Zamieszczone przez ir0nhide
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Lancia Delta II - Tanio a dobrze; czyli budżetowe CA dla ir0nhide
Collapse
X
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaWyglada jak mierzenia free air na stole
Głośniki były w drzwiach zamontowane, mic na zagłówku (centrum głowy) ja siedziałem na fotelu ale odchyliłem się na bok... - dobrze ?
Tamte pomiary są do niczego, dzisiaj jak będę maił czas to zrobię dobre.
Skomentuj
-
sys. pomiarowy naprawiłem, są już jakieś normalne pomiary:
Lewy i prawy GMS 1865 z własną cewką.
Do cewki GMS`a (0,33) dodałem 0,35 ....
GMS z ~0,7mH + mission z 4,7uF wygląda to tak:
Tyle tylko dzisiaj udało mi się zrobić (szybko ciemno się robi :( bo by podłubał człowiek coś jeszcze deczko... )
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaa gdzie skierowany mikrofon?
Mic na zagłówku (centrum głowy) skierowany przed siebie (wzrok kierowcy)
Zastanawiam się jak rozwiązać problem niskiego SPL kopułek. Widzę tylko dwa wyjścia
1. ....podłączyć w bi-amping`u , albo
2. Zmęczyć mu jakąś tubkę (z tym będzie chyba za dużo roboty)
Zamieszczone przez Mamusa Zobacz postaMój 7892R ... gra lepij niż tańsze sztuki z nowszych serii CDAZamieszczone przez dan124 Zobacz postaTo fakt.Szkoda że czasu i pogody nie było, bo chętnie zamienił bym jeszcze kilka zdań, no i posłuchał tych WAVE`ów
Co do radia: no z początku myślałem że na średnicy i scena będzie lepiej, ale dzisiaj pokręciłem trochę elementami i wokal zszedł z między wycieraczek i dostał nieco powietrza, a ogólnie dźwięk trochę więcej przestrzeni. Wiec do czasu sklecenia mądrej zwrotki wstrzymuje się z jakimiś osądami.
Wysokie też mnie denerwują, bo albo ich nie ma, albo włażą na mnie... :bored: ale to pewnie kwestia jakości kopułki choć pobawię się jeszcze z relokacją tego missiona.
PS Miało być tanie audio do samochodu; tiaaa, pewnie; a tu w tygodniu 6ch grzejnik zawita, a w myślach już jakiś sub się krząta... Jestem "audiozboczeńcem" :unsure:
EDIT: Zapominałem dodać. Te czasówki to bardzo fajna sprawa jestLast edited by ir0nhide; 20.10.2013, 20:46.
Skomentuj
-
Cześć. Długo mnie tu nie było, ale do tematu wracam :)
Tamtego samochodu dawno już nie ma, ale zwrotkę do głośników jeśli tylko będę miał możliwości zamierzam zrobić.
Temat stanął na tym że missiony były dużo cichsze od GMS1865, staram się znaleźć inne kopułki może nawet o jeden poziom lepsze. Zastanawiałem się nad WC TW022WA03 ale one też nie powalają spl`em (89db to za mało)
Macie jakieś propozycje?
Coś lepszego od STX`ów, w tej cenie ?
Skomentuj
-
Samochodu tamtego dawno nie ma. GMS 1685 chciałem sprzedać, ale ciężko same woofery jest opchnąć. Do nowego samochodu (jak kupię) będę audio robił od zera, więc mogę nawet i 10cm WC wsadzićmi to tam nie przeszkadza, aby dobrze grało.
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postanigdy nie zdarzyło mi sie aby woofer był głośniejszy daleko w nogach w drzwiach niz tweeter przed samym nosem
Jeśli dobrze pamiętam to mamusa miał zamontowane w aucie WC, jak jeszcze je ma to może da posłuchać...
PS eleganckie słupki :thumbup:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaSamochodu tamtego dawno nie ma. GMS 1685 chciałem sprzedać, ale ciężko same woofery jest opchnąć. Do nowego samochodu (jak kupię) będę audio robił od zera, więc mogę nawet i 10cm WC wsadzićmi to tam nie przeszkadza, aby dobrze grało.
Mi też, a jednak :) Spekuluje że taka była myśl konstruktora tych wooferów, aby napędzać je w miarę samym radiem poszli w SPL... Sam mission skutecznością też nie powala. W każdym razie słychać było brak stonowania między wysokimi a średnim pasmem, a podbijanie na EQ w radiu psuło ogólny dźwięk.
Jeśli dobrze pamiętam to mamusa miał zamontowane w aucie WC, jak jeszcze je ma to może da posłuchać...
PS eleganckie słupki :thumbup:
Miał i ma dalejJak poskładam auto to zapraszam, bo na tą chwilę gra tylko silnik i szum wiatru
Skomentuj
-
Dobra samochód kupiłem (już taki jaki chciałem) to audio w końcu mogę majstrować pod siebie... :thumbup:
Ten cały tydzień czekają mnie nadgodziny w pracy, ale co nieco mogę już pomału zamawiać.
Na razie wykorzystam to co mam, czyli na pierwszy ogień leci montaż wooferów GMS = drzwi.
Jakie maty dobre i skąd najlepiej mogę zamówić ? Co polecacie ?
Zamieszczone przez Mamusa Zobacz postaJak poskładam auto to zapraszamLast edited by ir0nhide; 10.05.2014, 20:18.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz postaja bym zaczal od kompletowania sprzetu
Mi tylko wysokotonowek teoretycznie brakuje, poza tym narazie zamontuje to co mam na stanie:
Radio - Alpine CDM 7892r
Piecyk - Denon DCA-800 (6ch)
Przewody - RCA ekranowane
Głośnikowe Sinus Live po 2x2.5 (posrebrzane :P )
+12 z 5mm ma napewno
Woofery - GMS1865
Kopułki - tymczasowo missiony
Słupków na razie nie planuje robić, tweetery zapodam chyba w " trójkąty lusterek" albo gdzieś tam miedzy słupkiem a szybą
Ogólnie to mam plan dążyć do 3W na przód, ale nie spieszy mi się z tym i ten temat przekładam na trochę później...
Jak znajdę wolną chwilę to położę przewody na przodzie to przy okazji zrobię drzwi.
Wiecie na razie coś co będzie lepsze niż fabryczne bo to, to tragedia :/ nawet czasówki w radiu nic nie dają....
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaJak maja byc gms to polecam 07xl
Słyszałem, że dobrze położona to i mata dekarska też się sprawdzi
Szukam jeszcze jakiejś ładnej siatki/grilla "na metry" żeby podmienić z fabrycznym....Last edited by ir0nhide; 11.05.2014, 16:35.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaWiecie na razie coś co będzie lepsze niż fabryczne bo to, to tragedia :/ nawet czasówki w radiu nic nie dają....
A co jest nie tak?Juz mi sie nie chce...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez lklukasz Zobacz postaJak to?
A co jest nie tak?
Fabrycznie brak wysokotonówek = objawia się brakiem wysokich tonów; już nie wspominając o scenie /stereo; każdy głośnik gra sam sobie - takie podwójne mono
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz postaCo masz na myśli pisząc sprzęt ?
Skomentuj
Skomentuj