Ktoś ostatnio szukał kodu źródłowego do SW. Można go wciąż znaleźć na sourceforge udostępnionego na licencji https://en.wikipedia.org/wiki/Zope_Public_License. Dorzucam go do postu dla zainteresowanych.
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Karta muzyczna do pomiarów.
Collapse
X
-
Siemanko chciałem kupić kartę do pomiarów na USB gdyż moja stara płyta główna z SB na PCI wyzioneła ducha , nowa kartę USB będę używał w laptopie z dwoma systemami WIN 10/XP SP3 mam do wyboru :
- Interfejs M-Audio Auriophile
- Behringer UCA200
- Behringer UFO202
- Behringer UCA222
- Behringer UCA202
Która z tych kart będzie się nadawać do pomiarów i która będzie najlepsza?
Na razie będzie pracować z wkładką Panasonic WM 61a w przyszłości z mikrofonem pomiarowym na XLR
Czy ktoś testował te karty ? Wiem że o m-audio było już wałkowane ale nie doczytałem czy były testowane Behringer"y
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaJa jade na: M-AUDIO TRANSIT
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu TapatalkaWszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kondrax Zobacz postaTeż mam. Ale ją kupić to trzeba się trochę naszukać i naczekać.
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu Tapatalka
Behringer 'y są dosyć ciekawe bo działa na zasadzie pług&Play na standardowych sterach win jeśli znalazła by się chodź jedna osoba która ma jeden z wymienionych modeli oraz wytestowała kartę pod kątem kompatybilności z Arta i SW i ma stałą latecje to biorę ja od strzała z resztą inni którzy czytają ten wątek będą mieli z górki jeśli chodzi o wybór tych kart bo na allegro jest ich sporo i są łakomym kąskiem za małe pieniądze
Skomentuj
-
Te Behringer-y serii UCA, to proste karty na układzie PCM2902.
Najprostsza UCA200, ma tylko wejścia i wyjścia RCA, te wyższe modele także wyjście SPDIF optyczne, oraz słuchawkowe z regulacją głośności.
Mam UCA-222, parametrami nie powala, raczej trochę słabe na pomiary, choć można coś posprawdzać.
Co ciekawe, mam też Behringer-a UMC-202HD, nabyłem jako lepszą opcję. Powiem tak, fajnie bo 192kHz, natomiast reszta nie bardzo. Chyba mocno ją przebuduję. Odnoszę wrażenie, że te wzmacniacze wejściowe od MIDAS-a (które podobno są atutem), to wielkie g.... Straszne szumy z wejść, nawet przy włączonej linii.
Skomentuj
-
Od parunastu lat używam M-audio, nie żebym nie miał z nimi problemów. Są jak z każdym sprzętem, ale trochę mniej. Używam też berka, jako zwrotnic, bramek szumów, mixerów, wzmacniaczy itp. Z wyrobami tego producenta jest dużo więcej problemów, fora pełne pytań.
Wracając do interfejsów, do prostych, niewymagających jakości robót (mikrofony dynamiczne, elektretowe, di-boxy), już kilka lat służy mi M-audio mobile-pre USB, a do bardziej jakościowych nagrań mam fire-wire 410 (mikrofony pojemnościowe, elektronika MIDI). Tego ostatniego można też podobno przystosować do mobilności, przez dodanie adaptera F-W/USB, ale ja tego nie próbowałem.
Ogólnie jeśli nowe, to coś innego (lepszego?) niż Behringer.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz postaOd parunastu lat używam M-audio, nie żebym nie miał z nimi problemów. Są jak z każdym sprzętem, ale trochę mniej. Używam też berka, jako zwrotnic, bramek szumów, mixerów, wzmacniaczy itp. Z wyrobami tego producenta jest dużo więcej problemów, fora pełne pytań.
Wracając do interfejsów, do prostych, niewymagających jakości robót (mikrofony dynamiczne, elektretowe, di-boxy), już kilka lat służy mi M-audio mobile-pre USB, a do bardziej jakościowych nagrań mam fire-wire 410 (mikrofony pojemnościowe, elektronika MIDI). Tego ostatniego można też podobno przystosować do mobilności, przez dodanie adaptera F-W/USB, ale ja tego nie próbowałem.
Ogólnie jeśli nowe, to coś innego (lepszego?) niż Behringer.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaMam jeszcze na oku używaną M-Audio FireWire Audiophile i chyba zaryzykuje i ją kupie
Skomentuj
-
FireWirex2, S/Pdifx1 I/O, MIDIx1 I/O, Line Out 1/2 lub 3/4.
Przy połączeniu F-W 6pin nie podłącza się zasilacza.
- - - - - aktualizacja - - - - -
Zamieszczone przez kokoelloko Zobacz postaM-Audio FireWire Audiophile
Skomentuj
-
Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz postaFireWirex2, S/Pdifx1 I/O, MIDIx1 I/O, Line Out 1/2 lub 3/4.
Przy połączeniu F-W 6pin nie podłącza się zasilacza.
- - - - - aktualizacja - - - - -
U mnie nie sprawdzi się ze względu na brak gniazd mikrofonowych, liniowe chinche nie bardzo mnie interesują.
Skomentuj
-
Arta to nie jest jakis wybredny program. Mialem juz naprawde wiele kart i kazda dzialala bez problemow, nawet te na plytach glownych. Problem moze wyjsc juz w pomiarach, szczegolnie przy pomiarach impedancji i tutaj karty zachowuja sie naprawde roznie. Na chwile obecna nadal zywam Transita USB, bo jego stabilnosc i precyzja pomiaru jest naprawde swietna, ale czasami uzywam rowniez Scarlett 6i6, jesli potrzebuje zrobic tylko pomiar pomieszczenia lub czestotliwosci. Wpinam mica w XLR z fantomem i siemano. Do tego mozna zrobic petle na wejsciu i pomiary ida w semi dual channel.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez YasiekCorp Zobacz postaliniowe chinche nie bardzo mnie interesują.
Skomentuj
-
A gdzie ja pisałem o jakichkolwiek pomiarach za pomocą tej karty?
Do pomiarów są lepsze urządzenia, te są amatorskie, od bidy półprofesjonalne, ale nie do pomiarów, gdzie byle jakie CD ma lepsze parametry niż nie jedna z tych, tu przytoczonych, kart.
Do pomiarów proponuję stosować sprzęt o wyższych parametrach niż urządzenie mierzone. :cool:
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Adzik94 Zobacz postaAle że co F-W 6 pin - USB nawet nie widzę takiego kabla
Skomentuj
-
Z pomiarami impedancji jest różnie w zależności od karty (przynajmniej u mnie). Niektóre karty zintegrowane w laptopach normalnie robiły pomiar a niektóre w ogóle żadnego. Z 3 lapków ze zintegrowaną kartą dwa działały jak złoto i pomiary wychodziły bdb. W starszym laptopie FSC był nieuleczalny przypadek kiedy karta chyba w ogóle nie była kompatybilna z chyba niczym prawie, a na PC z integrą pomiar był mocno nierówny i "pływał". Do pomiarów impedancji czy parametrów T-S też starczy od biedy integra i też wyjdą w miarę wiarygodne. Ostatnio mierzyłem parkę mivoców subwooferowych i parametry wyszły prawie idealnie pokrywające się z kartą katalogową, ale to raczej odchyłki głośników. Tak samo pomiar seasa 22taf/g (zarówno rezonans jak i ch-ki częstotliwościowe) prawie że idealnie pokrywał się z tym co pokazywał zaph czy hifi compass.Last edited by Oskar29; 13.03.2019, 23:11.
Skomentuj
-
-
Nie wiem co to za heretyczny wynalazek, ale FW do USB ma się jak diesel do benzyny.
Może jakieś urządzenia miały jakoś zaszyty w gnieździe FW opcję podłączenia USB, ale to raczej jakaś*egzotyka.
FireWire 400 miało dwa rodzaje portów normalny 6 pinów i mały 4 pin, bez zasilania.
Ten mini port był często stosowany w laptopach i kamerach.
FW800 ma tylko jedną*wtykę, chyba że jest to kabel 800 do 400, to kończy się*jedną z wtyk ze zdjęcia.
Skomentuj
Skomentuj