Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Moda na DAC-a w PC Audio

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez scythe1123
    XLR - czy jest sens tego robienia?
    wg mnie na krótki dystans nie... Co innego na dworze gdzie połączenia są większe niż 10 czy 20metrów...

Skomentuj

Teoretycznie, rejestrami przesuwnymi mozna wyciagnac z I2S rownolegle slowa 16bitowe. klopot w tym ze to nie moze chodzic na 44,1khz. Trzeba skads wziasc nadprobkowanie czyli wymyslec jakis upsampler. W kompletnym DAC-u zajmuje sie tym filtr cyfrowy.

To ze juz kto to rpbil to ja wiem ale chyba jeszcze diy nie bylo, no chyba ze zle szukalem.

Skomentuj

czy jest sens robienia na 2 kościach, jak bardzo koszty się podniosą
        Zwiększą się o cenę dodatkowej kości i powierzchni PCB. Myślę że nie tylko pytam :)
        i czy w ogóle to zmieści się w 200zl?
        Same kości to prawie 60PLN (WM8804 + WM8740) ale powinno się to zamknąć poniżej 200PLN razem z trafem zasilającym.
        XLR - czy jest sens tego robienia?
        Zależy. Większości przypadków nie.
        Zamieszczone przez dolphin123
        wg mnie na krótki dystans nie... Co innego na dworze gdzie połączenia są większe niż 10 czy 20metrów...
        Połączenie XLR rozwiązuje problem pętli mas. Ja np. przeniosłem symetryzator z DAC-a do wzmacniacza i będę używał XLR.
        Zamieszczone przez irek
        rzeba skads wziasc nadprobkowanie czyli wymyslec jakis upsampler. W kompletnym DAC-u zajmuje sie tym filtr cyfrowy.
        Najpierw i tak trzeba DAC uruchomić. Filtr raczej ciężko będzie zrobić na piechotę.

Skomentuj

to wiadomo na pojedynczych robić :) a co do XLR to sam nie wiem...

Skomentuj

W domowym audio nie ma sensu pchac sie w XLR!

Prawidlowo zrobione wyjscie XLR to takie ktoro zamienia sygnal niesymetryczny na symetryczny i wysyla XLR-em. Potem w odbiorniku nastepuje desymetryzacja znow na sygnal niesymetryczny. A weic DAC i tak musi miec wyjscie niesymetryczne Wyprowadzenie sygnalu symetrycznego wprost z DAC-a jest nieprawidlowym rozwiazaniem!

Skomentuj

scythe1123 XLR ma sens jak cały system jest zbalansowany. Łączenie RCA z XLR nie ma sensu całkowicie...

Skomentuj

irek, też prawda

dolphin123, a kto wie czy w przyszłości nie będę miał lepszego wzmacniacza z wejściem XLR, chodzi o myślenie przyszłościowe a nie tylko na teraz

Skomentuj

taaa zaczyna się kombinowanie znowu... :wink: Przelicz sobie najpierw ile każde gniazdo i wtyczka kosztuje i ile będzie kosztowało przejście Twojego sprzętu z RCA na XLR.

Skomentuj

dobra czekamy na wycenę
                    trzeba teraz z obudową kombinować

Skomentuj

Według mnie Symetryczne XLR wszystko psuje , zrobiono to tylko aby nie było przydźwięku i innych zakłóceń z zewnątrz, wymaga to więcej układów które wprowadzają zniekształcenia , szumy i ograniczają pasmo. Dawniej robiono to na transformatorach które jeszcze bardziej psuły sygnał.

Skomentuj

Dyskretny DAC to będzie rzeźba. Dyskretny upsampler rzeźbienie w rzeźnie :) Pewnia nawet w tym Accuphase siedzi filtr scalony.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                          Prawidlowo zrobione wyjscie XLR to takie ktoro zamienia sygnal niesymetryczny na symetryczny i wysyla XLR-em. Potem w odbiorniku nastepuje desymetryzacja znow na sygnal niesymetryczny. A weic DAC i tak musi miec wyjscie niesymetryczne Wyprowadzenie sygnalu symetrycznego wprost z DAC-a jest nieprawidlowym rozwiazaniem!
                          Czyli mamy z DAC-a sygnał symetryczny który najpierw desymetryzujemy potem znowu symetryzujemy i we wzmacniaczu jeszcze raz desymetryzujemy :) Bezsensu. W notach DAC-ów nawet producenci od razu podają sygnał na XLR.
                          I tak musiałem sygnał z konwertować co za różnica czy będzie to w DAC-u czy we wzmacniaczu :)

Bez XLR będzie 4 WO mniej :) i w analogówce będą w sumie tylko 2 opki :)

Jeszcze jedno zrobić miejsce na płytce na odbiornik TOSLINK ?.

Skomentuj

Tak! dobrze jakby było wszystko ładnie rozplanowane tylko później dopasować obudowę i by było git :)

Wychodzi na to, że robisz DAC specjalnie dla mnie... a ja do końca nie wiem czy ten SPDIF w moim laptopie dobrze chodzi
                            jako ratunek mam tego Tenora...

raven, zobaczysz jeszcze zrobimy na tym interes (a raczej ty) hehehe

Skomentuj

To ja proponuje jeszcze upsamplera na SRC4192. Ja zrobisz go z wejściem//wyjściem i2s na rastrze 1,6 2x5pin (takim jak konektor do STK200) tez sie pisze na ten projekt :) Kurde potrzebuje takie coś a nie mam czasu na projekty :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985
                                Czyli mamy z DAC-a sygnał symetryczny który najpierw desymetryzujemy potem znowu symetryzujemy i we wzmacniaczu jeszcze raz desymetryzujemy :) Bezsensu.
                                Wlasnie tak to powinno byc zrobione! A to dlatego ze lacze symetryczne musi miec kompatybilnosc polaczenia niesymetrycznego!!

Sama obecnosc zlacz XLR wcale nie oznacza ze jest to wyjscie/wejscie symetryczne! Pozatym jesli mamy urzadzenia z prawdziwym wyjsciem symetrycznym i prawdziwym wejsciem symetrycznym to jak polaczymy jest kablem niesymetrycznym (zwykle uziemiony sygnal minus) to wszystko powinno dzialac. W konfiguracji o ktorej myslicie tak niestety nie bedzie!

Mozna sobie dla siebie zrobic wyjscie symetryczne bezposrednio z DAC-a a potem specjalny wzmacniacz ktory to odbierze ale to nie bedzie uniwersalne wejscie/wyjscie tylko spacjalne polaczenie dwoch urzadzen z wykozystaniem wtykow XLR.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                  Wlasnie tak to powinno byc zrobione! A to dlatego ze lacze symetryczne musi miec kompatybilnosc polaczenia niesymetrycznego!!
                                  Ma ! :) Na płytce DAC-a będzie opek do de symetryzacji i zwykłe wyjście RCA :wink:

Zamieszczone przez januss73
                                  To ja proponuje jeszcze upsamplera na SRC4192. Ja zrobisz go z wejściem//wyjściem i2s na rastrze 1,6 2x5pin (takim jak konektor do STK200) tez sie pisze na ten projekt :)
                                  upsamplera nie będzie bo nie widzę sensu jego stosowania.
                                  Zamieszczone przez januss73
                                  Kurde potrzebuje takie coś a nie mam czasu na projekty :)
                                  A kto go ma :) Wczoraj siedziałem nad tym do 2 w nocy.

Wychodzi na to, że robisz DAC specjalnie dla mnie... a ja do końca nie wiem czy ten SPDIF w moim laptopie dobrze chodzi
                                  jako ratunek mam tego Tenora..
                                  Na pewno znajdą się inni jak projekt będzie konkurencyjny cenowo i funkcjonalny...

Wczoraj uruchomiłem wzmacniacz słuchawkowy i wpadł mi do głowy pewien pomysł żeby go wrzucić na płytkę DAC-a :)
                                  Wyszło coś takiego: Jest to zanany i lubiany prze zemnie hybrydowy wzmacniacz operacyjny z konfigurowany tym razem jako filtr i wzmacniacz różnicowy o wzmocnieniu 2x. Powinno dać to około 4V RMS czyli jakieś 0.5W dla słuchawek 32 i 30mW dla 600 omowych (wystarczy ?). Przy okazji układ zapewni dużą amplitudę sygnału na wy. umożliwiającą pełne wysterowanie praktycznie każdego wzmacniacza mocy bez dodatkowego przedwzmacniacza i umożliwi zastosowanie potka volume o rezystancji 1k czy nawet mniej znacząco redukując szumy.
                                  Filtr jest Bessel-a -3dB na 70Khz nie wiem czy jest to optymalna częstotliwość ale w DAC-u jest już wbudowany -3db na 192Khz co powinno dać optymalne tłumienie.
                                  Zastosowałem niskie wartości rezystancji żeby zminimalizować szumy do minimum niestety dla jednego z we. filtru impedancja we. wynosi tylko 1k na dodatek wy. dac-a są obciążone niesymetrycznie niby wszystko w granicach normy (min. obciążenie wy. producent podaje 600om dla zasilania 3V3 i 1k dla 5V) ale mam wątpliwości może ktoś się wypowie ?
                                  Jest też bonus w postaci dodatkowego wzmocnienia wewnątrz pętli nfb (i lokalne nfb tylko w około stopnia wy.) które dość znacząco redukuje zniekształcenia zamieniając zwykłego NE5534 w opampa z górnej półki :)

Skomentuj

i umożliwi zastosowanie potka volume o rezystancji 1k czy nawet mniej znacząco redukując szumy.
                                    To potrafi kazdy opamp, problem w tym ze potki o malej wartosci maja bardzo kiepskie ''zero'' czyli maksymalne tlumienie i tylko z tego powodu nie sa stosowane.

niestety dla jednego z we. filtru impedancja we. wynosi tylko 1k na dodatek wy. dac-a są obciążone niesymetrycznie
                                    A to niby jakim cudem? To klasyczny wzmacniacz roznicowy, oba wejscia pracujac roznicowo maja taka sama impedancje do masy. Dopiero uziemiajac jedno z nich masz rozne impedancje wejsciowe na drugim.

które dość znacząco redukuje zniekształcenia zamieniając zwykłego NE5534 w opampa z górnej półki :)
                                    To sie zgadza tylko ciekawe czy to bedzie stabilne, roznie dobrze mozna polaczyc szeregowo dwa NE i zamknac im petle globalnie, rowniez THD spadna.

Wg mnie zwiekszenie wydajnosci pradowej nie jest konieczne, zwykle opampy spokojnie sobie radza ze sluchawkami.

Skomentuj

a ja wiem czy kombinować...
                                      jako sam wzmacniacz słuchawkowy to ok, ale żeby DAC miał tryb direct i żeby wyjście było bez dodatkowych udziwnień
                                      mam nadzieję, ze sobie z tym DACiem poradzisz i nie będziesz miał tylu problemów co ze wzmacniaczem

Skomentuj

Zamieszczone przez irek
                                        To potrafi kazdy opamp, problem w tym ze potki o malej wartosci maja bardzo kiepskie ''zero'' czyli maksymalne tlumienie i tylko z tego powodu nie sa stosowane.
                                        Czy każdy NE5532(54) nie potrafi :) A z tymi potkami dobrze wiedzieć.
                                        Zamieszczone przez irek
                                        A to niby jakim cudem? To klasyczny wzmacniacz roznicowy, oba wejscia pracujac roznicowo maja taka sama impedancje do masy. Dopiero uziemiajac jedno z nich masz rozne impedancje wejsciowe na drugim.
                                        Tu się Irku mylisz. Jest to podstawowa wada tego układu. Podłączając źródło sygnału to tak jak byś uziemił we.
                                        Zamieszczone przez irek
                                        To sie zgadza tylko ciekawe czy to bedzie stabilne, roznie dobrze mozna polaczyc szeregowo dwa NE i zamknac im petle globalnie, rowniez THD spadna.
                                        Jest stabilne i ładnie skompensowane (dodatkowe wzmocnienie to "tylko" 15dB) nawet sam słuchawkowiec nieźle radził sobie z obciążeniem pojemnościowym (100nf||22om). Nie da się tak zrobić bezpośrednio trzeba stosować sztuczki typu kompensacja NDFL (W NE5532 jest właśnie tak zrobiona ciekawe jest to że nikt nigdzie indziej tej metody nie stosuje).
                                        Zamieszczone przez irek
                                        Wg mnie zwiekszenie wydajnosci pradowej nie jest konieczne, zwykle opampy spokojnie sobie radza ze sluchawkami.
                                        Zwykłe na pewno nie poradzą sobie ze słuchawkami niskoomowymi bez dopalacza. Jak opamp jest wstanie sterować obciążenie 600om to już jest dobrze (trzymając specyfikacje THD ).
                                        a ja wiem czy kombinować...
                                        jako sam wzmacniacz słuchawkowy to ok, ale żeby DAC miał tryb direct i żeby wyjście było bez dodatkowych udziwnień
                                        mam nadzieję, ze sobie z tym DACiem poradzisz i nie będziesz miał tylu problemów co ze wzmacniaczem
                                        Spokojnie słuchawkowiec działa :wink: direct można będzie zrobić dołączę 3 zworki na płytce i będzie można pominąć dopalacz. Więcej udziwnień nie będzie. Mógł bym zrobić po prostu miejsce na scalaka BUF634 czy TPA6120 ale on kosztuje 30PLN a 6 tranzystorów tyle co nic a efekt ten sam. Z wlutowania scalaka nie ma też żadnej frajdy a tak przynajmniej jakąś część zrobię sam :wink:

Skomentuj

Kiedyś podłączyłem pod standardowego opampa słuchawki od walkman'a 32ohm, niestety było źle, to znaczy napięcie wyjściowe bardzo spadło.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X