Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Lancia Delta II - Tanio a dobrze; czyli budżetowe CA dla ir0nhide

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

A po co to tak komplikować?
    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Komplikować ? Co masz na myśli; co komplikować ?

Skomentuj

Chodzi o to, ze wystarczył zwykły okrągły dystans
        Stosując taki "udziwniony" nic nie zyskujesz
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          Chodzi o to, ze wystarczył zwykły okrągły dystans
          Chyba dalej Cie nie rozumiem :) bo gdyby wystarczył tylko pierścień z MDF`u to bym tak zrobił....
          U mnie to co zrobiłem nie pełni funkcji dystansu tylko panelu tj. elementu który pozwala w ogóle na przymocowanie głośnika do drzwi. Coś na zamianę oryginalnego:

Otwór w drzwiach ma jajowaty kształt więc i tak sam okrągły pierścień nie zdał by egzaminu a w dodatku przysporzył by więcej pracy z uszczelnianiem, nie wspominając już o przymocowaniu go..

Wydaje mi się Łukasz że tak było po prostu prościej, nie mam takiego doświadczenia jak wy w CA... (a rzeźbić takie rzeczy lubię :P)

Skomentuj

Dystans uszczelnia sie mata z obu stron i to wystarczy

A jak otwór jest duży to mozna zrobic cos takiego jak do pandy
            http://m.allegro.pl/panda-dystans-md...207241902.html

My używamy takich do Volvo dla redukcji z 8"

Nie chodzi mi o to, ze zle zrobiłeś czy nie bedzie działać działać bo bedzie
            Tylko mozna to było zrobic w prostrzy sposób :)

Ale fajnie, ze podchodzisz z pasja do tego co robisz

Kibicuje i będę tu zaglądał
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Ostatnio z gofra.

Skomentuj

Ostatnio zupełnie nie mam czasu na audio ( 'zawiesiłem' się na aucie i wolną chwilę spędzam praktycznie na mechanice...)
                ale czasami pomalutku coś tam dłubię

Last edited by ir0nhide; 04.07.2014, 21:56.

Skomentuj

Przymierzam się do przeniesienia akumulatora do bagażnika zastanawiam się jaki przekrój przewodu był by dobry (nie za mały)
                  Aku ~72Ah 680A Długość max. 5 metrów. Jak to można by obliczyć ?

Skomentuj

50mm^2 za małe nie bedzie a święty spokój zapewni

Skomentuj

Czyli jakieś 8mm "fi" żyły...
                      A masę (minus) do obudowy mogę podłączyć czy też kabel ciągnąć ?

Czytałem że aku w bagażniku ma jedną wadę. Z akumulatora wydobywają się gazy... które mogą przedostawać się do wnętrza samochodu a to może mieć wpływ na zdrowie osób siedzących wew.
                      Czy wiecie coś na ten temat ?

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                        Czyli jakieś 8mm "fi" żyły...
                        A masę (minus) do obudowy mogę podłączyć czy też kabel ciągnąć ?

Czytałem że aku w bagażniku ma jedną wadę. Z akumulatora wydobywają się gazy... które mogą przedostawać się do wnętrza samochodu a to może mieć wpływ na zdrowie osób siedzących wew.
                        Czy wiecie coś na ten temat ?
                        Móc możesz ale czy jakość takiego połączenia w sensie prądowym będzie taka sama jakby ciągnąć kabel? Sam sobie odpowiedz

A co do gazów i innych historii... jest kilka starszych samochodów które w serii mają aku w bagażniku (BMW e36) czy pod fotelem ( xsara Picasso) i nic złego się nie działo, a akumulatory montowano zwyczajne kwasiaki.

Skomentuj

montowano
                          w Volvo tez
                          i do każdego aku w takim samochodzie podlaczony by wężyk który odprowadza gazu poza samochód
                          Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Jakieś tweetery tymczasowe zamontowałem. Kilka osób już mówiło że wygląda jak seryjnie zrobione, więc nie jest źle ale i tak będę chciał zmienić z czasem na chyba wavecore'y w słupkach...

Kabel sygnałowy zrobiłem (wykorzystałem) z kabla od zmieniarki miał ekranowane gorące żyły i wg jest dobrej jakości.

Aku do bagażnika na razie nie będę przenosił bo nie chce mi się budować komory na niego (...) a i chwilowo nie mam kasy na sam dolot powietrza...
                            Chcę położyć kabel + do wzmacniacza (60A bezp.) na przód pójdzie te powiedzmy 100W na tył. max 300W to 16mm^2 nie będzie za chudy ? W sklepie mają 35mm^2, albo 16mm^2, nie chce przepłacić a za 35 mają przesadzoną cenę.

kalkulator:
                            http://lumier.pl/kalkulator/
                            Last edited by ir0nhide; 09.08.2014, 09:54.

Skomentuj

35mm2
                              I to minimum :)
                              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Coś ty ? dla 0,4kV :blink:
                                Na 16mm2 teraz mam 0.2V spadku...
                                To 3metrowe kable startowe(400A) nie mają 35mm2

I tak z suba nici raczej bo bez reg. fazy nie mogę tego słuchać jak z przodu scena a "dungu, dungu" z a plecami.... :glare:
                                Last edited by ir0nhide; 11.08.2014, 20:07.

Skomentuj

0,2V to bardzo duzo
                                  Spadek powinien wynosić zero
                                  W innym przypadku masz blad w instalacji

A jak robisz zwrotnice 2 drozna tez ci regulacja fazy potrzebna?
                                  Bez tego nie da sie zgrac 2 głośników poprawnie?
                                  O co trzeba zadbać aby zgrac głośniki razem?
                                  Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie 0.2V pomyłeczka. Na aku jest 12.56 a na wzm. 12.54 (sorry)

To chyba raczej kwestia samej akustyki, ale faktycznie nie opóźniałem przodu. Jutro sprawdzę i dam znać.

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
                                      To chyba raczej kwestia samej akustyki, ale faktycznie nie opóźniałem przodu. Jutro sprawdzę i dam znać.
                                      Jak sa czasy to jesteś w domu
                                      Jak nie ma czasów tez sie da
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                        Jak sa czasy to jesteś w domu
                                        Jak nie ma czasów tez sie da
                                        Ma chyba dalej "mojego" CDM 7892, więc czasy są i problemu też być nie powinno

Skomentuj

Tak dalej ten Alpinek jak na razie, czasy są (bez suba więc tylko opóźnienie przodu) pokręciłem i no trochę jest lepiej, ale to jeszcze nie to...
                                          Pobawię się jeszcze deczko i dam znać.
                                          Może jedna 12" do sedana to jeszcze mało :drool:
                                          Last edited by ir0nhide; 12.08.2014, 15:37.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X