Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

zamiast isc na latwizne i kupic sprawdzonego creativa kupilem UCA222
    ktos wyzej pisal ze na UCA202 dziala poprawnie

mozecie podpowiedziec jak to ustawic zeby zaczelo nagrywac?
    nie widze wogole opcji wyboru zrodla nagrywania :???:

Skomentuj

jak to mówią
      lepsze jest wrogiem dobrego
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie instaluje się przypadkiem jako dwa oddzielne urządzenia (in, out)?
        Panel sterowania, dźwięki i urządzenia audio zaglądałeś? Zakładka audio, nagrywanie dźwięku, jakie urządzenia są do wyboru?
        HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
        CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
        Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

w zakladce nagrywanie nie ma nic
          wybieram odpowiednie urzadzenie ale nic nie da sie wybrac

doszedlem co i jak
          da sie przejsc kalibracje

na sterownikach fabrycznych duza latancja i w dodatku nie stala
          pomiar RLC bardzo zmienny

na sterownikach z win xp latancja zerowa i stala ale przesunieta faza
          pomiar RLC duzo dokladniejszy. jednak przy kalibracji impedancji nie udalo mi sie uzyskac dodaniego oporu (zawsze wychodzi na minusie)

chyba oleje to i odesle karte :???:

tak sie zastanawiam czy nadal bawic sie kartami na USB czy poprostu zainstalowac blaszaka w garazu? :???:

---------- Post dodany o 22:58 ---------- Poprzedni post o 22:55 ----------

aha
          podczas pomiaru impedancji glosnika w zakresie 0-5Hz (0-7Hz) mam ogromny pik na wartosc 500r!
          obojetnie jaki glosnik nie wezme

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
            tak sie zastanawiam czy nadal bawic sie kartami na USB czy poprostu zainstalowac blaszaka w garazu?
            jak creativ dzialal dobrze to po co kombinowa?
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zgodnie z zapowiedzą podłączyłem dziś Behringera 202.. problem podobny jak u Pawła zakladka mic nieaktywna ;-(

Skomentuj

Do Bheringerów instalowałem stery z tej strony:
                http://www.behringer.com/EN/Support/...Downloads.aspx

Wszystko działa, przechodzi kalibrację, jest stała latencja. Zresztą wcześniej w tym wątku pokazywałem wykresy.
                Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Po zainstalowaniu sterowników możnę wybrać ten modem w Holmie i Arcie dla output and inout.
                  Pomiarów jeszcze nie robiłem ale powinno działać.

Skomentuj

A ja sie zastanawiam nad zakupem tej karty:
                    http://audiotrak.co.uk/maya-u5-application.html
                    mialem kupic SB X-fi 5.1 ale w tej samej cenie jest ta maya, tylko problem to trzeba ja sciagac z Korei:) za to przesylka free.
                    A chodzi mi o karte do pomiarów jak i do kina do domu, wiec ta powinna sprawdzic sie tu i tu. co o tym myslicie?
                    http://forum.mp3store.pl/topic/80857...otrak-maya-u5/ to jej test

Skomentuj

a ile to kosztuje?

Skomentuj

Może nie trzeba ściągac z korei..

http://www.ebay.pl/sch/gyrocom/m.htm...id=p4340.l2562

Skomentuj

Ja tam widzę Korea. Ile trzeba będzie zapłacić cła i podatku?
                          HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
                          CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
                          Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Hmm to na ebay to od producenta wlasnie. Szukalem jeszcze w uk ale tam nigdzie jej nie znalazlem. Napisze jeszcze do goscia z forum gdzie byl test czy jakies podatki placil? Jak tak to ile?

Sent from my GT-I5800 using Tapatalk

---------- Post dodany o 06:26 ---------- Poprzedni post o 05:30 ----------

A Paweł S ta karta to wydatek 69$... hmmm ciekawe wlasnie jak bedzie z clem i podatkiem?

---------- Post dodany o 14:00 ---------- Poprzedni post o 06:26 ----------

a wiec tak, z tego co się dowiedziałem, jedna osoba z forum z testem karty nie placila zadnych dodatkowych kosztow jak kupila maye. Zaryzykowalem i kupilem i juz dostalem info ze karta wyjdzie jutro. wiec mysle ze 2 tyg i bedzie u mnie. A dodatkowo dodam ze z informacji jakie uzyskalem od niemieckiego dystrybutora ta karta nie jest dostepna na rynku europejskim i nie wiadomo czy bedzie sprzedawana na naszych rynkach. Tak wiec jesli kogos interesuje zakup tej ze karty tylko producent na dzien dzisiejszy.

Skomentuj

Jeśli ktoś chce poczytać na temat tego Behringera UCA-202, to proszę kliknąć tutaj: http://nwavguy.blogspot.com/2011/02/...02-review.html
                              Rzetelny test tej karty.

Co do kart na USB ja osobiście używam karty Maya 44 USB: http://www.audiotrak.net/products/maya44usb/ (laptop HP, system Win XP, 32 bit, sterowniki ASIO od producenta). Przechodzi kalibrację, mierzy się na niej bardzo dobrze (może raz na 10 pomiarów sterowniki USB dadzą o sobie znać w postaci innego opóźnienia niż ustawione w SW. Wtedy widać, że dostajemy wykres-krzak - radzę sobie wtedy w ten sposób, że wykonuję pomiar jeszcze raz i jest ok). Taką używaną kartę można kupić nawet za 150 zł.

Na Win 7 64bit miałem z nią problemy przy pomiarach OnAxis (poza tym kalibrację, pomiary RLC, NearField przechodzi dobrze). Można sobie poradzić w ten sposób, że najpierw zmierzyć stałe opóźnienie karty na USB pod Win XP, włączyć drugi system (np. Win 7) i mierzyć po kilka razy aż do uzyskania takiego samego opóźnienia jak pod Win XP. Wtedy mamy pewność, że pomiar jest dobry ("wpasujemy" się wtedy w "odpowiednie" opóźnienie - czyli takie jakie jest w Win XP) .

Jeśli ktoś chce to mogę wkleić wykresy Measurement.Calib i inne.

Pozdrawiam.

Skomentuj

Dostałem już MAYA U5, w pt wysłali a wczoraj przyszła:) szybciej niż priorytet w Polsce:)
                                I tak, w win 7 latancja skacze sobie jak sobie chce, natomiast w xp nie przekracza 6 ms na sterach z Windowsa trochę skacze ale co jakiś czas. Ale po zainstalowaniu sterowników nowych ze strony producenta pojawiło się coś takiego ze wykres testowy nie ma zmiennej latancji ale przez pierwsze 2 ms jest max amplituda a później już normalnie sinusoida do końca. Każdy pomiar jest identyczny z taką samą latancją. Czy tak może być? Co do JIGa i pomiarów rezystora referencyjnego i innych elementów RLC wychodzi super na XP i 7.

Skomentuj

A moglbys cos szerzej powiedziec o brzmieniu tego DACa o ile masz sie do czego odniesc ?

Skomentuj

Witam, więc tak, karta do której mogę ją porównać, poza integrą w lapku, to X-Fi xtream audio notebook (jest to tak naprawdę audigy 2 lub 4, a nie prawdziwa X-Fi)
                                    I maya wg mnie gra bardziej szczegółowo, ma lepszą scenę i jest bardziej naturalna. X-Fi wg mnie grała za bardzo cukierkowo, dźwięk był jakiś taki nienaturalny. Powiem jeszcze tak że jak odpalę piosenkę Adele - rolling in the deep, z lapka integry a z maya to tak jak bym ściągnął coś co przykrywa wysokotonówkę.

Skomentuj

Extreme audio to nie jest Audigy 2. To jest live24 albo Audigy SE z inna naklejka :). Miedzy Live24 a Audigy 2 jest roznica na korzysc A2 wiec Maya bedzie dosc odskakiwac jakosciowo od tych kart.
                                      Nie wiesz moze jaki opamp jest na wyjsciu i czy mozna go wymieniac w tej karcie ?

Skomentuj

Jaki Opamp jest to nie wiem i nie wiem czy jest tam coś w ogóle:). Ale tu masz dobry testy tej karty:
                                        http://www.head-fi.org/t/569727/audiotrak-maya-u5
                                        http://www.head-fi.org/t/574161/maya...-fantastic-vfm
                                        wiem ze działa na VIA VT1728 i VT2021, TDA1308.

Skomentuj

Paweł,

Poradziłeś sobie z kalibracją tego behringera?

Skomentuj

Czaruję...