Potrzebuje zewnętrznej karty muzycznej do pomiaru RTA mikrofonem minidsp UMIK1?
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Karta muzyczna do pomiarów.
Collapse
X
-
Zamieszczone przez JanLipinski Zobacz postaPotrzebuje zewnętrznej karty muzycznej do pomiaru RTA mikrofonem minidsp UMIK1?
Umik1 nie używa metody dual channel więc pływający delay Cię nie obchodzi.
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu TapatalkaWszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Wulgarny, przemądrzały to właśnie ja.
Skomentuj
-
Nie wiem co będziesz mierzył.
Ale ten mikrofon to się nadaje do pomiaru pomieszczenia czy auta. Nie nadaje się do pomiarów głośników pod projekt zwrotnicy z racji braku dual channel.
Ja sygnał w aucie podaje z pendrive i pliku wav z szumem.
Wysłane z mojego SM-A530F przy użyciu TapatalkaWszędzie był, wszytko widział, na wszystkim się zna...
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaKiedyś się mierzyło głośniki bez używania dual channel.
I przy tej metodologii powstało tu dużo konstrukcji
Jak ktoś lubi na okrągło sprawdzać revers proszę bardzo [emoji846]
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Hermes Zobacz postaKiedyś się mierzyło głośniki bez używania dual channel.
I przy tej metodologii powstało tu dużo konstrukcji
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaECM8000 nie ma pliku kalibracyjnego. Najtanszy mikrofon z kalibracja to XREF20. UMC22 nie wyglada za ciekawie, moze byc problem z pomiarem semi dual channel.
EDIT
W zasadzie patrząc na przebieg fazy tego mikrofonu, to jest pomijalny w pomiarach, największe zmiany są przy bardzo niskich częstotliwościach i mniejsze przy najwyższych. Generalnie poza normalnymi podziałami.Last edited by Ibmacir; 03.01.2021, 22:23.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaKalibracja fazy nie jest niezbędna.
Skomentuj
-
Z praktycznego punktu widzenia jest ona nieprzydatna przy pomiarach w Arta. Niewielke zmiany fazy na niskich czestotliwosciach nie wplywaja na proces projektowania zwrotnicy, natomiast w najwyzszej oktawie rowniez nie jest konieczna precyzyjnie odwzorowana faza, bo mamy do czynienia z bardzo krotkimi falami, ktorych zmiany fazowe sa bardzo duze, przy niewielkich ochyleniach odleglosci, a podzialy zwrotnic typowych zestawow glosnikowych wypadaja w zakresie dokladnie mierzonej fazy. Poza tym dla projektowania zwrotnic najwazniejsze sa roznice fazowe wszystkich pomiarow, a nie ksztalt samej fazy jako takiej. Dlatego rozne metody wyciagania fazy z pomiarow moga dawac dokladnie takie same sumowanie odpowiedzi czestotliwosci.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz postaECM8000 nie ma pliku kalibracyjnego. Najtanszy mikrofon z kalibracja to XREF20. UMC22 nie wyglada za ciekawie, moze byc problem z pomiarem semi dual channel.
Ten Sonarworks to już ponad 350 zł kosztuje, czy ten ECM8000 w domowych w ogóle nie ma racji?Last edited by Ape--; 03.01.2021, 23:32.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez Ape-- Zobacz postaA co wybrać w podobnych widełkach cenowych? Czy np ESI Maya22 będzie lepsza? Akurat jest używka w moim mieście.
Dla pomiarow w Arta z zewnetrznym preamemp mikforonowym praktycznie kazda karta bedzie sie nadawac, nawet zintegrowana Realtek w plycie glownej komputera.
ECM8000 ma bardzo duze rozrzuty produkcji i nie wiadomo na jaki mikrofon trafisz, a kalibracja mikrofonu nie jest tania i łatwo dostepna. Dlatego lepiej kupic mikrofon, ktory od razu ma kalibracje, taki jak XREF20. Najtaniej wychodzi w Thomannie, wysylka 15 euro. Troche drozej jest Dayton Audio EMM-6, moze z jakims rabatem daloby sie osiagnac lepsza cene.
ECM8000 bez kalibracji nadaje sie tylko do pomiaru akustyki pomieszczenia i basu, reszta to zupelna niewiadoma.
Skomentuj
-
Mam w laptopie zintegrowaną kartę dźwiękową Realtek, która na sterownikach Microsoftu odtwarza i nagrywa z częstotliwością próbkowania 192kHz/24bit. Pomiar wykazał płaskie pasmo przenoszenia do 80kHz, a ze spadkiem kilku decybeli ponad 90kHz. Gdy zainstaluję sterowniki od Realtek'a to przy odtwarzaniu nadal mam możliwość ustawienia próbkowania 192kHz/24 ale maksymalna częstotliwość próbkowania przy nagrywaniu wynosi tylko 48kHz. Da się jakoś zwiększyć częstotliwość próbkowania przy nagrywaniu z oryginalnymi sterownikami?
Skomentuj
Skomentuj