Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

U mnie jak dmuchnę w mikrofon to nie słychać nic Wszystko kwestia ustawienia jak dobrze poukładasz to Ci się uda

Skomentuj

Spróbuje wyprowadzic sygnał przez wyjście słuchawkowe głosników USB. Może sie uda. Bo z tej karty nie da rady. Niby full-duplex ale słychać w głosniku to co idzie z mic.

---------- Post dodany o 18:52 ---------- Poprzedni post o 18:47 ----------

tadam! Udało się. HolmImpulse działa z dwóch kart. Czyli w zasadzie jakby ktoś chciał mierzyc w samochodzie i miał podobny problem z kartą w laptopie, moze uzyć dodatkowej na USB do generowania sygnału.

Skomentuj

Zamieszczone przez artur.ek Zobacz posta
        tadam! Udało się. HolmImpulse działa z dwóch kart.
        To pokaż jakieś pomiary. W HOLM masz File -> Save Frequency-Response wtedy masz ładne wykresy

Skomentuj

Gdzie jest plik z pomiarami? W folderze Program Files/holmacoustics takowego nie znalazłem. Może się gdzie indziej instaluje?
          File> Export all measurements > wpisac nazwe pliku i kliknąc export. Pliczek pojawia się w folderze holma.

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
          W ktorym miejscu czysciles?
          Wziąłem znajdz > wpisałem holm i wszystkie wpisy z folderu Holma.

---------- Post dodany o 22:19 ---------- Poprzedni post o 22:13 ----------

Pytanie z gatunku niezbyt mądrych. Czy pukając w mikrofon powinienem słyszeć pukanie w głośniku?
          Ale podczas pomiaru? tak. Włącz sobie record meter i będziesz wiedział, czy masz aktywny mikrofon.

Ale przeczytaj lepiej tutorial, bo pytasz o podstawy podstaw.

Skomentuj

Po właczeniu proramu stukanie w mikrofon odzywało się w głośniku. Chodziło mi oto czy tak powinno byc bo tworzy sie petla. I chyba nie powino tak być, ponieważ wynik wychodził bardzo dziwny, nieprzypominający wykresu jaki powinien mieć głośnik niskotonowy.
            Pobrałem sygnał z przetwornika w kolumienkach USB. To też dziwna sprawa. Wczesniej próbowałem i sie nie dało, bo sterowniki audio uniemożliwiają pobieranie sygnału z innego żródła niż nagrywanie. Ale w HolmImpulse jest opcja ustawiania żródła osobno i wejścia mikrofonowego. I przez ten program udało się obsłuzyć dwa oddzielne przetworniki DA, mimo że w module sterownika widziałem tylko jedną kartę dziekowoą wewnetrzną.
            Przetwornik USB mam w kolumnach logitech Z10 i można go obsługiwać z panelu dotykowego na kolumnie. Działało choć kolumienka dość wyraźnie się zagrzała bo głosnosc dalem na max.
            Last edited by artur.ek; 03.06.2012, 22:48.

Skomentuj

ja uzywam dwuch kart muzycznych
              z jednej puszczan sygnal a na drugiej odbieram
              Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Po właczeniu proramu stukanie w mikrofon odzywało się w głośniku.
                Nie powinno tak być, powinna byc cisza w głośniku, a paski od record meter reagować. Masz włączoną opcje, żeby sygnał z mic'a szedł na out karty, tak nie może być.

Tak już namieszałeś, że nie wiem jak to masz zrobione, ba nie wiem czy masz w końcu jedną kartę i emulacje, czy dwie osobne karty.

Skomentuj

Wyjaśnienie będzie trochę dłuższe.

Mam jedną kartę na płycie w komputerze, 6-kanałową ze sterownikami C-Media. Pracuje w trybie stereo. Sygnał pobieram z wyjścia słuchawkowego/głosnikowego i podaję na wzmacniacz. Mikrofon mam podłaczony do wejścia mikrofonowego. Normalnie podłaczone tak jakbym chciał rozmawiać przez Skype na przykład. W tym trybie stukanie w mikrofon odzywało się w głośniku.
                  Nie mam bladego pojęcia jak zrobić żeby tak sie nie działo. Nie jest to mój pierwszy i jedyny komp i generalnie zawsze wpięcie mikrofonu w kartę powoduje przesłuch na słuchawki lub głośniki. W efekcie, kiedy chciałem coś zmierzyć w takim przyłaczeniu, maksymalna skala dynamiczna nie przekraczała 10dB

Mam również podłaczone na USB zestawy Z10 z własnym przetwornikiem, sterowaniem i wyjściem słuchawkowym. Ale nie ma mozliwości uzywania obu żródeł sygnału jednocześnie. Po prostu sterowniki audio w systemie operacyjnym determinują podłączony sprzet. Jeśli przestawiałem sterownik wyjścia na USB to przestawał równiez działac mikrofon mimo ze sterownik urzadzenia USB nie obsługuje mikrofonu. Walczyłem z tym długo, było nie do obejścia.

HolmImpulse ma w ustawieniach własne sterowanie żródłem sygnału i jego sterownikiem oraz mikrofonem i jego sterownikiem. W ten sposób z poziomu HI udało mi się podać sygnał z przetwornika w urządzeniu USB na wzmacniacz, a mikrofon obsługiwany był nadal przez wejście mikrofonowe wewnętrznej karty. Pętla między wejściem mikrofonowym a wyjściem słuchawkowym została w ten sposób przerwana. Pukanie w mikrofon nie odzywało się już w głośniku.

Jest to swego rodzaju proteza, bo oczywiscie powinienem miec kartę, która zabezpiecza przed takimi efektami, gwarantuje minimalna latencję i ma sterowniki które daja się właczyć tak jak chcę, a nie tak jak muszę. HI obsłuzył mi dwie karty z własnego inerfejsu, których nie mogłem właczyć jednoczesnie z panelu sterowania SO. Ale czy zadziała też jutro, to jest zagadka, bo ten program kręci jak ruletka.

Skomentuj

Mam jedną kartę na płycie w komputerze, 6-kanałową ze sterownikami C-Media.

To poszukaj w jej opcjach wyłączenia karaoke czy jakoś tak, tak żeby podczas stukania w mikrofon nie odzywało się w głośnikach nic.

Tą drugą odpuść, bo to tylko utrudnianie sobie na siłę pomiarów. Można tak robić, ale jak się wie dlaczego, po co i w jakim celu

Skomentuj

wytłumaczyłem dlaczego po co i w jakim celu. Sterowniki C-media są skape i nie ma tam żadej opcji karaoke czy cos takiego. Sa dwa moduły sterowania jeden dla nagrywania, drugi dla odtwarzania. W obu jest mikrofon z tym że w jednym jest jako selektor wyłaczenia (wyciszenie), a w nagrywaniu jako wybór żródła do nagrywania. Próbowałem wyłaczać jedna opcję ale za każdym razem powodowało wyciszenie mikrofonu. Najwyżej mogę przeinstalowac sterowniki i zobaczyć czy nagrywanie bedzie z mikrofonu działało po wyciszeniu mikrofonu w module odtwarzania. Nic wiecej sie z tym zrobić nie da.

Skomentuj

Kup sprawdzona karte do pomiarow i zwroc do roboty, bo znowu bedzie marudzenie jakie to programy sa kiepskie i pomiary nie wychodza jak u producenta.

Skomentuj

Przeciez znalazłem rozwiazanie. Szybkie i tanie.

Skomentuj

Sterowniki C-media są skape i nie ma tam żadej opcji karaoke czy cos takiego.
                            To zainstaluj te mniej skąpe, bo tam jest masa opcji. W opcjach dźwieku (nie cmedia, windowsowym) w zakładce odtwarzanie ma być wyciszony mikrofon, w zakładce nagrywanie zaznaczony. Cała filozofia.

Skomentuj

Przeinstalowałem sterowniki. Co prawda po tym mam w Asio4All wyłaczone opcje zmiany parametrów mikrofonu, nie wiem dlaczego, poprzednio było wymuszanie z 44,1 na 48k. Ale chyba to w niczym nie przeszkadza. Mikrofon działa jak trzeba wiec kończe filozofować.
                              Zrobiłem kalibracje DAC karty - mam nadzieję ze prawidłowo. Przydałby się jeszcze plik do mikrofonu WM-61A?

Skomentuj

Mam obecnie na testach karte USB Creativa http://www.komputronik.pl/product/57...d_5_1_USB.html

Karta instaluje sie bez problemow, wszystko gladko. Opcje nie sa przewalone jak to w produktach tej marki. Da sie powylaczac wszelkie ulepszacze. Sterowniki nie umozliwiaja pracy w trybie Cration mode, czyli cos na wzor sterownikow ASIO. Oznacza to, ze nie da sie jej wykorzystywac "profesjonalnie". Wykonalem wstepne pomiary pasma czestotliwosci w petli audio out - in i charakterystyka jest totalnie rowna. Nie wiem jak sprawuje sie latencja w SW, poniewaz nie uzywam tego programu. Mozna rowniez podlaczyc mikrofon pomiarowy bezposrednio pod wejscie mic.
                                Wykonalem rowniez wstepne pomiary impedancji z rezystorem i programem Arta Limp. Wszystko pracuje poprawnie i bez problemu.
                                Skusilem sie rowniez na porownanie dzwieku z moja karta na pci Echo Miamidi i choc jestem dosc sceptycznie nastawiony do takich pomiarow, to da sie wychwycic roznice dzwieku na korzysc Echo. Nie jest to jednak jakas kolosalna roznica wg mnie, glownie na poziomie "czystosci" wysokich tonow i panoramy stereo. Echo gra bardziej otwartym dzwiekiem, jasniejszym, wyrazniejszym, z lepsza stereofonia, ale tak jak wspomnialem roznica jest niewielka ( jak na moje ucho, bo moze dla jakiegos audiozboczenca bedzie to "niebo, a ziemia").

Skomentuj

A czy ktoś z Was korzystał może albo korzysta z EMU 0204 USB? Poważnie zastanawiam się nad kupnem właśnie tej karty.

Skomentuj

Mam dobra jak nie najlepsza wiadomosc dla wszystkich robiacych pomiary. Audioface II firmy miditech jest karta ktora dziala z sw pod usb. Kalibracja, impedancja jak i ch-ki przechodza super. Jedyny minus jej to zrypane sterowniki i na xp w opcjach nie ma urzadzen do nagrywania i trzeba ustawiac wszystko przez potek w samej karcie.

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

A jak z latencją? Stała ?

Skomentuj

Stała tylko trzeba ustawić opuznienie 4ms bo impuls ucina.

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk

Skomentuj

Trzeba ustawić ujemne opóźnienie, czyli -4ms. To samo mam na swojej M-audio Audiophile USB.
                                          Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Czaruję...
                                          X