Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stara lampa i nowy wzmacniacz. Tylko dla odważnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Mam pytanie, czy NDFL ma w praktyce jakieś wady oprócz skomplikowania? Czy trudno liczy się elementy i aby uzyskać porządany efekt i odpowiednią stabilność?
    Pytam, bo w sumie patent jest dosyć stary chyba z ok. 1977r, (prof. Cherry) i znalazłem wszędzie informacje o jego zaletach, czyli możliwości uzyskania bardzo dobrego THD przy wysokich częstotliowościach, ale w audio jest stosowany raczej rzadko. Dzięki również za przegląd kompensacji. Jest to w wielu książkach, ale takiego kieszonkowego kursu/tabelki/leksykonu mi brakowało ;-). Pozdrawiam.

Skomentuj

Zamieszczone przez barmanekm Zobacz posta
      Mam pytanie, czy NDFL ma w praktyce jakieś wady oprócz skomplikowania?
      Wzmacniacz nie musi być skomplikowany. Potrzebne są tylko 2 stopnie wzmocnienia (min. :) ). Wady - jak każdy układ z ogromny sprzężeniem zwrotnym jest ciężko ustabilizować. Potrzebny jest też aktywny clamp inaczej w przy clipie mogą się dziać przeróżne rzeczy. Mi na przykład wpadał w oscylację i się palił. Liczenie nie jest jakoś specjalnie trudne. Mam w planach proty układ ala SymAsym może kiedyś uda się zrealizować i wrzuce na forum.
      Chyba NE5532 jest tak stabilizowany i pewnie jeszcze wiele OPA.

---------- Post dodany o 15:04 ---------- Poprzedni post o 14:55 ----------

Zamieszczone przez Zbig Zobacz posta
      na symulatorze bardzo ładnie się zachowuje.
      W praktyce też :) Zmieniłem też nieco kompensację w mojej hybrydzie. Ale nie udało mi się wszystkiego pomierzyć, odpiął się krokodylek od sondy i zrobił zwarcie. BUM i koniec zabawy. Poczekam na płytkę powinna być u mnie w piątek jak poczta nie będzie się grzebać (wiozłem termin 7 dni :) ).

Skomentuj

Ja dziś zrobiłem prawie to samo - poprawiałem dzielnik napiecia w układzie pomiarowym i wtyczką zrobiłem zwarcie do płytki wzmacniacza, która leżała obok na biurku. Na szczęscie poszedł tylko bezpiecznik w zasilaczu.

Skomentuj

O rety PASS wznawia produkcje SIT-ów !
          http://www.6moons.com/audioreviews/firstwatt12/1.html

A ja mam 3 sprawne 2SJ18 ale tylko jeden 2SK :(

---------- Post dodany o 13:54 ---------- Poprzedni post o 14:58 ----------

Płytka doszła. W wolnej chwili odpalę (pewnie dopiero w piątek:()

Skomentuj

Super! Choc nie wierzę, że wytrzymasz do piatku :-)

Skomentuj

Zamieszczone przez Zbig Zobacz posta
              Choc nie wierzę, że wytrzymasz do piatku :-)
              Nie mam wyjścia bo nie mam ani jednego MOSFET-a z kanałem P (sprawnego) w domu :) Za to IRFP240 mam całe pudełko :)
              Jak padają to zawsze P albo oba :).

Skomentuj

Może Panowie jakąś prototypową obudowę pod to zaprojektować bym miał z proszkowo malowanej nierdzewki i boczki fornirowane do tego...?

Skomentuj

To działaj :) Nie mam nic na przeciwko :)

Skomentuj

Rozrysuj mi wymiary, mocowania pcb oraz umieszczenia lamp i wymiar trafka jakie potrzeba. W przyszlym tygodniu zamawiam sobie blache wiec podrzuce ten projekt tez do wyciecia :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Rozrysuj mi wymiary,
                      Jutro wrzucę.

wymiar trafka jakie potrzeba
                      Zależy. Z jedną parką FET wystarczy 250VA na 2 kanały z 2 parami 400VA (~250W na 4om). Radiator - profil jak do UniAmp-a wspólny dla obu kanałów, na 2 parch 2 takie radiatory (osobno dla każdego kanału).

Skomentuj

Zakręcony tydzień dobrze że się skończył...
                        Na szybko mam nadzieje że wszystko czytelne.
                        Załączone pliki

Skomentuj

Nietypowe wymiary pod względem ułamków dziesiętnych, ale jeśli faktycznie takie są, to nic tylko je uwzględnić przy projektowaniu :)

Skomentuj

Nietypowe wymiary pod względem ułamków dziesiętnych
                            Hehe były normalne tylko mi się punkt orientacyjny nieco przestawił i potem jak zwiększyłem płytkę i przestawiłem o te ułamki mm we właściwe miejsce to wyszły takie wymiary

Skomentuj

Szkoda.. :P Dla pewności, lampa mocowana po stronie elementów..?

Skomentuj

Tak od strony druku.

Skomentuj

a probowal juz ktos podobna rzecz zrobic z uniampem?

Skomentuj

Z Uni się nie da bo nie ma lamp typu "P" :)

Czekam na brakujące części, oszczędziłem na przesyłce i teraz mogę tylko cierpliwie czekać i się wkurzać :)

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                                      O rety PASS wznawia produkcje SIT-ów ! ................
                                      Rosjanie cały czas produkują SIT-y. http://vbega.ru/engineering/inventor/8/index.html Kilka schematów: http://musatoffcv.narod.ru/Docs/PA_without_FB.htm http://musatoffcv.narod.ru/Products/PA-6.htm http://lampovik.ru/Production/PA-11.htm

Skomentuj

raven1985 liczyłeś może koszt całkowicy takiego wzmacniacza?
                                        Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Nie na temat...
                                          Zamieszczone przez marusmk Zobacz posta
                                          Rosjanie cały czas produkują SIT-y
                                          Z ruskiego nic a nic nie kumam, jak się bardziej orientujesz to odczytaj co to za tranzystory (symbole) może są bardziej dostępne . Ogólnie SIT są produkowane ale nie do zastosowań audio (radary, energetyka, wojsko itp. ) Jeszce do niedawna były w ofercie firmy TOKIN obecnie jest to chyba część NEC-a. Próbowałem nawet namierzyć dostawce w Japonii ale dostępność praktycznie żadna a jak już to ceny kosmiczne.
                                          http://www.ne.jp/asahi/evo/amp/2sk183cspp/rep.htm :)

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                                          raven1985 liczyłeś może koszt całkowicy takiego wzmacniacza?
                                          Nie . Cena wersji na jednej parze FET powinna być podobna do ceny Uni. Większa moc będzie automatycznie więcej kosztować.

---------- Post dodany o 12:03 ---------- Poprzedni post o 11:36 ----------

Licząc oszczędnościowo trafo 300VA 2*40V (nowe) na dwa kanały 4*10000uf/63v i 2 profile RAD 6023/80 i 20PLN za parkę IRFP ~ 300 + płytki i to co na nich ~ 50

Skomentuj

Czaruję...
                                          X