Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Nowy stx 15 100 8 AX - pierwsze wrażenia + pierwsze foty :)

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

kep tez wygladem nie grzeszy tylko co to ma do rzeczy

Skomentuj

według mnie ten głośnik to prawdziwy nieskrepowny HI-END. Nie ma już za dobrego głośnika wysokotnowego aby z nim współpracował.

Skomentuj

Opinia z www.diyaudio.com :
        Looks a very interesting driver, woven kevlar cone, alu rear vented basket, shorting rings in the motor, overhung construction with 4.5 mm xmax. ALU voice coil former. Le is quite low (so the shorting rings are doing their work). However, not as extented as I hoped for, and an early cone mode around 1.6 kHz. More suited to be used in a low crossing design not for mid duties above 2 kHz, also the alu former will help in bass control and power handling.

For one second I thought that this are the drivers in the new Burmester B100, but the basket is different and according to Burmester they are sourced from a German manufacturer.

Concluding: interesting driver at an even more interesting price point. My choice above cheap Chinese knock offs.

Skomentuj

ja nieznaju tego jezyka wiec poprosze o krotkie tlumaczenie :)

Skomentuj

wg. translate.pl:
            Spojrzenia bardzo interesujący kierowca, *woven* *kevlar* *cone*, *alu* tył (tyłowy) *vented* kosz (wrzucać do kosza), *shorting* otacza (dzwoni; koło; dzwonek) w silniku, nadwisiał (powiesił) budownictwo z 4.5 mm *xmax*. *ALU* głos (wyrażać) zwijają poprzedni. *Le* jest bardzo niski (tak (więc) *shorting* koła (dzwonek) robią ich praca (roboczy) ). Jednak, nie jak (ponieważ) *extented* jak (ponieważ) mam nadzieję na, i wczesny *cone* tryb (moda) okolo 1.6 *kHz*. Bardziej (więcej) dopasowywany być używany w niski (niski poziom) przecinający (krzyżujący; przecinanie; wchodzący) przeznaczać (projektować; projekt; projektowany) nie dla obowiązków (opłaty celne) środka wyżej 2 *kHz*, także *alu* poprzedni będzie pomagać w *bass* kierowanie (kontrolować; kontrolowany; kontrola) i możność (siła) opracowujący. Dla jed drugi (sekunda; po drugie; popierać) pomyślę (obmyślił) co to są kierowcami w nowym *Burmester* *B100*, ale kosz jest różny i zgodnie z *Burmester* one są *sourced* od Niemieckiego producenta. Dokończenie: interesujący kierowca przy nawet bardziej (więcej) interesujący punkt (sprawa) ceny (wartość). Mój wybór wyżej taniego Chińczyka uderzają (zadziwiać) *offs*.

czyli w skrócie - ludzie z diyaudio.com którzy mają na codzień styczność w głośnikami których większośc z nas nie widziała na obrazkach oceniają ten głośnik lepiej niż niejedna osoba z tego forum mająca w ręku co najwyżej arn150 :)
            Dałem im pomiary - ciekawe co powiedzą :)
            BTW - www.Burmester.de

Skomentuj

takero
              Polacy czesto ulegaja wplywa marketingowym wiec mowia cos badz powtarzaja po kims (np m18wh od ktorej sie zygac juz chce). Glosniki technologicznie dosc zaawansowany, ja widze same techniczne plusy (jest ich sporo). Najtanszy glosnik z faradayem jaki znam to al13o visatona :P. Moje oczekiwania sa bardzo wysokie jezeli patrze na technologie wykonania. Przedewszystkim harmoniczne niskich rzedow powinny byc na dosc przyzwoitym poziomie co powinno sie objawic naturalnym przekazem, mms maly, material membrany dobry - z srednica nie powinno byc zle. Co pokaze rzeczywistosc nie wiem ale bede wiedzial w styczniu po zjawieniu sie w naszym pieknym kraju.

pozdr all
              i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
              https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

borys Twoje i Moje głośniki z STx juz podobno do mnie jadą :)

Zobaczymy co będzie.

Skomentuj

ale jak ?

jak wy to robicie że te głośniczki już otrzymujecie :| ?? skoro podobno dopiero w lutym mają być sprzedawane ?

Skomentuj

wolumen

Skomentuj

Re: ale jak ?

Zamieszczone przez kurtwagner
                      jak wy to robicie że te głośniczki już otrzymujecie :| ?? skoro podobno dopiero w lutym mają być sprzedawane ?
                      Mamy paszporty polsatu a dj_zibi zna piaska :P

Sory ale nie moglem sie opanowac.
                      i-AMP ,i-PSU, i-SMPS, i-KTO TAM WIE CO JESZCZE
                      https://www.facebook.com/IAMP-260036317687611/

Skomentuj

borys Super tekst :)

Zaponiałes dodać że znamy Leppera :mrgreen:

Tasior jaki wolumen ja mieszkam w Pagowie/wrocławiu a Piotrek jest na wyspach :)

Skomentuj

ja też jestem z wrocławia i kupić nidyrydy :/ a paszport polsatu mi sie przeterminował moze dla tego :P

Skomentuj

kurtwagner, a co za problem zamowic ze strony?? :neutral:

Skomentuj

do mnie tez w przyszlym tyg juz beda szly nowe stx-y juz sie doczekac nie moge...

Skomentuj

a ja czekam z niecierpliwoscia na projekty zwrotnic :)...oczywiscie najbardziej na konf.AX+AJ -> stajnia STX. az mnie korci zeby tego posluchac

Skomentuj

Zamieszczone przez micsta1
                                  AX+AJ
                                  może będą już w tym tygodniu :)

Skomentuj

A mnie męczy pytanie.

Stx wydaje się być nie najgorszy, jakieś tam własne zdanie ktoś już ma bo chyba słuchał, w takim razie dlaczego na 1 odstrzał Irku połączyłeś "dobrego" stxa który ponoć ma wyrzucić z rynku w130s i tonsile 13stki i podobne , z jakąs badziewną low low endową wstęgą zamiast rzucić mu normalną lepsza kopułkę. Jakiegos visatona g20sc lub xt19 vifke, cośz tej klasy.

Nie mówcie że pierniczę od rzeczy choć nie słuchałem tej wstęgi no ale skoro ona kosztuje grosze jak na wstęgę to czego sie tu spodziewac, jedynie dla bajeru żeby MIEĆ wstęgę chyba to ktoś kupi i tylko tyle :mrgreen: Oprócz tego że ma słaby spl nikt nic sensownego o niej nie powiedział, a puki nie zaprzeczy to będzie to kaszana.

Skomentuj

Glosnik wyglada niezle. Zaciekawil mnie powiem szczerze. Jak na razie widac, ze STX ma ambicje cos powojowac na naszym ryneczku (bo rynku to my nie mamy niestety jeszcze) i chyba w tej klasie przejmie paleczke na ament. Mam tylko nadzieje, ze nastepne egzemplarze, tak jak te pierwsze, beda tak ladnie wykonane.

Pokusil sie ktos o sciaganie charakterystyki, jak wysoko mozna go puszczac?

Skomentuj

Wstęga poszła do tego stxa na pierwszy ogień dlatego bo wydawała się być ciekawa, wstęga za cene dwóch aervałek - możnabyło się spodziewać że będzie czymś ciekawym w tej klasie cenowej, no i ten głośnik jako jeden z niewielu pozwalał na zastosowanie tej wstęgi która ze względu na wysoki podział przewidziana jest raczej do konstrukcji 3 drożnych...
                                        No niestety okazało się że wstęga po prostu musi kosztować jeśli ma grać :)
                                        Zamieszczone przez Budzik
                                        tego że ma słaby spl nikt nic sensownego o niej nie powiedział
                                        jakbyś czytał dokładniej forum to byś wiedział że napisałem :)
                                        SPL ma słaby - to fakt, oprócz tego ten "chamski" rezonans przy 5khz ...
                                        No ale jakieś tam plusy też ma :)
                                        Jest naprawde bardzo delikatna, nigdy nie rzuci piachem...
                                        Myślę że mogłaby się nawet nie najgorzej jak za te 60zł spisać w parze z jakimś wysoko idącym głośnikiem z mniejszym nieco SPLem niż 15ax, choć niewiadomo czego nie można się po niej spodziewać bo to jednak nie ta klasa cenowa i co za tym idzie brzmieniowa...
                                        Droga nie jest więc w sumie możnaby spróbować zrobić coś a'la Dali Megaline, wtedy spl nie byłby dużym problemem :)

[ Dodano: 2006-12-12, 11:28 ]
                                        Zamieszczone przez tomaszo
                                        Pokusil sie ktos o sciaganie charakterystyki, jak wysoko mozna go puszczac?
                                        mówisz - masz :
                                        http://diyaudio.pl/viewtopic.php?t=8...r=asc&start=44 :)

Skomentuj

Dzieki Takero! Ja spiacy jeszcze... teamta nie uwidil.

Pieknie, rzeklbym PKP - ale nie rozwine skrotu

Skomentuj

Czaruję...
                                          X