Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Potrzebuje sprawdzonej NOWEJ karty dźwiękowej USB która służyłaby praktycznie tylko i wyłącznie do pomiarów (laptop), najczęściej w aucie. Tak samo chętnie zasięgnąłbym porady co do wyboru mikrofonu pomiarowego. Warunek to bezproblemowa praca pod Windą XP/ew. 7 i możliwie niska cena, bardziej ma to służyć jako narzędzie do nauki i "zabawy" w pomiary więc nie oczekuje cudów. Ktoś coś poleci?

Skomentuj

Jesli bedziesz uzywal nowoczesnego oprogramowania, a nie starego kapcia SW, to nada sie kazda, firmowa karta ze sterownikami ASIO. Mikrofon to inna para kaloszy, te firmowe sa zasilane fantomem, wiec nie wiem czy to nie bedzie problem z pomiarami w aucie. Ewentualnie mozna kupic mikrofon USB przystosowany do pomiarow.

Skomentuj

Kompletnie nie pomyślałem o tym zasilaniu... To może inaczej, czy w kwocie ok. 500zł jest opcja w ogóle złożyć taki zestaw który spełniałby swoją rolę? Jeśli można to prosiłbym o wskazanie konkretnego/konkretnych modeli bo jest tego od groma a wszystko co znajduje do poczytania wydaje się być już z lekka przeterminowane

Skomentuj

http://polink.com.pl/mikrofony-pomiarowe/ zapytaj o cene

Bardziej rozwojowa wersja, to osobny mic, preamp i karta ( potem jig ), a jak ma byc w miare uniwersalnie to mic usb
          Last edited by Pogromca mitow; 26.08.2016, 18:58.

Skomentuj

A karta USB z zasilaniem Phantom była by rozsądnym i uniwersalnym wyjściem? Przykładowo taki M-Audio Fast Track?
            Last edited by Mamusa; 27.08.2016, 04:01.

Skomentuj

Moze być ale należy się upewnić czy zasilanie fantom napewno jest podawane przez usb. Były takie karty, które co prawda dzialaly pod usb ale żeby dzialal fantom, trzeba bylo podłączyć dodatkowy zasilacz. Druga kwestia jest możliwość podłączenia jiga. Trzeba sprawdzić diagram karty czy da się to podłączyć. Nie jest to rzecz krytyczna ale stosowanie jiga do pomiarow dwukanałowych jest bardzo przydatne.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                http://polink.com.pl/mikrofony-pomiarowe/ zapytaj o cene

Bardziej rozwojowa wersja, to osobny mic, preamp i karta ( potem jig ), a jak ma byc w miare uniwersalnie to mic usb
                Preamp nie koniecznie musi być osobny, może być wbudowany w kartę dźwiękowa. Nie spotkałem się żeby w tych budżetowych kartach do phantoma potrzebny był dodatkowy zasilacz. Co innego w rozbudowanych kartach o wielu we/wy, tam zazwyczaj bez zewnętrznego zasilania nie działa wszystko. Ja korzystam z focusrite scarlett solo i jestem zadowolony, gdy kupowałem rok temu rozważałem jeszcze ESI i m-audio.

Skomentuj

Jesli nie korzystasz z jiga i pomiarow dwukanalowych to zwykle nie ma problemu z wykorzystaniem karty z wbudowanym preampem.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                    Druga kwestia jest możliwość podłączenia jiga. Trzeba sprawdzić diagram karty czy da się to podłączyć. Nie jest to rzecz krytyczna ale stosowanie jiga do pomiarow dwukanałowych jest bardzo przydatne.
                    To jeszcze prosilbym o wytlumaczenie co dyskwalifikuje karte w tej kwestii, bo nie do konca lapie na co patrzec.

Skomentuj

Piszac bardzo ogolnie, pomiar dwukanalowy daje nam wiecej mozliwosci i dokladniejsze pomiary. Chodzi o to, ze pobiera sie z wyjscia wzmacniacza sygnal, ktory przez prosty, pasywny uklad zabezpieczenia ( wbudowany w Jigu ) wysyla ten sygnal na jedno z wejsc karty dzwiekowej. Calosc w pewnym sensie automatycznie sie kalibruje. Jesli preamp jest zewnetrzny to nie ma zadnego klopotu, ale jesli karta i jej sterowniki nie potrafia jednoczesnie obslugiewac jednego wejscia z fantomem i drugiego liniowego, to calosc moze stwarzac problemy.

http://www.artalabs.hr/AppNotes/AP1_...ox-Rev4Eng.pdf schemat polaczen jiga

Skomentuj

W focusrite nie ma z tym problemów, wejście mic(z phantomem) jest jako lewy kanał wejściowy, a zwykłe jako prawe i działają sobie niezależnie. Troszkę upierdliwe bywają potencjometry, przez co nigdy dokładnie nie wiadomo z jakim wzmocnieniem bądź tłumieniem pracuje wejście. W przypadku ARTA trzeba przy każdej kalibracji mierzyć napięcie na obu wejściach, a w LIMP kręcić gainem i "dojeżdżać" do tych samych poziomów. Troszkę trzeba pokombinować z okablowaniem do takiego zestawu, bo w karcie nie ma wejścia liniowego, wejście tylko symetryczne, no i łatwo o pętle masy w przypadku 2wejść i jednego JIGa.

PS. Tu masz listę sprawdzonych kart: http://www.artalabs.hr/requirements.htm

Skomentuj

Czyli troche zabawy jest. Mi by sie nie chcialo i zostalbym przy single channel. Kalibracja nie ma sensu, jak nie masz zamiaru mierzyc realnych wartosci SPL.

Skomentuj

Panowie przebrnąłem przez cały temat i nadal nie do końca wiem jaka karta usb do laptopa na win10.
                            Czy SB0490 się nada czy szukać czegoś innego?
                            Na karcie zintegrowanej w Limpie nie jestem w stanie nawet dokonać kalibracji (tak jakby w ogóle sygnału nie było)

Skomentuj

Podążasz za instrukcją do LIMPa?
                              marcinsywala.pl
                              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

tak, była tam np polecany Creative Soundblaster X-Fi a tu na forum jest odradzany.
                                Myśalełm o nim ale tu piszecie że nie bardzo się nadaje....
                                http://pl.creative.com/p/sound-blast...rround-5-1-pro

Skomentuj

Zamieszczone przez sebasbox Zobacz posta
                                  Na karcie zintegrowanej w Limpie nie jestem w stanie nawet dokonać kalibracji (tak jakby w ogóle sygnału nie było)
                                  Wejście liniowe stereo jest?

Skomentuj

tak, była tam np polecany Creative Soundblaster X-Fi a tu na forum jest odradzany.
                                    Nadaje się

Skomentuj

Mialem i dzialalo ok. Nie trzeba nawet preampa do pomiarow.

Skomentuj

no ale piszecie że Creative Soundblaster X-Fi nie posiada asio, to w końcu duży problem czy nieistotny?
                                        Brać X-Fi czy Czy SB0490? tak jak pisałem wcześniej system Win10
                                        Last edited by sebasbox; 25.09.2016, 08:29.

Skomentuj

Sprawdź jeszcze dobrze tą karę zintergrowaną, przy arcie nie powinno być problemu. Asio pomagają w przypadku gdy zmagamy się z latencją.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X