Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Wzmacniacze w klasie D?

Collapse
Ten temat jest przyklejony.
X
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Patrzę na niego i nie mogę się nadziwić :) 2*325watt RMS, a ma 7*15mm... i do tego THD<0.01 -TPA3255

Skomentuj

No raczej zle mowisz. 315W na 4 ohm przy 10%THD

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
        No raczej zle mowisz. 315W na 4 ohm przy 10%THD
        a tak 315w, sorry literówka, a z THD chodziło mi o to, że ma je na tak niskim poziomie, przy mniejszych poziomach wysterowania. Ponad rząd wielkości lepiej niż tpa3116.

Skomentuj

kamillos kupiłeś ten układ, będziesz projektował?

Skomentuj

Zamieszczone przez Sonik Zobacz posta
            kamillos kupiłeś ten układ, będziesz projektował?
            kupiłem jedną szt w store.ti.com, na pewno będę projektował PCB, tylko kiepsko u mnie z czasem...

Skomentuj

Zamieszczone przez kamillos Zobacz posta
              Patrzę na niego i nie mogę się nadziwić :) 2*325watt RMS, a ma 7*15mm... i do tego THD<0.01 -TPA3255
              Filtr i PCB w d klasie to już niezła zabawa, daj znać co z tego wyszło, szkoda że układ trudno dostępny.

Skomentuj

Zamieszczone przez kamillos Zobacz posta
                Patrzę na niego i nie mogę się nadziwić 2*325watt RMS
                A którędy to te prądy wielkie przepycha? Tymi nóżeczkami?? Rocket science...

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
                  A którędy to te prądy wielkie przepycha? Tymi nóżeczkami?? Rocket science...
                  ..zapewne jest ich razem większa ilość. Tak jest w driverach, np STA516

Skomentuj

Cześć wszystkim.
                    Szukam na razie orientacyjnie jakiejś końcówki w klasie D o mocy ~150W/8 Ohm na kanał. Obecnie bawię się na TK 2050 jednak mocy brakuje trochę a przy pełnej mocy wiadomo są zniekształcenia. Przejrzałem ofertę firmy Sure jest kilka modułów na IRS, Tas, TDA, T-AMP. Jedynie T-AMP oferuje wysoki Switching Frequency na poziomie 700Khz.
                    http://store3.sure-electronics.com/2...er-board-t-amp
                    Końcówka niby oferuje 320W/3Ohm przy THD 1%. Nie ma informacji ile jest przewidziane mocy na kanał przy innej rezystacji. Orientujecie się może ile to wyciągnie? Ew jakie końcówki polecacie?

Skomentuj

Moze hypex albo classdaudio.com

Skomentuj

Mzamar jak kupisz coś z chińskich sklepików licz się z tym, że będziesz musiał nad układem popracować. Na początek zakupić odpowiednie rdzenie i nawinąć cewki, powstawiać odpowiednie wartości elementów. Elementy musisz mierzyć . Koledze trafiła się cewka z oznaczeniem 10uH, która po zmierzeniu i okazała się cewką 22uH. Innym razem płytka była tak źle zaprojektowania, że wzmacniacz był nadajnikiem radiowym w stanie spoczynku:) Przetestowałem dość dużo wzmacniaczy w klasie D o średniej mocy i żaden nie oddaje poprawnej barwy w średnich i wysokich. Jedynie Ta2022, ale to do 100 W.
                        U mnie pracuje taki wzmacniacz tylko na basie : http://hifimediy.com/amplifiers/diy-amplifiers/T3-mono

Skomentuj

Ten T3 na prawdę da rady 300W przy 4R wydusić?
                          Mógł by być to materiał na ciekawy head basowy.

Skomentuj

Przy takim zastosowaniu D klasa ma pewną dodatkową wadę, jak już zdarzy się koniec przesterować, to dźwięk jest bardzo nieprzyjemny.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
                              Ten T3 na prawdę da rady 300W przy 4R wydusić?
                              Też mnie to zaciekawiło tym bardziej, że kostka tk2050 potrafi na 8Ohm wytworzyć według katalogu moc 50W więc zmostkowana max 100W. Druga sprawa w podane jest, że zasilanie maksymalne to 40V a tu jest niby 48.
                              Ogólnie chce żeby to potrafiło dobrze wysterować 8", w przyszłości 2x8" lub moze 10" na dole. Dzwięk z tej kostki mi się podoba więc mogę tak mocniejszy układ zastosować.

I takie szybkie pytanie: Czy każdy wzmak można zmostkować? mam końcówkę stereo 50W na tk2050. Mógłbym sprawdzić jak napędzi mostek z tego tylko nie chce ryzykować :P
                              Last edited by Mzamar; 31.10.2016, 17:13.

Skomentuj

Zamieszczone przez ampli Zobacz posta
                                Przy takim zastosowaniu D klasa ma pewną dodatkową wadę, jak już zdarzy się koniec przesterować, to dźwięk jest bardzo nieprzyjemny.
                                To wiem, trzeba by zrobić jakiś limiter.

Też mnie zastanawia, jak duszą z tego scalaka taką moc.

Skomentuj

Zamieszczone przez Mzamar Zobacz posta
                                  Też mnie to zaciekawiło tym bardziej, że kostka tk2050 potrafi na 8Ohm wytworzyć według katalogu moc 50W więc zmostkowana max 100W.
                                  TK2050 to układ dwóch układów scalonych. TC2001 oraz TP2050 - dają one rzeczywiście 50W.
                                  Układ, który posiadam to układ TC2001 oraz jakiś STA516 - i tu jest ta różnica.

Zacytuję notę katalogową STA516B:
                                  It is capable of delivering 200 W + 200 W into 6  loads with THD = 10% at VCC= 51 V or, in single BTL configuration, 400 W into a 3 load with THD = 10% at VCC = 52 V.

Skomentuj

Masz rację w opisie tej końcówki pisze, że bazuje ona na STA516B. Tylko w stereo to wychodzi juz około 100$$$ więc nie lepszym rozwiązaniem będzie zwykła końcówka np. I-amp?

Skomentuj

Nie łatwo pobić wzmacniacz w klasie D na basie. Szczególnie jak się jeszcze wygładzi pik impedancji niskotonowego:) Nie znam I-amp, podobno wysoka półka - więc jak masz możliwość....

W Golden Tulip na Audioshow, gdzie stały duuuże kolumny na 6 x Accuton jako niskotonowe - były napędzane wzmacniaczem w klasie D
                                      Last edited by Sonik; 06.11.2016, 20:41.

Skomentuj

Odrobinę się podepnę pod wątek.. ktoś miał doczynienia z D.Sound D310 ? na diyaudio.com troche informacji widziałem.. na jednym z francuskich forow przeprowadzali tuning.. ale moze komuś przewijało się takie cudo przez ręce?

Jako sam wzmacniacz przewija się w opisie tas5614..

Skomentuj

UCD z noty Philipsa, oczywiście na normalnych tranzystorkach.
                                          ,
                                          Wprawne oko zauważy jakieś przysmażone rezystorki, po prostu chciały się upomnieć, że gdzieś jest zamieniony PNP/NPN albo C-E, po tych drobnych poprawkach oczywiście wzmacniacz ruszył, muszę powalczyć z deadtime, bo na IRF640 prąd spoczynkowy wynosi 60-70mA, ale jeśli mi się*ten koniec spodoba, to zafunduję mu prawdziwe tranzystory do klasy D.
                                          Na kolumnie testowej w warsztacie zagrał nie najgorzej, jednak co na razie zauważyłem, jest dosyć podatny na zakłócenia (płytka odrobinę bliżej trafa i już było słychać dość mocno zakłócenia sieciowe), filtr wejściowy ma rezystor 1k do masy, więc ciężko tą końcówkę bez przedwzmacniacza wysterować, także na razie nie pograła na jakiejś wielkiej mocy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X