Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Witam. Mam pytanie do posiadaczy e-mu 0202/0204 lub do osób które mierzyli te karty. (wyjście mam przez 2x mono i na 2x mono do wejścia) Wszystko ładnie pięknie, ale z Frequency response jest tragicznie. przy 24bit/96khz i directsound mam +2.73, -7.04 . Wina sterowników, czy ja coś źle robię?
    http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Zrob pomiar w programie Arta.

Skomentuj

Miałem na e-mu źle ustawione, direct monitor był 'podkręcony'. Już jest wszystko ok.

Last edited by gavron04; 20.01.2014, 17:09.

Skomentuj

Czy emu 0404 PCI będze działać pod win7 ? Nie chce mi przejść kalibracji, poprzednio miałem SB i dzałało.

Skomentuj

Moje emu0404 USB najlepsze parametry uzyskuje przy probkowaniu 44,1khz i 24bitach. Przy wyzszych czestotliwosciach wkradaja sie do widma jakies smieci, prawdopodobnie zaczyna dzialac PLL i sa klopoty z jitterem.

Z tego co czytalem to karty emu nie potrafia pracowac 192khz 24bity w full duplexie ale mozliwe ze tylko te na usb. A to ze RMA mierzy przy takiej czestotliwosci to nie wiele znaczy, kazda karte mozna zmierzyc bo windows umie oszukiwac.

---------- Post dodany o 18:33 ---------- Poprzedni post o 18:32 ----------

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
            Czy emu 0404 PCI będze działać pod win7
            Nie jestes pierwszym co ma klopoty z WIN7, wiele osob instaluje dodatkowo XP zeby tylko robic pomiary.

Skomentuj

U mnie tak jak pewnie u większości używających emu 0204/0404, jest problem taki, że po kilku godz słuchania muzyki 'brakuje dźwięku' tj., trzeba wył i wł spowrotem emu i już działa. Trochę męczy. Poprawionych sterowników nie ma. (piszę o win7)

Skomentuj

Mam na drugim dysku XP. Przełanczam w biosie z którego ma się odpalać (przy instalacji 7 zachowałem poprzednią wersję XP i chyba dobrze zrobiłem). Rzeczywiście nagrywanie sygnału testowego chodzi z minimalnym stabilnym opóźnieniem ok 2,5ms, dla porównania w win7 rośnie do 16ms-20ms. Jedank mam problem teraz z kalibracją impedancji, mierzy zawyżone wartości. Okablowanie i Jig sprawdzone i są ok. Być może to kwestia konfiguracji PatchMixa ? Trochę to bardziej skomplikowane niż w innych kartach :) Proszę o ewentualne wskazówki. Przekopałem trochę ale nic znalazłem.

Skomentuj

Ja też walczę teraz z Win7, sterowniki do behringera 202 USB musiałem ściągnąć ze strony producenta. Limp działa ok, nie wiem jeszcze jak z resztą pomiarów.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                    Z tego co czytalem to karty emu nie potrafia pracowac 192khz 24bity w full duplexie ale mozliwe ze tylko te na usb.
                    Irku, To raczej soft ma problem z obsługą takich parametrów, ale fakt że sterowniki mają cięzkie.

Skomentuj

Zamieszczone przez tomix Zobacz posta
                      Irku, To raczej soft ma problem z obsługą takich parametrów, ale fakt że sterowniki mają cięzkie.
                      Mozliwe, choc moze i usb sie w emu nie wyrabia kto to wie. To taka pol profesjonalna karta wiec tak moze miec :)

Skomentuj

Witam, chciałem zapytać jaką kupić kartę muzyczną wew. do PC która dobrze współpracuje z programem SW oraz działa pod win 7 64 bit???
                        Ewentualnie mogę pomyśleć o karcie zewnętrznej.{wolałbym wewnętrzną ,bo mam sporo wolnego miejsca w skrzynce :biggrin:} Czy macie jakieś sprawdzone modele kart ???
                        Obecnie mam kartę zintegrowaną i wydaje mi się że raczej ta do pomiarów się nie nadaje.
                        JIGa jeszcze nie mam ,ale jest już w budowie.
                        W tej chwili na allegro są takie;
                        Creative SupremeFX X-FI od ok 85 zł
                        Asus xonar od ok 90 zł
                        do wydania ok 200 zł
                        co wybrać ?? :o

Skomentuj

Zamieszczone przez seban30 Zobacz posta
                          Obecnie mam kartę zintegrowaną i wydaje mi się że raczej ta do pomiarów się nie nadaje.
                          A dlaczego ci sie tak wydaje? Do pomiarow glosnikow nie potrzebna jest super jakosci karta te zintegrowane jak najbardziej do tego sie nadaja.

Skomentuj

Na pci, to powinna dzialac praktycznie kazda. Ja jednak wolalbym kupic karte studyjna stereo, np m audio audiophile 2496. Karte z prawdziwym wsparciem sterownikow ASIO.
                            Last edited by Pogromca mitow; 18.02.2014, 20:39.

Skomentuj

http://allegro.pl/creative-sound-bla...980517290.html

przecież to za darmo. Masz 96/24. U mnie pod XP sprawuje się nienagannie. Żadne ryzyko za takie pieniądze...

a tu:

http://tablica.pl/oferta/creative-so...tml#17760e3216

to więcej zapłacisz za samą przesyłkę !!!
                              Last edited by Jacek Zieliński; 18.02.2014, 20:39.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                Na pci, to powinna dzialac praktycznie kazda. Ja jednak wolalbym kupic karte studyjna stereo, np m audio audiophile 2496. Karte z prawdziwym wsparciem sterownikow ASIO.
                                Jeżeli już to tańszy i lepszy wybór EMU 0404 pci kupisz za grosze, albo nowsze na pci-e. Sterowniki da się opanować.

Skomentuj

No nie wiem czy Emu 0404 PCI/PCIe kupisz za grosze. Minimum to jakieś 200-250 PLN. A czy różnica w amatorskich pomiarach będzie jakakolwiek bardzo wątpię. Dodatkowo Emu nie ma wzmacniacza mikrofonowego a Live ma i kiedy nie chce mi się rozkładać dodatkowych kabli i pudełek włączam Holm-a i podłączam mikrofon bezpośrednio do karty.

Skomentuj

Emu do Szumblastera to nie ma co porównywać, to nie ta półka. Preamp wystarczy na NE5532.
                                    Z Creativów to jedynie polecam pierwsze karty Audigy 2 i 2ZS bo w nich można uzyskać przyzwoitą jakość za pomocą panela, albo przeróbki wejścia bezpośrednio na 2 przetwornik (zewnętrzy poza procesorem) gdzie trzeba być manualnie dobrym. Nowsze Creativy mają coraz więcej bajerów, ale jakościowo nie dogoni nigdy nawet audiophile 2496 pomimo że ta nie pracuje 192kHz.

Skomentuj

Zobacz jaki jest tematu wątku "Karta muzyczna do pomiarów" a nie "najlepsza karta dźwiękowa"... należy wziąć pod uwagę kartę która najlepiej współpracuje z programami pomiarowymi dostępnymi do DIY.

Skomentuj

Dzięki koledzy, w takim razie wpierw poskładam jiga i spróbuje go uruchomić na karcie zintegrowanej, gdyby nie dało rady to kupie kartę wew.
                                        Creative w zeszłym roku wypuścił nowe karty muzyczne, jedna z nich obsługuje Asio ;;
                                        http://pl.creative.com/p/sound-blast...ster-audigy-rx cena ok 250 zł ,
                                        a m audio audiophile 2496 cena ok350 zł jak dla mnie trochę drogo.
                                        Odezwę się po testach z integrą.
                                        Pozdrawiam.

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Na tablica.pl masz za 150zł m audio audiophile 2496

Skomentuj

Czaruję...
                                          X