Czy ktoś z Was miał może bezpośrednie porównanie (lub możliwość testowania) modułów tych bardziej renomowanych marek?
Mowa tutaj o modułach firm takich jak Hypex vs Icepower. Czy faktycznie są tego warte?
Molestując internet od dłuższego czasu nie znalazłem sensownej odpowiedzi na pytanie tylko pojedyncze opinie co do konkretnych modułów (przeważnie zachwytów jeśli mówimy o hypex i IP). Schematy są oczywiście zastrzeżone przez producentów więc nie wiadomo co tam jest.
W sieci brak bezpośredniego testu/porównania co lepsze od czego w tym znaczeniu. Rozumiem, że ktoś może powiedzieć sam kup, potestuj itp :flapper:
Wiadomo chińczyków jest bardzo dużo a skopanych aplikacji jeszcze więcej ale tutaj mówimy o dużo droższych modułach niż ta "stówka"i ciężko wyłożyć parę tysięcy by coś znaleźć dla siebie
Moduły które mnie zainteresowały:
Do monobloku:
Hypex UcD180HG
Hypex UcD400HG
IcePower 200ASC /200AC
IcePower 250ASP /250A
Do stereo:
IcePower 125asx2
IcePower 250asx2
Na początku chodzily po glowie moduły Sure electronic jednak opinie są bardzo różne i wydaje mi sie, że nie ma co porównywać. Chyba, że się mylę to proszę o oświecenie.
Aktualnie dalej gram na aplikacji TK2050 i robię research.
W hypex UcD sygnał do sprzężenia zwrotnego jest pobierany z zacisków głośnika, za filtrem wyjściowym, dzięki czemu wydają się być te wzmacniacze dość dobrze uniezależnione od zmian impedancji obciążenia. Ciekaw jestem jak to wpływa na subiektywny odbiór. Porównanie różnych wzm. klasy D to mógłby być dobry temat na kolejny spot diyaudio.pl :)
Z tego co wyczytałem Hypexy mają dwie pętle sprzężenia. Jedna przed a druga za cewkami. Z tego powodu DF jest bardzo wysoki a przy okazji reakcja na zmiany impedancji w kolumnie są dynamiczne. Taki paten był stosowany lata temu we wzmacniaczach Quad.
Na AS (większość wie o co chodzi) w zakładce DIY jest organizowane zamówienie na moduły(praktycznie gotowe wzmacniacze) IcePower marki B&O.
Mam taki w wersji stereo i mimo moich obaw to ustrojstwo jest rewelacyjne !!!Praktycznie zlał mojego kona Accu P7100...a kosztował tyle co trafo do accu :)
Teraz kupuje 2 szt mono i już więcej nic nie chcę.
Strona producenta https://icepower.dk/
Zamówienie dotyczy najmocniejszych wersji 1200AS2 -stereo i 1200AS1-mono
Są to gotowe kompletne moduły z zasilaczem,wystarczy podpiąć zasilanie 230V sygnał i głośniki :)
To mój 1200AS2 zrobiony na szybko
Hmmm... Nawet przez sekundę o tym nie myślałem. Nawet nie w tym rzecz, że 6...7 lat temu kosztowała mnie tyle co z 7..8 modułów Takiego Icepower.
Ma wartość szczególnie sentymentalną :)
Poważnie...to były dobre czasy.
Może kiedyś się skuszę na wymianę Pcb końcówek mocy na jak najwierniejsze oryginałowi, są takie. Ale to może kiedyś. Teraz jestem zauroczony Icepowerem :)
Z każdą minutą brzmi coraz lepiej, robi co chce z Infinity a to ponoć bardzo wymagające kolumny.... nie dla niego :)
fredi mam podobnie, P5000 kosztował mnie sporo pracy i czasu, to tak jakby sprzedać swoje dziecko :)
Dlaczego 2x AS1, wiem to głupie pytanie trochę ale dual mono może zrobić krzywdę każdym kolumnom :) ... oj będziesz wymieniał głośniki w kolumnach :)
Skomentuj