Zamieszczone przez Marcin V
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Karta muzyczna do pomiarów.
Collapse
X
-
Jeśli laptop ma wbudowane FW, albo slot expresscard. To można podpiąć bez problemu, kontrolery FW na expresscard są jeszcze do dostania.
Jeśli ma się cokolwiek od Apple, to też problemu nie będzie, długo miały FW wbudowane, a nawet do najnowszych można dodać FW za pomocą przejściówki Thunderbolt2 do FW (no w najnowszych z TB3 trzeba mieć przejściówkę TB3-TB2 i TB2-FW800 ^^ ).
W innym przypadku nie da się, poza egzotyczną rzeźbą.
Druga sprawa że FW tak na 90% pewne jest tylko na macOS, na windows z wersji na wersję obsługa FW była coraz gorsza, finalnie MS uznawał ten interfejs użyteczny jedynie do dysków i przewalania danych Video. Wszystko zależało od sterowników producenta, motu, czy rme jakoś dawały radę, ale z resztą to była taka loteria że hej.
Ogółem FW to dinozaur i jedyna uczciwa rada to zostawić to w przeszłości.
USB wygrało, a od tego roku nowy (stary) bies na dzielni Intel ma wbudować Thunderbolt3 w chipsety, znikły opłaty licencyjne, a twórcy USB połączyli USB4 z Thunderboltem.
Powoduje to coraz większą migrację interfejsów audio w stronę USB-C i TB3, co pewnie zaowocuje wiekszą dostępnością używanych interfejsów na USB.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Marcin V Zobacz postaWszystko zależało od sterowników producenta, motu, czy rme jakoś dawały radę, ale z resztą to była taka loteria że hej.
Skomentuj
-
UMC202HD jest bardzo dobry, do pomiarów jak najbardziej się nadaje, sam używam. W środku XMOS i przyzwoite WO jak na te cenę. UMC204HD ma w środku dokładnie to samo + dodatki...
UMC404HD osobiście polecam ze względu na zasilanie z zasilacza zewnętrznego. Brak charakteystycznych zakłóceń przez USB w pewnych konfiguracjach.
Minusem jest trochę niski poziom sygnału wyjścia po DAC'u z USB.
Skomentuj
-
Co było mierzone? Wyjście kart (UMC202HD)? UMC202HD [ASIO] jako player jest bardzo dobry. U mnie jest tak jak w tym teście ( a nawet gorzej): https://www.infomusic.pl/test/46209,...resonus-tascam. Albo ja mam uszkodzoną kartę, albo te interfejsy tak mają...albo to sprawa sterowników...?
Skomentuj
-
Zamieszczone przez dragon Zobacz postaUMC202HD jest bardzo dobry, do pomiarów jak najbardziej się nadaje, sam używam. W środku XMOS i przyzwoite WO jak na te cenę.
Mam taką kartę, ale jak ją pomierzyłem zapętloną, to pod względem szumów i zniekształceń, wypada dużo gorzej od taniutkiego Behringer'a z PCM2902 na pokładzie. Według moich spostrzeżeń, wszystko psują wzmacniacze wejściowe, nawet myślę czy by jakoś nie przerobić tej karty, omijając te wzmacniacze wejściowe.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez Uzytkownik_ Zobacz postaCo było mierzone? Wyjście kart (UMC202HD)? UMC202HD [ASIO] jako player jest bardzo dobry. U mnie jest tak jak w tym teście ( a nawet gorzej): https://www.infomusic.pl/test/46209,...resonus-tascam. Albo ja mam uszkodzoną kartę, albo te interfejsy tak mają...albo to sprawa sterowników...?
Kolego azael , jak osiągnąłeś takie wyniki tej 202HD?Last edited by tytka; 23.04.2019, 10:55.
Skomentuj
-
Tak jak pisałem, pomiary należy traktować orientacyjnie. W integrach również zauważyłem, że FR we większości jest płaski jak stół (20-20k Hz) ale z zakłóceniami już tak nie jest wesoło.
Zamieszczone przez tytka Zobacz postaKolego azael , jak osiągnąłeś takie wyniki tej 202HD?
Berek i E-MU na Windows 7
Presonus, M-Track - Windows 10
Reszta pomiarów nie moja.Last edited by azael; 23.04.2019, 11:02.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Oskar29 Zobacz posta:o . Pasmo w tym presonusie i fw1814 to jakiś dramat jest... Jesteś pewien że nie miałeś włączone żadnych filtrów?
Skomentuj
Skomentuj