Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacze w klasie D?

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Standardowo marketing Chińczyka stosuje współczynnik x2. W myśl zasady:
    Ignorant i tak nie sprawdzi (bo nie ma jak), ale się podnieci "podkręconymi" parametrami i kupi jego a nie konkurencję. A jak ktoś się na tym zna to i tak nie kupi od Chińczyka takiego chłamu ;-)

Skomentuj

Zamieszczone przez ruffpl Zobacz posta
      W opisie napisali, że wzmacniacz wydaje bez problemu 1500W i nie uslyszy się żadnego szumu nasluchując 2,5cm od tweetera ( wow!!!.)
      Moc zalezy od napiecia zasilacza i to on ma z nia problem z nie koncowka mocy. A c oto znaczy ze ze 2,5cm nie slychac szumu? A o jakiej efektywnosci ten tweeter? Bo uniamp150 ma kilka razy niszy poziom szumow i po wlozeniu ucha do tweetera (ok 90dB) slychac szum. Chyba ze oni maja klopoty ze sluchem :) W dodatku wzmocnienie tego wzmaka w klasie D jest na tyle male ze potrzebny jest preamp ktory dodatkowo podniesie szumy.

I może podgrzać wodę do 100 stopni
      to mnie przekonalo, kupuje!

Skomentuj

Zamieszczone przez Zbig Zobacz posta
        Według mojej opinii lepiej jest zrobić aktywną kolumnę, gdzie wzmacniacz „D” pójdzie na dół, a środek i górę napędzi mały, ale wysokiej klasy wzmacniacz „AB”. Wyższe harmoniczne dołu „by design” nie wejdą na środek i górę, do tego nie będzie zniekształceń intermodulacyjnych pochodzących z niższych częstotliwości na głośniku średnioto/wysokotonowym, a ucho najbardziej wrażliwe i precyzyjne jest właśnie w środkowej części pasma. Czyli same zalety.
        jak pisałem interesuje mnie takie rozwiązanie , czyli D na basie , LM 4780 na reszcie pasma , a tutaj wszystkie propozycje zostały skrytykowane , macie jakąś konkretną propozycje wzmacniacza D ?
        audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
        http://www.rane.com/note160.html
        Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

A ty juz wiesz co chcesz zrobic czy tak jak wiekszosc duzo bys chcial? :) Najpierw musisz okreslic parametry i funkcje a potem szukac lub zaprojektowac uklad.

Skomentuj

ok,
            Last edited by bolonietoperz; 06.03.2014, 21:43.
            audiofil nie lubi plików i DSP nie chcąc wiedzieć że w studiu cały czas używa się DSP i nagrywa się najpierw do plików 24 bit ...
            Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

W opisie napisali, że wzmacniacz wydaje bez problemu 1500W
              Tak dla scislosci to te 1,5kW koncowka osiaga na 2omach i oczywiscie odpowiednim zasilaniu.

Skomentuj

Witam,
                ostatnio zbieram się do kupna TDA7498 2x100W i podać na wejście sygnał z miniDSP. Bardzo przekonująco jest to opisane u profesora T.Marshalla. Projekt powstał z potrzeby na swoich wykładowych podróżach mieć coś co by odtwarzało jego kolekcję flac'ow. Poza oryginalnymi kolumnami (sub wykonany z 6 calowej rury kanalizacyjnej), profesor Marshall steruje swoje D-końcówki z procesora miniDSP. I jak sam podkreśla, to jest najważniejsza część całego projektu.
                Ciekawe, gdzie to wszystko się mieści? Dwie płytki TDA, dwa zasilacze i jeszcze miniDSP. Na pewno w tych rurach...:-). Napiszę do pana Marshalla i zapytam o więcej szczegółów.
                Na razie pozdrawiam, Vidas.
                http://trevormarshall.com/ground-effect-omni/
                Last edited by vidas911; 24.03.2014, 18:34.

Skomentuj

zasilacze do końcówek D są impulsowe ale też klasycznie liniowe , które lepiej zastosować ?

---------- Post dodany o 10:20 ---------- Poprzedni post o 10:17 ----------

końcówka d ma zasilać część basową w kolumnach półaktywnych z głośnikami SW.STX.10.2.500.8.F.A.FC.X

---------- Post dodany o 10:49 ---------- Poprzedni post o 10:20 ----------

nie jestem elektronikiem więc proszę o ogólną informację.
                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

PWM AMPLIFIER + SMPS

http://digiamps.com/products.htm
                    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Nie wiem czy dobrze trafiłem, ale ewentualnie proszę o przeniesienie.
                      Wybaczcie nie czytałem wszystkich 14 stron tematu.. :(

Dziś pomyślałem nad rozwiązaniem step-up przetwornicy i wzmacniacza w klasie D lub AB - scalaki zasilane napięciem pojedynczym.

Myślę nad budową 4fun w wolnym czasie czegoś takiego, z gotowych chińskich podzespołów.
                      Czy to ma jakiekolwiek prawo zagrać? Myślę nad takim czymś do samochodu.
                      Akurat na Youtube znalazłem kogoś kto wpadł na podobny pomysł:

http://www.dx.com/p/tda7498-100w-100...6#.U1T43vnV-X8
                      http://www.dx.com/p/150w-dc-10-32v-t...0#.U1T4hvnV-X8

Za 25 usd z przesyłką dość fajnie to wygląda - taniej niż przesyłki w Polsce dwóch osobnych części, więc pieniądze nieduże ...

Ciekawe jak mogłoby to zagrać w porównaniu do scalaka w radiu?
                      Myślę, że większa moc, lepsza kontrola, nie w porównaniu do przesterowanego sygnału z radia.
                      Myślę także, że dość dobre rozwiązanie do taniego subwoofera.
                      Co o tym myślicie? :) Warto zaryzykować dla zabawy? :)
                      Ciekawi mnie najbardziej jak się zachowuje ta przetwornica, bo to od niej najwięcej chyba zależy.

Skomentuj

Podobnym rozwiazaniem jest przetwornica z +12V na -12V wtedy jej moc moze byc dwukrotnie nizsza.

Jesli jestes poczatkujacym elektronikiem to z ciekawosci mzoesz wykonac taki uklad. W praktyce jednak takich rozwiazan raczej sie nie stosuje. Sprawnosc przetwornic step-up jest dosc niska i nie zapewniaja galwanicznej izolacji co powoduje problemy z petlami mas i zakloceniami w sygnale. Wszyscy stosuja przetwornice push-pull z transformatorami.

No i przy dzisiejszych cenach chinskiego car audio robienie czegokolwiek samemu nie ma zadnego sensu. Car-audio generalnie padlo, bo ludzie nie tego oczekuja od samochodow.

Skomentuj

Irku, dziękuję za odpowiedź :)

Zainteresowałem się tym rozwiązaniem głównie z powodu ceny :)
                          Do tego mam zasilacz ATX przy okazji gdzieś na strychu również do testu :)
                          Niestety w większości zasilaczy transformator i zasilacz to największa część kosztu

Jeśli tylko sprawność się utrzymuje w granicy 90% (podobno prawdziwa) to nie jest tak źle :)
                          Ciekawi mnie takie rozwiązanie, czy ktoś już testował na oscyloskopie te gotowe przetwornice :)

Skomentuj

Klopot jest taki ze o mocy maksymalnej takiej przetwornicy decyduje indukcyjnosc dlawika. Powyzej pewnej mocy napiecie gwaltownie spada. Wzmacniacz audio pobiera bardzo duza moc impulsowo, moc srednia jest kilku krotnie nizsza. Ale wlasnie tego typu przetwornica jest wrazliwa na te impulsy pradu. W opisie przetwornicy nie ma wymienionych zastosowan audio tylko odbiorniki pradu stalego. Owszem mozna podlaczyc pod nia wzmacniacz tylko ze jej 150W bedzie w praktyce oznaczalo 150W w piku a wiec 75W mocy wzmacniacza. Dla 1x4om nalezy ustawic napiecie 25-28V.

Niestety watpie w podane parametry. W przetwornicy step up przy ciaglym pradzie wyjsciowym o wartosci 10A i pik pradu diody wyjsciowej siegnie 25A! Prawdopodobnie te 10A to ma sama dioda ale to nie znaczy ze taki prad moze przez nia plynac w sposob ciagly. Pik pradu pierwotnego przekroczy pewnie 40A.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Rozwiazanie typu zasilacz ATX plus przetwornica step-up i koncowka jest bez sensu. Moze uda ci sie uzyskac te 80W. W klasycznym rozwiazaniu trafo 80W wcale nie jest tansze a na pewno bardziej niezawodne i mniej skomplikowane.

Skomentuj

Czy prawidłowo zrobię dodając dzielnik napięcia na wyjsciu wzmacniacza klasy D opartego o:
                              http://media.digikey.com/pdf/Data%20...Fs/TDA8925.pdf
                              i wpinając się w kartę dżwiękową w celu dokonania podstawowych pomiarów?
                              Dlaczego projektuje się filtry na wyjsciu klasy D, pod zadane obciążenie, kiedy głośnik nie posiada liniowej impedancji? Jak się zachowuje wyjście klasy D w rezonansie przetwornika gdy znamionowa impedancja rośnie kilkakrotnie?

Skomentuj

Najlepiej dać jakiś filtr który usunie większość śmieci z poza pasma .
                                A jak ma się projektować ? Trzeba coś założyć
                                Ulega zmianie charakterystyka .

Skomentuj

nowa mocna końcówka , do użycia też w mostku
                                  http://www.aliexpress.com/item/Top-I...665019251.html
                                  Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

tu można kupić przez paypal
                                    http://www.thanksbuyer.com/product/s...0Board%202000W
                                    Amethyst Trinnov Audio

Skomentuj

Zamieszczone przez El_liero Zobacz posta
                                      wpinając się w kartę dżwiękową w celu dokonania podstawowych pomiarów?
                                      Przeciez karta muzyczna nic nie zmierzysz :) Jedyne co mozna zmierzyc to THD ale pod warunkiem ze masz wysokiej klasy karte muzyczna i superstomy filtr do klasy D o pomijalnie niskich znieksztalceniach. Ostatnio projektowalem taki filtr i podkusilo mnie na elementy SMD. Wlutowalem byle jakie ceramiki 0805 ktore same w sobie wprowadzily znieksztalcenia o poziomie ok 0,02% Po wlutowaniu dobrej klasy kondensatorow NP0 lub COG THD filtra mam ponizej mozliwosci pomiarowych (<0,001.
                                      Pasma i szumow karta muzyczna nie zmierzysz. Chyba ze masz jakas super karte ktora ma pasmo przenoszenia powyzej 20khz. Podobno profesjonalne karty to potrafia i siegaja pasmem do 50 a nawet 100khz.

Skomentuj

Jaki byłby koszt zbudowania wzmacniacza samochodowego mono mocy około 1000W przy 2 Ohm oczywiście z zasilaczem ale
                                        bez przedwzmacniacza,
                                        goła końcówka z zasilaczem?
                                        Jest to w ogóle możliwe?

Skomentuj

Zamieszczone przez bonzo Zobacz posta
                                          Jaki byłby koszt zbudowania wzmacniacza samochodowego mono mocy około 1000W przy 2 Ohm oczywiście z zasilaczem ale
                                          bez przedwzmacniacza,
                                          goła końcówka z zasilaczem?
                                          Pytasz o koszt samych czesci czy o dziesiatki godzin poswieconych na projekt??

Zamieszczone przez bonzo Zobacz posta
                                          Jest to w ogóle możliwe?
                                          To nie mozliwe! Jeszcze nikt na swiecie tego nie osiagnal

Ech kolego chyba sie nudzisz ze takie posty piszesz! Jak o takie rzeczy pytasz to znaczy ze nie masz zielonego pojecia o elektronice wiec kup gotowy wzmacniacz a gwarantuje ze bedzie taniej a na pewno prosciej i szybciej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X