Na płytce masz jedną wielką pętle masy więc nic dziwnego, że jest podatny na zakłócenia :)
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Wzmacniacze w klasie D?
Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X
-
Wzmacniacz grał, ale jak podłączyłem oscyloskop, to dopiero wyszło kilka rzeczy.
Na początku po symulacji SPICE wyszło, że D9 i D10 to nie może być po prostu 1N4148, tylko Schottky, zastosowałem BAT42, bez tego był problem z dużym poborem prądu jałowo, poza tym, że R9 służy do regulacji deadtime, to okazało się, że R17 i R18 również są krytyczne, starym oscyloskopem nie jestem w stanie zmierzyć jak bardzo, ale pobór prądu znacznie się różnił, na początku z braku 390R zamontowałem trochę większe rezystory i takie właśnie były objawy.
Szczerze, to dziwi mnie trochę to, że ludzie odpalają ten wzmacniacz na byle jakich częściach, jak tutaj zmiana diody miała ogromny skutek, a co dopiero zastosowanie wszystkich tranzystorów innych.
Walczę jeszcze z jedną przypadłością, wzmacniacz zachowuje się jakby nie miał wydajności prądowej, do około 6V/4R jest ok, przykładowo przy 16V napięcie spada do 12V z obciążeniem i nie jest to kwestia miernika, bo na oscyloskopie również to widać, na górnej połówce szczytu sinusa są też jakieś dziwne oscylacje (oczywiście poza osłabieniem jego amplitudy), mogę zrobić zdjęcie.
PS Generalnie wzmacniacz okazał się*dużo bardziej problematyczny od IRS2092, bo tamten ruszył od pierwszego zalutowania, tylko trochę martwi mnie, to że nie ma go już w TME.
Dodatkowo myślałem nad wypróbowaniem TA2022, Tripath cieszył się dobrą opinią.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaDodatkowo myślałem nad wypróbowaniem TA2022, Tripath cieszył się dobrą opinią.
Skomentuj
-
Sam zastanawiam się nad zakupem wzmacniacza tpa 3251 od tego chińczyka z linku poniżej , póki co to jedyna alternatywa dla TI EVM a nie powiem mając wybór wolałbym wesprzeć krajową produkcję . Przerobiłem już kilka wzmacniaczy w klasie D począwszy od ta2024B, tpa3118, tpa3116 ( zarówno tanie chińskie jak i te droższe np: topping vx3) oraz tas5613 , który wg mnie z całej tej grupki gra najlepiej aczkolwiek to moja subiektywna opinia. Ciekawi mnie ile z marketingowego bełkotu TI orz Hypeu na drugim DIY jest prawdą.
na diyaudio.com temat TPA32xx jest dość dobrze rozwinięty, doctormord zaprojektował chyba nawet uniwersalną płytkę do układów seri 32xx http://www.diyaudio.com/forums/class...tpa3251d2.html , http://www.360customs.de/en/.
Póki co takie gotowe cudo można było nabyć tu :http://www.3e-audio.com/amplifier/tpa3251-2ch-140w/
W avt również pojawił się artykuł na ten temat http://serwis.avt.pl/manuals/AVT1923.pdf
Skomentuj
-
Witam
Czy mógłby ktoś napisać coś na temat cewek wyjściowych stosowanych we wzmacniaczach klasy D, T ?
Zbudowałem wzmacniacz na TA2022 i zrobiłem dwa rodzaje takich cewek:
1. Rdzeń T94-2 na niego nawinąłem jeden za drugim 36 zwojów drutu 1mm (brzmienie OK chociaż w dokumentacji pisze, że taki rdzeń może się nasycać)
2. Rdzeń T80-2 i tutaj dałem 44 zwoje drutu 0.7mm
Różnica w brzmieniu jest i zastanawiam się jaką wybrać najlepszą opcję,
W wątku TU
jest opis na rdzeniach Molypermalloyowych ale czy one się nie będą nasycały, czy one się do tego nadają mają większy współczynnik AL?
W tym wątku jest też info o specjalnym nawijaniu takiej cewki tzn. pierwsza warstwa rzadziej a potem jeszcze jeden obrót przez cały rdzeń ? (nie bardzo to rozumiem, może ktoś to wyjaśni)
Jak to z tymi rdzeniami jest ?
Z góry dzięki za odpowiedźLast edited by 1400d4d; 15.08.2017, 22:36.
Skomentuj
-
Tak zgadza się na rdzeniach T94-2 z nawiniętym drutem 1mm brzmienie jest bardziej wyraźne, wysokie tony są bardziej czytelne, za to bas staje się jakby bardziej dudniący, na rdzeniu T80-2 drut 0,7 mm brzmienie jest jakby cieplejsze u dołu ale za to góra robi się jakby mdła,
może ktoś ma jakieś doświadczenia z tymi dławikami,
Rozumiem, że jeśli rdzeń ma większe AL to przejmuje większą część energii i będzie się bardziej grzał (nie wiem czy to dobrze rozumiem) za to mniejsza ilość zwojów spowoduje mniejszą rezystancję tego dławika, powinno zagrać lepiej ?.Last edited by 1400d4d; 15.08.2017, 23:07.
Skomentuj
-
Witam panowie. Posiadal kto moze na testach T-AMP'y z Sure electronics ? Konkretnie chodzi mi o wersje 2x100w. Na jakiej konkretnie kostce to jest ? Myslalem o wykorzystaniu tego wzmacniacza do PC poprzez konwerter podlaczony do wyjscia S/PDIF w zamian za moj piecyk vintage itt .Last edited by roboss; 25.12.2017, 00:41.
Skomentuj
-
Bruno Putzeys o klasie D
- - - - - aktualizacja - - - - -
http://www.avtest.pl/artykuly/techni...-kryje-klasa-d
Skomentuj
-
Może ktoś miał okazję po testować i trochę naprowadzi.. nachodzi mnie na podmiana wzmacniacza (audiolab 8000s) i myślę nad jakimiś płytkami w klasie D.. na razie zostaje stereo.. Źródło to soekris... mogę wykorzystać wyjście z jego bufora - zamiast RAW.. - może też robić za regulację głośności (teraz z tego nie korzystam), za selektor już pracuje - wchodzę tylko cyfrowymi źródłami.. .. więc potrzebne tylko wzmocnienie.
tylko jaki układ wybrać.. rozbudowa ponad stereo to raczej długa przyszłość.. moc pewno okolice 2x100W wystarczy... ale 2x200W też by nie przeszkadzało.. dobrze, żeby z zasilaniem było w komplecie..
Kandydaty - może raczej taka zbieranina pomysłów.. :
Anaview AMS0100-2300
IcePower 125/250 asx2
Zap Pulse 800XE od LC audio
już cena trochę przy wysoka.. ale jak mam coś robić..
newclassd - NDCV Singularity 2 ?
albo moze oś z hypex? coć tu ceny nie wiem czy do jakości odpowiadają.. raczej jakieś udc... choć niby top to ncore...
Trochę zaczynam się przyglądać... może ktoś przerabiał/ma wiedzę co jest teraz na topie.. generalnie trudno jest znaleźć to gdzies w jednym miejscu i porównać.. elektronik ze mnie średni.. więc marketing nawija mi trochę informacji na uszy.. dobrze jak by ktoś to umiał porównać i coś podpowiedzieć..
napędzać maj w tej chwili canton ergo 607 dc... ale tu mnie kuszą już jakieś zmiany - więc pewno w jakiejś nie za dalekiej przyszłości tu mogą być zmiany..Last edited by LubMich; 14.10.2019, 10:19.
Skomentuj
-
@paproch .. icepower ma dalej w ofercie wzmacniacze z lini AS.. nie wiem jak sie dokładnie jaką do ASP.. w opisie przy tych zasilaczach częściej wymieniane są wzmacniacze gitarowe i subwofery.. dataschety w icepower sa bardziej rozbudowane - zestawie sobie choć cyferki do porównania czym sie różnią..
papatrzę na dostępność sprzętu z drugiej ręki.. ale nadal pozostaje sprawa porównania 1:1 tych wzmacniaczy - czy występują jakieś charakterystyczne różnice..
Co do bufora.. tam są jakieś specyficzne wymagania..? Trochę doczytam.. ale soekris ma jakiś buforek na wyjściu.. może to załatwiło by mi już sprawę..Last edited by LubMich; 15.10.2019, 09:32.
Skomentuj
-
Z tymi IcePower 125/250 asx2 są podobno problemy... dużo osób pisze że grzeje się jak nienormalny...
Ja ostatnio złożyłem Sobie https://www.infineon.com/dgdl/irauda...53569addc92bfb
Jak dla mnie to strzał w 10, wzmacniacz idealny. TPA325X odstawiłem i leży Sobie...Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"
Skomentuj
-
Zamieszczone przez nik156 Zobacz postaJa ostatnio złożyłem Sobie https://www.infineon.com/dgdl/irauda...53569addc92bfb
Jeśli chodzi o domowe granie to raczej bym IRSa nie wstawił za BG7, grzać mi się to i tak jakoś specjalnie nie grzeje przy spokojnym graniu i zasilaniu 60V, a jak trzeba to potrafi dopalić, odpada też problem dopasowania impedancji kolumn do filtra wyjściowego, co niestety też zauważalnie wpływa na parametry wzmacniacza, no i odpada też wszystko związane z zakłóceniami...
Skomentuj
-
Owszem jest to kwestia filtra, warto też zwrócić uwagę na to, że impedancja zestawu głośnikowego nie jest stała i często zdarza się, że właśnie w zakresie wysokich tonów może być znacznie wyższa niż dla niskich.
Oczywiście nie robię z tego jakiegoś wielkiego problemu, ale nie zaszkodzi też mieć tą kwestię na uwadze, bo ludzie przykładają często uwagę do drogich OP, egzotycznych kości DAC, a takie coś może im umknąć.
Jestem zdania, że poniżej 100W czy nawet 200W klasa D to tylko więcej potencjalnych problemów i niedoskonałości niż zysku, jeśli chodzi o granie domowe, co innego estrada czy rozwiązania bateryjne, gdzie każdy wat i każdy gram ma znaczenie.
Skomentuj
-
Z tego obrazka co załączyłeś wynika że nawet mniej bo +/-1dB. IMO nie jest to problem.
Zamieszczone przez ampli Zobacz postaJestem zdania, że poniżej 100W czy nawet 200W klasa D to tylko więcej potencjalnych problemów i niedoskonałości niż zysku,. Zawsze wszystko od kopa działa. To są bdb wzmaki w małej cenie. Często już zmontowane.
Skomentuj
-
W hypex UcD sygnał do sprzężenia zwrotnego jest pobierany z zacisków głośnika, za filtrem wyjściowym, dzięki czemu wydają się być te wzmacniacze dość dobrze uniezależnione od zmian impedancji obciążenia. Ciekaw jestem jak to wpływa na subiektywny odbiór. Porównanie różnych wzm. klasy D to mógłby być dobry temat na kolejny spot diyaudio.pl :)
Tutaj dane z noty katalogowej UcD180.
Skomentuj
Skomentuj