Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Zamieszczone przez gavron04 Zobacz posta
    Ja mam 0204 :)
    I nie masz żadnych regulacji?

Skomentuj

Wszystko skręcone na 0.

'Direct monitor' mam wyłączony.
      http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Podłącz wejście liniowe pod wyjście słuchawkowe i szukaj poziomu out.

Skomentuj

To wieczorem, bo muszę w kablu zmienić wtyk na stereo. (Podpinałem zawsze wejście z wyjściem na 2x 6,3mm jack)
          http://www.gavron04.diyaudio.pl

Skomentuj

Być może znalazłem przyczyny skakania opóźnienia sygnału - Latencji.
            Zauwazyłem, że jak działa antywirus sobie w tle, albo system pobiera aktualizacje, to latencja zmienia się prawie z każdym pomiarem. Testowane na blaszaku z kartą SB Live 0220 i Win XP SP3. Po wywaleniu antywirusa i innych obciązajacych procesor programików, nastapiło uspokojenie opóźnienia, są zmiany ale już nie takie duże. Wynikałoby z tego że jesli procesor w czasie robienia pomiaru, będzie mial dodatkowe zadania - będzie robil jeszcze coś innego w tle i obciążenie procesora będzie się zmieniać to pomiary nie będą już tak dokładne. (Obciążenie procesora oraz jakie procesy/programy obciążają można podejrzeć w Menedzerze zadań.)

Skomentuj

Witam,

Właśnie dotarła do mnie WM-61A i SB0100. Czekam jeszcze na preamp do wkładki i biorę się za pomiary. Mam natomiast pytanie odnośnie karty SB0100 - czy jej ch-ka powinna wyglądać tak jak na załączonym zrzucie?? Zrobiłem ją bezpośrednio spinając wyjście z wejściem i z driverami KX (ze sterami Creativa było to samo). W zasadzie wahania nie są duże i może tak ma być dla tej karty, ale być może da się coś poprawić.. Druga sprawa to latencja - w SW wychodzi mi ok. 1.4ms i nie jestem przekonany, że sprawdzam ją tak jak powinienem (to też widać na zrzucie).

Skomentuj

W tutorialu masz wszystko (również poziomy) perfekcyjnie opisane.

Skomentuj

OK, odnośnie latencji tak. A sama ch-ka karty? Zostawić ją jak jest czy drążyć temat?

Skomentuj

E mu 0202 nadaje się do pomiarów?? Będzie potrzebny preamp mikrofonowy? i jak to połączyć z JIG'iem??

Skomentuj

Nadaje sie. Preamp potrzebny.

Skomentuj

a jak w tym przypadku wyglada podłączeni JIG'a z E-mu 0202??

Skomentuj

Tak jak z kazda inna karta stereo. W opisie budowy Jiga masz pokazane, co do czego podlaczyc.

Skomentuj

Zamieszczone przez darzur Zobacz posta
                            A sama ch-ka karty? Zostawić ją jak jest czy drążyć temat?
                            Charka nie ma znaczenia przy kazdym pomiarze dokonywana jest autokorekcja charakterystyki. A nawet jesli bedziesz mierzyl bez niej to 1dB na 20khz to zadna odchylka.

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                            E mu 0202 nadaje się do pomiarów?? Będzie potrzebny preamp mikrofonowy? i jak to połączyć z JIG'iem??
                            Nadaje sie. Preamp mikrofonowy nie jest konieczny. Ale z podlaczeniem bedziesz mial klopot bo to profesjonalna karta i trzeba troche wiedziec jak dziala a jak widac nie bardzo masz o tym pojecie.

Skomentuj

Informacyjnie, jakby ktoś zastanawiał się nad zakupem.

- Karta dźwiękowa w lapku HP ProBook6470b działa z Artą i Holmipulse bez problemu na Win7. Preamp nie wymagany, latencja stała.
                              - Natomiast Arty z interfejsem Behringer UCA202 USB nie udało mi się uruchomić na tym lapku, przy Win7. Zresztą Arta na Win7&8 ma problemy w przypadku starych kart.

W lapku siedzi jakieś ITD HD.
                              Last edited by Marios; 16.03.2014, 17:05.

Skomentuj

Holmimpulse to działa praktycznie z każdą integrą, a jeśli to jest HD, to ho ho. Ważne, żeby nie mieć naknocone w sterownikach.

Skomentuj

Zainstalowałem sterowniki ASIO i zalecane do tego Behringera, ale i tak najlepiej obie karty działają na tym co jest w pakiecie Win7.

Skomentuj

Zamieszczone przez irek Zobacz posta
                                    Charka nie ma znaczenia przy kazdym pomiarze dokonywana jest autokorekcja charakterystyki. A nawet jesli bedziesz mierzyl bez niej to 1dB na 20khz to zadna odchylka.

Nadaje sie. Preamp mikrofonowy nie jest konieczny. Ale z podlaczeniem bedziesz mial klopot bo to profesjonalna karta i trzeba troche wiedziec jak dziala a jak widac nie bardzo masz o tym pojecie.

a możesz podpowiedzieć schematem jak to podłączyć?? Tak właśnie kminiłem jak to zrobić.. bo z normalną kartą spoko.. ale z tą..

Skomentuj

Kombinuj, nic nie wybuchnie :) Gdybym mial taka karte to bym ja jakos podlaczyl ale teoretyzowac nie bede.

Skomentuj

żaden pre do emu 0202 nie jest potrzebny ale potrzebna jest polaryzacja wkładki bo ta karta nie ma zasilania mic-a .

Zamieszczone przez harnas1201 Zobacz posta
                                        a jak w tym przypadku wyglada podłączeni JIG'a z E-mu 0202??
                                        nie potrzebny jest żaden jig.

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                          żaden pre do emu 0202 nie jest potrzebny ale potrzebna jest polaryzacja wkładki bo ta karta nie ma zasilania mic-a .

nie potrzebny jest żaden jig.
                                          To teraz mi namąciłeś w głowie...;p

Skomentuj

Czaruję...
                                          X