Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Karta dzwiekowa

Witam wszystkich forumowiczow razem i kazdego z osobna
    Jestem amtorem z akustyki i elektroniki i ostatnio wpadlem na pomysl skonstruowac i zbudowac sobie sam kolumny. Mam juz prawie poskladanego jiga, przedwzmacniacz mikrofonowy i mikrofon . Mam takze program speaker workshoo mtorym bede chcial probowac odsluchiwac glosniki. Ale nie mam niestety karty dzwiekowej, ktora mozna podpiac do laptopa. Znalazlem posty na ktorych pisza ze najlepsze i najpewniejsze sa karty sound blaster audigy oraz live. I tu jest panowie i panie moj problem. A mianowicie jaka karte mozna kupic teraz zeby dziala z tym programem? Ktora bedzie pewna i w miare przystepnej cenie. Oraz czy jest sens wogole zaczac bawic sie w takie projektowanie jak jest tego juz mnostwo na swiecie.
    Jeszcze raz powtarzam ze jestem laikiem w temacie ale chce sprobowac i sie pobawic nawet jak bym mial pluc sobie pozniej w brode ze nic nie wyszlo.

Skomentuj

https://diyaudio.pl/showthread.php/1...-pomiar%C3%B3w
      Cały wątek na ten temat. Najtańsze to chyba SB live 24.

Skomentuj

Tak wiem czytalem ten watek wiem tez ze pasuje karta creative sb connect hifi ale to sa juz nie mlode karty i trudno je zdobyc a ja szukam cos na usb i cos z nowszych kart. Moze polecil bys cos pewnego. Jezeli nie ma to bwde szukal ta creative sb connect hifi

Skomentuj

Scarlett 2i2 polecali.

Skomentuj

Do Speaker Workshop to zawsze był problem z obsługą karta USB, ale wiem, ze koledzy, którzy używają nadal tego programu, znają takie karty, które będą działać na usb. Czesc rowniez posiada stare komputery z WinXp, ktore sluza wylacznie do pomiarow i projektowania w SW, bo to jest gwarancja bezproblemowego działania tego programu.

Skomentuj

Zamieszczone przez Micwoj Zobacz posta
              Scarlett 2i2 polecali.
              Polecam i ja, ale mam z nią mały praktyczny problem, bo ona ma gniazdo USB-C, które nie jest najwyższej jakości i czasami nie łączy, gdy wtyczka się rusza. Jeśli karta leży stabilnie na stole to nie ma problemu, ale np w aucie, jak ruszam laptopem, albo gdy kabel wisi sobie bez podparcia to przerywa połączenie. Bywa frustrujące.
              Last edited by kremien; 10.01.2021, 14:06.

Skomentuj

Interfejs Focusrite Scarlett Solo gen2 zakupiłem, do tego mikrofon Dayton UMM6. Co jeszcze będzie potrzebne?
                Interfejs (jig) do pomiarów TS, coś tam zrobię na rezystorze.
                Ponieważ można powiedzieć że zaczynam zabawę pytanie do Was, jakie oprogramowanie wybrać? Arta, Rew, Virtuix, .... Za dużo tego [emoji1]

Skomentuj

Co do projektowania zwrotnic, X-sim czy coś innego?
                  Bawię się w Visatonowskim Box-sim, jest ciekawy, ale zdaje się że a nie dokońca pokrywa się że stanem faktycznym. Czytałem, że do niego też można wgrać pliki głośników zewnętrznych firm.
                  Jest tego oprogramowania tak dużo, że nie chce się uczyć wszystkiego, tylko wybrać 1,2 niezbędne

A i tak zapewne kilka nocek będzie zarwanych.

Skomentuj

Pobaw sią z ARTA + VituixCAD.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta
                      Dayton UMM6
                      Mikrofon na USB nie nadaje się do pomiarów "zwrotnicowych", Pogromca pisał o EMM-6.

Skomentuj

To nie jest mikrofon "na USB".

Skomentuj

Zamieszczone przez piotreq123 Zobacz posta
                          Mikrofon na USB nie nadaje się do pomiarów "zwrotnicowych", Pogromca pisał o EMM-6.
                          Dokładnie taki kupiłem EMM-6 DAYTON AUDIO
                          Wcześniej wkradł się błąd, tak to jest jak się z telefonu pisze.
                          Last edited by Ape--; 19.01.2021, 09:49.

Skomentuj

Zamieszczone przez Ape-- Zobacz posta
                            Interfejs Focusrite Scarlett Solo gen2 zakupiłem, do tego mikrofon Dayton UMM6. Co jeszcze będzie potrzebne?
                            Interfejs (jig) do pomiarów TS, coś tam zrobię na rezystorze.
                            Ponieważ można powiedzieć że zaczynam zabawę pytanie do Was, jakie oprogramowanie wybrać? Arta, Rew, Virtuix, .... Za dużo tego [emoji1]
                            Dlaczego kupile Solo? Masz pewność, że zrobisz tym pomiar dwukanałowy?

Skomentuj

http://www.artalabs.hr/requirements.htm

Wg info z tej strony wynika, że cała seria Focusrite Scarlett USB jest obslugiwana

Skomentuj

Jeszcze nie spotkalem karty, ktorej ARTA by nie obslugiwala, ale pomiar dwukanalowy nie zawsze jest mozliwy. No nic, zycze powodzenia :)

Skomentuj

Pomiary Focusrite Scarlett Solo gen3 w załączniku (pomiar w pętli). Jedno wejście z gniazda Jack 6,3mm, drugie wejście z gniazda XLR.
                                  Załączone pliki
                                  http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Pytanie brzmi, czy Solo jest w stanie jednocześnie nagrywać sygnał mikrofonu zasilonego phantomem i na drugim kanale nagrywać sygnał liniowy w petli.

Skomentuj

Raczej jest taka możliwość:

Skomentuj

Tak, ale dla systemu pomiarowego istotne jest jaki kanal jest nagrywany w petli. Moze kolega Ape sprawdzi to w Arta.

Skomentuj

Jak już dojedzie i wyprodukuje kabelki do pomiaru impedancji to oczywiste

Skomentuj

Czaruję...
                                          X