Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Karta muzyczna do pomiarów.

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Jeśli jest tak jak mówisz to kolejna komplikacja i not user friendly interfejs użytkownika SW. Nie rozumiem co ma za znaczenie różnica w opóźnieniu jednego kanału do drugiego. Jeśli karta nie ma stałej latencji to po prostu nie nadaje się do pomiarów fazy i tyle. Nawet przy tałej latencji trzeba ją uwględnić i tyle. W innych programach (nie wiem jak w SW) tak to działa, zmiana kanału lewego do prawego nie na znaczenia.

Skomentuj

Tak jak mowisz, nie każda karta nadaje sie do pomiarów.

Skomentuj

Witam

Odgrzebie troszkę temat. Jako że mam problem z zmierzeniem fazy - tzn za kazdym razem inny pomiar (powinien być taki sam moim zdaniem), a dowiedziałem się że może być to spowodowane złą latencją. Mam obecnie pożyczona kartę sound blaster live 5.1, lecz nie chce mi się ona zainstalować, komputer twierdzi że karta jest niezainstalowana. W związku z tym będę zmuszony kupić jakąs kartę muzyczną i tu pytanie, jaka karta nadawałaby się do pomiarów, wchodzi w grę tylko nowa karta w okolicach 100zł, czy cos się znajdzie???
        pzdr

Skomentuj

Karta do laptopa czy stacjonarki? Jak stacjonarka to czy na PCI czy PCI Express?
          Last edited by mobias; 13.05.2014, 09:30.

Skomentuj

komp stacjonarny, złącze pci-express, karta głównie by służyła do pomiarów, ewentualnie czasem do słuchania na słuchawkach, nie potrzebuje wielu kanałów, ani jakiś różnych wynalazków.

Skomentuj

Ciężko będzie nową w kwocie 100 zł. Może Asus Xonar DGX, jej parametry nie wydają się złe:
              http://techreport.com/review/23358/a...rds-reviewed/9

Chociaż nie wyciąga 192kHz :/
              Last edited by mobias; 13.05.2014, 13:00.

Skomentuj

a po co mu 192khz do pomiarow glosnikow?

Skomentuj

ale sterowniki asio by się przydały.

Skomentuj

Otoz to, dlatego lepiej kupic uzywke m audio audiophile na pci, ponizej 200 napewno sie wyrwie.

Skomentuj

Zamieszczone przez Pogromca mitow Zobacz posta
                      a po co mu 192khz do pomiarow glosnikow?
                      Do pomiarów nie, ale pisał że słuchawki też będzie podłączał.

Skomentuj

A do czego wam te 192khz ?
                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Luszti potrzebował :) Lampucera była BE bo "wciągała" TYLKO 96kHz
                          marcinsywala.pl
                          Cambridge Audio Stream Magic 6 | Power Amplifier Class D Hypex 2x Ncore NC2k | T29MF001 + MW16P-4 + 2xTIW 200 XS

Skomentuj

no kwota byłoby super do 100 jak się nie zmieszcze to trudno trzeba bedzie dać więcej. na kompach tak się nie znam więc może zadam głupie pytanie, choc wydaje mi sie że raczej to nie wina tego. Czy asio powinienem też zainstalować do sb live 5.1. Co do używek to wolę nie ryzykować kiedyś kupiłem karte grafiki pochodziła troszke i szlak ją trafił.

Słuchawki podłączam czasem, podczas obóbki zdjęc sobie cos słucham i przy okazji robie selekcje na twardym dysku, nie potrzebne mi tu 192kHz.

probowałem przed chwilką zainstalować ten sterownik http://tech.wp.pl/id,7103,name,Sound...P,pobierz.html do sound blaster live, i wyskakuje taki komunikat : setup could not detect any sound blaster audio card system, please ensure that your sound blaster hardware is properly instaled before running this setup program.

moża ma ktoś jeszscze jakiś pomysł jak można by to ugryźć???
                            Last edited by fader_audio; 13.05.2014, 20:12.

Skomentuj

Zamieszczone przez fader_audio Zobacz posta
                              Co do używek to wolę nie ryzykować kiedyś kupiłem karte grafiki pochodziła troszke i szlak ją trafił.
                              w dzwiekowach nie ma co sie specjalnie zuzywac, to nie to samo co dojezdzane i przegrzane grafiki.

Skomentuj

mam pożyczona używaną sb i nie chce mi chodzic więc wolę nie ryzykować, albo karta jest niekompatybilna z moja płytą lub jest uszkodzona.

Skomentuj

Na karcie SB Live jest jeszcze dodatkowy opis np. na mojej SB Live 5.1 0220
                                  jesli tak to poszukaj yrek-sb0220.zip w googlach.

Skomentuj

Sound Blasterów Live! było chyba z 10 modeli, może temu Ci nie znajduje jej sterownik.
                                    Z tego co mi wiadomo to do pomiarów przetestowane są modele SB0100 i SB0220. Na jaki system szukasz sterowników?

Skomentuj

system xp z sp2, mam nawet oryginalna płytę do tej karty. może mam coś z systemem i trzeba na nowo zainstalować.

Skomentuj

Powiem Ci że jak nie chce jej znaleźć instalka sterownika z płyty, to wygląda na uszkodzoną, albo nie ten sterownik.
                                        Ja kiedyś kupiłem niechcąco (bo równolegle na dwóch aukcjach) 2 sztuki używek SB live CT4830 za chyba 15zł+KW. Jeśli to ta, to mogę odstąpić jedną.

Skomentuj

Może wyjmij i na nowo włóż kartę, czasami z sterownikami od creative są problemy.

Skomentuj

Czaruję...
                                          X