Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez DeKeR Zobacz posta
    Ja mam U5 i czy sprawdzalem pod 7 czy XP to latencja jest zmienna. Sprawdzalem na dwoch lapkach i ten sam wynik. Po 3 dnia zabawy zrezygnowalem. Co do sterownikow asio producent mi odpisal ze ta karta nie ma do nich wsparcia.
    Czyli lipton....kupiłem M-audio Audiophile USB, okaże się czy jest OK jak przyjdzie.
    Jak nie zadziała i edirol nie będzie OK to robię to co proponował Yoshi, terminal z PCI + zwykły SB Live.

---------- Post dodany o 11:39 ---------- Poprzedni post o 13:05 ----------

No to w końcu mam kartę USB zdolną do pomiarów, oczywiście w Win XP bo w Win7 latencja dalej skacze. Aby uzyskać takie wyniki jak poniżej ustawiłem w programie od karty latencję na 128, w SW f próbkowania 48kHz oraz ujemną korekcję latencji -2,7ms.

Wyniki testów, po kolei od lewej: latencja, measurement.calib, kalibracja do pomiaru impedancji (UniJIG Irka, więc wartości są inne niż typowe), przykładowy pomiar impedancji (32k próbek, kopułka Mission):

Ja za swoją kartę zapłaciłem 240zł z przesyłką. W tej chwili na Allegro jest praktycznie taki sam zestaw za 230zł do licytacji. Jej minusem w pomiarach jest fakt zewnętrznego zasilacza (co akurat może być plusem w jakości części analogowej).
    Ja uważam, że warto...oczywiście każdy może mieć swoje zdanie.
    Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

podaj jeszcze dokladny model bo i tak beda sie o to pytac

Skomentuj

M-audio Audiophile USB
        http://www.core-sound.com/audiophile_usb/1.php
        Asustor AS-5002T z MPD + konwerter USB .3lite + DAC PCM1704 by olog + autorskie PRE z PVC + Monobloki Ravlus Amplifilo + kolumny Tatami Audio Hudba

Skomentuj

Mysle, ze w przyszlym tygodniu bede mial okazje sprawdzic te karte http://allegro.pl/behringer-xenyx-30...039432834.html Zobaczymy czy nadaje sie do pomiarow.

Skomentuj

a u mnie sie okazalo ze na lapku mam cos nie tak z USB
            testowalem wczoraj DAYTON WOOFER TESTER i na lapku mi nie przechodzil kalibracji
            na blaszaku idealnie

po formacie moze i moj behringer zacznie dzialac

Skomentuj

U mnie na win7x64 na pewno nie działa "Sound Blaster Connect Hi-Fi" - na usb, nie przechodzi nawet kalibracji w SW, nie wiem na jaką się teraz rzucić.....

Skomentuj

Zamieszczone przez kris_k73 Zobacz posta
                U mnie na win7x64 na pewno nie działa "Sound Blaster Connect Hi-Fi" - na usb, nie przechodzi nawet kalibracji w SW
                U mnie na win7 x64 kalibrację przechodzi, tylko latencja skacze. Może coś źle podłączasz? Latencja na Win7 generalnie skacze, tak samo na Win Vista...Microsoft wymyślił coś i jest lipa...no chyba, że stery ASIO, ale nie każdy program do pomiarów ma jego obsługę, np SW nie ma.

Skomentuj

z tego co się orientuję to problem z latencją rozwiązuje wirtualna maszyna i win xp :)

Skomentuj

Zamieszczone przez scythe1123 Zobacz posta
                    z tego co się orientuję to problem z latencją rozwiązuje wirtualna maszyna i win xp
                    Jeśli Twój sprzęt posiada możliwość wirtualizacji to tak, ale jednak są to półśrodki.

Skomentuj

Zamieszczone przez LuSzTi Zobacz posta
                      Jeśli Twój sprzęt posiada możliwość wirtualizacji to tak, ale jednak są to półśrodki.

Wirtualną maszyne mozna odpalić chyba na każdym współczesnym kompie. Korzystam w domu na AMD (wczesniej athlon x2, teraz athlon II) jak i w pracy na intel core. Nie sprawdzałem jednak czy to rozwiązauje jakiekolwiek problemy z kartą muzyczną bo używam raczej do programów które działają tylko na xp 32bit .

Skomentuj

ktoś na forum tu wspominał właśnie, że xp na wirtualnej maszynie ma dostęp bezpośredni do usb

szkoda, że 7 robi taka kaszankę z opóźnieniem

Skomentuj

może trochę za wcześnie skreśliłem tą SB Easy Record/SB Connect Hi-Fi, po zainstalowaniu sterowników, udało się przejść kalibrację w SW, test impedancji trochę nie do końca bo zaniża o 0,8 Ohma wartość rezystora referencyjnego, ale o dziwo wartości pozostałych rezystorów mierzy w miarę dokładnie (tolerancja -0,05), latencja skacze od 18 do 24 ms.....wrzuciłem ją też na test w RMAA i wyszła tak:

Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB +2.19, -3.15 Poor
                          Noise level, dB (A) -67.4 Average
                          Dynamic range, dB (A) 67.5 Average
                          THD, % 39.243 Very poor
                          THD + Noise, dB (A) -6.4 Very poor
                          IMD + Noise, % 40.464 Very poor
                          Stereo crosstalk, dB 3.6 Very poor
                          IMD at 10 kHz, % 48.280 Very poor
                          General performance Poor

czyli jak by nie patrzeć gorzej niż zintegrowany Realtek (ALC269):?

Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB +0.00, -0.04 Excellent
                          Noise level, dB (A) -86.2 Good
                          Dynamic range, dB (A) 87.2 Good
                          THD, % 1.318 Poor
                          THD + Noise, dB (A) -16.0 Very poor
                          IMD + Noise, % 0.526 Poor
                          Stereo crosstalk, dB -86.0 Excellent
                          IMD at 10 kHz, % 0.531 Poor
                          General performance Good

Skomentuj

Dzis dotarl do mnie mikser Behringera, o ktorym wspominalem wyzej. Male, zgrabne pudeleczko ale dupy nie urywa, zrobilem pierwszy test RMAA w petli wyjscie wejscie

Oto rezultat:

Frequency response (from 40 Hz to 15 kHz), dB +0.09, -0.45 Good
                            Noise level, dB (A) -89.2 Good
                            Dynamic range, dB (A) 89.3 Good
                            THD, % 0.044 Good
                            THD + Noise, dB (A) -64.8 Poor
                            IMD + Noise, % 0.044 Good
                            Stereo crosstalk, dB -58.4 Average
                            IMD at 10 kHz, % 0.067 Good
                            General performance Good

Moze jeszcze cos da sie inaczej podlaczyc, wycisnac, zmienic stery, narazie jest to co jest.

Skomentuj

Zamieszczone przez kris_k73 Zobacz posta
                              .....wrzuciłem ją też na test w RMAA i wyszła tak:
                              Zle ustawiles poziomy! Nie ma mozliwosci aby znieksztalcenia wyszly az 40 procentowe!

Skomentuj

A, bylbym zapomnial. Behrigner nie nadaje sie do pomiarow.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                  A, bylbym zapomnial. Behrigner nie nadaje sie do pomiarow.
                                  No czyli potwierdza się temat, nie pierwszy raz.

Skomentuj

Zamieszczone przez Marios Zobacz posta
                                    No czyli potwierdza się temat, nie pierwszy raz.
                                    I tak i nie. Chodzi o to, ze ten mikser ma dosc dziwny routing sygnalow. Do pomiaru charki spokojnie sie nadaje, ale ni jak nie da sie go zmusic do pomiaru impedancji.

Skomentuj

cale szczescie do pomiaru impedancji wystarczy tylko rezystor
                                      Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                                        Chodzi o to, ze ten mikser ma dosc dziwny routing sygnalow. Do pomiaru charki spokojnie sie nadaje, ale ni jak nie da sie go zmusic do pomiaru impedancji.

Nie widzę zwiazku, zasada pomiaru impedancji i ch-ki jest dokładnie taka sama z tą różnicą, że do pomiaru impedancji karta musi oddać więcej mocy i to czasem stanowi problem ale pozostałe kwestie są identyczne. Wyjście puszcza sygnał a wejścia go nagrywają, to wszystko.

Skomentuj

Mikser Behringera moze dzialac dwojako. Zasilany zewnetrznie dziala jak typowy mikser audio, z preapem mikrofonowym i wejsciami stereo oraz oczywisciej wyjsciem main mix. Mozna by bylo uzyc go jako preamp do mikrofonu pomiarowego ECM8000 ale do tego trzeba jeszcze jakas karte dzwiekowa. Druga opcja to polaczenie bezposrednio z komputerem przez USB i w tym przypadku uaktywnia sie modul karty dzwiekowej w mikserze. Sek w tym, ze trzeba umozliwic routing sygnalow zewnetrznych. To co wychodzi z karty musi przejsci przez sygnal miksera i wyjsc na sume i sluchawki ( ktore sa zalaczane dodatkowym przyciskiem ). Caly problem polega na tym, ze program do pomiaru impedancji widzi tylko karte dzwiekowa w mikserze. Wysylajac sygnal przez USB przechodzi on przez dzwiekowke, a nastepnie musi wyjsc na main mix. Nastepnie z mian mix trzebe wpuscic sygnal na wejscie liniowe miksera i calosc zapetlic ( wraz z rezystorem pomiarowym ). Teoretycznie banalne, ale tu pojawia sie problem. Program do impedancji potrafi przejsc kalibracje lecz na glosnik z wyjscia miksera nie wychodzi zaden sygnal! Dzieje sie tak dlatego, poniewaz Main mix jest wyjsciem dla glosnikow aktywnych. Mozna zmusic karte to zapisu sygnalu z tego wyjscia lecz nastepuje natychmiastowe przesterowanie i wzbudzenie ukladu.
                                          Ten interfejs uniemozliwia pomiar impedancji, poniewaz nie da sie wykonac typowej petli wyjscie-wejscie jak w przypadku samej karty dzwiekowej wewnetrznej czy zewnetrznej.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X