Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacze w klasie D?

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Bo "wynalazki" pracujące na małych częstotliwościach do niczego innego się nie nadają.

Z rzeczy w ludzkich pieniądzach IRS2092 zbierał dobre opinie, jak się nie walnie jakiegoś głupiego babola, to rusza praktycznie od kopa.

Skomentuj

No to już mowie bo do suba wystarczy mała czestotliwość oscylacji nawet 200kHz lub mniej, ale zeby zagrać naprawde pełnym pasmem potrzeba dużo więcej coś koło 400kHz (profesjonalne nawet 500) i tu pojawia się problem bo taka duża częstotliwość wymaga dużego zaawansowania układowego.
      Irek już kilka lat nad tym pracuje hehe

Skomentuj

Poczytaj o klasach wzmacniaczy. Lub obejrzyj film

https://m.youtube.com/watch?v=V1nhqFnGDR8

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez mych3 Zobacz posta
        No to już mowie bo do suba wystarczy mała czestotliwość oscylacji nawet 200kHz lub mniej, ale zeby zagrać naprawde pełnym pasmem potrzeba dużo więcej coś koło 400kHz (profesjonalne nawet 500) i tu pojawia się problem bo taka duża częstotliwość wymaga dużego zaawansowania układowego.
        Irek już kilka lat nad tym pracuje hehe
        Możesz to rozwinąć o które oscylacje chodzi?
        Last edited by Marios; 28.12.2015, 20:47.

Skomentuj

Chodzi o czestoltiowść przełączania mosfetów.

Skomentuj

Nie na temat...
            oki, jasne.

Skomentuj

Zamieszczone przez nik156 Zobacz posta
              A tak wykorzystują temat. Czy ktoś zna jakieś konstrukcje Class D która jest warta uwagi w zastosowaniu Stereo?
              Pisalem kilkukrotnie, TPA3116 z ebay.

Skomentuj

Z gotowych konstrukcji większej mocy widziałem w sieci "Iraudamp9"- dostępna jest pełna dokumentacja. Układ oparty na kostce IRS2092S i tranach IRFB4227. Nieco zmieniony projekt na tych elementach można znaleźć w ofercie dx-audio pod nazwa dx1000- jest tam schemat i opisy. Sam nie tak dawno miałem się zabierać za któryś z nich, jednak zrezygnowałem z tego na rzecz I-Ampa. Szkoda że klasa D nie jest tak popularna jak AB. Bo uważam że to przyszłość, jednak pakowanie jej obecnie we wzmacniaczach poniżej 100W jest bezsensem, chyba że różnica ~30W start może okazać się w projekcie zbawienna.

Skomentuj

Kiedys klasa D zastapi wszystkie wzmacniacza tak jak zaawansowane procesory zastapily wszelkie regulacje analogowe. Po prostu wzmacniacz w klasie D to pojedyncza kostka, nie trzeba wielkich radiatorow ani mocowac do nich wielu tranzystorow. A co najwazniejsze nie trzeba ustawiac pradu spoczynkowego! To wlasnie najwieksza wada produkcyjna wzmacniacz liniowych z tego powodu tanie konstrukcje nie maja regulacji! Czesto pracuja w klasie B dosc znacznie znieksztalcajac sygnal.
                  Jednak klasa D to dosc trudny technologicznie uklad wymagajacy dokladnego doboru elementow i dlatego sensowny tylko w wykonaniu w jednej kostce. Dyskretne aplikacje sa strasznie klopotliwe, duze wymagania co do jakosci elementow a strojenie czasu martwego porownywalne do ustawienia pradu spoczynkowego jest jeszcze trudniejsze niz regulacja w klasie AB.

Skomentuj

Witam po dłuższej przerwie, co do klasy D którą budowałem ze sceptycznym nastawieniem, finalnie zmieniłem zdanie końcówki nadają się jednak do pędzenia "górek" na przytupajkach. Tak się składa że potrzebowałem wzmacniacza 2x300W/8R do górek więc końcówki spełniają to zadnie.
                    Zostało mi tylko przenieść wszytko do obudowy i dopracować:
                    Wysterowanie bliskie maksymalnemu dźwięk przyzwoity https://www.youtube.com/watch?v=MriI...ature=youtu.be

Skomentuj

Ta końcówka potrafi bezkompromisowo zamiatać dwoma głośnikami subowymi , trzeba dodać miękki start trafa i ewentualnie zabezpieczenie głośników ,
                      dziwie się że jeszcze ktoś stosuje do paneli subowych końcówki w kl.AB marnując prąd na grzanie radiatorów.
                      Ciągle polecam tą bestię

http://www.thanksbuyer.com/top-iraud...apacitor-27667
                      audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                      http://www.rane.com/note160.html
                      Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz Zobacz posta
                        Ta końcówka potrafi bezkompromisowo zamiatać dwoma głośnikami subowymi , trzeba dodać miękki start trafa i ewentualnie zabezpieczenie głośników ,
                        dziwie się że jeszcze ktoś stosuje do paneli subowych końcówki w kl.AB marnując prąd na grzanie radiatorów.
                        Ciągle polecam tą bestię

http://www.thanksbuyer.com/top-iraud...apacitor-27667
                        Bardzo podobne elementami do Iraduamp9. Tylko tutaj jest to rozdzielone na 2kanały, które można mostkować, ciekawe rozwiązanie tylko pytanie jak z brzmieniem w mostku. Niepokoi mnie bliskie umieszczenie kandów przy radiatorze. Fakt że klasa D się tak nie grzeje, ale w zamkniętej budzie może być nie ciekawie bo ogranicza to trochę przepływ powietrza i nagrzewa kondy. Miałeś styczność z tą końcówką?

Skomentuj

cały czas mam tą końcówkę w kolumnach aktywnych , wzmacniacze są poza kolumnami , radiator się nie grzeje także dzięki zabezpieczeniu , które jest jak widać na zdjęciu zasilane u mnie 10v .
                          audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
                          Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

pojawił się nowy polski wzmacniacz w kl.D , firmy dx-audio , wielka moc zdolna zasilić potężne suby , porządne wykonanie , używa już koś tego dx1000 ?
                            Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Czy ja wiem czy taki nowy, na pewno już od roku mają go w ofercie. Taki iraudamp w nieco zmienionej konfiguracji.

Skomentuj

Mam 2szt dx1000. Generalnie spoko ale składałem z swoich części i mam chyba niewłasciwy materiał na dławik wyjściowy, są jakieś oscylacje i nagrzewa się do sporych temperatur.

Skomentuj

Wzmacniacz klasy D zawsze ma "oscylacje" na wyjściu. To po prostu częstotliwość przełączania :)

Skomentuj

To już w sumie zdarzyłem się zorientować , co nie zmienia faktu że dławik mam chyba niewłaściwy bo nagrzewa się tak że można się poparzyć. Nagrzewa się stopniowo zaraz po włączeniu wzmacniacza, nawet bez źródła sygnału. Może ktoś podpowiedzieć co jest z tym grane ? niewłaściwy rdzeń i się nasyca ?
                                    Last edited by dragon; 31.08.2016, 17:20.

Skomentuj

Ja miałem właśnie dławik z takiego niebieskiego materiału jak w DX (gotowy dławik z TME) we własnej konstrukcji na IRS2092, grzał się tak, że izolacja drutu emaliowanego zmieniła lekko kolor, wraz ze wzrostem napięcia zasilania było gorzej (nie pamiętam, ale masakra była w okolicach 2x70-80V).

Skomentuj

ampli: jakie stosowałeś u siebie ? też mam te z tme, konkretnie to 22uh/30A

Skomentuj

22uH/10A, potem zmieniłem na szpulkowy (mierząc indukcyjność nawinąłem na jakimś niezidentyfikowanym rdzeniu) i też się grzał, ale chyba ciut mniej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X