Zamieszczone przez gavron04
Zobacz posta
Ogłoszenie
Collapse
No announcement yet.
Karta muzyczna do pomiarów.
Collapse
X
-
Być może znalazłem przyczyny skakania opóźnienia sygnału - Latencji.
Zauwazyłem, że jak działa antywirus sobie w tle, albo system pobiera aktualizacje, to latencja zmienia się prawie z każdym pomiarem. Testowane na blaszaku z kartą SB Live 0220 i Win XP SP3. Po wywaleniu antywirusa i innych obciązajacych procesor programików, nastapiło uspokojenie opóźnienia, są zmiany ale już nie takie duże. Wynikałoby z tego że jesli procesor w czasie robienia pomiaru, będzie mial dodatkowe zadania - będzie robil jeszcze coś innego w tle i obciążenie procesora będzie się zmieniać to pomiary nie będą już tak dokładne. (Obciążenie procesora oraz jakie procesy/programy obciążają można podejrzeć w Menedzerze zadań.)
Skomentuj
-
Witam,
Właśnie dotarła do mnie WM-61A i SB0100. Czekam jeszcze na preamp do wkładki i biorę się za pomiary. Mam natomiast pytanie odnośnie karty SB0100 - czy jej ch-ka powinna wyglądać tak jak na załączonym zrzucie?? Zrobiłem ją bezpośrednio spinając wyjście z wejściem i z driverami KX (ze sterami Creativa było to samo). W zasadzie wahania nie są duże i może tak ma być dla tej karty, ale być może da się coś poprawić.. Druga sprawa to latencja - w SW wychodzi mi ok. 1.4ms i nie jestem przekonany, że sprawdzam ją tak jak powinienem (to też widać na zrzucie).
Skomentuj
-
Zamieszczone przez darzur Zobacz postaA sama ch-ka karty? Zostawić ją jak jest czy drążyć temat?
Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz postaE mu 0202 nadaje się do pomiarów?? Będzie potrzebny preamp mikrofonowy? i jak to połączyć z JIG'iem??
Skomentuj
-
Informacyjnie, jakby ktoś zastanawiał się nad zakupem.
- Karta dźwiękowa w lapku HP ProBook6470b działa z Artą i Holmipulse bez problemu na Win7. Preamp nie wymagany, latencja stała.
- Natomiast Arty z interfejsem Behringer UCA202 USB nie udało mi się uruchomić na tym lapku, przy Win7. Zresztą Arta na Win7&8 ma problemy w przypadku starych kart.
W lapku siedzi jakieś ITD HD.Last edited by Marios; 16.03.2014, 17:05.
Skomentuj
-
Zamieszczone przez irek Zobacz postaCharka nie ma znaczenia przy kazdym pomiarze dokonywana jest autokorekcja charakterystyki. A nawet jesli bedziesz mierzyl bez niej to 1dB na 20khz to zadna odchylka.
Nadaje sie. Preamp mikrofonowy nie jest konieczny. Ale z podlaczeniem bedziesz mial klopot bo to profesjonalna karta i trzeba troche wiedziec jak dziala a jak widac nie bardzo masz o tym pojecie.
a możesz podpowiedzieć schematem jak to podłączyć?? Tak właśnie kminiłem jak to zrobić.. bo z normalną kartą spoko.. ale z tą..
Skomentuj
-
żaden pre do emu 0202 nie jest potrzebny ale potrzebna jest polaryzacja wkładki bo ta karta nie ma zasilania mic-a .
Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz postaa jak w tym przypadku wyglada podłączeni JIG'a z E-mu 0202??
Skomentuj
-
Zamieszczone przez raven1985 Zobacz postażaden pre do emu 0202 nie jest potrzebny ale potrzebna jest polaryzacja wkładki bo ta karta nie ma zasilania mic-a .
nie potrzebny jest żaden jig.
Skomentuj
Skomentuj