Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
    Wejście liniowe stereo jest?
    w karcie mam wyjścia mini jack; 1 słuchawkowe i jedno mikrofonowe. niby zrobiłem prostego jig'a zgodnie ze schematem ktory znalazłem tu:
    http://chomikuj.pl/faftom1/Budowa+ko...515490907.docx

ale nic nie działa...duże prawdopodobieństwo że to moja zasługa:cool:

Skomentuj

kupiłem sound blastera x-fi usb i poszło...

Skomentuj

na jakim systemie siedzisz?

Skomentuj

Windows 10

Skomentuj

Cześć. Ktoś posiada kartę Focusrite Scarlett Solo 2gen i może podzielić się opinią ? Szukam karty do pomiarów i okazyjnego słuchania muzyki na słuchawkach.

Skomentuj

Jaką możecie polecić tanią kartę dźwiękową na USB z pasmem przenoszenia odtwarzania i nagrywania do 80kHz?

Skomentuj

Kazda 24bit 96-192khz, ale czy to bedzie tanie? I czy naprawde takich pomiarow potrzebujesz...

Skomentuj

Znalazłem Asus Xonar U5 5.1 USB za około dwie stówy. Może jest coś tańszego stereo?

Skomentuj

Nabyłem jakiś czas temu Unijiga od Irka bo chciałem pobawić się pomiarami ale okazało się że moja integra się nie nada, więc jaką kartę kupić (tanią :)) do pomiarów na Windows 10?

Chcę mierzyć Arta/trueRTA bo podobno SW nie nadaję się do pomiarów w samochodzie, więc z tego co wyczytałem musi współgrać z ASIO4ALL.

Skomentuj

Czy takie urządzenie: https://www.zoom-na.com/products/pro...roller-sampler
                      tj. Zoom R24 można wykorzystać jako kartę dźwiękową zewnętrzną do pomiarów?

Skomentuj

Zamieszczone przez luki343 Zobacz posta
                        Nabyłem jakiś czas temu Unijiga od Irka bo chciałem pobawić się pomiarami ale okazało się że moja integra się nie nada, więc jaką kartę kupić (tanią :)) do pomiarów na Windows 10?
                        Chcę mierzyć Arta/trueRTA bo podobno SW nie nadaję się do pomiarów w samochodzie, więc z tego co wyczytałem musi współgrać z ASIO4ALL.
                        Do pomiarów w Arta wystarczy nawet coś takiego za 100zł. Kilka lat temu używałem tej karty. Poniewiera się niepotrzebna. Mam także oryginalną wkładkę Panasonic WM61A. Na start zestaw wystarczający. Jak coś to pisz na
                        https://www.morele.net/karta-dzwieko...A&gclsrc=aw.ds
                        Zamieszczone przez Iceman Zobacz posta
                        Czy takie urządzenie: https://www.zoom-na.com/products/pro...roller-sampler
                        tj. Zoom R24 można wykorzystać jako kartę dźwiękową zewnętrzną do pomiarów?
                        Jak najbardziej tak. Wyjście słuchawkowe niezbyt mocne więc jeszcze wzmacniacz do tego.
                        Dayton RS270S + Fountek FW146 + CD3.0

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                          Kazda 24bit 96-192khz, ale czy to bedzie tanie? I czy naprawde takich pomiarow potrzebujesz...
                          Do pomiarów im szersze pasmo tym lepiej dlatego próbkowaniem 384kHz też bym nie pogardził. Na mikrofonach elektretowych pomiary się nie kończą.

Skomentuj

Bzdury

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                              Bzdury
                              A konkretnie?

Skomentuj

Nikt do pomiarow głośników nie potrzebuje takiej rozdzielczości i pasma. Szczególnie amatorzy dlubiacy w zaciszu domowym.

Skomentuj

Komputera używam do pomiaru głośników ale też w obszarze nie związanym z audio.

Skomentuj

A my tutaj zajmujemy sie tylko audio, a w tym wystarczy nawet 16 bit i 48khz.

Skomentuj

W audio też przydaje się pasmo szersze niż 20kHz. Uruchamiając wzmacniacz klasy D warto sprawdzić, mierząc charakterystykę, czy filtr dolnoprzepustowy na wyjściu wzmacniacza jest dobrze dobrany do obciążenia.

Skomentuj

Mysle, ze ktos kto potrafi zaprojektowac wzmacniacz, uruchomic go i wlasciwie pomierzyc, ma rowniez wiedze jakich narzedzi do tego potrzebuje. Natomiast temat jest o karcie do amatorskich pomiarow akustycznych, a do tych nie trzeba zadnej, wydumanej elektroniki.

Skomentuj

Wcześniej używałem karty zintegrowanej z próbkowaniem 48kHz. Po zmianie na zewnętrzną kartę z dwa razy szerszym pasmem nie wyobrażam sobie powrotu do poprzedniej karty. Próbkowanie 96kHz nadal trochę ogranicza mi pewne pomiary dlatego szukam czegoś z dwa razy większą częstotliwością. Warunek ten spełnia U5 za rozsądne pieniądze. Jeśli Ci wystarcza 48kHz to nie będę już przekonywał że to za mało.

- - - - - aktualizacja - - - - -

PS Gdyby w głośnikach nie było ważne co dzieje się z membraną powyżej 20kHz to nie prowadzono by badań nad takim materiałem jak beryl który jest kosztowny w obróbce.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X