Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacze w klasie D?

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W końcu zmontowałem końcówkę D , wszystko działa jak ma działać , jest super dynamika i zejście basu , żadnego brumienia i szumów.
    Napędza 2 głośniki SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X z łatwością , trafo 800 va 55-0-55 10-10 v ,sygnał podany z wyjścia pre-out wzmacniacza głośników szerokopasmowych.
    W najbliższych planach do końcówki w kl.D grającej bas , dodana będzie końcówka w kl.A napędzająca głośnik szerokopasmowy i wstęgę .

http://www.thanksbuyer.com/top-iraud...apacitor-27667

- - - - - aktualizacja - - - - -

warto dodać że jest to tylko końcówka , bez filtrów , dodałem /A-112/ układ zabezpieczenia kolumn głośnikowych z uPC1237 stereo , i /A-102/ układ miękkiego startu transformatora toroidalnego z Advance Electronic , zasilane są z innego małego toroida.
    Trafo końcowki w wersji audio , obudowa DT2 oba z Toroidy.pl
    Last edited by bolonietoperz; 17.12.2014, 08:58.
    audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
    http://www.rane.com/note160.html
    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Co myślicie o tym wzmacniaczu http://www.ebay.com/itm/New-L15D-Pro...item234d9a08b8 ?
      Czy nie za duża moc jak na napędzenie STX.8.2.300.2x2.F.S.MC http://stx.pl/sw-stx-8-2-300-2x2-f-s-mc-duplikat-1.html lub Intertechnik MDS08 (120W) ?
      Pracowało by to na trafo 2x36-37V ac 300W ale musiało by się podzielić mocą w skrzynce z UniAmpem.

Skomentuj

Zapas mocy jest wskazany, przy tym napięciu zasilania (2x52V po filtracji) i 4Ohm teoretycznie 250W.

Skomentuj

Tylko czy jest sens robić paczkę uniamp+ napedzacz suba w jednej paczce z jednego trafa. Kieruje się tylko względami ekonomicznymi podyktowanymi dużymi kosztami energii elektrycznym użycia 2 traf. Mam na stanie jedno o koło 300w i drugie 250w z zasilaniem 2*35v pod obciążeniem.

Skomentuj

Jak ekonomia jest dla ciebie taka ważna to zapomnij o sprzęcie z tradycyjnym trafem, chyba rotel już jakiś czas temu wypuścił właśnie sprzęt w klasie d

Skomentuj

Ekonomia i DIY ? Tego nie da sie połączyć zadnym koncem [emoji14]

Skomentuj

Zamieszczone przez szastal Zobacz posta
                chyba rotel już jakiś czas temu wypuścił właśnie sprzęt w klasie d
                Rotel bardzo sie nie wysilil, bo po prostu wmontowal gotowe moduly Bang&Olufsen. Zreszta wiekszosc firm zaczynajaca z klasa D kupuje te moduly.

Skomentuj

Czy ich cena znaczenie wyższa niż w przypadku modułów na IRS2902 jest uzasadniona? (Oczywiście z poprawką na zasilanie.)
                  Last edited by ampli; 24.04.2015, 17:02.

Skomentuj

Jak Bang&Olufsen zrobia moduly na IRS to ich cena bedzie pewnie taka sama.

Chinski szit na IRS jest taki tani bo jest chinski, jak skopiuja moduly B&O to tez beda podobnie kosztowaly.

A jesli chodzi o parametry to B&O sa lepsze.

Skomentuj

Zamieszczone przez bolonietoperz
                      odkrywczy tutaj jesteście , nie jest to dziwne chyba , złożenie telefonu apla kosztuje równowartość 5 zł plus części i wielokrotny zysk zarządu , z pozostałą elektroniką jest tak samo , inteligencie.
                      to kup samsunga
                      nowy note6 kosztuje tyle co iPhone
                      a tak wogole co ma telefon do twojej koncowki mocy??

UWAGI MODERATORA

i jak nie wniosisz swoimi postami nic do tematu to albo ustaw wygasajace albo offtopic!
                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Witam.
                        Pozwolę sobie odświeżyć temat ponieważ nurtuje mnie jedno pytanie, jeśli chodzi o schemat końcówki.

https://diyaudio.pl/i/15660/d6dce185...1450039338.jpg

Czym różni się układ, w którym sprzężenie zwrotne jest podłączone przed dławikiem, a układem który opisał kolega Zbig na str.2 gdzie sprzężenie podłączone jest za dławikiem.
                        No i czy jeżeli zmniejszę rezystancję R1k (w kółku zaznaczonym na czerwono) to uzyskam zmniejszenie czasu propagacji i jednocześnie zwiększy się maksymalna f oscylatora?
                        z góry dziękuję za odpowiedź.

Skomentuj

Przepraszam za błąd układ ktory przedstawiłem to sigma delta, ale drugie pytanie ponawiam czy zmniejszenie wartości R spowoduje wzrost f ooscylacji?

Skomentuj

Wczoraj odpalilem swoja klase D na IRS2092 i tez myslalem, ze zmniejszenie tego rezystora powoduje podniesienie czestotliwosci oscylacji. A tu zonk :) Musialem go zwiekszyc, ze podniesc czestotliwosc :)

Jak na razie sprzezenie za dlawikiem potrafi zrobic tylko uUCD. Ja doszedlem do tego, ze mam podwujne sprzezenie, przed dlawikiem i za dlawikiem. Niedlugo bede probowal uruchomic irs2092 w trybie uUCD, licze, ze bedzie lepiej dzialal niz zwykla aplikacja.

Skomentuj

Witam ponownie.
                              Odpaliłem dzisiaj te końcówkę https://farm8.staticflickr.com/7295/...fc7723cb_z.jpg Działać działa gra dość przyzwoicie ale jest problem ze składową stałą o wartości 2V, zaleznie od jej humoru raz mi wciąga delikatnie membrane a raz wypycha.
                              Jak się tego pozbyć?
                              Wydaje mi się że powodem jest to że w układzie CD4049 sygnał do jednego mosfeta przechodzi przez jedną negacje więcej, czyli dochodzi dodatkowy czas propagacji, składowa stała powstaje przez nierówny czas otwarcia mosfetów.
                              Poprawcie mnie jeśli sie mylę.

Aha...Snubber przekreślony na schemacie mam zamontowany
                              Last edited by mych3; 24.12.2015, 17:09.

Skomentuj

Zwiększyłem bramkowe z 10R do 20R składowa stała zmniejszyła się do 1V, ale mosfety IRF640 grzeją się nawet w stanie jałowym. Jaksie mogę zasosować rezystory bramkowe dla IRF640 i ~250khz?

Skomentuj

Przepraszam że tak post pod postem. Sytuacja wygląda następująco po włączeniu wzmacniacza składowa stała sięga ponad 3V, po włączeniu muzyki i po podłączeniu głośnika "wzmacniacz się równoważy" składowa stała po jakiejś minucie grania osiąga bezpieczny poziom ok.20mV.
                                  Dodatkowo układ strasznie brumi 50Hz mam nadzieję że zmiana prowadzenia masy załatwi problem.

Tak z nudy nagrałem filmik jak to wygląda w praktyce: https://www.youtube.com/watch?v=fwa47Zwo_RA

Skomentuj

Wszytko działa już jak się należy. Końcówka zasilana jest zasilaczem impulsowym 1200W +/-75V
                                    wideo prezentacja https://www.youtube.com/watch?v=eoJ3g-IH93Q

Docelowo zmienię IRF640 na IRFP250 i powinienem spokojne na tym zasilaniu osiągać 600W przy 8R stereo

Skomentuj

A tak wykorzystują temat. Czy ktoś zna jakieś konstrukcje Class D która jest warta uwagi w zastosowaniu Stereo?
                                      Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Stosujesz dwie końcówki i masz stereo;d

Skomentuj

Tak, wiem. Ale chodzi mi o to że spotykam dużo postów o tym jak to ludzie wpychają Class D w suby itp. A sam nie wiem z jakiego powodu.
                                          Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Czaruję...
                                          X