Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Karta muzyczna do pomiarów.

Witam,

zdesperowany tym, co zobaczyłem na ekranie oscyloskopu na wyjściu zintegrowanej karty muzycznej (patrz temat Nasze poczynania z Artą), zwracam się z prośbą o pomoc w wybraniu stosownej, czytaj dobrej i przystępnej cenowo karty. Absolutne maksimum to 100 PLN. Czy taki model:

http://sklep.vico.pl/product_info.ph...oducts_id/3848

będzie dobry. Może ktoś z Kolegów ma coś sprawdzonego z czym za przystępną cenę chciałby się rozstać?

Pozdrawiam,
    Jacek Zieliński

ja mam SB 128 i jest ok, ale nie mam oscyloskopu więc nie wiem co jest na wyjściu

Skomentuj

to skad wiesz, ze jest ok?
      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Pamiętaj, że stare modele kart Creative nie działają pod Win 7.

Skomentuj

Miałem podobny problem z kartą zintegrowaną w laptopie.
          Mogę polecić kartę na USB Creative karta SB Connect HI-FI
          Do upolowania za 100-120PLN
          Próbkowanie 48kHz, bardzo dobre parametry w całym paśmie. Przy win7 nie wymaga sterowników. Nie wiem jak we wcześniejszych systemach.

Skomentuj

A tak wygląda sinus 20k na wyjściu mojego dac-a :)

Nie wiem co kieruje producentami oszczędność na kilku kondensatorach i opku ? Większość wzmacniaczy mocy nie poradzi sobie z Mhz wychodzącymi z DAC.

Skomentuj

http://allegro.pl/creative-sound-bla...549444686.html
              Brać nie pytać. Jest do tego @X-Fi Mod Karta jest low-profile, więc wejdzie do komputera typu HTPC
              HA: S3M Projekt, chiński wzmak TPA3116
              CA: Civic VIIIgen (FD7) 2011 r. JVC KD-G821, Sinuslive SL165W+Neo25, JL Audio 12W0-4, Axton C508
              Civic VIIgen (EU8) 2004 r. Kenwood KMM-BT304, Autotek A6.2CS

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                to skad wiesz, ze jest ok?
                Dla mnie jest ok :)

Skomentuj

Witam,

no i to rozumiem.

Jacek Zieliński

Skomentuj

Karta tylko do pomiarow czy do odsluchu tez ma byc ?

Skomentuj

Witam,

muzyki zasadniczo słucham z CD, raczej do pomiarów. A ta, którą proponuje wyżej Kolega z Al...ro ? Może być ?

Pozdrawiam,
                      Jacek Zieliński

Skomentuj

To jest to samo co Ty zaproponowales tylko z inna naklejka :p live24=audigy se=x-fi audio . Mialem live24 i do pomiarow sie nadawala, nawet po softwareowym upie do x-fi Audio.

Skomentuj

Najbardziej wypróbowanym i najpewniejszym sprzętem jest SB live 5.1 . Z tym nie będzie żadnych problemów i sprzetowych i sterownikowych. Najlepiej instalować z podstawowym pakietem sterów czyli jako kartę stereo i bez mikserów itp badziwi, ma tylko umieć odtwarzac i nagrywać dzwięk, reszta jest jej niepotrzebna. Starszych kart bym unikał, SB 128 miałem i w stosunku do Live dzieli je przepaść jakościowa. Unikałbym kart egzotycznych co do których nie ma pewności czy mają odpowiednią moc wyjściową. Nawet karta z najlepszymi przetwornikami się nie nada jak nie będzie miała odpowiedniego powera na wyjściu, inaczej nie zmierzy sie np przebiegów impedancji, chyba że ktoś chce kombinować z zewnętrznym wzmacniaczem.

System operacyjny moim zdaniem tylko XP. W tych nowych vista/7 to nie wiadomo co się dzieje. Pewnie po windows 8 , microsoft wypuści namiastkę skynetu (terminator) bo to co wyrabia komputer pod vistą już teraz jest niezrozumiałe.

Skomentuj

Czołem,

zaklepałem tą z A...ro. Dostanę, podłączę, napiszę co i jak. Najwyżej poproszę Was o wskazówki jakie sterowniki zainstalować po kątem pomiarów.
                            Dziękuję wszystkim za jak zwykle doskonałą pomoc.
                            Jakby co, to zdrowych i wesołych Świąt.

Pozdrawiam,
                            Jacek Zieliński

Skomentuj

Nie bede robil nowego tematu:
                              http://allegro.pl/digitus-usb-sound-...565236017.html ciekawe co to za wynalazlek :)
                              no i na alledrogo jest creative http://allegro.pl/wyprzedaz-creative...561769969.html

Skomentuj

wojak737 moja tez byla ok do czasu jak nie zaczelismy jej z Yoshim testowac.
                                Wtedy to sie okazalo jaka ona jest swietna i do czego sie nadaje.
                                A wystarczy w SW zrobic kilka pierwszych krokow kalibracji i czar pryska.
                                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez trójkąt Zobacz posta
                                  Miałem podobny problem z kartą zintegrowaną w laptopie.
                                  Mogę polecić kartę na USB Creative karta SB Connect HI-FI
                                  Do upolowania za 100-120PLN
                                  sprawdzales na niej SW? wlasnie czegos takiego szukam i te bylalby idealna

Skomentuj

Zamieszczone przez Pawel S. Zobacz posta
                                    sprawdzales na niej SW? wlasnie czegos takiego szukam i te bylalby idealna
                                    Testowałem z SW i z HolmImpulse. Działa bez zastrzeżeń.

Skomentuj

super - juz wiem na co zbierac

Skomentuj

Jak już sprawdzamy kartę w SW to warto zwrócić uwagę przede wszystkim na : wejściowy delay przy nagrywaniu. Najlepiej mieć niski czyli jak w SB live ok 1,4ms. Są karty co mają po 20ms, można oczywiście w programie to jakoś kompensować ale chyba nie jest to zbyt doskonała metoda. Lepiej mieć odpowiedni sprzęt.
                                        Druga sprawa, przy kalibracji ustawić odpowiednie poziomy odtwarzania/nagrywania. Sprawdzić czy wejscie się nie przesterowuje. Sprawdzić jak przebiega ch-ka kalibracyjna karty (katalog system , plik measurement.calib). Ch-ka powinna być gładka jak pupcia niemowlaka. Odchyłki o wartości nawet 0,5 będą źle świadczyć o karcie. Dobra karta ma idealnie płaska ch-ke, niewielkie odchyłki / zafalowania dopuszczalne sa na końcu pasma bo tam działa już filtr antyaliasingowy.
                                        No i ostatnia ważna sprawa to moc wyjściowa. Jak karta będzie słaba to z pomiarów impedancji nici a nawet przy kalibracji podczas testu impedancji pojawią się problemy o pomiarze impedancji głosnika nie wspominając. Jak karta jest za słaba lub poziom sygnału wyjściowego jest zbyt niski to zmierzona ch-ka impedancji jest ze strasznym szumem.

Skomentuj

Czaruję...
                                        X