4 kanaly lepiej szukac. niewiele drozej a bardziej przyszlosciowe
Teoretycznie tak. W praktyce dla subwoofera potrzebny jest wzmacniacz z jak najwyższym damping factor. Przerabiałem 3 wzmacniacze zanim uzyskałem dobrą kontrolę basu. Każdy kolejny był sporo droższy. Niestety fronty na takim wzmacniaczu brzmiały sucho i bez wyrazu (Morel Tempo 6 - stosunkowo twardo zawieszone). Dźwięk był zbyt techniczny, za mało organiczny. Jako całość grało to najlepiej, gdy fronty były podłączone pod wysokiej jakości radioodtwarzacz, a tylko sub napędzany był zewnętrznym wzmakiem. Do kulturalnego słuchania dobrej muzyki niewielka moc jest w zupełności wystarczająca.
Oczywiście jak zwykle bardzo wiele zależy od doboru frontów. Pod 4 kanałowy wzmak z dobrą kontrolą basu, wybirałbym miękko grający zestaw.
im wiekszy DF tym mniej basu
wiec zaawansowani sluchacze kupuja z wysokim DF dla kontroli, poczatkujacy dresiarze biora z jak najnizszym DF zeby im buczalo
DF Pawle nie zawsze idzie w parze z basem, szczególnie jeśli mówimy więcej basu czy mniej... Ludzie sie naczytali o DF, ale nie przyjmowałbym tego parametru jako wyznacznik. Lepiej oczywiście wziąć wzmaka z ciut mniejszą mocą i wyższym DF niż odwrotnie, ale trzeba się zastanowić czy aby na pewno tylko na DF patrzeć, bo będzie to miało więcej basu..
Denon zjada czarne Alpinki i XM'y brzmieniem(mówię o tych tańszych modelach). Audison spoko opcja w tym budżecie, ciepłe granie, chociaż brakuje mu szczegółowości i dynamiki.
Mam chęć na niego. Szkoda tylko że nie można znaleźć jakiś jego parametrów w sieci :/
I z tego co widzę to przy pracy 2ch nie ogarnia 2r (gdybym połączył AMY to będą miały po 2r na stronę ) :/
Konstrukcyjnie to jest "część" DCA 800, więc w granicach 2x50W przy 4omach. Do 800 znajdziesz manuale w sieci, więc możesz się sugerować. Co do pracy w 2omach nie mam pojęcia, mój 3400 też niby nie ogarnia a grał
Chyba za 100zł para nic innego nowego nie znajdziesz(no chyba że znowu jakieś AMY się pojawią). ja bym szukał czegoś używanego i polował na okazje, ale Tobie potrzeba 4 sztuk :/ Chyba że coś z seryjnie montowanych, dawno temu u mnie pomykały 16stki z Altei(Philips'a bodajże, takie z plastikowym koszo-dystansem) i jak za 30zł dawały rade .
Skomentuj