jestem ZA !! zamknac temat i bedize spokoj, bo juz nie chce mi sie tego czytac jak wchodze na forum, a staram sie wszystko na biezaco czytac
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
nowy stx
Collapse
This topic is closed.
X
X
-
panowie spokojnie :)
podszedłem troche kreatywniej niz typowy uzytkownik tego forum do ewentualnych modyfikacji w tym głośniku
po pierwsze masa uzwojenia cewki to 1,1 grama (zaoszczędzili 2 gramy dając cewke z alu zamiast miedzi) i tu raczej "odchudzanie" niewiele da rozsądne minimum do X-max +-2mm a wtedy masa spada raptem do 0,7 grama czyli niecałe 0,5 grama....
zmiana wysokości nabiegunnika tez niewiele wnosi mozna by conajwyzej zrobić układ długa szczelina krotka cewka ale ze względu na to że w tym układzie B-L zalezy expotencjalnie od długości cewki (w przypadku długiej cewki i krotkiej szczeliny liniowo) to żeby osiągnąć takie parametry trzeba by naprawde dać potęzny układ magnetyczny....
idąc dalej tym tropem właściwie zostaje nam tylko zmiana sztywności zawieszenia pytanie tylko po co ?? zmniejszenie sztywności nie poprawi zejscia (głosnik ma niski Qts a obnizenie Fs jeszcze go zmniejszy) znowu poco go podnosić skoro od góry pasmo wygląda ładnie i są małe znieksztaucenia...
na dniach powinienem mieć te głośniki wtedy wypowiem się dokładnie co do barwy samego przetwornika
wszystkie te przemyślenia robiłem poto by ewentualnie zmodufikować głośnik na swoje potrzeby więc gdyby mozna bylo coś poprawić to bym to zrobił....
Skomentuj
Skomentuj