Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
    Nie wiem co to za heretyczny wynalazek, ale FW do USB ma się jak diesel do benzyny.
    Może jakieś urządzenia miały jakoś zaszyty w gnieździe FW opcję podłączenia USB, ale to raczej jakaś*egzotyka.

FireWire 400 miało dwa rodzaje portów normalny 6 pinów i mały 4 pin, bez zasilania.

Ten mini port był często stosowany w laptopach i kamerach.
    FW800 ma tylko jedną*wtykę, chyba że jest to kabel 800 do 400, to kończy się*jedną z wtyk ze zdjęcia.
    Czyli że jako zewnętrzna karta do laptopa to słabo da się to spiąć?

Skomentuj

Po prostu trzeba mieć FireWire w lapku. Stare biznesowe Lenovo i Dell mają takowe. W Lenovo T61 i Dellu vostro 1710 mam takie.

Większy kłopot to sterowniki. Wiele kart ma wsparcie Maks do win7

Skomentuj

Jeśli laptop ma wbudowane FW, albo slot expresscard. To można podpiąć bez problemu, kontrolery FW na expresscard są jeszcze do dostania.
        Jeśli ma się cokolwiek od Apple, to też problemu nie będzie, długo miały FW wbudowane, a nawet do najnowszych można dodać FW za pomocą przejściówki Thunderbolt2 do FW (no w najnowszych z TB3 trzeba mieć przejściówkę TB3-TB2 i TB2-FW800 ^^ ).

W innym przypadku nie da się, poza egzotyczną rzeźbą.
        Druga sprawa że FW tak na 90% pewne jest tylko na macOS, na windows z wersji na wersję obsługa FW była coraz gorsza, finalnie MS uznawał ten interfejs użyteczny jedynie do dysków i przewalania danych Video. Wszystko zależało od sterowników producenta, motu, czy rme jakoś dawały radę, ale z resztą to była taka loteria że hej.

Ogółem FW to dinozaur i jedyna uczciwa rada to zostawić to w przeszłości.
        USB wygrało, a od tego roku nowy (stary) bies na dzielni Intel ma wbudować Thunderbolt3 w chipsety, znikły opłaty licencyjne, a twórcy USB połączyli USB4 z Thunderboltem.
        Powoduje to coraz większą migrację interfejsów audio w stronę USB-C i TB3, co pewnie zaowocuje wiekszą dostępnością używanych interfejsów na USB.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marcin V Zobacz posta
          Wszystko zależało od sterowników producenta, motu, czy rme jakoś dawały radę, ale z resztą to była taka loteria że hej.
          Moje M-audio hula tylko z kartą TI, ale za to z wszystkimi programami jakich używam i nie ma problemu. Poza tym, że nie mogę uruchomić kompa jak M-a jest wpięte w FW, muszę odpinać :???:

Skomentuj

Witam. Jaka zewnętrzna karta USB do pomiarów pod obecne Windy i ARTĘ? tak 300-500zł ?

Skomentuj

http://www.artalabs.hr/requirements.htm

Skomentuj

To juz widziałem... Behringer UMC202HD którego niema tam na liście będzie kompatybilny?

Skomentuj

Nie ma powodu, dla ktorego mialby nie dzialac. Natomiast co do dokladniejszych pomiarow i zachowania sprzetu to juz musisz sam sprawdzic.

Skomentuj

Ok dzięki, wezmę ja i potestuję :)

Skomentuj

Behringer UMC202HD - odradzam! Bardzo duże zniekształcenia i szumy na wejściu. Ponoć wersja UMC204HD jest lepsza. Lepiej kupić Steinberg UR22 MK2 (możliwość podpięcia zewnętrznego zasilacza, baterii, itp.) albo Focusrite Scarlett 2i2 lub wersję SOLO 2gen.

Skomentuj

UMC202HD jest bardzo dobry, do pomiarów jak najbardziej się nadaje, sam używam. W środku XMOS i przyzwoite WO jak na te cenę. UMC204HD ma w środku dokładnie to samo + dodatki...

UMC404HD osobiście polecam ze względu na zasilanie z zasilacza zewnętrznego. Brak charakteystycznych zakłóceń przez USB w pewnych konfiguracjach.

Minusem jest trochę niski poziom sygnału wyjścia po DAC'u z USB.

Skomentuj

A co myślicie o Behringer FCA202 lub Terratec Aureon 7.1?
                          Obie FireWire, ale to nie problem(laptop z takim gniazdem i Win7 )

Skomentuj

Może komuś przydadzą się takie porównania kilku kart, nowych i z rynku wtórnego. Należy je traktować orientacyjnie, nie wszystkie sam robiłem.

Skomentuj

Trochę dziwne, bo jak swego czasu robiłem eksperymenty, to do 20kHz nawet integry były raczej płaskie a tu nawet 3dB spadku, być może część tych interfejsów specjalnie ma jakieś filtry.

Skomentuj

Co było mierzone? Wyjście kart (UMC202HD)? UMC202HD [ASIO] jako player jest bardzo dobry. U mnie jest tak jak w tym teście ( a nawet gorzej): https://www.infomusic.pl/test/46209,...resonus-tascam. Albo ja mam uszkodzoną kartę, albo te interfejsy tak mają...albo to sprawa sterowników...?

Skomentuj

Zamieszczone przez dragon Zobacz posta
                                  UMC202HD jest bardzo dobry, do pomiarów jak najbardziej się nadaje, sam używam. W środku XMOS i przyzwoite WO jak na te cenę.
                                  Właśnie w środku dobre scalaki, a jednak....
                                  Mam taką kartę, ale jak ją pomierzyłem zapętloną, to pod względem szumów i zniekształceń, wypada dużo gorzej od taniutkiego Behringer'a z PCM2902 na pokładzie. Według moich spostrzeżeń, wszystko psują wzmacniacze wejściowe, nawet myślę czy by jakoś nie przerobić tej karty, omijając te wzmacniacze wejściowe.

- - - - - aktualizacja - - - - -

Zamieszczone przez Uzytkownik_ Zobacz posta
                                  Co było mierzone? Wyjście kart (UMC202HD)? UMC202HD [ASIO] jako player jest bardzo dobry. U mnie jest tak jak w tym teście ( a nawet gorzej): https://www.infomusic.pl/test/46209,...resonus-tascam. Albo ja mam uszkodzoną kartę, albo te interfejsy tak mają...albo to sprawa sterowników...?
                                  Tu pod tym bym się podpisał.
                                  Kolego azael , jak osiągnąłeś takie wyniki tej 202HD?
                                  Last edited by tytka; 23.04.2019, 10:55.

Skomentuj

Tak jak pisałem, pomiary należy traktować orientacyjnie. W integrach również zauważyłem, że FR we większości jest płaski jak stół (20-20k Hz) ale z zakłóceniami już tak nie jest wesoło.

Zamieszczone przez tytka Zobacz posta
                                    Kolego azael , jak osiągnąłeś takie wyniki tej 202HD?
                                    Wszystkie pomiary robiłem na pętli stereo. Dla Berka zrobiłem test na sterownikach w wersjach: 4.59, 4.38, 2.23
                                    Berek i E-MU na Windows 7
                                    Presonus, M-Track - Windows 10

Reszta pomiarów nie moja.
                                    Last edited by azael; 23.04.2019, 11:02.

Skomentuj

Ja na win10, wersji sterowników nie pamiętam, sprawdzę jak wrócę do domu. I może zamieszczę swoje pomiary.
                                      Ogólnie, tak jak pisałem odnoszę wrażenie, że wzmacniacze wejściowe tej karty są do bani.

Skomentuj

:o . Pasmo w tym presonusie i fw1814 to jakiś dramat jest... Jesteś pewien że nie miałeś włączone żadnych filtrów?

Skomentuj

Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta
                                          :o . Pasmo w tym presonusie i fw1814 to jakiś dramat jest... Jesteś pewien że nie miałeś włączone żadnych filtrów?
                                          Presonus to był mój faworyt, kilka razy mierzony z różnymi przewodami, restarty Windy etc. Nic lepiej nie wyszło. FW1814 nie ja mierzyłem, takie wyniki dostałem od właściciela karty.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X