Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

"Domowe" głośniki do samochodu

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Ale im niżej schodzimy z podziałem, tym bardziej tweeter generuje zniekształcenia w zakresie wokali które wtedy stają sie nosowe, lub pojawiają się symbilanty - więc z dużą rozwaga - nie mniej jak 2,2kHz na pewno w tym podziale - ale szkoda średnicy z auruma, warto podział zrobić ok 2,5-3kHz.

Skomentuj

celowałbym w okolice 2,5kHz
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Dziękuje za podpowiedzi. Niestety narazie nie mam możliwości wykonać pomiarów. Obecne radio nie ma możliwości podania do niego żadnego sygnału. Wszystko musze robić na słuch.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
          Obecne radio nie ma możliwości podania do niego żadnego sygnału. Wszystko musze robić na słuch.
          ale to zaden problem jest
          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez LightSound Zobacz posta
            Ale im niżej schodzimy z podziałem, tym bardziej tweeter generuje zniekształcenia w zakresie wokali które wtedy stają sie nosowe, lub pojawiają się symbilanty - więc z dużą rozwaga - nie mniej jak 2,2kHz na pewno w tym podziale - ale szkoda średnicy z auruma, warto podział zrobić ok 2,5-3kHz.
            Sybilanty przy za niskim podziale ? a to ciekawe ,ze wzgledu na co ?

Skomentuj

Na to iż jeżeli zejdziemy z podziałem nisko - rosną zniekształcenia w całym paśmie i są słyszalne - najprostszy i najtańszy przykład to mission - im niżej z podziałem, tym więcej zniekształceń i tym bardziej nie fajnie go się słucha.

Skomentuj

Niby tak ale sybilanty to tylko konkretny zakres który uwypukla się bardzo wyraznie przy za wysokim cieciu twita ... a znieksztalcenia pojawiaja sie w pelnym zakresie od miejsca podzialu do konca pasma przenoszenia ,o ile mnie pamiec nie myli :)

Skomentuj

tak - ale popatrzmy na prace tweetera, im niżej podział tym bardziej się wychyla i przez to rosną zniekształcenia odbijające się na całym paśmie - przez co pojawiają się także symbilanty, które pojawiają się także przy jak zauważyłeś przy zbyt wysokim podziale - kiedy filtr ogranicza prawidłową pracę głośnika.

Skomentuj

sybilanty pojawiają się też w przypadku złego ciecia tweetera
                    złej dobroci filtra
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Sybilanty sa praktycznie cecha wrodzona prawie wszystkich kopulek

mission - im niżej z podziałem, tym więcej zniekształceń i tym bardziej nie fajnie go się słucha
                      Mission np juz znieksztlaca ponizej 2500Hz wiec nizej z podzialem bym nie schodzil.

Skomentuj

pisalem to juz kilka razy i to nie tylko na tym forum
                        ponizej 2.5kHz robi sie poprostu nie przyjemnie
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez pharoh Zobacz posta
                          Sybilanty sa praktycznie cecha wrodzona prawie wszystkich kopulek
                          Dokłanie - uaktywnia się ją przez źle dobraną zwrotnice, lub odwrotnie, da się je zniwelować w znacznym stopniu przez dobrą zwrotnice :)

Skomentuj

Dokłanie - uaktywnia się ją przez źle dobraną zwrotnice, lub odwrotnie, da się je zniwelować w znacznym stopniu przez dobrą zwrotnice :)
                            Tia ,a Lohness ma potwora tylko nikt go nigdy nie widział,Pany co za pierdoły wy tu wypisujecie ,Panie Modzie wytłumacz Panom z Polskiego na nasze...bo jeszcze ktoś pomyśli że to prawda :)

Skomentuj

Zamieszczone przez mankowski Zobacz posta
                              Tia ,a Lohness ma potwora tylko nikt go nigdy nie widział,Pany co za pierdoły wy tu wypisujecie ,Panie Modzie wytłumacz Panom z Polskiego na nasze...bo jeszcze ktoś pomyśli że to prawda
                              Maniek a nie wydaje Ci się, że w tym temacie już wystarczająco dużo zostało napisane na ten temat?
                              Wystarczy przeczytać ze zrozumieniem dwie ostatnie strony i wszystko jest wyjaśnione...
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez mankowski Zobacz posta
                                Tia ,a Lohness ma potwora tylko nikt go nigdy nie widział,Pany co za pierdoły wy tu wypisujecie ,Panie Modzie wytłumacz Panom z Polskiego na nasze...bo jeszcze ktoś pomyśli że to prawda
                                To ja chętnie posłucham jak to wg Ciebie jest

Skomentuj

pozwole sobie odświeżyć temat. czy ktoś może się zastanawiał nad wykorzystaniem founteka w aucie? FW168 robi podobno robotę w domu, do auta fountek ma fw166. może byłaby to jakaś alternatywa do awx-a?

Skomentuj

Ja wsadziłem je do Renówki, łączyłem z tweeterem z Radicali RA28, z DT284 czyli do niskich podziałów, ale niestety, nie sprawdził się zupełnie w samochodzie :/ W domu nie było rewelacji, w samochodzie tym bardziej, to poszły pod młotek na allegro

Ale patrząc na parametry FW166 to są zdecydowanie bardziej dopasowane do samochodu niż fw168, dla którego drzwi samochodu są zbyt duże. Jednak wolałbym wziąć GMSa 1856 niż tego founteka fw166.

Skomentuj

Znajomy ma fw168 w oplu vectra. I neo cd1.0 na desce :) Wszystko podłączone pod wzmacniacz i gra to rewelacyjnie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Karol82 Zobacz posta
                                        gra to rewelacyjnie.
                                        W porównaniu do czego? do fabryki? :)

Nie neguje, bo wstęga w samochodzie robi robotę dobrą, podział jest dość nisko więc ładnie maskuje niedoskonałości woofera.

Skomentuj

W porównaniu do systemu za kilka tysięcy w mercedesie CLS. Nie wiem czy moge tu wkleic linka do firmy ktora robila tego mercedesa. Oczywiście w oplu wszystko zrobione zgodnie ze sztuką. Oczywiście różnica była spora, ale nie aż tylu krotna ile roznica w cenach systemów.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X