Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

:biggrin: Żeby nie byc gołosłownym: DSC03996.jpg
    marcinsywala.pl
    Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
      A po co Ci jig ?
      Bo jest, leży i jest najwyraźniej nie sprawny, a być musi żebym np.mógł go sprzedać jako na 100% działającego...

Heh Panowie, no ja też mam sam rezystor, ale to nie o to tu teraz chodzi...
      BTW: raven nie ucieka Ci ten R z krokodylków :) ?

---------- Post dodany o 15:32 ---------- Poprzedni post o 15:31 ----------

Zamieszczone przez Hermes Zobacz posta
      Żeby nie byc gołosłownym
      Tiaaa

Skomentuj

Zamieszczone przez ir0nhide Zobacz posta
        Bo jest, leży i jest najwyraźniej nie sprawny, a być musi żebym np.mógł go sprzedać jako na 100% działającego...
        ja też swego czasu bujałem sie na teście imp dość długo, sprawdzałem połączenia, sterowniki, aż w końcu format systemu i po problemie

Skomentuj

Zamieszczone przez mal999 Zobacz posta
          BTW: raven nie ucieka Ci ten R z krokodylków ?
          Jak ucieka to go łapię

Skomentuj

Oj Panowie, widzę, że tylko ja na tym forum mam luksus jakim jest możliwość wydrukowania sobie obudowy? :P

Jeden z moich filmików:

Troszkę teorii i każdy może taką drukareczkę zrobić samemu :)
            Last edited by .3lite; 19.06.2013, 21:53.

Skomentuj

Nie na temat...
              Ile taka drukara $$$
              marcinsywala.pl
              Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

Nie na temat...
                Koszt budowy? Zapewne około 1500 - 2000 PLN, może mniej ale zależy jak tanio elementy kupimy

Skomentuj

Zamieszczone przez Yoshi_80 Zobacz posta
                  Jak już sprawdzamy kartę w SW to warto zwrócić uwagę przede wszystkim na : wejściowy delay przy nagrywaniu. Najlepiej mieć niski czyli jak w SB live ok 1,4ms. Są karty co mają po 20ms, można oczywiście w programie to jakoś kompensować ale chyba nie jest to zbyt doskonała metoda. Lepiej mieć odpowiedni sprzęt.
                  Rozumiem, że jest to opóźnienie od podania sygnału do jego przetworzenia na komputerze / zapisu.

Nie spotkałem się z takim parametrem, a chciałbym wiedzieć jak to pomierzyć.

Ja używam Esi Juli@ od około 7 lat gdzie latencja minimalna jest określona od momentu podania sygnału przez jego przetworzenie do wyjścia i tutaj można osiągnąć 1-2 ms. Dla porównania sprawdzałem wcześniej karty typu SB / Audigy2 itd. Tam to opóźnienie było około 100ms po wymuszeniu steronikami Asio mniejszej wartości system nie był stabilny i programy się zawieszały lub sygnał był masakrycznie zniekształcony.

Skomentuj

Zamieszczone przez Daniel Zobacz posta
                    Nie spotkałem się z takim parametrem, a chciałbym wiedzieć jak to pomierzyć.
                    jest na głównej w artykule
                    http://diyaudio.pl/content.php/49-Speaker-Workshop-cz-I
                    to też ci się przyda
                    http://www.speakerworkshop.com/SW/Re...for%201_00.htm

Skomentuj

No faktycznie, jest to opisane.
                      A dodatkowo zapytam jeszcze to opóźnienie jest mierzone od momentu po wygenerowaniu sygnału testowego czy momentu gotowości do wygenerowania? (to są ułamki sekund)
                      To uściślenie nie ma wpływu na ogół sprawy ale pytam z ciekawości. Bo jeżeli "po wygenerowaniu sygnału" to trzeba jest dorzucić do tego "bezwładność" procesora.

Skomentuj

od momentu aż cyfrowo wyjdzie sygnał > przemieli na analogowy > wyjdzie z karty > wejdzie do karty > przemieli analogowy na cyfrowy > odnotuje informację w bitach, jako dane.

Skomentuj

Zamieszczone przez Daniel Zobacz posta
                          A dodatkowo zapytam jeszcze to opóźnienie jest mierzone od momentu po wygenerowaniu sygnału testowego czy momentu gotowości do wygenerowania? (to są ułamki sekund)
                          To nie dokladnie tak, bo latencja w nowoczesnych kartach wynosi zero ale to nie znaczy ze nie maja czasu zwloki. Po prostu poczatek rejestracji sygnalu bedzie obciety dlatego w tego typu kartach trzeba wpisac ujemna latencje zeby program wlaczyl nagrywanie zanim wypusci sygnal.

---------- Post dodany 26.06.2013 o 18:25 ---------- Poprzedni post 25.06.2013 o 16:21 ----------

C-Media CM6206

A kto mi pokarze widmo szumu tej karty? (zwarte wejscie line in, suwak raz na maksa a drugi raz na minimu). Moze byc screenshot z RMAA z kalibracji poziomow.

Skomentuj

Behringer UCA202

Interfejs audio USB
                            Z wyjściem cyf. / 2ch line-in / 2ch line-out/ i słuchawkowym (+ potencjometr)
                            Swoją udało mi się trafić troche poniżej 100zł
                            Nadaję się do pomiarów, stwierdzam tylko po tym że jig bezproblemowo przeszedł proces kalibracji w win XP.
                            Pewnym problemem może być to że latencją jest stała na poziomie okł. 23ms a nie wiem czemu nie można jej ruszyć, w ustawieniach SW.
                            Za pomocą ASIO podobno się da zmniejszyć latencję ale ja jakoś nie mogę :/ albo nie wiem jak to zrobić właściwie.

Skomentuj

Z przedwzmacniaczem ją testowałeś?

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                Z przedwzmacniaczem ją testowałeś?
                                Z tym z AVT... jeszcze nie; z tym wbudowanym co mam w jig`a (Wallin`a), tak.

Skomentuj

Dorwałem w moje lapki laptopa. W PC nie bylo problemow z pomiarami tylko spalila mi sie tam karta no i ...Czy ktos moglby zerknac okiem czy karta sie nadaje?

Skomentuj

A co to za karta? Nie prosciej kupic Creative live na usb za 40zl z allegro i robic pomiary?

Skomentuj

To jest zintegrowana karta. Jesli by sie nadawala to nie widze sensu kupowac. Jesli nie to odrazu zamawiam ta creative na usb.

Skomentuj

Ja uzywalem takiej karty http://allegro.pl/creative-soundblas...697254566.html i dzialala doskonale. Nie trzeba preampa do mikrofonu. Uzywalem jej z pakietem Arta.

Ma bardzo dobre parametry i rowne pasmo. Nie wymaga zasilacza.

Teoretycznie na kazdej karcie mozna robic pomiary, ale ja uwazam, ze lepiej kupic odpowiednia, szczegolnie ze nie jest to duzy wydatek.

---------- Post dodany o 18:11 ---------- Poprzedni post o 18:10 ----------

http://allegro.pl/creative-sound-bla...697145301.html taka tez jest ok ale tutaj cena mocno przesadzona

Skomentuj

W sumie nie takie drogie. Policytuje sobie troche. Dzieki.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X