Ogłoszenie

Collapse
No announcement yet.

Stara lampa i nowy wzmacniacz. Tylko dla odważnych

Collapse
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts

Raven sprawdź proszę czy wersja z postu #188 jest dobrze zwymiarowana, to na dniu wycinamy:)

Skomentuj

Tak zgadza się. Ja postaram się wrzucić to zanim obudowa będzie gotowa :)

Skomentuj

Zamieszczone przez dromader Zobacz posta
        Zbig: Czy założony przez Ciebie temat, będzie miał ciąg dalszy. Ciekawie się zapowiadał.
        Temat ma ciąg dalszy, choć nie ja go puentuję :-)

Aktualnie nie mam ani chwili wolnej na projekty audio, ale idzie jesień, potem zima a z nią może znów pojawi sie trochę wolnego czasu... Bądźcie dobrej myśli :-)

Skomentuj

Sprawy nieprzyjemne mnie nieco przyhamowały. Ze względu na to że naskrobałem parę stron jeszcze chwilę to potrwa. Posklejanie takiego wielkiego posta to nie taka prosta sprawa :)

Skomentuj

to napisz wszystko w nowym temacie
            ten sie odklei bo jest tu o wszystkim
            a tamten przykleimy
            bedzie porzadek w temacie
            Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
              Raven sprawdź proszę czy wersja z postu #188 jest dobrze zwymiarowana, to na dniu wycinamy
              Jakie wymiary otworów na froncie i na tylnym panelu sobie życzycie?

Skomentuj

o montazowych mowisz czy pod terminale i rca?
                Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

pod terminale, rca, potka i włącznik

PS. Od razu prosiłbym o linka abym wiedział co zakupić to tej obudowy :)

Skomentuj

http://www.allegro.pl/profesjonalne-...833911197.html
                    terminale moze te z polinka ala WBT? Co myslicie
                    potek standardowy
                    co do wlacznika to nie mam koncepcji
                    Juz mi sie nie chce...

Skomentuj

Zamieszczone przez lklukasz Zobacz posta
                      to napisz wszystko w nowym temacie ten sie odklei bo jest tu o wszystkim a tamten przykleimy bedzie porzadek w temacie
                      Ok, na razie zakładam sobie roboczy temat na forum moderatorów :)

Zamieszczone przez dolphin123 Zobacz posta
                      Jakie wymiary otworów na froncie i na tylnym panelu sobie życzycie?
                      Ja życzę sobie speakon-ektory i XLR-le :P

Skomentuj

Zamieszczone przez raven1985 Zobacz posta
                        Zagazujesz biedaczkę we własnych gazach. Przy niskiej temp. nie działają te wszystkie pochłaniacze. Kiedyś o tym czytałem i napięcie żarzenia powinno mieć wartość znamionową inaczej znacznie skraca się życie lampie.
                        Nie dawało mi to spokoju. Szukałem w necie, czytałem i czytałem. Niewiele wiarygodnych informacji mozna znaleźć, większość to powtórzenia zasłyszanych opinii i stwierdzenia: +/-5% bo inaczej traci trwałość. Ale nie dawało mi to spokoju, bo ja używam duuużo niższych pradów niż maksymalne, więc nie dochodzę do granicy bezpiecznej emisyjności.
                        Szukałem, szukałem aż znalazłem opracowanie producenta lamp :-). Firmę EIMAC, która do dziś produkuje lampy duzej mocy. Opracowanie powstało w 1967 roku, od tego czasu doczekało się 5 wydań, uzupełnianych i rozszerzanych. Pozwolę sobie zacytować w oryginale fragment dotyczący katod tlenkowych:

The oxide cathode material will evaporate during the life of the
                        tube, causing free barium to migrate to other areas within the tube.
                        The evaporation can be minimized in the design by means of a
                        high efficiency cathode which runs as cool as possible but still is
                        not emission-limited
                        at the desired heater voltage. In the field, the
                        heater voltage must not exceed the rated nominal value. An oxide
                        cathode which is overheated gives very little more useful emission,
                        but the life of the tube is shortened significantly. Reducing the heater
                        voltage in an oxide cathode tube will conserve oxide material but
                        this reduces emission capabilities. Fortunately most applications
                        use far less than the available cathode emission, so heater voltage
                        reduction will, if properly performed, result in a worthwhile increase
                        in tube life.
                        Czyli dopóki nie stosujemy nadmiernego prądu katody, to możemy obniżyć napięcie żarzenia poniżej wartosci katalogowej zwiększajac żywotność lampy.
                        Tak więc problem samej katody mamy też już wyjaśniony.

Skomentuj

Fajnie że to wygrzebałeś. Mam gdzieś na dysku książkę o budowie lamp od A do Z . Zobaczę czy jest tam coś o żarzeniu.

A tak na marginesie może zrobimy nową hybrydę

Chodzi mi po głowie żeby to uprościć. Zrobić wzmacniacz z prądowym sprzężeniem zwrotnym na lampie :)
                          Na wejściu wtórnik na lampie, stopień napięciowy - darlington i wtórnik . Im prościej tym lepiej .
                          lampa góra 5-6 tranzystorów na kanał.
                          Jedna lampa na 2 kanały, wspólna płytka .
                          Ktoś mi się niedawno pytał jak "czincza" do płytki podłączyć... więc nie ma co komplikować sprawy :)
                          Nie ma sensu też walczyć o parametry... im bardziej chciałem ucywilizować wzmacniacz tym bardziej grał zwyczajnie a mam sygnały że taki instrument muzyczny wcale nie jest taki zły :)
                          Ja w swojej wyjąłem boostrap...
                          Przebieg THD jest taki jak we wzmacniaczu lampowym. Łagodnie rośnie wraz z mocą .

Skomentuj

Czaruję...
                          X