Skoro działa to ja mam kilka pytań:
1. Masz jakaś latencję? Bo ja nie mam żadnej, ale faza jest odwrócona. I teraz nie wiem czy odwraca fazę, czy zjada mi pół okresu.
2. Czy odwraca Ci fazę? To wynika z pierwszego pytania.
3. Jaki zakres odchyleń masz w measurment.calib?
4. Na jakim systemie Ci to działa?
5. Na jakim kompie? Chodzi mi o chipset/kontroler USB.
Z góry dzięki za odpowiedzi.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Odwracanie fazy sygnału nie powinno mieć znaczenia. Wykres częstotliwościowy wygląda ok. Żeby określić przydatność do pomiarów trzeba skalibrować impedancję i zmierzyć impedancję głośnika. Będzie po wykresie widać jak karta radzi sobie z obciążeniem.
Z arty ładniejsze bo wygładzone . Jakie masz ustawienia próbki? Niedokładność na niskiej częstotliwości może wynikać z małego sample size , daj 44,1kHz / 65k i powinno sie poprawić.
Gdy karta jest za słaba to zwykle na niskich częstotliwościach pojawia się problem większego poszarpania pomiaru. Generalnie mały szum jest dopuszczalny i nie ma co się tym przejmować. Podobny efekt może być gdy przy kalibracji ustawi się za niskie poziom odtwarzania a za wysoki nagrywania. Wykresy w trybie direct będą ok ale podczas pomiaru impedancji wyjdzie, że sygnał jest za słaby przez co wykres będzie poszarpany. Taki efekt może byc nawet na zwykłym SB live jak się źle ustawi, wystarczy przekalibrować poziomy odtwarzania i nagrywania i będzie ok.
No jest już lepiej. Trochę szumi przy niższych częstotliwościach, można popróbować z suwakami.
256k w praktyce to za dużo, nigdy tyle nie dawałem. Zwykle mierzę na 65k, czasem ale rzadko 132k i to jest wystarczające.
Generalnie wygląda to nieźle i powinno się nadać do pomiarów. Wykres impedancji na częstotliwościach "zwrotnicowych" jest gładki więc symulacje będą wychodzić dobrze. Na niższych częstotliwościach jest gożej ale tam nie ma to takiego znaczenia, można wyglądzić i odczytać z dobrą dokładnością np strojenie bas reflexu. Gożej byłoby mierzyć TS'y z tak zaszumionym pomiarem, zapewne byłyby problemy.
---------- Post dodany o 14:02 ---------- Poprzedni post o 13:58 ----------
Aha i jeszcze jedno. Na zaszumienie pomiaru maja duży wpływ kable/wtyczki/gniazda. Warto o to zadbać. Oddalić kable od potencjalnych źródeł zakłuceń, sprawdzić czy chincze dobrze trzymaja itp.
Aha i jeszcze jedno. Na zaszumienie pomiaru maja duży wpływ kable/wtyczki/gniazda. Warto o to zadbać. Oddalić kable od potencjalnych źródeł zakłuceń, sprawdzić czy chincze dobrze trzymaja itp.
No tu muszę jeszcze powalczyć. Zobaczymy czy coś się jeszcze poprawi. Co ciekawe wszystkie pomiary mam na Win 7 z XPMode. Dobrze, że procki AMD i chipsety mają wsparcie dla wirtualizacji (w Intelu często tego nie ma).
Ja w ogóle używam UniJig'a Irka. Ciekawe jakby to wszystko wyszło na zwykłym Jigu z preampem. Może ktoś ma i nie używa to bym mógł potestować.
Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba
Skomentuj