Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacze w klasie D?

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Fakt moje pojęcie o elektronice kończy się na mostku prostowniczym,
    ALE chodziło mi właśnie o gotowy zestaw; czy jest dostępny lub prosty w wykonaniu, zasilacz i analogicznie końcówka,
    Nie chodzi mi o klasę D, tylko o prostą mocną końcówkę samochodową.
    Po prostu chodzi mi o to że mam kupionego złożonego Twojego Uni i ciekawi mnie czy da się też taniej osiągnąć wysoką moc we wzmacniaczu samochodowym omijając koszty związane z marką itp.

Skomentuj

Bezfirmowa uzywka z alledrogo i masz niskie koszty. Wzmakow car-audio nie oplaca sie robic, uzywki kupuje sie w cenie zlomu aluminiowego. Oczywiscie tzreba sie przygotowac na pewne mankamenty. Ostatnio naparwilem jeden bo mial pzrepalony rezystor w stabilizatorze preampu czesto urywaja sie masy od gniazd czincz itp.

Skomentuj

irek a ty cały czas swoje
        są konstrukcje ca, które przerastają jakościa, wykonaniem i ceną dobre konstrukcje domowe
        i jestem w stanie ci taka przywieżć i udowodnić

alpine f1, tru technology, abbys, luxman, millbert

teraz się naraziłem ale co mi tam...
        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
          alpine f1, tru technology, abbys, luxman, millbert
          To sa koncowki do subwofera? Bo mowa jest o mocnym piecu do suba w wykonaniu amatorskim. To co nie mam racji ze nie oplaca sie tefgo robic? Cos jestes nie w temacie :)

Skomentuj

chodzi o to, że zawsze piszesz o sprzecie ca złom, którego nie opłaca się robic
            a ja się z tym nie zgadzam
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

nie nie, iruś napisał że gotowe konstrukcje można kupić w cenie złomu aluminiowego więc nie warto iść w CA w DIY :)
              Last edited by bonzo; 25.05.2014, 18:29.

Skomentuj

powiedzcie raczej coś sensownego w temacie D. bo odkąd zbig przestał pisać dowiedzieć się można tylko że to złom , ja się sam przekonam jak jest.
                Last edited by bolonietoperz; 26.05.2014, 06:15.
                audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                http://www.rane.com/note160.html
                Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez bonzo Zobacz posta
                  nie nie, iruś napisał że gotowe konstrukcje można kupić w cenie złomu aluminiowego więc nie warto iść w CA w DIY
                  Dokladnie irus mial to na mysli :) A wiem co pisze bo jako jeden z nielicznych probowalem! Cchecie zobaczyc ile u mnie lezy prototypow przetwornic i koncowek mocy CA? Chcialbym zeby choc mi sie zwrocilo za czesci ktore kupilem nie liczac dziesiatek poswieconych godzin. Poznalem nawet firme ktora jako chyba jedyna w polce probowala produkowac wzmaki CA, zamowili w Ketach "ustnik" do specjalnego radiatora a potem utkneli bo minimalne zamowienie 500kg radiatora a wzmaki sprzedawaly sie tak rewelacyjnie ze pewnie o firmie nawet nie slyszeliscie :)

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
                  powiedzcie raczej coś sensownego w temacie D. bo odkąd zbig przestał pisać dowiedzieć się można tylko że to złom , ja się sam przekonam jak jest.
                  Ostatnio to kolego chciales zamowic u mnie zasilacz do modulu wzmacniacza w kalsie D. Ciekawe czy juz doszedles do tego ze zasilacz byl na plytce wzmacniacza :)
                  Wiec po wielu twoich postach i mailach na PW napisalem ci co masz kupic i wystarczylo tylko podlaczyc transformator. Udalo sie czy z tym tez masz problem?

Skomentuj

ty ,,irus,, się urodziłeś i już wiedziałeś czy jest zasilacz na płytce wzmacniacza, ja jednak muszę się dowiadywać z forum bo nie zamierzam zmienić zawodu , ale uważaj bo się dowiedziałem i teraz ,,andrzejek,, cię zdetronizuje :razz:
                    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                      Dokladnie irus mial to na mysli A wiem co pisze bo jako jeden z nielicznych probowalem! Cchecie zobaczyc ile u mnie lezy prototypow przetwornic i koncowek mocy CA? Chcialbym zeby choc mi sie zwrocilo za czesci ktore kupilem nie liczac dziesiatek poswieconych godzin. Poznalem nawet firme ktora jako chyba jedyna w polce probowala produkowac wzmaki CA, zamowili w Ketach "ustnik" do specjalnego radiatora a potem utkneli bo minimalne zamowienie 500kg radiatora a wzmaki sprzedawaly sie tak rewelacyjnie ze pewnie o firmie nawet nie slyszeliscie
                      To co to za firma? :)
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

właśnie przyszedł mój irs2092 , myślałem że dłużej będę czekał , wygląda dobrze , zobaczymy jak zagra...

http://www.thanksbuyer.com/top-iraud...?keyword=27667
                        Last edited by bolonietoperz; 09.06.2014, 12:52.
                        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

muszę zamówić toroid do tego wzmacniacza , ale nie wiem jakie parametry mam określić , jaką wydajność prądową. Chodzi mi o uzyskanie 2x 300W/8ohm .

http://www.thanksbuyer.com/top-iraud...?keyword=27667
                          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

czy wystarczy 800VA PRI:230V SEC: 55-0-55V i dodatkowe 10V
                            Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Udalo sie czy z tym tez masz problem?
                              widzę że tutaj tylko takiej odpowiedzi mogę się doczekać ...
                              Last edited by bolonietoperz; 25.06.2014, 06:36.
                              Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Powinno wystarczyć. Trzeba uważać, jakie będzie napięcie jałowo na trafie, bo nominalnie byłoby ok. 75VDC, bez obciążenia może przekroczyć 80VDC.
                                Nie jestem pewien, czy trzeba aż 800VA, można by parę złotówek zaoszczędzić.

Skomentuj

Latest version of IRS2092 Stereo Amplifier uses an optional connector for separate supply of Input stage and driver stage voltage regulators, reducing the heatsink temperature with as much as 30*C at idle and up to 25*C at medium-high power for the 400W and 700W versions, due to the fact that the power dissipated by the on-board series voltage regulators has an important contribution to the overall power loss and temperature rise. By providing separate, lower voltage to the regulators, not dirrectly from power rails, the dissipated power will be much lower allowing the module to run cooler for the same output power.

to jest to dodatkowe zasilanie
                                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

I co nawet andrzejek nie chce ci pomoc? Biedaku :) Moze najpierw bys zaczal jak wszyscy od czegos prostrzego :)

Skomentuj

I co nawet andrzejek nie chce ci pomoc?
                                      andrzejek to ja,
                                      w pierwszej kolejności muszę skończyć nowe kolumny a później końcówkę do basu.

końcówka w kl.D będzie zasilać bas , a szerokopasmówke i wstęgę końcówka w kl.A do muzyki , a amplituner do TV i Sat.

a... znalazłem innego fachowca od elektroniki.
                                      Last edited by bolonietoperz; 04.08.2014, 11:01.
                                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Nie na temat...
                                        Wzmakow car-audio nie oplaca sie robic
                                        Zastanawiam się ostatnio: a czy opłaca się robić np. klony wzmaków za powiedzmy >2tyś. zł ?
                                        Nie znam się na elektronice, ale czy taki wzmacniacz za ponad 2tyś dało by się otworzyć zeskanować PCB dokupić elementy itp... (by zrobić to tak doświadczalnie - na własny użytek....)

Skomentuj

Klonu accu jakos dalo rade złożyć, ale to przez to ze jaskiniowiec przysiadl do sprawy kopleksowo. Niedostepne zamienniki, ewentualne oryginaly i pcb wysokiej jakości, a do tego duza wiedza i praktyka. Ciezka sprawa. Czasami robiac wzmak popularny na forum ciezko zmiescic sie rozsadnych pieniadzach, czytaj nie kalkuluje sie. Po prostu ludzie robia je dla samej satysfakcji, czy tam hobby. Przynajmniej tak jest w moim przypadku

Skomentuj

Czaruję...
                                          X