Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

W sumie ten Focusrite Solo już jest u mnie. I faktycznie, w/g schematu z Arty rezystor musi być wpięty między kanał lewy i prawy (L,P), więc nie ma mowy o jednoczesnym używaniu mikrofonu i JIG-a, trzeba wypiąć mikrofon, wpiąć osobny przewód do pomiaru impedancji. Pytanko jak mam zrobić ten kabelek?
    tak naprawdę nie wiem, które wejście jest obsługiwane na wejściu oznaczonym jako instrument L czy P, a które jako mikrofon.
    Widzę, że niektórzy koledzy tez korzystają z takiej karty i mają gotowe JIG-i, proszę o pomoc, najchętniej schemacik

- - - - - aktualizacja - - - - -

Czy wzorując się tym schematem; jest to jednocześnie i pomiar impedancji i pomiar charakterystyki?

Skomentuj

Sprawdz najpierw dzialanie pomiaru semi dual channel.

Skomentuj

Orientujecie się czy ta karta lub wersja 2i2 umożliwia zapis sygnału z mikrofonu powyżej 20kHz?

Skomentuj

Bez problemu o ile mikrofon i jego plik kalibracyjny na to pozwala.

Skomentuj

Mikrofon jak najbardziej, plik kalibracyjny mam do 20 kHz, wyższe pasmo pozwolę sobie skopiować z Twojego. Nie musi być bardzo dokładnie, chcę widzieć rezonansy metalowych membran i skutki zastosowania pułapek.

Skomentuj

Podłączyłem dzisiaj moją Scarlett 6i6 mkI jako interfejs pomiarowy i działa w porządku. Zdjęcie konfiguracji semi dual channel, do pomiaru częstotliwości.

Skomentuj

chyba padla mi moja staruszka sb live 5,1 :(

czy jest cos sprawdzonego na usb co obsluguje SW?
                czy szukac uzywanej karty do 20 letniego blaszaka?

Skomentuj

Jak masz starego blaszaka, to kart po 10czy20zl na pci jest od cholery i ciut.

Skomentuj

@Paweł S. - zobacz PW. Pląta mi się jedna cholera po mieszkaniu.
                    Volumio -> Amanero -> AK4490 -> SENCOR SA-6630 -> JVC 10"

Skomentuj

Ale będzie odkop, ogólnie potrzebowałbym mikrofon do REW (DSP do suba i kina), ale może przy okazji że jig się znajdzie lub też złożyć to nie problem to wziąć zamiast mik na USB właśnie Sonarworks XREF20 R5 lub też Dayton Audio EMM-6 , cena podobna więc kierować się konkretnie ku któremuś ? Pogromca pisał że nawet integry realteka używa do pomiarów więc pewnie coś lepszego na PCIE typu xonary czy creative nowe podejdą ? Miałem emu któreś ale w końcu sobie darowałem z nim, za dużo problemów w nowych windowsach .

Czy bym się zabierał za zwrotnice, nie wiem, patrząc po ilości czasu pewnie nie, ale może by pomierzyć to co się już składa / złożyło, ale zawsze warto myślę mieć taką możliwość i nie skorzystać niż chcieć a nie móc

Skomentuj

Kart jest faktycznie mnóstwo i właściwie kazda przyzwoitej jakości karta będzie działać. Natomiast do mikrofonów XLR najprostsze rozwiązanie to zewnętrzna karta studyjna, która posiada wbudowany przedwzmacniacz mic z zasilaniem Phantom. Możesz zerknąć na używane Focusrite Scarlett 2i2, najlepiej od wersji mk2 w górę. Jeśli chodzi o mikrofon to xref20 jest chyba najlepszym wyborem w niskiej cenie.

Skomentuj

Czaruję...
                        X