Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
    Zle ustawiles poziomy! Nie ma mozliwosci aby znieksztalcenia wyszly az 40 procentowe!
    możliwe, dlatego daję screana(pomiar tym razem na win XP):

Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB +0.76, -0.63 Average
    Noise level, dB (A) -79.7 Average
    Dynamic range, dB (A) 79.0 Average
    THD, % 0.191 Average
    THD + Noise, dB (A) -36.7 Very poor
    IMD + Noise, % 2.288 Poor
    Stereo crosstalk, dB -78.8 Very good
    IMD at 10 kHz, % 5.915 Very poor
    General performance Average

nie jest źle jak jak creative
    Załączone pliki

Skomentuj

Zamieszczone przez kris_k73 Zobacz posta
      THD, % 0.191 Average
      no ale teraz nie wtszly ci 40%
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez kris_k73 Zobacz posta
        nie jest źle jak jak creative

chyba żartujesz?
        oto wyniki jakie otrzymałem na zintegrowanej karcie:
        Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB :+0.09, -0.05 Excellent
        Noise level, dB (A) -85.9 Good
        Dynamic range, dB (A) 85.6 Good
        THD, % 0.0025 Excellent
        THD + Noise, dB (A) -79.3 Average
        IMD + Noise, % 0.015 Very good
        Stereo crosstalk, dB -84.3 Very good
        IMD at 10 kHz, % 0.014 Very good
        General performance Very good

aż mnie to dziwi w porównaniu z tym co Wy wrzucacie tutaj

Skomentuj

Jeszcze cos jest nie tak z ustawieniami. Problem jest w tym, ze trzeba umiec ustawic odpowiednio mikser. Same programy tez nie sa idealne, bo mierza parametry przy blisko pelnym wysterowaniu. Moj stary SB Live w takich warunkach ma THD zedu setnych czesci procenta ale na poziomie -10dB na wejscie, samo wejscie schodzi do 0,002% co daje juz mozliwosc mierzenia THD prostrzych wzmacniaczy.

Skomentuj

Odnawiam temat. Czy ktoś z Was testował EMU 0204?? Przymierzam się do kupienie karty do lapka. Niestety miałem przygody z pomiarami na zintegrowanej-nie specjalnie wychodziły (niektórzy może pamiętają próby pomierzenia hobbitów :) )

Skomentuj

dobrze ze odswiezyles bo nie chcialo mi sie szukac
              kupilem sprawdzonego creativa

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                kupilem sprawdzonego creativa
                SB Connect Hi-Fi? Bo jeśli tak to poczytaj to:
                http://diyaudio.pl/showthread.php/19...l=1#post297138
                Ja tej karty już się pozbyłem.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

no i po co mnie wkurzyles?
                  wychodzi na to ze moglem tylko zmienic monitor od blaszaka i mialbym spokoj na lata
                  a tak zmarnowalem kolejne 100zl :(

Skomentuj

nie przesadzaj
                    ogarniesz inny program niż sw i będzie ok
                    zapewne i tak chcesz używać tej karty w samochodzie więc do tego celu będzie jak najbardziej ok
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                      no i po co mnie wkurzyles?
                      Sygnalizowałem już wcześniej, że są problemy z SB Connect Hi-Fi pod SW w WinXP. Rozumiem, jakbym nie napisał nic na forum...ale tak możesz mieć pretensje tylko do siebie. Pisałem nawet w tym wątku: http://diyaudio.pl/showthread.php/17...l=1#post297169
                      Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

W sumię to mógłbym sprawdzić jak Audiotrak Maya U5 i Prodigy Cube radzą sobie w SW - mam nadzieję, ze dobrze bo lipa się zrobi i nie będzie innej karty bo Emu 0404 i zintegrowana mi padła :/

Skomentuj

Zamieszczone przez .3lite Zobacz posta
                          W sumię to mógłbym sprawdzić jak Audiotrak Maya U5 i Prodigy Cube radzą sobie w SW - mam nadzieję, ze dobrze bo lipa się zrobi i nie będzie innej karty bo Emu 0404 i zintegrowana mi padła :/
                          Mogę podrzucić Ci przy okazji SB Live! 0220 lub SB Audigy 0090.

Skomentuj

Niestety nie sprawdzą się ponieważ z tego co widzę są na PCI a moja płyta nie posiada gniazd PCI.

Skomentuj

Wygrzebałem na diyaudio.com taki raporcik http://www.virtins.com/doc/D1007/EMU_0204_Report.pdf

Wychodzi na to, że EMU 0204 nadaję się do pomiarów.

Fragment raportu:
                              "5. Conclusion

E-MU 0204 has excellent performance in THD, SNR, IMD, Noise Level, Dynamic Range, Crosstalk within audio frequency range. With ASIO driver, it bandwidth is from a few Hz to about 1/2; of the sampling frequency chosen. These parameters are as good as those of E-MU Tracker Pre (please refer to http://www.virtins.com/doc/D1004/EMU...port_D1004.pdf for a similar report for E-MU Tracker Pre). However, the gain and phase differences between the two Line In/Out channels of E-MU 0204, were noticeably greater than those of E-MU Tracker Pre, probably due to the fact that E-MU Tracker Pre is designed to have two identical HiZ/Line/Mic inputs whereas E-MU 0204 is designed to be asymmetric, with one input to be HiZ/Line/Mic, and the other to be HiZ/Line. Nonetheless, E-MU 0204 would still be able to provide reasonably good results in transfer function measurement when the frequency of interest is greater than 200Hz."

Trochę martwi mnie to, że 0204 może przekłamywać wyniki pomiarów poniżej 200Hz. Co o tym sądzicie?
                              Last edited by fforc9e; 09.04.2012, 15:38.

Skomentuj

a ktora karta ma "prawdziwy" pomiar ponizej 400-500hz?
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                  a ktora karta ma "prawdziwy" pomiar ponizej 400-500hz?
                                  Praktycznie każda, problemem nie jest karta tylko pomieszczenie pomiarowe.

Skomentuj

ok
                                    generalnie na jedno wychodzi...
                                    I tak i tak ciezko jest zrobic dobry pomiar przy tych czestotliwosciach
                                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Niedawno pisałem do kolesi z Arty czy EMU dobrze pracuje z ich softwarem, potwierdzili że śmiało można stosować 204 i 404 to dobre karty.

Poza tym są na liście. Jak planujesz korzystać z Arty to raczej dobry wybór.

http://www.artalabs.hr/requirements.htm

Skomentuj

Bardziej preferuje HolmImpules, chociaż miałem z nim ostatnio niezłe przygody. :) Dla mnie jest najłatwiejszy.

Skomentuj

.3lite Sprawdzałeś może SW z Maya u5? u mnie nie dziala jak bym nie robil, latencja skacze.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X