Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacze w klasie D?

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Słucham tego TDA8920B i porównuje.., niestety wysokie tony bardzo osłabione do linowych tda i to o 2 razy poza tym słychać je jakby z "kompresją" , efekt podobny do słabiutkiej MP3. Co dziwne wzmacniacz przenosi dobrze sinus do 20 khz bez osłabiania. Coraz mniej wierzę pomiarom , ludzki mózg + uszy jest nieoceniony , znacznie czulszy.

Skomentuj

Masz oscyloskop? Możesz zobaczyć jak przenosi prostokąt? Może oscyluje lub robi jakieś inne dziwne rzeczy?

Skomentuj

Zamieszczone przez Profesjonalista Zobacz posta
        wysokie tony bardzo osłabione do linowych tda i to o 2 razy poza tym słychać je jakby z "kompresją" [...] ludzki mózg + uszy jest nieoceniony , znacznie czulszy
        I chcesz powiedzieć, że tego nie widać na oscyloskopie? Ja cię proszę, przestań.

Skomentuj

Wedle pomiarów Philipsa w nocie katalogowej nie widać, ja nie mam laboratorium.

Skomentuj

Wedle pomiarów Philipsa w nocie katalogowej
            No to jednak proponuje zweryfikować poprawność całego układu (wartości elementów etc). Coś mu wyraźnie dolega.

Skomentuj

Ciekawa kostka w mostku ponad 150W, przy cenie 19pln niezła alternatywa dla mostka tda w subie :)

Wedle pomiarów Philipsa w nocie katalogowej nie widać, ja nie mam laboratorium.
              Może dławiki masz nie takie jak trzeba ?

Skomentuj

Dławiki toroidalne z zestawu AVT, całość pobiera tyle prądu ile powinna żadnych niepokojących objawów akustycznie nie stwierdzam. Znajomy ma gotowy mini wzmacniacz(z ebay'u) na nieznanej mi kości ale nie jest to tripath i też po testach odsłuchowych słychać że mocno osłabiona jest góra pasma.
                Mój TDA8920B pracuje na 300khz może to za mało jak poodobieństwo do liniowca ?

Zbig, elementy są takie same jak w nocie katalogowej, brzmi on jak stary lampowiec. Szkoda że nie słyszałem tripatha, tam podobno do 1,5 Mhz taktowanie dochodzi.
                Last edited by Profesjonalista; 25.02.2011, 17:46.

Skomentuj

Też mam ten zestaw AVT, ale jeszcze go nie uruchamiałem -- brak czasu. Ale przy okazji zobaczę, czy też będę miał takie wrażenia, no i sprawdzę go na oscyloskopie

Skomentuj

Super, będę czekał na spostrzeżenia.

Skomentuj

Pomiary w nocie katalogowej masz na sztucznym obciazeniu, realnie na glosniku bedzie zupelnie inaczej. To neistety najweiksza wada kalsy D, wzmacniacze liniowe nie zmieniaja az tak parametrow.

TDA8920 to bardzo popularny scalak stosowany czesto w komputerowym audio.

Skomentuj

Super, będę czekał na spostrzeżenia.
                        Pooglądaj moje wcześniejsze symulacje.

Jak priorytetem jest jakość nie rozmiar to lepiej pozostać przy klasie AB. Przynajmniej na razie.

Skomentuj

Masz racje, cały czas słucham AB'ków, D class to taki sport na razie, zobaczymy co przyniesie przyszłość.

Skomentuj

Zbigu byłoby super gdybyś zaprojektował jakiś wzmak w klasie D tani w budowie (max 30zł) i o zadawalających parametrach. Wiem że to nie łatwe w klasie D, ale Irkowi się udało :)

Skomentuj

Odpowiedź jest prosta: zrób wzmacniacz Irka ;-)

Temat chwilowo ucichł, bo wróciłem na trochę do klasy "B" na MOSFET-ach. poza tym sezon lotniczy sie zaczął i coraz mniej mam wolnego czasu na projekty elektroniczne...

Skomentuj

Tylko że Irek nie udostępnia dokumentacji swojego D-AMP'a. Szukam czegoś na łatwodostępnych scalakach i dość tanich. Oczywiście mógłbym zrobić coś z IrAudAmp'a, ale będzie problem z "egzotycznymi" scalakami typu IR2011 itp. Nawet jak są to po 30zł/sztuka :| Niby nie dużo, ale wole coś tańszego (jak uwale np IR2110 czy IRFxxx to pójde i kupie nowe bo są jeszcze w "rozsądnych" cenach)

---------- Post dodany o 12:47 ---------- Poprzedni post o 12:46 ----------

Mam kilka sztuk IR2110 oraz LM311. Może dałoby radę coś z tego zrobić ?

Skomentuj

Do autora:

Rozwinąłeś różne topologie wzmacniaczy, m.in. sigma-delta, pwm czy UcD za co Ci chwała, ale czemu nic nie piszesz o PFM ?

Skomentuj

Mas porównanie wszystkich możliwości:
                                    http://www.icepower.bang-olufsen.com...ntion/4446.pdf

Skomentuj

Tak, ale chciałem żeby Zbig troche rozwinął temat PFM.

---------- Post dodany o 16:25 ---------- Poprzedni post o 16:08 ----------

Nie moge nigdzie znaleźć żadnej dokumentacji do jakiejś konstrukcji class d na PFM :(

Skomentuj

Zamieszczone przez sebxx4 Zobacz posta
                                        Nie moge nigdzie znaleźć żadnej dokumentacji do jakiejś konstrukcji class d na PFM
                                        Wpisz Pulse Frequency Modulation

Skomentuj

Myślisz że nie próbowałem ? Większość to odnośniki do wytłumaczenia samego PFM (czyli włąśnie Pulse Frequency Modulation). Układów wzmacniaczy jakoś brak :/ Może daj jakiegoś linka do strony ?

Skomentuj

Czaruję...
                                          X