacznikiem jakości, bo głośniki to są komponenty do budowy a nie gotowe wyroby (kolumny) gdzie ceny można kształtować od kapelusza.

Skomentuj

Zamieszczone przez Budzik
                  to firma ze średniowiecza, potwierdza to chocby wystawieniem głosnika na sprzedaz którego niema !!
                  Nie Budzik, to sie nazywa współczesny marketnig. Intel ciagle tak robi "sprzedajac" procesory które istnieja w wersji inżynieryjnej czyli na pułki sklepowe trafi za 2-3 miesiace no ale najnowszy model i ktról wydajności jest .

Skomentuj

paradoxy Nie wiem czy kilkanaści ale wiem że Bank ma Irek. Podobnie piał oicjalny Dystrybutor STX Dspeaker. Że głośnik ma jeden pan z Elekrody-Irek. I głośniki jeszcze nie będa dostepne.

Skomentuj

Budzik.
                      Głośnik kupiło już kilkanaście osób ale... nie z Tego grona.
                      W najbliższą niedzielę na Wolumenie a od 1-12 ogólnie dostępny.
                      Budzik zważywszy (a zapewniano mnie, że tak będzie) na czas to chyba Twoje spostrzeżenia są średniowieczne (wybacz). Chcę kupić właśnie Playstation 3 i mnie trafia ... jak dowiedziałem się po kilku miesiącach, powtarzam, po kilku miesiącach oczekiwania, że może w lutym a to przecież S O N Y !!!.

Skomentuj

Zamieszczone przez MormoN
                        Z tym czekaniem i podwajaniem kasy nie ma co przesadzac... Ale jak już to poczekałbym i 4 miesiące... DIY to nie jest zabawa na 2 tyg pracy... miesiąc słuchania i poszło na allegro. W ten sposób to zgodze sie że złożyc jak najtaniej i fiu handelek aby tylko zarobic... Stx to ideał na takie numerki :-) Też nie mam kasy w tym momencie ale nie jestem do tego stopnia zdesperowany zeby kupowac ESTEIKSA. Na razie stoja oklejone fornirem pudełka... nie pomalowane... i tylko dwa głośniczki w nich siedzą (tonsil).
                        A poza tym pierniczenie sie w fornirowanie, mdf`y i inne tam kosmiczne zabiegi to jednak nie taka mała kasa... i wsadzac do tego jakies tam taniuskie stx`y... paranoja moim zdaniem. Może i wszystkich głośników ze stajni STX nie słyszałem ale wszystkie te modele które mialem okazje oblookac poprostu mnie rozwalily... co to w ogole jest??!! "Kupa" watt żeby coś z tego wydusic... Czasem lepjej jakiegos boschmanna czy alpierda na chybil trafil zlozyc i lepiej zagra.
                        Zamieszczone przez takero
                        MormoN, ale głupoty gadasz :|
                        Masz 30 postów na krzyż, zadajesz w innych topicach podstawowe pytania, walisz głupoty i chore teorie nieraz takie że to szok - swoje wnioski wysnute na podstawie symulacji w winisd, a tutaj chcesz sobie chyba liczbe postów podbić lansując sie przy okazji na niewiadomo kogo...
                        STXem gardzisz mając haj end w postaci 16/50 i visa SC10N...
                        LOL
                        Co jak co ale głośnik o którym mowa w tym temacie - STX 15 AX zjada na śniadanie tego tonsila, kopułka AJ wcale gorsza od sc10n nie jest...
                        No ale o czym mowa skoro Ty większośc głośników o których tu mowa na zdjęciu widziałeś...
                        ehhh....
                        Ostatnio właśnie zauważam że takie nowe osoby - mało co wiedzące , mądrzą się chyba najbardziej...
                        Może i wszystkich głośników ze stajni STX nie słyszałem ale wszystkie te modele które mialem okazje oblookac poprostu mnie rozwalily... co to w ogole jest??!!
                        wątpie że jakiegokolwiek sluchałeś...
                        "Kupa" watt żeby coś z tego wydusic... Czasem lepjej jakiegos boschmanna czy alpierda na chybil trafil zlozyc i lepiej zagra.
                        N/C

wiec tak mormon-kasztan słuchal kiedys mojego stx 32-150-8-SS. i mowil ze to gówno itd ale ostatnio przeszedl samego siebie. po odsłuchu hertza es300 w budzie 50l strojonbego na 55hz doszedl do wniosku ze jego dwa buszmany lepiej grały. nie wiem jak to sie pisze nie wiem jakie to byly modele wiem ze mnialy 25cm pozdro :)

a co do stx to od tego zaczynałem i szanuje tą marke a te głośniczki nowe coś czuje ze w drzwiach w samochodzie przejdą same siebie:)

Skomentuj

O w morde... Małpo halogenowa!! Dobrze wiesz co tak na prawde sadze o głośnikach hertz`a... I nie kombionuj jak tu sie do mnie czepnąć bo Cie jeszcze dorwe na mieście... :-) Co do stx`a to nie miałem farta słuchać tych lepszych modeli pewnie... życie... Skoro mówicie że trafiają się tam jakieś perełki to fajnie. Moja opinia się opiera na tych tworach m.iin. pana haloogeena :-) Który fajnie kombinował i zawsze to grało jak stare ruskie radyjko... A już nie wspomnę o sub`ie na 32 STX w closed.... z wieklim otworem w tyle obudowy :-) Pozdro Halogen!! :-)

Skomentuj

czepiasz sie stx-y mają stosunek jakosci do ceny bardzo dobry i to mis ie podoba. a otwor z tyłu zamknietej obudowy był po terminalu który mi ktoś zaje... podczas jakiejs imprezy ;d pozdro :)

Skomentuj

Aj ty to masz farta dzieciaku :-)

Skomentuj

płakać mi się chce jak ktoś ocenia jakość brzmienia po cenie.., mam gdn 13/50 i jest słabym głośnikiem, mało mikrodetali w paśmie poniżej 100Hz, miałem też Scan Speak'a (18cm) i był lepszy o ile? o 10 %, też zamulony i słaby głośnik w mikrodetalach, niemal na 100% ten głośnik STX-go przebije jakością brzmienia ale i tak nikt w to nie uwierzy bo 99% ludzi kupuje ten droższy bo lepszy.., inaczej mówiąc kupuje nie znając się zupełnie. Zapraszam znjomych co mają głośniki po 10000zł i droższe do domu oczywiscie gdy jest ciemno i włączam ich płytę a oni mówią że gra jakiś bardzo drogi głosnik bo ich Scan wysiada w detalach a tam gra STX 17cm.. .

Jakość nie ma nic wspólnego z ceną , tylko jakość projektu :!: , jeśli ktoś sądzi inaczej nigdy nie zrobi dobrej kolumny głośnikowej, bo trzeba wiedzieć co jest jakością dzwięku i umieć wybierać właściwe przetworniki i a nie patrzyć bezmyślnie na cenę.

Projekt przedewszystkim , cena przetwornika to marketnig i prestiż firmy.
                                Dobrze zaprojektwana kolumna z głośnikami po 70 zł za szt. mozę zdystansować bez problemu zestaw z głośnikami po 1000zł, i niech ktoś nie myśli że tak nie jest bo się kiedyś nadzieję na tanią kolumnę co zgromi jego sprzęt za grubą kasę.

Skomentuj

Profesjonalista a może ten GDN ma mało mikrodetali poniżej 100Hz dlatego że on nie gra poniżej 100Hz. Trzeba czasem też spojrzeć na to do czego dany głośnik został stworzony. Ten GDN aż prosi się do 2-way + sub i poniżej 100Hz grać w ogóle nie musi.

Skomentuj

Witam,

Przygladam sie tak waszej dyskusji i oprocz nic nie znaczacej klutni, smiesznych wywodow na temat ceny glosnikow zainteresowalem sie tym glosniczkiem. Juz sporo czasu minelo od tego gdy ktos mi podeslal link na gg. Sam twierdze, ze moze to byc bardzo dobry glosniczek z tego co widac na pomiarach i patrzac na zastosowana technologie wykonania, ale jest jedno male ale. Ja bym go jeszcze usprawnil . Zobaczcie na mms ARZ 6604, zaledwie 8,7g przy membranie 183cm2 i tubce na wysokie tony. Gdyby STX poszedl w strone 50W na cewce, bo powiedzcie szczerze komu potrzebne jest 100W do tego przy 8om, przy takiej klasie przetwornika ? Od tego juz sa inne glosniki . To jest mysl, przeciez to w koncu tylko 100cm i 15cm srednicy, do 6g mozna by zejsc, a to juz jest ok 90db i lepsza kontrola.
                                    Co o tym sadzisz Irek ? Moznaby zasugerowac taka zmiane inzynierom STXowskim ?

pozdrawiam

Skomentuj

niby gra skutecznie od około 60 hz ale ma bardzo duży fałd zawieszenia górnego i bardzo go to zamula, niby jest ok. ale ja jestem strasznie szczególowy i dostrzegam wiele wad głośników, tych drogich również , i to wcale często nie maja ich mniej..

[ Dodano: 2006-11-20, 15:30 ]
                                      ja myślę że to super pomysł jak dla mnie taki głośnik nie musi mieć wiecej niż 20 W a to da lżejszą cewkę i jej korpus itd.

Skomentuj

Profesjonalista - akurat korpus bym zostawil, bo jak ktos przesadzi to sie cewka pojdzie ... a duralu jest w miare lekkie. Widzialbym to tak : mniejsza srednica drutu, bo miedz ma gestosc prawie 8g/cm3 i zostawic juz ta duraluowy korpus do odprowadzania ciepla. 7g gdyby cewka wazyla to mamy juz 90db, 6g to 91... co prawda f3 przesuwa sie o 10hz, ale i tak sobie nie wyobrazam takiego glosniczka bez suba.

Skomentuj

Szczerze i Uczciwie :

Słuchał już ktoś dźwięku, jaki wydaje z siebie ten głośnik ? ? ? ?

Może ktoś coś napisać o nim ? ? ? ?

Bo ja widzę, że po takich kłótniach to ten głośnik zbrzydnie wszystkim :sad: ......

Pozdrawiam !

Skomentuj

Czaruję...
                                          X